PDA

Zobacz pełną wersję : f2.8 bez silnika - Tamron 17-50 czy Sigma 18-50?

l3on
05-11-2011, 18:45
Wiem że temat był wałkowany ale dyskusja dotyczyła głównie nowych wersji z silnikiem AF i stabilizacją. Ja poszukuję przyzwoitej używki na śrubokręt i nie wiem który z nich był lepiej wykonany (?) tzn. czy jakość wykoanania starych modeli przekłada się jakoś na te nowe? Który z perspektywy czasu wydaje się bardziej "pochapny"?

mOSAd
06-11-2011, 01:49
Tamron jest całkiem fajny mechanicznie i bardzo ostry, o niezłym kontraście - zresztą można znaleźć moje (i nie tylko) jego opisy na forum gdzieś sprzed dawien dawna na pewno. W dotyku plastik, przedni pierścień kiepsko skonstruowany. Może wymagać delikatnej ingerencji mechanicznej (banalnej). Ale mój ma już parę latek i wcale nie wygląda by coś go miało nagle trafić. Plastik, ale niezłej jakości. O Sigmie się nie wypowiem, bo nie znam.

Yuras
06-11-2011, 02:18
Optycznie lepszy Tamron.. jakość wykonania po stronie Sigmy. Przypadłość Tamrona to puchnące z czasem gumy i luzujący się niekiedy przedni pierścień z soczewką. Ostry (o ile trafisz zdrowy) i kontrastowy, choć kolorki daje neutralne. Sigma przegrywa na 2,8, niemniej jakość wykonania wyraźnie lepsza. Miałem obydwa.. zdecydowanie dłużej Tamrona, zresztą obydwie wersje (z silnikiem i bez) i ten "bez" chyba lepiej wspominam.

ck_dezerter
06-11-2011, 16:23
Witam!
Miałem jednoczesnie Sigmę i Tamrona (troszkę nowszego, z silnikiem, ale bez VC). Z porównania obu szkieł - jakość wykonania Sigmy bezdyskusyjnie lepsza, ostrość na 2.8 OK, celność AF na d80 i d300s super, kolory dość fajne. Główny minus Sigmy - koszmarne aberracje. Tamron na d300s dawał paskudne kolory i jakiś taki "płaski" obrazek, choć był ostrzejszy od Sigmy, ale na d80 miał problemy z celnością AF.
Jako podsumowanie - Tamron poszedł na sprzedaż, Sigmę mam i zostaje ze mną (Ale chyba mam b, dobrą sztukę...)
pozdrawiam!

emet_b
06-11-2011, 16:30
też miałem obydwa (tamron i Sigma) i bezdyskusyjnie na każdym polu wygrywa Sigma.

l3on
06-11-2011, 17:42
Dzięki za odpowiedzi. Zdania są podzielone, a zatem priorytetem będzie stan szkła i działanie z moim korpusem a nie marka. Póki co szukam na Allegro bo nie mam tych magicznych 75 postów by zamieścić ogłoszenie na forumowej giełdzie - cóż... dura lex, sed lex. :lol:

mOSAd
06-11-2011, 20:18
Aha, jakby co, to mi obrazek z Tamrona też nie przypadł do gustu. Widać ostrość to nie wszystko.

l3on
07-11-2011, 19:37
A powiedzcie mi jeszcze czy obecnie produkowane Tamki 18-50 2.8 mają wbudowany silnik AF? Bo wydawało mi się że tak, napisałem maila do gościa który handluje na Allegro żeby się upewnić i odpisał mi że nie mają silnika, nawet te ze stabilizacją (co wydaje mi się dziwne).

Yuras
08-11-2011, 02:05
A powiedzcie mi jeszcze czy obecnie produkowane Tamki 18-50 2.8 mają wbudowany silnik AF? Bo wydawało mi się że tak, napisałem maila do gościa który handluje na Allegro żeby się upewnić i odpisał mi że nie mają silnika, nawet te ze stabilizacją (co wydaje mi się dziwne).

