Zobacz pełną wersję : Jaka torba - 2 lustrzanki, 3 obiektywy, lampa, akcesoria
Witam! Zastanawiam się jaką torbę kupić na sprzęt wymieniony w tytule. Może moglibyście coś doradzić w tym temacie?
Mariusz888
05-11-2011, 18:16
No to ja proponuję największą dostępną w sklepach - na pewno wejdzie - chociaż też może nie wejść bo skąd mamy wiedzieć jakie te obiektywy masz? jak tymi 3 obiektywami będą 200/2 + 300/2.8 + 600/4 to żadna torba tego nie pomieści... napisz jaki konkretnie ma sprzęt tam wejść bo co innego jak masz np małe N AF 18/2.8 a co innego jak UWA masz z N AF-S 14-24/2.8 - to samo puszki - D40 nie ma gabarytów D3...
d300s + d70s (z gripami)
nikkor 35 1.8
nikkor 85 1.8
tamron 17-50 2.8
sb-900
Hama defender 220.I jeszcze drugie tyle miejsca wolnego będzie.
Art Erie
06-11-2011, 21:45
Hama defender 220.I jeszcze drugie tyle miejsca wolnego będzie.
Czy Hama defender 220 podchodzi jakościowo do Reportera (mam 550AV)?
Muszę się zmieścić z:
2x body D300/D700 z gripem
N70-200VR, N24-70 i kilka pomniejszych
3x Sabina
Spora ilość dodatkowych aku i i innych gadżetów...
Generalnie coś bardzo dużego i dobrej jakości, w kolorze czarnym.
Czy podchodzi jakościowo do reportera 550 AV ciężko mi powiedziedzić, Hama daje 30 lat gwarancji, Lowepro - dożywotnio. Miałem okazję zobaczyć przez chwilę Lowepro Reporter 650AV - Hama jest od niej większa, to prawie walizka na sprzęt. Nie polecam jej jako torby do biegania na codzień, ale jako opakowania na cały dobytek foto, który trzeba przetransportować z miejsca A do miejsca B. Hama jest wyposażona w pokrowiec, piórnik na karty, dodatkowe etui na drobiazgi, ściereczkę do optyki (wszystko to na smyczach, które są przypięte do torby). Duże możliwości aranżacji wnętrza, osobna przegroda na laptopa (którą można swobodnie wykorzystać na sprzęt foto).
Art Erie
06-11-2011, 21:59
Dzięki. Chodzi mi własnie o coś do bagażnika, nie na ramię.
kamilkamien
06-11-2011, 22:09
Miałem 220, mam 210 i będę miał 210...
2 body wielkości d3, 24-70, 70-200vr, 2x sb900 i laptop 15 z calym okablunkiem... Dobre wykonana, stabilna i sztywna. wygodna nie tylko do samochodu ae i do pobiegania. Przekrodki może i dają do mślenia trochę, bo ciasne są i mało wejdzie ale główna komora jest naprawdę bardzo świetna! Model 220 mieścił do tego sestawu jakąś buzę cz krtkę, ale z 220 to faktcznie biegać ciężko
Art Erie
07-11-2011, 15:12
OK. Kupiona HAMA 220. Dzięki :)
Art Erie
09-11-2011, 18:02
Dziś dotarła HAMA DEFENDER 220. Mieści w pionie zagripowany D300 z podpiętym N70-200VR, przy czym na głębokość zostaje troszkę miejsca, więc dół i boki wokół obiektywu wyłożyłem przegródkami ( z toreb na lampy studyjne ) dzięki czemu obietyw ma "swoje miejsce".
Do tego drugie zagripowane body z krótszym szkłem ( oczywiście zmieści się drugi 70-200VR, lub szkło nawet nieco dłuższe). Po umieszczeniu 2 zestawów w pozycji pionowej pozostaje pośrodku przestrzeń o podobnej wielkości na dodatkowe szkła, lub lampy ( lużno pakując wejdą 4 Sabiny, lub kilka szkieł ).
Do tego kieszeń na dużego laptopa i kilka kieszeni na pomniejsze drobiazgi.
Pasek na ramię z dużą poduszką, jakość wykonania nie budzi zastrzeżeń; nieco inny pomysł na otwieranie torby ( otwiera się od strony osoby noszącej torbę, czyli odwrotnie jak w Reporterze i podobnych. Pod klapką zapinaną na dwie klamry mamy dostęp wyłącznie do kieszeni).
Na górze torby dwa suwaki "szybkiego dostępu" (w Reporterze 550 jest jeden), nie robią na mnie żadnego wrażenia, gdyż wcześniej też ich nie używałem (zobaczymy na ile suwaki są hermetyczne? W Reporterze 550 podczas deszczu na torbie mogła robić się mała kałuża i zamek trzymał :) ).
Generalnie OK!
Od 2 lat używam Tamraca pro 12. Wcześniej (kilka late temu) miałem inną sztukę pro12 - też chyba 2 lata. W międzyczasie kilka Domke. Tamrac jest strasznym klocem, ale jest pojemny (dwie puszki+ 6 szkieł i dwie lampy, no jedna powiedzmy). Sto razy mówiłem sobie - plecak, ale wygoda i uporządkowanie w pro12 jest genialne. Na mniejsze akcje mam Domke F2.
Pytanie czy chcesz mieć do body dopięte szkła? Bo jeśli nie to wszystko co wymieniłeś wejdzie w małą, zgrabną domke f2.
joker333
10-11-2011, 14:08
jak chcesz t♦a torbę nosić to na to co masz hama defender 180
ok, dzięki za pomoc. teraz wybór torby będzie znacznie prostszy.