Zobacz pełną wersję : Zdjęcia / film z budowy
Witam,
cz ktoś wie jak się robi takie fajne filmiki z budowy jakiegoś budynku. Cz to się robi zdjęcia i potem składa 24 foty/s ?
Jakie są techniki? Jakiego sprzętu używa się do tego?
Piszesz dość pokrętnie, ale domyślam się o co Ci chodzi.
Poczytaj o timelapse.
Nada się do tego każdy aparat który ma możliwość robienia zdjęć z interwałem czasowym. Albo który ma możliwość podpięcia wężyka/pilota który to umożliwi.
Witam,
cz ktoś wie jak się robi takie fajne filmiki z budowy jakiegoś budynku. Cz to się robi zdjęcia i potem składa 24 foty/s ?
Jakie są techniki? Jakiego sprzętu używa się do tego?
wszystko zależy - można zrobić interwałowe zdjęcia - np. co parę minut/ godzin/ dni (zalezy jak szybko posuwa się budowa), można również zrobić parusekundowe ujęcia wykonywania różnych elementów na tej budowie i potem to połączyć, można bardzo wiele
najlepiej napisać sobie scenariusz co chcesz przedstawić i potem dopiero robić filmik
Tak, o timelapse czytałem.
Chciałem się bardziej wgłębić w temat. Budowa będzie trwała 1,5 roku. Jak to wszystko załatwić. Ile zdjęć dziennie. Jekieś puszki trzeba zastosować do aparatu, z ogrzewaniem itd... Może ktoś ma w tym temacie doświadczenie?
przem426
04-11-2011, 11:39
najpierw określ ile fps cie interesuje... kinowe 24, 25, czy 30.
w sumie jest to bez różnicy bo już 24fps daje dobry efekt (różnice zauważysz w przebiegu migawki ;) )
określ ile materiału chcesz wyprodukować (np 5 min).
nie wiem w jakim tempie ma postępować budowa - a z tego będzie wynikało ile zdjęć i w jakim okresie czasu potrzebujesz żeby równomiernie rozłożyć to w czasie.
teraz masz dwie możliwości - możesz postawić aparat na stałe na jakimś słupie i robić fotkę co x godzin - co w sumie jest wg mnie słabym pomysłem, lub możesz robić np co kilka dni parę sekund materiału a potem to poskładać do kupy.
jeśli zdecydujesz się na drugi wariant - musisz zarejestrować po parę sekund na początku i końcu sceny na przejście pomiędzy ujęciami.
to jaki odstęp pomiędzy zdjęciami ustawisz ma wpływ na płynność ruchu. jeśli będziesz robił zdjęcie co kilkanaście/kilkadziesiąt sekund - ruch chmur na niebie, samochodów, ludzi będzie przyjemny i płynny.
jeśli jednak zechcesz robić zdjęcia przez półtora roku co np 4 godziny - będziesz miał chaos na fotkach. za dużo się będzie w kadrze zmieniało.
przykłady:
http://www.youtube.com/watch?v=soz7_ZHc1hE - jedna fotka co 15 sek o ile dobrze pamiętam. ruch dzwigu montującego ekran na budynku płynny i przyjemny
http://www.youtube.com/watch?v=1MIAcuzt_Zw - jazda samochodem - fotka co 30 sek - za szybko i za duzo się zmienia. chaos w kadrze.
polecam też zapoznać się z fotkami z budowy stadionu śląskiego w chorzowie - oni już parenascie miesięcy zbierają foty - może z analizy ich materiału coś ci przyjdzie ciekawego do głowy -> http://stadionslaski.com.pl/
co do obudowy - wg mnie ogrzewana.
masz do pokazania 1,5 roku. to będzie wyzwanie zrobić to tak żeby było płynnie a jednocześnie nie zabiło z nudów.
masz do pokazania 1,5 roku. to będzie wyzwanie zrobić to tak żeby było płynnie a jednocześnie nie zabiło z nudów.
No właśnie... i można nieźle wtopić a powtórzyć się nie da...
Ciekawe czy są firmy, które sie w tym specjalizują.... Może ktoś zna?
przem426
04-11-2011, 12:00
http://www.youtube.com/watch?v=oPQKUV-Ohsg&feature=related
tu masz jeszcze jeden przykład time-lapsa z długiego okresu czasu - materiał jest pobrany z kamerki internetowej.
http://www.youtube.com/watch?v=oPQKUV-Ohsg&feature=related
tu masz jeszcze jeden przykład time-lapsa z długiego okresu czasu - materiał jest pobrany z kamerki internetowej.
Sądzisz, ze to były zdjęcia co 5 minut czy fragmenty filmu? Jak z kamerki internetowej to raczej zdjęcia chyba...
EDIT:
I teraz przez tą kamerkę internetową taki pomysł przyszedł mi do głowy: kamera przemysłowa IP w obudowie podgrzewanej (są takie przecież) i do tego jakiś routerek z modemem GSM...
przem426
04-11-2011, 12:27
to byly zdjecia.
co do uzycia kamerki - jakość będzie mizerna. może jako backup "prawdziwego" rozwiązania.
dodam jeszcze to co zawsze dodaje w temacie timelapse. kompakty canona z prockiem digic 2 i 3 świetnie się nadają do timelapsów - trzeba tylko załadować oprogramowanie CHDK. taki kompakt kupisz za 3-4 stówki na allegro używany. z tego spokojnie wyciągniesz full hd.
to byly zdjecia.
co do uzycia kamerki - jakość będzie mizerna. może jako backup "prawdziwego" rozwiązania.
dodam jeszcze to co zawsze dodaje w temacie timelapse. kompakty canona z prockiem digic 2 i 3 świetnie się nadają do timelapsów - trzeba tylko załadować oprogramowanie CHDK. taki kompakt kupisz za 3-4 stówki na allegro używany. z tego spokojnie wyciągniesz full hd.
Dzięki. Cenna informacja.
Jełsi chodzi o kamerki internetowe to są też tzw. Megapixelowe i one mają matrycę 1.3MPix. To rozwiązanie z kamerą przemysłową jest o tyle fajne, że taka kamera w obudowie jest przeznaczona do pracy zewnętrznej i że nie muszę rejestrować zdjęć na miejscu, tylko są one przesyłane internetem do jakiegoś serwera.
ciekawy temat, porządna kamera przemysłowa w ogrzewanej obudowie powinna wytrzymać spokojnie bezobsługowo 1,5 roku, ciekawe tylko czy jakość obrazu będzie wystarczająca.
kompakt canona ciekawe rozwiązanie, ale trzeba było by się zastanowić nad zasilaniem, budować specjalną budkę, nie wiadomo czy matryca się nie usmaży po jakimś czasie lub nie wysiądzie coś innego
Jakośc pewnie nie będzie taka jak z aparatu. Chociaż miałem na myśli taką kamerę, z wymiennymi obiektywami ale rozdzielczość będzie niższa niż aparatu. Jest natomiast niewątpliwa zaleta: nie trzeba wchodzić na słup i wymieniać kart pamięci no i zawsze jest podgląd na zrobnine już zdjęcia a tym samym kontrola zdalna czy zdjęcia się w ogóle wykonują.