Ilość styków na bagnecie sugeruje jednoznacznie, że AF napędzany jest silnikiem wbudowanym w obiektyw. Być może sprzedawca był zakręcony.. lub uczuciem tej pracy nie darzy ;)

l3on
08-11-2011, 10:57
Najwyraźniej, dodał jeszcze " na 100% - Tamrony są… nieco "zacofane" ;-)" Aukcja na Alledrogo nr 1916682456. Szukałem, czytalem i z mojego rozeznania wynika że nie ma silnika ultradzwiękowego, ale (chyba) silnik ma! Czyli dalej poszukuję używki...

skrzypol
21-11-2011, 14:03
Też się zastanawiałem nad wyborem T i S - wybrałem T z VC ze względu na kolosalną różnicę w cenie obu szkieł (nowych ~1600 kontra ~2999 skąd ta różnica nie wiem) - T kupiony oczywiście u Cichego - po kilku dniach jestem zadowolony obraz ostry, jakość wykonania OK, autofokus jak to w Tamronach cudów nie ma ale ogólnie też OK.

Podobny dylemat miałem odnośnie T i S 70-200mm 2.8 i wtedy wybrałem Sigmę ze względu na szybkość autofokusa i z tego wyboru też jestem z perspektywy 2 lat bardzo zadowolony, a że 17-50 2.8 potrzebuję raczej do statycznych zdjęć wybrałem Tamrona

stachmuszel
21-11-2011, 14:36
Mam S18-50/2.8 macro bez silnika, ostatnia wersja przed HSM. Tamrona 17-50/2.8 bez silnika miałem dla prób jakiś czas i poza tym, że był lekko ostrzejszy na 2.8 od Sigmy oraz może minimalnie szybszy AF, Sigma jest lepsza pod każdym względem. Tj.:
-wykonanie i materiały,
-rozkład ostrości w kadrze,
-kolory,
-brak przepałów w pracy z SB-xxx (Tamron przepalał o 0,5-1EV)
-oraz subiektywne odczucia podczas pracy.
Tamron wydaje się bardziej plastikowy niż jest. Mam T28-75 i odczucia mam podobne. W Sigmie plastiku jest naprawdę bardzo mało, czego nie można powiedzieć o nowszej jej wersji z HSM. Koledze w wersji z HSM gumy odkleiły się po pół roku. Moja po 3 latach gumy ma prawie jak nowe.
Pozdr.

kimek27
26-11-2011, 19:43
Za przedmówcą Sigma 18-50mm ale tylko wersja Macro lub HSM
Tamrona miałem przez jakiś czas. Sigmę przewyższa minimalnie ostrością,i lepsza korekcją AC ale zależy kto co lubi. Sigma pod każdym innym względem bije T17-50mm. Mój egzemplarz po kilku latach intensywnej pracy wygląda ciągle jak nowy. Jedyny mankament to taki iz powoli łapie "zoom creap".

l3on
02-12-2011, 22:45
Wziąłem Tamrona (tak jak planowałem - używkę, bez silnika). Jeszcze za mało było okazji do focenia tym szkłem ale, wbrew obawom, jestem pozytywnie zaskoczony jakością wykonania - mimo iż poprzedni właściciel nie ukrywał że używał go intensywnie, wszystko pracuje jak należy, pierścień ogniskowej z właściwym oporem, żadnych luzów. Jakość na plus w porównaniu do N18-105VR, ale w końcu Made in Japan :)

justyna724
02-12-2011, 23:43
mam pytanko odnosnie tego tamrona, która wersja posiada silnik af ?

TOP67
03-12-2011, 00:03
Obydwie. Czyli zwykła i VC. Z samego symbolu nie da się odróżnić wersji z silnikiem od śrubokręta.

justyna724
03-12-2011, 00:06
Obydwie. Czyli zwykła i VC. Z samego symbolu nie da się odróżnić wersji z silnikiem od śrubokręta.

a czym sie różni silnik od śrubokręta ?

