Zobacz pełną wersję : Manualne ustawienie lampy
bar-trek
03-11-2011, 19:12
Kupiłem stary obiektyw do fotek makro i muszę korzystać z lampy. Niestety nie mam pojęcia jak włączyć lampę w tryb manualny (D90; SB-900)
A instrukcja do lampy gdzie?
RobertMiernik
03-11-2011, 19:54
Jak nie wiesz jak przestawić lampę w trym manualny to raczej Ci się to do niczego i tak nie przyda, ale co tam:
Włączasz lampę, później naciskasz przycisk "mode" aż na wyświetlaczu pojawi się "M".
bar-trek
03-11-2011, 20:20
Jak nie wiesz jak przestawić lampę w trym manualny to raczej Ci się to do niczego i tak nie przyda, ale co tam:
Dlaczego?
Włączasz lampę, później naciskasz przycisk "mode" aż na wyświetlaczu pojawi się "M".
Dzięki :) A jak w wbudowanej? Bo przez M42 nie chce robić :(
bar-trek
03-11-2011, 20:20
A instrukcja do lampy gdzie?
w śmietniku :-|
adolfik9501
03-11-2011, 22:50
w śmietniku :-|
To teraz za karę poszperasz sobie w necie za instrukcjami, np. na witrynie Nikona.
RobertMiernik
03-11-2011, 22:55
Dzięki :) A jak w wbudowanej? Bo przez M42 nie chce robić :(
Jakimiś pełniejszymi zdaniami pisz, bo nie mam pojęcia o co chodzi...
A co do obsługi lampy, to jeśli instrukcję do kosza wywaliłeś, to samo przestawienie na "M" nie sprawi, że nagle zacznie pięknie uzupełniać światło na zdjęciach...
Przeczytaj instrukcję, koniecznie.
hijax_pl
04-11-2011, 09:28
A jak w wbudowanej? Bo przez M42 nie chce robić :(Instrukcję od aparatu też wywaliłeś? ;-)
1) Jak chcesz wbudowaną oświetlać w Macro?
2) Wbudowana nie działa w TTL z obiektywami M42 (to de facto tak jakbyś do aparatu nie dokręcił żadnego obiektywu) - tu może pomóc dandelion.
3) możesz założyć Heliosa (pewnie o tym mówisz) odwrotnie na swoje jakieś tele. Wtedy będzie działać i AF i pomiar światła...
Krzysiek B
04-11-2011, 10:38
To teraz za karę poszperasz sobie w necie za instrukcjami, np. na witrynie Nikona.
Myślałem, że szperanie na witrynie Nikona to przyjemność ale ja tam się nie znam :)
Co do konieczności czytania instrukcji lamp zgadzam się z przedmówcami.
To duuuuzo pomaga.
adolfik9501
04-11-2011, 12:03
Myślałem, że szperanie na witrynie Nikona to przyjemność ale ja tam się nie znam :)
(...)
Karą ma być samodzielne wyszperanie instrukcji w necie. Wpis o witrynie Nikona jest zaś podpowiedzią, co by poszukiwacz dał radę przed końcem roku te instrukcje znaleźć ;)
Można palnąć się w głowę. Wtedy też przełączy się w M