Zobacz pełną wersję : Sigma 100-300/4 - jaki filtr ochronny?
Mam pytanie jak w temacie. Na ten moment skłaniam się do UV MRC, SKYLIGHT 1A MRC B+W. Czy to dobry wybór? Może macie jakieś inne sugestie. Pozdrawiam
zbychuk79
20-02-2007, 13:58
Witam! Ja również dołączam się do pytania. Jestem posiadaczem tego obiektywu od wczoraj. :)
Ja jestem przeciwnikiem filtrów UV - pieniądze wyrzucone w błoto.
Z filtru SKYLIGHT czy polaryzacyjnego będziesz miał widoczny pożytek.
a tak naprawde to co za roznica czy UV czy Sky jak pozniej obrabiasz na kompie ? ;p
misiek502
20-02-2007, 16:00
mam to szkiełko a filtr B+W Skylight
bardzo odważna idea kupić obiektyw za mmiej wiecej 2,5-3tysiące a żałować na UV-kę i się dziwić skąd syfy na przedniej soczewce:-Pthats smart:D:D
sa osoby ktorym nie przeszkadzaja rysy na przedniej soczewce. jak rowniez i tacy ktorym przeszkadza wplyw filtra. ale kolega ma kita wiec drogo jak cos nie wyjdzie.
jesli chodzi o filtr do sigmy, to zgodnie z wypowiedziami osob znajacych sie na tym, najlepiej wziac UVke jednak, jesli to ma byc filtr na codzien.
osobiście nie przepadam za b+w (i nie pytaj dlaczego :) )
mój wybór byłby taki:
ekonomiczny - marumi WPC
extra - heliopan SH-PMC
na UVce nie oszczędzaj bo ona jest prawie na stałe, zastępowanie jej skylightem ma sens jeżeli robisz portrety albo krajobraz, a lubisz nieco cieplejsze barwy...