Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Jeden czlowiek, może rzucić wyzwanie Górom!
krzysztofz24
04-11-2011, 15:29
...oczywiscie tylko wtedy kiedy zachowa pokore, wobec tego czemu rzuca wyzwanie i co chce zdobyc.
Pomyslcie o drodze tego czlowieka, ktora musial pokonac(zreszta z tylu jest za nim doskonale widoczna).
W powyzszym klimacie, polecam ten podklad muzyczny
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=b11-37Me_a4#t=22s
(dajcie mu sie troche rozkrecic), spojrzcie jeszcze raz i pomyslcie o wyzwaniu, ktore moze rzucic jeden czlowiek...
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://s2.img.pl/aq81KH7.jpg)
Wazny P.S
Zdjecie to zostalo zrobione na slajdzie Kodak Ektachrome E100VS i przepstrykane D90 za pomoca duplikatora wlasnego pomyslu, jeszcze w fazie prototypu;-). I niestety kadr pochodzi ze zle wywolanej rolki. Moj sprawdzony wolacz przeswietlil mi 5 rolek z wakacji, niewiele zdjec sie uratowalo, przewaznie te ktore robilem z korekta EV na minus. To jedna z tych uratowanych klatek. Choc gdyby bylo dobrze wywolane to np na niebie byloby wiecej informacji. Ogolnie obraz zblizony do tego co widac na scianie wyswietlane za pomoca rzutnika.
Mimo tych mankamentow technicznych, pozwole sobie zaprezentowac, kadr i tresc po prostu mi bardzo podchodzi:-).
Oczywiscie Tatry a zdjecie zrobione ze Skrajnego Granatu, burzowo, posepnie i bez swiatla bylo...
fotoMichal
04-11-2011, 15:49
Nie podoba mi się.
Motyw ok, ale kadrowo, kolorystycznie na nie.
Rozumiem, ze pogody i warunków się nie wybiera - masz jaką zastaniesz tam wysoko. Ale obróbka - jestem na nie. Dalekie od ... realiów, wyobraźni, kształtowania światłem na miejscu. Nie wiem jak to określić aby być zrozumianym.:) No i rozumiem, że ktoś skopał wywołanie :D
krzysztofz24
04-11-2011, 16:16
Nie podoba mi się.
Motyw ok, ale kadrowo, kolorystycznie na nie.
Kolorystycznie to jak napisalem, bardzo zblizone do tego co widac wyswietlajac na scianie.(i takie bylo zalozenie) Slajd ma to do siebie ze czasami podbija kolory jak wsciekly, zebys wiedzial co potrafi czasami zrobic z fioletem na na pochmurnym niebie. To bys sie zlapal za glowe;-):-). W ACR zdejmowalem niebieski i fioletowy bo D90 postanowil nie byc gorszy i rowniez zaszalal w tym kierunku.
A kadru to bede bronil;-). Wszystko jest zbudowane wokol postaci i drogi za nim.
Ale oczywicie szanuje twoje zdanie i dzieki za opinie.
Rozumiem, ze pogody i warunków się nie wybiera - masz jaką zastaniesz tam wysoko. Ale obróbka - jestem na nie. Dalekie od ... realiów, wyobraźni, kształtowania światłem na miejscu. Nie wiem jak to określić aby być zrozumianym.:) No i rozumiem, że ktoś skopał wywołanie :D
Ano skopal, skopal:-), to jest klatka ocalala...ale tez nie do konca;-). Na niebie powinno wyjsc wiecej szczegolow.
I kolory, kontrasty mocniejsze...
Nie bede tu robil obrony Czestochowy, ale jeszcze raz podkresle, ze tak to wyglada na scianie, takie bylo zalozenie i nie bede na sile zmienial.
Sluchales podkladu muzycznego? Probowales troche sie "wczuc".
Czasami nie warto stawiac technikali na pierwszym miejscu.
I uwierz mi na sciane w powiekszeniu 1.5x1m kopara opada.
Krzysztofie nie myślałeś, aby podać tą pracę w czerni i bieli. Myślę, że zdjęcie by zyskało na takim zabiegu.
Al Koholik
04-11-2011, 16:51
Ta fotografia ma treść, swoją niepowtarzalną historię, jest o czymś co jak widać po innych zdjęciach nie jest rzeczą prostą do pokazania. Dla mnie w tym przypadku strona techniczna jest czwartorzędna.
Ano skopal, skopal:-), to jest klatka ocalala...ale tez nie do konca;-). Na niebie powinno wyjsc wiecej szczegolow.
I kolory, kontrasty mocniejsze...
Nie bede tu robil obrony Czestochowy, ale jeszcze raz podkresle, ze tak to wyglada na scianie, takie bylo zalozenie i nie bede na sile zmienial.
Sluchales podkladu muzycznego? Probowales troche sie "wczuc".
Czasami nie warto stawiac technikali na pierwszym miejscu.
I uwierz mi na sciane w powiekszeniu 1.5x1m kopara opada.
Nie jestem detalistą a tym bardziej fanem technikalii - jak to określiłeś. Sam tam łaziłem i wydaje mi się, że wiem co "TAM" jest ważne :). Ale nie napisałem, ani nie pomyślałem nic złego na temat kadru, ujęcia, sceny i całej otoczki z tym związanej. Nie leży mi jedynie obróbka, którą po Twoim wyjaśnieniu starałem się zrozumieć. Myślę, że jednak mi się udało. :D
A slajdu nie da się przy pomocy cyfry przenieść bezkarnie do sieci w taki sposób jak próbujesz. Chyba tylko dobre skanowanie jest w stanie podołać temu wyzwaniu, więc tym bardziej oglądaj na ścianie. Tego zawsze będę zazdrościł :lol:
krzysztofz24
04-11-2011, 19:52
No to dorzuce takie BW...
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://s2.img.pl/kxvNxND.jpg)
fotoMichal
04-11-2011, 20:19
moim zdaniem dużo lepiej ...
Wersja B&W i mnie bardziej przekonuje. Sylwetka człowieka rewelacyjnie podkreśla ogrom i majestat gór.
Pozdrawiam.
Bartekkw
04-11-2011, 20:40
BW zdecydowanie wygrywa :) BDB to wyszło teraz
Oj tym BW dołożyłeś do pieca :)
Co do koloru, może spróbuj to jeszcze gdzieś zeskanować, to zawsze lepszy efekt da niż sfocenie tego D90-tką czy jakąkolwiek cyfrą. Sam przyznałeś, że cyfra jeszcze dokłada swoich parę groszy do kolorystyki. A i tak żaden skaner nie pokaże tego, co widać na slajdzie niestety.