Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Downpatrick head
...........troche was ta skalka pomecze:).............
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img214.imageshack.us/i/dsc1873c.jpg/)
Wygląda jakby wyłaniała się z morza chmur, dobrze to wygląda :D
Ta skala ma ok 50 metrow wysokosci, chcialem jakos zaczac ten temat, ale mam tez kadry ktore pokaza jej wielkosc.
Wedlug legendy jest to "palec diabla" obciety przez sw Patryka, podczas bitwy ktora odbyl sw Patryk z Diablem w tym wlasnie miejscu;)
Goraco polecam obejrzec ten filmik (http://vimeo.com/25450744), pokazuje on magie i piekno tego miejsca.....
Nikonozaur
06-11-2011, 16:22
E, no kolego, widzę, ze trafiłeś dobrą pogodę i czuję, ze jeszcze zobaczymy parę równie dobrych zdjęć z tego czarownego miejsca. ;)
Al Koholik
06-11-2011, 16:31
A gdzie to cię Grześku tak daleko od domu poniosło? :wink:
Edit:
Zapomniałem o zdjęciu się wypowiedzieć. Dobre, sam na takie mam ochotę tylko, że z czasem krótszym... czyli trochę zazdroszczę :)
A gdzie to cię Grześku tak daleko od domu poniosło? :wink:
Edit:
Zapomniałem o zdjęciu się wypowiedzieć. Dobre, sam na takie mam ochotę tylko, że z czasem krótszym... czyli trochę zazdroszczę :)
Wypad spontaniczny, dzieki grzecznosci pewnego kolegi:D
Wiem, ze byles, wiec piekno miejsca znasz.....robi wrazenie, prawda?!;)
A co do zdjecia, mam tyle kadrow z lekko "rozpracowana" woda, ze nie wiem ktory wybrac.....bede podsylal stopniowo:D
Ale Cie poniosło od domu ;) - skała fajna i światło, wodę poniżej skały dałbym troche ciemniej, ale jest ok.
Ale Cie poniosło od domu ;)
Chlopie tydzien to bede odsypial, pobodka o 3 w nocy, powrot o 18 a na 19 do pracy....polozylem sie dopiero o 7:30 dzis rano:P
wasilewk
06-11-2011, 16:47
Bardzo ładnie się ogląda !
Pzdr.
Chlopie tydzien to bede odsypial, pobodka o 3 w nocy, powrot o 18 a na 19 do pracy....polozylem sie dopiero o 7:30 dzis rano:P
No ladny spontan - ja bede od jutra podróżował, szukam na mapie jakichs miejscówek.
katatjuta
06-11-2011, 16:50
Fajne nawet powiedzialbym ze swietne i szkoda ze nie ma takich miejsc blizej Polszy.
Mariusz_007
06-11-2011, 17:13
Normalnie gęba mi się sama otworzyła :D
Gratulacje!!
Dobra fota, fajne światełko, tylko to ciemne w PG mi tu nie pasuje.
Jestem ciekaw kolejnych, bo ta skałka niesamowicie wygląda
Dobra fota, fajne światełko, tylko to ciemne w PG mi tu nie pasuje.
Jestem ciekaw kolejnych, bo ta skałka niesamowicie wygląda
Chmura.....kurcze zastanawialem sie czy nie wywalic, ale na srodku tez sa jakies chmurki i postanowilem zostawic.....coz, koncowa wersja nie bedzie tego miala:D.
Świetnie pokazane! Gratuluję!
To światło na skale i rozmemłany dół skały tworzą świetny, trochę jakby nierealny klimat. Super!!
NA początku myślałem że ta nieoświetlona część skały to odbicie w wodzie hehe
Hehe, klimat trochę jak z niektórych grafik Siudmaka. Świetnie Ci to wyszło, mnie chmury w tle nie wadzą...
No pięknie się dzieje, nie ma co...
december
06-11-2011, 19:01
Bardzo podoba mi się "wynurzenie tego Palucha z wody" Zdjęcie świetne.
świetne zdjęcie Grzesiu , gratuluję SUPER :)
dominikpl72
06-11-2011, 22:33
O żesz Ty k...aaaa !
ostrytux
06-11-2011, 22:37
Bardzo dobre!
Być może mój monitor pokazuje troszkę za dużo ;) ale delikatnie mniej złoto/żółci na skale, dotyczy to również Twojego pionu, tam trawa mocno zielona i skała również :)
Oj Grzechu ..powiem szczerze ,ze Ci zazdroszcze, zawsze chcialem tam pojechac , ale zawsze cos nie wypalilo ...hmm ...ale jeszcze tam przyjade :D Dobra fota..czekam na wiecej.
Szczena opadła. Wielkie gratki.
Bardzo dobre!
Być może mój monitor pokazuje troszkę za dużo ;) ale delikatnie mniej złoto/żółci na skale, dotyczy to również Twojego pionu, tam trawa mocno zielona i skała również :)
Widzisz, ta zloto zolc swiadoma, slonce bylo niemal poziomo, takie pierwsze swiatlo, zolto czerwony wschod, czesc zoltawa czesc skaly to swiatlo sloneczne na piasakowej skale.....choc moze byc tak,z e widze za malo....zielen trawy mocna, ciemna i zywa, moze przesadzilem, ale trawy w Irlandii maja naprawde zywszy kolor niz w Polsce a zwlaszcaza o tej porze roku;)
Oj Grzechu ..powiem szczerze ,ze Ci zazdroszcze, zawsze chcialem tam pojechac , ale zawsze cos nie wypalilo ...hmm ...ale jeszcze tam przyjade :D Dobra fota..czekam na wiecej.
