PDA

Zobacz pełną wersję : MB-D10 - czy jest sens naprawiać

Yanek
04-11-2011, 10:23
Otrzymałem gripa, który jest w stanie mocno zużytym. Mój znajomy elektronik stwierdził, że do wymiany jest co najmniej jedna płytka z układem scalonym. Czy jest sens wysyłać go do serwisu? Boję się, że za oszacowanie kosztów naprawy serwis ściągnie ze mnie więcej niż grip jest wart.

Skibek
05-11-2011, 18:26
Boję się, że za oszacowanie kosztów naprawy serwis ściągnie ze mnie więcej niż grip jest wart.
A wycena usługi nie jest przypadkiem darmowa?

sztefanek
05-11-2011, 18:44
Nie rozumiem stwierdzenia "otrzymałem gripa". Znaczy to, że dostałeś go za darmo? Czy też pożyczyłeś komuś i ten ktoś ci go oddał w takim stanie. Czy może go kupiłeś? Jeżeli kupiłeś, to czy sprzedawca poinformował cię o uszkodzeniach? Podpinałeś pod aparat?

Skibek
05-11-2011, 18:57
Nie rozumiem stwierdzenia "otrzymałem gripa". Znaczy to, że dostałeś go za darmo? Czy też pożyczyłeś komuś i ten ktoś ci go oddał w takim stanie. Czy może go kupiłeś? Jeżeli kupiłeś, to czy sprzedawca poinformował cię o uszkodzeniach? Podpinałeś pod aparat?
A czy to istotne, czy go kupił, został obdarowany, dostał nim głowę, czy znalazł pod poduszką rano?
Ma go i chce go naprawić.

Bardziej bym się zastanawiał, czy ów znajomy elektronik nie może tego scalaka kupić na forum elektrody i go wymienić ;) Myślę, że jako elektronik to mógłby Ci powiedzieć ile będzie kosztowała wymiana. Czy rzeczywiście jest sens cała płytę wymieniać?

Yanek
05-11-2011, 21:36
Bardziej bym się zastanawiał, czy ów znajomy elektronik nie może tego scalaka kupić na forum elektrody i go wymienić ;) Myślę, że jako elektronik to mógłby Ci powiedzieć ile będzie kosztowała wymiana. Czy rzeczywiście jest sens cała płytę wymieniać?

Ponoć ścieżki są mocno zniszczone, próbował je lutować ale niewiele to dało. A gripa otrzymałem jako bonus.

wist
06-11-2011, 09:04
"Yanek" nie piszesz czy MB-D10 to oryginał czy zamiennik. Jeśli zamiennik to naprawa nieopłacalna. za ok. 200,- masz nowy zamiennik z gwarancją. Naprawa to koszty a nie masz pewności czy uda się to naprawić. Jeśli oryginał - to warunek jaki koszt naprawy??

Yanek
07-11-2011, 10:08
"Yanek" nie piszesz czy MB-D10 to oryginał czy zamiennik.

Oryginał. W sprawie zamiennika nie zawracałbym głowy. A koszty na dzień dobry są takie: wysyłka do serwisu, koszty naprawy i odsyłki do mnie jeśli zdecydowałbym się na naprawę, albo koszty wysyłki w obie strony + 30 zł za oszacowanie jeśli nie zdecyduję się na naprawę.

Rafał_Sz
09-11-2011, 13:46
A wycena usługi nie jest przypadkiem darmowa?
Nie jest. Kosztuje 30 zł. Jeśli ktoś się decyduje na naprawę to ta kasa zostaje zaliczona na poczet kosztu usługi. Jeśli się rezygnuje, trzeba te 3 dychy zapłacić plus przesyłka DHL.