Zobacz pełną wersję : Co byście wybrali?
Witam serdecznie.Dawno nie uczestniczyłem w rozmowach na forum.Po długiej przerwie wróciłem do fotografii.Proszę o wasze sugestie co byście na moim miejscu wybrali.Dostałem info ,że będę miał dofinansowanie z PUPu 19000zl. Będę zajmował się fotografią okolicznościową oraz produktową i wnętrz.
Nie wiem czy kupić Nikon D300s wraz z obiektywem Nikkor AF-S DX 17-55mm czy Nikon D700 wraz z obiektywem Nikkor 14-24/2.8G ED AFs.Tylko w tym temacie mam dylemat.Dodatkowo chcę zakupić 85 mm 1.8 Nikona i Nikkor AF-S VR Micro-Nikkor 105 f/2.8G IF-ED. Posiadam już Nikona D90 wraz z obiektywem Nikon 35 AF-S DX Nikkor 35 mm f/1.8G.
Pierwsza opcja zostawia więcej kasy na dodatkowy osprzęt czy inne obiektywy, druga opcja jest znacznie droższa i nie poszaleje z resztą akcesoriów.
Będę wdzięczny za wasze sugestie. Pozdrawiam
siedemczwartych
04-11-2011, 23:30
Raczej bym szedł w stronę FX
cheyenne
04-11-2011, 23:44
stawiałbym tylko na fx
Moja sugestia: D700. Zastanowiłbym się nad szkłem. Czy koniecznie 12-24? Rozważyłbym 24-70 jako szkło bardziej uniwersalne, lub 17-35 jako szeroko/uniwersalnie. Pozostałe - bez uwag, choć 85 i 105 blisko siebie, ale rozumiem, że traktujesz je specjalistycznie i 105 znajdzie inne zastosowania niż portret.
Jest kasa, niepotrzebne bardzo duże makro i dłuuugie tele, za to przydadzą się szerokie kąty i aparat do reporterki okolicznościowej. Odpowiedź jest jedna - D700.
Moja sugestia: D700. Zastanowiłbym się nad szkłem. Czy koniecznie 12-24? Rozważyłbym 24-70 jako szkło bardziej uniwersalne, lub 17-35 jako szeroko/uniwersalnie..On pisał o 14-24. Przy fotografii wnętrz to szkło to niemal konieczność. 17-35 na wnętrza jest zbyt słabe.
Moja pomyłka przy pisaniu. Oczywiście myślałem o 14-24.
Jacku, masz na myśli słabsze optycznie czy różnica w ocenie wynika z różnicy między 14 a 17mm?
17-35 na wnętrza jest zbyt słabe.
Bo ma 3 mm więcej? Czy o ostrość na brzegach chodzi?
http://imaging.nikon.com/lineup/lens/simulator/
druga opcja jest znacznie droższa i nie poszaleje z resztą akcesoriów
I właśnie dlatego bym patrzył w stronę DX także. Wydać masę kasy to nie sztuka, a akcesoria mogę Ci się bardziej przydać, niż nieco większa matryca. Różnice między DX a FX są bardzo często wyolbrzymiane i mitologizowane (używam równolegle FX i DX także do tych rzeczy, które wymieniłeś).
Czasem lepiej odpuścić kupowanie kolejnego super-hiper szkła czy body, a kupić właśnie różne małe duperelki ułatwiające życie i przyspieszające pracę.
I właśnie dlatego bym patrzył w stronę DX także. Wydać masę kasy to nie sztuka, a akcesoria mogę Ci się bardziej przydać, niż nieco większa matryca. Różnice między DX a FX są bardzo często wyolbrzymiane i mitologizowane (używam równolegle FX i DX także do tych rzeczy, które wymieniłeś).
Czasem lepiej odpuścić kupowanie kolejnego super-hiper szkła czy body, a kupić właśnie różne małe duperelki ułatwiające życie i przyspieszające pracę.