TOP67
03-12-2011, 01:04
Obiektyw ze śrubokrętem nie ma silnika, musi być w body (w Twoim nie ma). Śrubokręt to potoczna nazwa sprzęgiełka, które przenosi napęd, bo wygląda jak łeb śrubki.

Małe OT, nie mogłem się powstrzymać: A gdzie tramwaj ma silnik?

buzdygan
11-12-2011, 19:53
Czołem
A co powiecie na temat tamrona 17-50 w wersji VC i bez VC który lepszy i ostrzejszy. Wiem tylko że mają różny układ optyczny.

skrzypol
11-12-2011, 20:14
nie miałem w ręce wersji bez VC mam za to z VC i powiem tak można się zapewne bez VC obejść, choć w niektórych sytuacjach VC się przydaje np podczas konferencji w ciemnych salach gdzie nie ma ruchu wtedy z ręki można z VC zrobić dobre zdjęcie nawet przy czasie 1/10s

Co do kwestii ostrości mój T z VC jest ostry aż miło więc myślę, że różnice jeżeli nawet są to niewielkie.

wasilewk
11-12-2011, 20:33
...Małe OT, nie mogłem się powstrzymać: A gdzie tramwaj ma silnik?

Przy każdym kole.

Pzdr.

TOP67
11-12-2011, 21:24
Ty nie jesteś kobietą, odpowiedź się nie liczy ;)

wasilewk
11-12-2011, 21:28
Ha, ha, !
Nie załapałem !

Pzdr.

buzdygan
12-12-2011, 19:21
nie miałem w ręce wersji bez VC mam za to z VC i powiem tak można się zapewne bez VC obejść, choć w niektórych sytuacjach VC się przydaje np podczas konferencji w ciemnych salach gdzie nie ma ruchu wtedy z ręki można z VC zrobić dobre zdjęcie nawet przy czasie 1/10s

Co do kwestii ostrości mój T z VC jest ostry aż miło więc myślę, że różnice jeżeli nawet są to niewielkie.

W zasadzie nie chodzi mi o to żeby mieć to VC bo i tak prawie zawsze wyłączam stabilizację, zastanawiam się tylko czy warto przepłacać. Jeśli jednak wersja z VC jest lepsza to warto to rozważyć.

zbigz
25-12-2011, 18:33
Mam 17-50VC Tamrona i jestem zadowolony. Jedyne wady to długo ostrzy i czasami nie łapie ostrości na nieskończoność. Kupiłem używkę za 1190zł i jestem zadowolony.
Ostrzy super i nie ma żadnego AF ultradzwiękowego. To jest nowa technologia już na światło. Niestety obiektyw jest duży, ma nieporęczny pierścień i przysłania właśnie to światełko. W dzień sprawuje się o niebo lepiej niż w nocy.

Sigma jest starym modelem. Jakość zdjęć z Tamrona są lepsze.

jkowal
29-12-2011, 12:35
Czy wie ktoś jaka jest różnica w oznaczeniu tamrona 17-50 z/bez śrubokręta (chodzi mi o wersje bez stabilizacji).
Na stronie producenta bieżąca wersja to "Tamron SP AF17-50mm F/2.8 XR Di II (Model A16) LD Aspherical [IF]"
Pytam się bo na allegro prawie wszystkie to Tamron AF17-50mm F/2.8 XR Di II, a w niektórych dopiero w opisie pisze że wersja bez silnika, a w niektórych nich. Jak rozpoznać właściwą wersję.

TOP67
29-12-2011, 12:40
Tamron chyba nie rozróżnia wersji. Na pewno nie ma różnicy w oznaczeniu Tamrona 90/2.8 w wersji z silnikiem i bez. Po prostu na pudełku jest dopisek "built motor"