Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Dobra stara stałka do d90

hadwao
03-11-2011, 16:45
Witam,

czuję się coraz bardziej na siłach do zabawy ze starymi obiektywami. Na tą chwilę potrzebował bym czegoś do uzupełnienia n35 i kitowego 18-105. Główne wykorzystanie nowego szkła to fotografia dziecka (niemowlaka) oraz kotów. Zależy mi na dobrym świetle - tak aby w pełni używalny był od ~2-2.8 - szczególnie koty robię głównie w domu i tu brak jasnego dłuższego szkła jest dość dotkliwy.

Długość ogniskowej o jakiej myślę to coś z zakresu 50-85 - chyba nawet ta 85 by mi bardziej spasowała, bo mniej więcej na moim kicie 18-105 teraz taką ogniskową wybieram przy kotach, a niemowlak będzie podobnych rozmiarów co kot ;-). Dodatkowo rozważam zakup n50 w jakiejś niedalekiej przyszłości, więc dłuższa stałka byłaby fajna.

Budżet - cóż, ogólnie chciałbym aby cena była konkurencyjna (czyli sporo niższa) od 50 1.8d - myślę, że gdyby udało się zamknąć z ewentualną przejściówką w kwocie 250zł byłoby super.

Inna rzecz na której mi zależy, to odległość ostrzenia - tak aby dało się ostrzyć chociaż na te 5m - ewentualnie, gdyby w grę wchodziło coś na m42 to aby soczewka w przejściówce nie psuła zbytnio efektu.

Chciałby aby szkło było w miarę bezpieczne do zakupu na odległość - z tego co do tej pory czytałem to niektóre wersje mają problem z powtarzalnością - np. heliosa można trafić bardzo fajnego albo kompletnie beznadziejnego.

Niestety większość opinii jakie znalazłem dotyczą pełnej klatki więc trochę gubię się w wyborze czegoś do d90. Będę wdzięczny za propozycje.

Vall
03-11-2011, 17:39
Poluj lepiej na manualne Nikkory, 50 1.8 e, stare AI i tym podobne. :-) Z m42 nie będziesz miał ostrzenia na nieskończoność. Nikon 85/2 jest teraz na aledrogo, dość kiepski stan, ale na początek może Ci wystarczy. :-)

jahu4
03-11-2011, 18:00
kup Heliosa 44 M2 (za 30-40 zł ) to dobry obiektyw, jest kopią niemieckiego Biotara + redukcja i świetna zabawa

hadwao
03-11-2011, 18:14
@Janus - nad tym Heliosem się zastanawiałem, ale z tego co czytałem to jakość tych szkieł to loteria. Trafiają się fajne egzemplarze, ale też i beznadziejne. Koszt mały więc pewnie kiedyś sobie sprawię, ale na pierwszy raz chciałbym coś co mnie nie zrazi. Z drugiej strony kosztuje takie grosze, ze się ciągle zastanawiam, czy od tego nie zacząć. Wiesz może jak sprawdza się z przejściówka i soczewką na cropie? Widziałem na forum, że ktoś używał na FF takiego zestawu i nie było różnicy jakościowej między przejściówką z soczewką i bez.

@Vall jeśli mówimy o tej samej 85/2 to już wczoraj na nią zwróciłem uwagę, ale jest wizualnie w bardzo kiepskim stanie, a dobrej sztuki za 250-300zł raczej nie dostanę. Zastanawiam się nad 50 1.8 e - jest tania, będzie dobrze ostrzyć, nie wymaga przejściówki - chciałbym coś nieco dłuższego, ale jeśli nic się nie znajdzie to chyba kupię.

jahu4
03-11-2011, 18:38
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=158964 poczytaj