święta racja. miałem Dx, Fx i potwierdzam że dużo zależy od tematyki zdjęć. Fx nie jest jedynym słusznym
celem choć w tym przypadku wydaję się że tak.
pozdr.
orchidea
05-11-2011, 09:38
Bierz FX tym bardziej że DX już masz.
Bierz FX tym bardziej że DX już masz.
Bierz DX, tym bardziej, że DX już masz - równie słuszna porada :-)
Gregor174
05-11-2011, 10:05
Przy slubach dla komfortowej pracy przydadza sie dwa korpusy.Z kolei pelna klatka to juz raczej standard w dzisiejszych czasach ,silnej konkurencji ,wysokich wymagan klientow .Z kolei "zabaweczki" niestety zaczynaja osiagac niebotyczne ceny,tak ze 19 k nie jest zbyt oszalamiajaca suma -wydac latwo ,zarobic trudniej .Sam musisz sobie przemyslec .Ze swej strony radze poddac po rozwage opinie kolegi karolt.
a może dokup do D90-tki S10-20...? do wnętrz jest oki...a co do pełnej klatki to najlepiej pożycz od kogoś i sam zobacz ... nie spiesz sie z wydawaniem kasy...
dareknik
05-11-2011, 12:54
Jak Masz N d90 to dokup do niego Tokinę 11-16/2.8 i kup N d700 z N24-70/2.8. Dla mnie to zestaw idealny na większość zastosowań. N85/1.8 trochę za blisko 70mm w N24-70, tu bym raczej kupił N 105/2.8 VR. lub zooma np. Tamrona 70-200/2.8.
Jacku, masz na myśli słabsze optycznie czy różnica w ocenie wynika z różnicy między 14 a 17mm?
Bo ma 3 mm więcej? Czy o ostrość na brzegach chodzi?
Jedno i drugie. Istotniejsze jest oczywiście te 3 mm szerzej. Ostrość na brzegu jest ważna, ale jak będzie mógł wkręcić większą przysłonę pracując na statywie to 17-35 da radę. Ale 17 mm obejmuje za mało we wnętrzach.
Nie zawsze można robić na przymknietej przysłonie (i w konsekwencji dłuższym czasie) - np gdy w fotografowanym wnętrzu chodzą ludzie. Ostatnio miałem taka robotę - centrum handlowe.
a może dokup do D90-tki S10-20...?...To jest też jakaś opcja. Rózwnoważne 15 mm na FF.
Sigma 10-20/3.5 do D90 a do tego dokupić D700, ale nie z 14-24, tylko 24-70. Do tego co najmniej jakiś statyw i lampa.
Choć jeśli chcesz mieć więcej kasy na dodatkowe akcesoria (które i tak będziesz musiał dokupić) to D300s z 17-55 nie jest złą opcją, sam używam tego zestawu i podczas reportażu ślubnego to szkło nie schodzi z body.
Dziękuje za podpowiedzi.Chyba zrobię tak jak radzi Dareknik.Kupie D700 i do tego N 24-70 oraz Tokine 11-16 na DX .Mysle ze będzie to na początek do moich zastosowań zestaw optymalny, choć nie ukrywam ,ze nadal korci mnie pozostanie przy pełnym DX z D300s i N 17-50 2.8 jako uzupełnienie do D90 i np. N105 2.8 macro jako małe tele.
Vavamaka
08-11-2011, 01:10
FX i tylko FX do tego typu zdjęć. O ile packshoty i pomieszczenia mozesz strzelić ze statywu, o tyle w fotografii okolicznościowej przyda się wysokie iso do zdjęc z ręki.
dareknik
08-11-2011, 07:56
choć nie ukrywam ,ze nadal korci mnie pozostanie przy pełnym DX z D300s i N 17-50 2.8 jako uzupełnienie do D90 i np. N105 2.8 macro jako małe tele.
Miałem D300 z N 17-55/2.8 przed kupnem d700 z N24-70/2.8. Zestaw dobry, nic mu nie brakowało. Jedyny minus to Iso przy większych ogniskowych (od 40-55mm), w niektórych sytuacjach go brakowało. W d700 z N 24-70/2.8 tego problemu nie ma.
