Zobacz pełną wersję : NC a wizualizacja punktu ostrości
tom_____
08-06-2005, 16:53
Witam,
W jaki sposób mogę zobaczyć na zdjęciu punkt na któym została ustawiona ostrość.
Eksperymentuję od niedawna i pamietam, że kiedyś w NC udało mi się wyświetlić czerwony prostokącik a teraz za cholerę nie mogę przypomnieć sobie, ktora to opcja.
dzięki z góry
Ctrl+Shift+F Show Focus Area z palety Image
a co ciekawe nie dla wszystkich działa, czy ktos wie dlaczego ?
chyba jak masz manual to nie dziala.. niepamietam.
U mnie dziala z kazdym z posiadanych szkiel. Nie jestem pewien czy to od szkla zalezy. Byc moze obslugujacy to plugin jest sredniej jakosci i nie na kazdym kompie dziala ;)
u mnie też działa z tym co mam
no tak AF... ale co jak manualniekorekte zrobisz? jesli zrobiles zdjecie w C to mozesz wyzwolic migawke bez focus locka i wtedy chyba ci nie pokaze.
mam zdjęcia z jednej serii jedno robione po drugim, na niektórych jest punkt na innych nie, nic nie korygowałem ręcznie - te zdjęcia robione 18-70 jednak widzę, że z sigmą i tamronem jest podobnie.
krzysztof jot
10-06-2005, 02:04
na niektórych jest punkt na innych nie
tez tak miewam - o ile pamietam przy dynamicznym czasem glupieje "i nie wie"
ktory czujnik wybral ostrosc - ale to tez nie zawsze - wiec nie wiem od czego to zalezy :)
Dla ścisłości - NC nie wskaze punktu na który ustawiono ostrośc tylko czujnik, wg którego ostrość ustawiono. Przeciez, po wybraniu ostrości można przekadrować ujęcie -skąd aparat ma wiedzieć, że coś takiego nastąpiło i jeszcze zapisać w pliku ze zdjęciem taką informację ? W CP (w 5700 na pewno) przy podglądzie zdjęcia można było od razu to zobaczyć. Nie wiem jak to jest przy dynamicznym - sprawdzę to.