PDA

Zobacz pełną wersję : Blokowanie przysłony w obiektywach G bez pierścienia.

amico
04-11-2011, 11:25
Witam serdecznie forumowiczów,
Przeszukałem forum, google, nie znalazłem jednak działającego rozwiązania.

Mam następujące pytanie: czy można zablokować przysłonę na wybranej pozycji, w obiektywach (G) bez pierścienia przysłon? Chodzi o to aby przysłona np. po domknięciu do 8, pozostała w tej pozycji. Standardowo przymyka się do wybranej wartości dopiero po wciśnięciu spustu migawki (lub przycisku podglądu głębi ostrości) a następnie znów maksymalnie otwiera.

W sieci znalazłem trick który jednak u mnie nie działa - testowałem na d7000 z obiektywami Nikkor 35mm 1.8G i Tamron 17-50mm /2.8 Ten trick miał polegać na ustawieniu wybranej przysłony, wciśnięciu przycisku podglądu głębi ostrości i lekkim wykręceniu obiektywu (nie do końca oczywiście) - to wszystko przy włączonym aparacie. Przy przekręceniu obiektywu wg tego przepisu przysłona niestety przymyka się całkowicie.

Będę wdzięczny za podpowiedź rozwiązania.
Pozdrawiam

RobertMiernik
04-11-2011, 11:34
Może napisz po co chcesz to zrobić, to wpadniemy na inny pomysł obejścia problemu.

amico
04-11-2011, 11:47
Obiektywy z tym aparatem (d7000), muszę wykorzystać w filmie poklatkowym, i chodzi o to aby poszczególne zdjęcia nie różniły się jasnością. W przypadku zwykłych zdjęć, jeśli są robione na tej samej przysłonie (przymykanej automatycznie przez aparat) nie widać różnic w jasności poszczególnych klatek, ale po połączeniu ich w film, "mikroskopijne" różnice w domknięciu przysłony skutkują brzydkim efektem migotania.
Czyli potrzebuję zmusić przysłonę obiektywu aby po jej ustawieniu, pozostała już nieporuszona w trakcie robienia kolejnych zdjęć. Oczywiście AF będzie wyłączony, światło również ustawię sobie wcześniej - tak więc te obiektywy mogą się zachowywać jak zwykłe obiektywy manualne.

ramzey
04-11-2011, 12:23
A nie możesz ustawić aparatu w tryb M? A w ostateczności A?

amico
04-11-2011, 12:29
Aparat mam ustawiony w trybie M. Jednak w tym trybie, tak jak opisałem w pierwszym poście, aparat przymyka przysłonę, do ustawionej w body wartości, dopiero w momencie robienia zdjęcia, a następnie maksymalnie otwiera przysłonę. Czyli przed każdym kolejnym zdjęciem przysłona jest otwierana (a mi bardzo zależy na tym aby była nieruchoma).

hijax_pl
04-11-2011, 12:31
Ten trick miał polegać na ustawieniu wybranej przysłony, wciśnięciu przycisku podglądu głębi ostrości i lekkim wykręceniu obiektywu (nie do końca oczywiście) - to wszystko przy włączonym aparacie. Bo ten trick działa w Canonie, gdzie przysłona jest sterowana elektronicznie.

darkmajin
04-11-2011, 12:31
edit do kasacji -_-

hijax_pl
04-11-2011, 12:32
ale po połączeniu ich w film, "mikroskopijne" różnice w domknięciu przysłony skutkują brzydkim efektem migotania. I właśnie po to taki np Lightroom ma opcję wyrównywania ekspozycji.

(to działa jak są różne wartości parametrów przysłony czy czasu migawki)

hijax_pl
04-11-2011, 12:38
Aparat mam ustawiony w trybie M. Jednak w tym trybie, tak jak opisałem w pierwszym poście, aparat przymyka przysłonę, do ustawionej w body wartości, dopiero w momencie robienia zdjęcia, a następnie maksymalnie otwiera przysłonę. Czyli przed każdym kolejnym zdjęciem przysłona jest otwierana (a mi bardzo zależy na tym aby była nieruchoma).No to zmień obiektyw. Innej rady na to niema.
Pamiętaj tylko, że wyeliminujesz wpływ niedokładności pracy przysłony . A co z niedokładnością migawki?

amico
04-11-2011, 12:39
Zdaję sobie sprawę że w postprocesie można korygować ekspozycję i zlikwidować efekt migotania. Szukam jednak rozwiązania które da mi jak najlepszy materiał wejściowy do montażu.

Czyli w przypadku Nikona i jego obiektywów G, pozostaje tylko ewentualna mechaniczna blokada popychacza przysłony?

hijax_pl
04-11-2011, 12:41
Tak - w Nikonie przysłona pracuje mechanicznie.

A nie możesz po prostu użyć jakiegoś softy, który automatycznie wyrówna ekspozycję?

amico
04-11-2011, 12:42
No to zmień obiektyw. Innej rady na to niema.
Pamiętaj tylko, że wyeliminujesz wpływ niedokładności pracy przysłony . A co z niedokładnością migawki?