FX to przyszlosc, nie ma co sie zastanawiac i cofac do DX. Jak fundusze pozwalaja - to bierz FX
Za kol. Dareknik, kup D700 i N24-70, Dx już masz
Kondzio-foto
16-11-2011, 17:36
...Będę zajmował się fotografią okolicznościową oraz produktową i wnętrz...Nie wiem czy kupić Nikon D300s wraz z obiektywem Nikkor AF-S DX 17-55mm czy Nikon D700 wraz z obiektywem Nikkor 14-24/2.8G ED AFs.Tylko w tym temacie mam dylemat. Dodatkowo chcę zakupić 85 mm 1.8 Nikona i Nikkor AF-S VR Micro-Nikkor 105 f/2.8G IF-ED.
Moim zdaniem coś źle liczysz. Zdecydowanie polecam d700, ale jak kupisz D700 i 14-24 i ww. 2 stałki to szybko licząc 8,5+6+1,5+3=19 wykorzystasz wszystkie pieniądze i nie starczy Ci na standard, grip, statyw, SB-900, karty, oświetlenie do produktowej (nie wiem jaka produktowa - tła, stół bezcieniowy, manekiny?)
a jeśli chodzi o szkło to zastanowił bym się nad ciut tańszym 16-35 4.0
Dziękuję za rady.Ostatecznie wybrałem D700 wraz z tańszym ,ale po konsultacjach niekoniecznie gorszym obiektywem Nikkor 16-35 f4.do tego stałka Macro 105 2.8,która ma mi posłużyć do zdjęć makro i portretowych i do kompletu 50 1.8 G:) Biorąc pod uwage za mam D90 mysle ,że na początek ten zestaw do wnętrz .produktów i okolicznościówki mi wystarczy. Oczywiście znalazło sie tez miejsce na lampe SB900:)
fajnie, ale dlaczego 50/1.8 G ? Wersja 50/1.8d jest kilka stówek tańsza i pewnie nie dużo gorsza optycznie...
Kondzio-foto
17-11-2011, 22:11
Dziękuję za rady.Ostatecznie wybrałem D700 wraz z tańszym ,ale po konsultacjach niekoniecznie gorszym obiektywem Nikkor 16-35 f4.do tego stałka Macro 105 2.8,która ma mi posłużyć do zdjęć makro i portretowych i do kompletu 50 1.8 G:) Biorąc pod uwage za mam D90 mysle ,że na początek ten zestaw do wnętrz .produktów i okolicznościówki mi wystarczy. Oczywiście znalazło sie tez miejsce na lampe SB900:)
No to teraz rozsądniej, bo nie przekraczasz budżetu.
Na okolicznościową 16-35 i do tego d90 z podpiętą 35ką to w sumie niezły zestaw. Mimo to kosztem tych 2 stałek wolałbym kupić
1. N24-70 i dokupić używaną Sigmę 15-30, albo
2. N14-24 i dokupić używaną Sigmę lub Tamrona 24-70/2.8 czy 28-70/2.8 (nie znam się na nich za dobrze)
Jeśli okolicznościowa i wnętrz to pewnie lepszy byłby zestaw nr 2.
Ja bym tak zrobił, bo wyleczyłem się z małej GO i żaglowania stałkami, 2.8 na FF mi w pełni wystarcza i jest to praktyczniejsze niż zoom w nogach.
Mam jeszcze jedno pytanie do was.Mialem brać na 100% nowa D700 i wszystko już było przyklepane tak jak pisale w poprzednim watku,ale wpadła mi okazja w postaci D3 używki w idealnym stanie z przebiegiem 7500 zdjęć za 8500 zł.Warto brać D3 używana w zamian za nowe D700? Dodam ,ze i tak myślałem nad gripem więc sprawę miał bym zalatwioną.Zastanawiam sie czy D3 ma tez podobne używalne wysokie iso jak D700?
Dziękuje za dodatkowe sugestie.