Pamietam jak mowilismy o tej miejscowce;)
ostrytux
06-11-2011, 23:07
Widzisz, ta zloto zolc swiadoma, slonce bylo niemal poziomo, takie pierwsze swiatlo, zolto czerwony wschod, czesc zoltawa czesc skaly to swiatlo sloneczne na piasakowej skale.....choc moze byc tak,z e widze za malo....zielen trawy mocna, ciemna i zywa, moze przesadzilem, ale trawy w Irlandii maja naprawde zywszy kolor niz w Polsce a zwlaszcaza o tej porze roku;)
Jasne Grzesiek, wszystko rozumiem i wiem jak to jest z kolorami, po prostu widzę u siebie za dużo ;)
50 metrów ?! chyba 500m jeżeli jest inaczej to, inaczej nie może być.
W pierwszej chwili - wow super... ale po chwili widać walkę z ekspozycją. Mz. przegraną.
Kadr ładny ale wyjarane kolory i to lazurowe niebo niepodobają mi się.
Ale + za kwadrat ;)
No to widze, ze się w końcu ruszyłeś... i to jak daleko :p :D
Super miejscówka a i samo zdjęcie mi się podoba... Zdaje się, że "gdzieś" mi śmignął kadr pionowy, który, nie ukrywam, podoba mi się najbardziej - jak narazie :p
Dawaj nastepne! :p
P.S. A ostatnio światło faktycznie rozpieszcza... Niestety długo to trwac nie bedzie :(
adrian3202
06-11-2011, 23:48
pięknie! nie ma co
W pierwszej chwili - wow super... ale po chwili widać walkę z ekspozycją. Mz. przegraną.
Kadr ładny ale wyjarane kolory i to lazurowe niebo niepodobają mi się.
Ale + za kwadrat ;)
Dokladniej mozesz napisac o co chodzi z przegrana walka? Histogram jest, ze tak powiem, sliczny:D
Kolor nieba mam juz poprawiony w wersji ostatecznej, nie Ty pierwszy mi na to zwrociles uwage....
Dziekuje za opinie;)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img257.imageshack.us/i/dsc1873.jpg/)
Mogę mieć zmęczone oczy ale sprawdź sobie kanał niebieski.
Bartekkw
07-11-2011, 00:20
Dobrze to wyszło - musi sie podobać ;)
Mogę mieć zmęczone oczy ale sprawdź sobie kanał niebieski.
Mozliwe, ze po obrobce, sam NEF wyglada ok.....mozliwe, ze masz racje, napewno masz wieksze doswiadczenie przy dlugich czasach....
Ładnie to wygląda ale jeszcze bym powalczył z nasyceniami górnej części obrazu. Ciekaw jestem kolejnych.
No niezła abstrakcja! Super :)
krispike
07-11-2011, 12:05
Świetne zdjęcie. Robi wrażenie. Film oczywiście też, jak większość na tym portalu.
Ja mogę polecić ten (http://vimeo.com/16442800) - dla miłośników białego szaleństwa...
krzysztofz24
08-11-2011, 13:20
Bardzo dobre. Jest tak nawet lekko monumentalnie. Mysle, ze bardzo dobrze ze zdecydowales sie na ten centralizm i kwadrat. I na dokladke jeszcze dlugi czas-morze swietnie wyszlo. I na nastepna dokladke, dolna malo kolorowa i miejscam czarna czesc palucha swietnie kontrastuje z jego kolorowa gora. Bardzo dobre, podobajace sie foto.
Bardzo dobre. Jest tak nawet lekko monumentalnie. Mysle, ze bardzo dobrze ze zdecydowales sie na ten centralizm i kwadrat. I na dokladke jeszcze dlugi czas-morze swietnie wyszlo. I na nastepna dokladke, dolna malo kolorowa i miejscam czarna czesc palucha swietnie kontrastuje z jego kolorowa gora. Bardzo dobre, podobajace sie foto.
Dodam tylko, ze ta malo kolorowa czesc byla poprostu w cieniu klifu na ktorym stalem, gorna czesc jest poprostu oswietlona poziomo padajacym swiatlem wschodzacego slonca;)
krzysztofz24
08-11-2011, 14:03
Dodam tylko, ze ta malo kolorowa czesc byla poprostu w cieniu klifu na ktorym stalem, gorna czesc jest poprostu oswietlona poziomo padajacym swiatlem wschodzacego slonca;)
No kurcze, ktos chyba specjalnie projektowal ta miejscowke pod katem atrakcyjnosci dla fotografow:-).
Jeszcze raz napisze ze swietnie ze soba wspolgra ten zestaw cien-kolorki.
P.S Tak patrze na tego "Palucha" i cos mi swita, nie wiem czy nawet u ciebie na stronie tego nie widzialem.
Ze gdzies na Wyspach(Szkocja?) jest "podobne" miejsce, taki paluch, maczuga czy cos a na gorze stoi dom, czy zameczek.
Na pewno wiesz o co chodzi, tylko nazwe poprosze;-) i sobie wygooglam.
P.S A w sumie to:mrgreen: byloby ekstra jakbys "przypadkiem" sie tam wybieral na plenerek i pozniej zapodal pare fot:-).
P.S A w sumie to:mrgreen: byloby ekstra jakbys "przypadkiem" sie tam wybieral na plenerek i pozniej zapodal pare fot:-).
To (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=194547)? To niestety Anglia....
A to (http://www.orkneyphoto.com/index.php?page=9).....niestety Szkocja, Orkady....troche daleko;)
Ale-ksander
08-11-2011, 15:40
Fajne. Na plfoto również.