Zobacz pełną wersję : Tani Statyw
Witam
potrzebuje jakiś dobry a tani statyw ma on utrzymać D90 + 18-105 i cena ok 50zł
z góry dziękuję za pomoc :)
Przemek80
03-11-2011, 21:28
Przecież na Allegro tego pełno...Ja mam Camrock za 30 PLN i daje radę:)
krispike
03-11-2011, 22:34
A może Benro T-800 EX (http://www.directfoto.pl/pl/p/Benro-T-800-EX/812). Dozbieraj i kup coś lepszego, gdyż te najtańsze to tylko nadają się do aparatu ale kompaktowego. Za jakiś czas dokupisz 70-300 i już będzie to miało swoją wagę.... A i to co posiadasz to już lekkie nie jest. Spróbuj swój zestaw ustawić na takim tanim statywie w sklepie, ustaw ogniskową na 105 i zrób kilka fotek na dłuższym czasie. Zobaczysz czy zda egzamin.
marcin_G
03-11-2011, 23:01
Wydanie 50 zł na statyw to najlepsza metoda, by cały sprzęt prędzej czy później walnął o ziemię i wówczas jesteś "w plecy" kilka tysięcy.....
Wydałeś sporo kasy na aparat, pewnie wydasz więcej - odłóż przynajmniej 200-300 zł na statyw, któremu będziesz mógł zaufać przez kilka lat
Coś sensownego za 50pln zapomnij, nie znajdziesz czegoś takiego jak aż tak tani a dobry statyw. Do Twojego sprzętu i użytku domowego MZ wystarczy np jakiś Velbon za ~100pln, ojciec ma DF-50 i do takiego zastosowania uchodzi (ma S Alfa350 z krótkim kitem) ale na zewnątrz już jest biednie, myślę że DF-60 byłby lepszy a cena zbliżona. Powyższego Benro nie widziałem ale wygląda podobnie do DF-50.
marcin_G dobrze prawi... Dobry i tani - to się wzajemnie wyklucza, szczególnie jak podałeś kwotę. Szkoda sprzętu. Za to uczucie jak zastaw ląduje na glebie... bezcenne... ;)
marcin_G
04-11-2011, 22:48
Na statywie za 50 zł to można fotocelę zamontować, gdy się w błysku foci w plenerze. Ale już spora blenda nie ustoi.... A sprzęt za klika tysi to trzeba na czymś godnym zaufania stawiać. Kupić raz a dobrze....
Po pierwsze jak się nie wywróci to i tak nie spełni zadania, bo stabilność tych zabawek jest średnia, to znaczy żadna. Ja miałem Velbon DF-60. Przy D60 jakoś się sprawdzał, dla D90 był już za mało stabilny. Przyszła pora na triopo za 500zł. Różnica niebo, a ziemia. Velbon DF-60 nie kosztuje 50 zł tylko ok. 3 razy więcej. Te wszystkie statywy za 50 zł to można od razu umieścić w koszu. Wydasz 50 zł i będą to pieniądze wyrzucone, bo i tak będziesz musiał kupić za jakiś czas następny.
Mariusz888
06-11-2011, 17:55
Dokładnie - dobry i tani statyw to jest taki za kilka stówek, a dobry i drogi to za kilka tysi... ;) za 50zł to można mieć co najwyżej płytkę do głowicy - po prostu jak już napisano na sprzęt kasy nie szkoda a oszczędza się na rzeczach, które potrafią narobić niezłego ambarasu. Ja miałem statyw za 150 a nie za 50, a i tak wymieniłem na MF bo po prostu nie mogłem mówić o stabilności i pewności - po przesiadce jest niebo a ziemia- tyle że mój statyw z głowicą waży teraz 3,6kg i kosztował 1,1k zł - ale to i tak jest "tanio i dobrze" bo lepiej było by już tylko znacząco drożej. Do D90 z kitem oczywiście nie musisz mieć nic nie wiadomo jak mocnego, ale to teraz - za rok czy dwa okaże się, że jednak lepiej mieć mocniejszy statyw - to jest etap który chyba każdy przerabiał i każdy dorastał do zakupu lepszego statywu niż tani plastik.
Ja widziałem jak np nogi wytrzymały (bo były z alu) a uleciała cała głowica bo była z plastiku i po prostu płytki gwint się uwalił i wszystko poleciało - a to też było droższy statyw niż 50zł ;) Poza tym stabilność takich wynalazków to takie trochę stabilniejsze ręce, ale nic więcej. Od siebie polecam nogi MF 055 XPROB + głowicę taką jak Ci bardziej odpowiada - ja mam MF 410 i kocham ją - jest wspaniała :)
dyziek1984
09-06-2012, 16:59
a ja polecam http://new.infoto.pl/statywy-statywy/statyw-camrock-txc66-1156s CAMROCK TXC66 godny polecenia jest za ta cenę
wasilewk
09-06-2012, 17:41
Witam
potrzebuje jakiś dobry a tani statyw ma on utrzymać D90 + 18-105 i cena ok 50zł
z góry dziękuję za pomoc :)
Kup browara i niech Ci nie ciąży te 50zł.
sokolnik
09-06-2012, 20:09
ja mam treq tri 14. Kupiłem z rok temu za 150 zł w abfoto. Używam tylko gdy jest bezwietrzna pogoda. Lubie ciszę i spokój. Po za tym drzewa się nie ruszają i w ogóle jest przyjemniej niż w wichure robić zdjęcia ze statywem. Statyw daje radę. Oczywiście cudow nie ma Ale jestem zadowolony. Jak jest miękkie podłoże to trochę wbijam w ziemię by był bardziej stabilny. Krajobrazów nad morzem nie robię w dzień ze statywem bo statyw nie potrzebny kiedy słońce :)
"Krajobrazów nad morzem nie robię w dzień ze statywem bo statyw nie potrzebny kiedy słońce"
Rydzykowne stwierdzenie...
"Kup browara i niech Ci nie ciąży te 50zł."
Warte przemyślenia. Chyba, że autor wątku chce mieć mobilny wieszak na czapkę.