Ja bym do D700 kupił Sigmę 24-70 f/2,8 a do D90 Tokine 11-chyba 17 f/2,8 i masz dużo kasy zaoszczędzone na szkłach ;)
wpadła mi okazja w postaci D3 używki w idealnym stanie z przebiegiem 7500 zdjęć za 8500 zł.Warto brać D3 używana w zamian za nowe D700? Dodam ,ze i tak myślałem nad gripem więc sprawę miał bym zalatwioną.
Podejżanie niska cena D3. Nawet gdyby to był przebieg 75 tys, a nie 7,5.
Ma ładowarki itd?
Zastanawiam sie czy D3 ma tez podobne używalne wysokie iso jak D700?Oczywiście, to ta sama matryca.
wpadła mi okazja w postaci D3 używki w idealnym stanie z przebiegiem 7500 zdjęć za 8500 zł
Na pewno ta waluta? Bo jeśli ta, to raczej podejrzane, i to mocno.
Za taką cenę, oczywiście że warto, ale... bardzo być może, że przy pierwszym oddaniu do serwisu zostanie zarekwirowany i przekazany prawowitemu właścicielowi. Chyba że ktoś nie wie, co sprzedaje, zdarzają się takie rzeczy, rzadko bo rzadko, ale jednak.
W każdym razie, w normalnych cenach, lepiej kupić chyba D700 z gripem, jak się postarasz, to i dwa kupisz w cenie D3, a to jest w zasadzie to samo (z mojego punktu widzenia).
Henio Jawa
24-11-2011, 11:44
Na pewno ta waluta? Bo jeśli ta, to raczej podejrzane, i to mocno.
Jesteś pewien?
Za taką cenę nie jest łatwo sprzedać np. na Allegro dobrze wyglądającą sztukę.
http://allegro.pl/nikon-d3-tylko-33000-klatek-gwarancja-wroclaw-i1936072240.html
IMHO cena jak najbardziej uczciwa za D3.
Za D3s to mogłyby być wątpliwości.
Jesteś pewien?
Za taką cenę nie jest łatwo sprzedać np. na Allegro dobrze wyglądającą sztukę.
http://allegro.pl/nikon-d3-tylko-33000-klatek-gwarancja-wroclaw-i1936072240.html
IMHO cena jak najbardziej uczciwa za D3.
Za D3s to mogłyby być wątpliwości.
jednak jeżeli już to bym odebrał osobiście; nie kupuję nic na all jak nie ma opcji "za pobraniem".
Cena faktycznie jak na egzemplarz jest "normalna".
Matey3000
24-11-2011, 11:55
5jak w poprzednim wątku wkleiłem link to i tutaj byście mogli coś oszczędzić : http://dilones.com/index.php?route=product/product&product_id=119
Moze najpierw jednak sprawdz zanim polecisz jakas firma Warning Scam site dilones.com (http://www.talkphotography.co.uk/forums/showthread.php?p=4175650)
Trochę to dziwne, że D700 ma cenę 8800, a D3 w idealnym stanie i z małym przebiegiem nie znajduje nabywcy za niższą cenę.
Witam.
Przy prowadzeniu działalności weź pod uwagę nie tylko sprzęt jakim zrobisz zdjęcie, ale i ten który pozwoli ci go "wywołać". Podejrzewam że będziesz to robił sam tak więc oprogramowanie do obróbki konieczne !!!!.
Tu już nie ma żartów, o ile prywatnych osób sie nie kontroluje bo i mała szkodliwość społeczna ;D to jak ci udowodnią że w firmie takowe posiadasz i zarabiasz na nim to już po tobie ;)
Znam kilka przypadków gdzie nawet rodzinka potrafiła podkablować do odpowiednich władz że dana osoba zarabia mając nielegalne oprogramowanie, ot taka to teraz rzeczywistość ;)
Aaaa nie wspomnę już o konkurencji która raczej nie omieszka tak uczynić jak tylko będzie wiedziała że jedziesz na piratach.
Pozdrawiam
Tak na marginesie nie wszyscy pewno znacie ta wspaniała instytucję ;) Można nawet przez net zgłaszać ;)
http://www.bsa.org/country/Report%20Piracy.aspx
Pozdrawiam