Dzięki wielkie za uwagi. Mam nadzieję że sobie poradzę, mam tu pewne doświadczenie, jednak pierwszy raz będę używał do tego celu body i obiektywów Nikona.

amico
04-11-2011, 12:49
Tak - w Nikonie przysłona pracuje mechanicznie.
A nie możesz po prostu użyć jakiegoś softy, który automatycznie wyrówna ekspozycję?

Będę musiał to robić, ale już w procesie montażu video, Lightroom tu chyba nie pomoże (nie używałem tego programu - ale parametry ekspozycji kolejnych zdjęć będą identyczne).

marcin_G
06-11-2011, 17:43
Czyli w przypadku Nikona i jego obiektywów G, pozostaje tylko ewentualna mechaniczna blokada popychacza przysłony?
Tak.
Ale przy odrobinie wprawy / szczęścia / cierpliwości, można tę przysłonę blokować w zasadzie na dowolnej wartości

MYSZ
10-11-2011, 23:07
Aparat mam ustawiony w trybie M. Jednak w tym trybie, tak jak opisałem w pierwszym poście, aparat przymyka przysłonę, do ustawionej w body wartości, dopiero w momencie robienia zdjęcia, a następnie maksymalnie otwiera przysłonę. Czyli przed każdym kolejnym zdjęciem przysłona jest otwierana (a mi bardzo zależy na tym aby była nieruchoma).

Bierzesz mały, płaski kawałek drewienka. Przycinasz jego długość do żądanej wartości przesłony. Wstawiasz drewienko w szczelinę popychacza i masz obiektyw o zadanej przesłonie minimalnej. :)
Sprawdzone na typie G. Działa.

Jatin
12-11-2011, 21:06
Genialne w swojej głupocie. Gorzej jak drewienko wypadnie od wstrząsów lustra i zrobi hello z migawką, wtedy będziesz miał migawkę przyblokowaną na jednej wartości. Wybacz ale wkładanie czegoś w komorę lustra aparatu to skrajny idiotyzm.

marcin_G
16-11-2011, 18:44
Genialne w swojej głupocie. Gorzej jak drewienko wypadnie od wstrząsów lustra i zrobi hello z migawką, wtedy będziesz miał migawkę przyblokowaną na jednej wartości. Wybacz ale wkładanie czegoś w komorę lustra aparatu to skrajny idiotyzm.
ale tę samą treść można przekazać bez obrażania inny współużytkowników.

by patent z blokowaniem przysłony był bezpieczny, "to coś" blokujące dźwignię musi "siedzieć" w obiektywie na wcisk.
Z wyczuciem, ale stanowczo.

Jatin
16-11-2011, 18:48
Ja nikogo nie obraziłem, napisałem że wkładanie czegoś w komorę lustra jest idiotyzmem. Nie pisałem do nikogo personalnie że jest idiotą!

tokarool
18-08-2012, 14:24
Mam taki sam problem, również poszukuje sprzętowego rozwiązania z zablokowaniem przysłony. Może już do czegoś doszedłeś i jesteś w stanie podzielić się znalezionymi rozwiązaniami?

MYSZ
23-08-2012, 13:34
Ja już nie dopiszę niczego, bo zostałem oceniony :D Jak ktoś nie potrafi wyciąć kawałka drewna i wcisnąć go w szczelinę obiektywu to faktycznie niech się nie zabiera za blokowanie popychacza, bo to "ciało obce" z pewnością wleci w migawkę ;) Kawałek drewienka z patyka (od loda) uratował mi kiedys zdjęcia, gdy szkło typu G odmówiło współpracy i pozostało otwarte.

km79
23-08-2012, 13:50
ja zamiast drewienka używałem zworki z dysku twardego, nie wpadła do środka ;)

Martineezz
11-03-2023, 15:06
Hej.

Robię zdjęcia totalnie amatorsko. Mam wiekowy d60 i kiedyś kupiłem do niego AF Nikkor 50mm f/1.8D. Mało co go używam. Dopiero teraz zauważyłem, że ma on blokadę przysłony. Na aparacie jest komunikat aby blokadę ustawić na najwyższej, czyli 22. Inaczej nie da się zrobić zdjęcia. I tak się zastanawiam, po co jest to kręcenie przesłoną, skoro można tylko blokować na 22 i co to ma oznaczać?

OjTam
11-03-2023, 15:09
Zamierzchłość z czasu analogów.
Część puszek z wyższych serii umożliwia przestawienie sterowania przysłoną na ten pierścień.

tomkep
11-03-2023, 15:25
Obiektyw jest z czasów kiedy część puszek umożliwiała tylko taką kontrolę przysłony - przez pierścień na obiektywie... Patrz F4, F90, F90x i pewnie parę innych.

Martineezz
11-03-2023, 16:16
Czyli na blokada na d60 nic nie znaczy i przesłona jest stale 1,8? Bo zdjęcia są jasne.

OjTam
11-03-2023, 16:28
Nie.
Przysłona będzie taka, jaką ustawisz w aparacie, bo to aparat steruje.

jurkarol
11-03-2023, 18:14
Czyli na blokada na d60 nic nie znaczy i przesłona jest stale 1,8? Bo zdjęcia są jasne.
Musisz ustawić na minimalną starszy obiektyw. Wtedy steruje przysłoną aparat. Blokada po to jest żeby przez zapomnienie nie przestawić ;)

Martineezz
11-03-2023, 19:18
Dziękuję za wyjaśnienie.