PDA

Zobacz pełną wersję : Piloty do SB-900?

kruszyna
03-11-2011, 12:16
Tak wiem wszystko co sobie wymyśliłem jest bez sensu. Napiszę wcześniej że mam lampy studyjne z pilotami i nie o to tu chodzi aby ich używać. Chciałbym używać SB-900 w ilości jaką posiadam czyli 4szt. Każda z założoną jakąś końcówką lub bez zależnie od potrzeby. Zamówiłem sobie 5szt T5 z pocket wizarda i tak sobie pomyślałem że chciałbym mieć przy tych lampach piloty. Wystarczyły by takie jak mam w SB-R200. Mocniejsza dioda lub coś w ten deseń. Czy ktoś słyszał widział lub robił podobne ustrojstwo?

Art Erie
04-11-2011, 18:54
http://klubkm.pl/forum/archive/index.php?t-36558.html

kruszyna
04-11-2011, 20:16
Dzięki za link
Myślałem natomiast o jakiejś diodzie. Jak tak podumałem pomyślałem to trochę popsuty pomysł z tym co chce. Ale z kolei jak jeszcze mocniej wytężę swój niesamowity umysł przedstawia mi się obraz "nikonowej" lampy z diodą wbudowaną w miejscu gdzie jest palnik. W menu ustawiamy czy ma się palić pilot czy nie. Taka dioda za dużo by nie zjadała a można by jej nie włączać jak by ktoś nie chciał. Ciekawe czy ktoś wypuści taką lampę. Muszę podumać jeszcze bo robienie sesji w całkowitych ciemnościach przy użyciu reporterek to żadna frajda ani z AF ani ze złapaniem odpowiedniej chwili.

Art Erie
04-11-2011, 20:51
W pierwszym poście napisałeś:

[...]Każda z założoną jakąś końcówką lub bez zależnie od potrzeby. [...]
Przy czym "końcówka" to dość ogólne określenie, w każdym razie w przypadku tych bardziej pochłaniających światło modyfikatorów dioda może być zbyt słabym żródłem nawet jako pilot (pilot w "okolicy" lampy, poza modyfikatorem?) .
Druga kwestia, to odłączenie pilota na czas samego błysku; oczywiście o ile jest on na tyle mocny by mieć wpływ na ekspozycję ( a jeśli ma wspópracować z modyfikatorami, to musi mieć odpowiednio dużą moc)...
Regulacja mocy pilotów (?)
W przypadku Sabinek można pracować z nimi zdalnie na kilka sposobów, a co z pilotami (?)
Link wkleiłem dla uświadomienia problemów, które wystąpią podczas używania takiego rozwiązania. W zależności od przyjętego pola eksploracji te załozenia będą inne, a co za tym idzie taki pilot musi być inaczej zbudowany, czyli w zależności od oczekiwań od diodowej latarki rowerowej po rozwiązania zbyt skomplikowane by je realizować.

kruszyna
04-11-2011, 21:49
Używam softów i garnków od studyjnych poprzez przejściówki do lamp reporterskich na mocowaniu bowens. Pilot może być wielkości dużej diody 10-12 mm średniej mocy. Chodzi tylko o podświetlenie sceny na tyle aby cokolwiek widzieć. Nie muszą gasnąć. Używałem SB-R200 z dobrym skutkiem poprzez małą plexi i jej diodę pilotującą. Wkładałem dużą 12mm diodę nie wiem jakiej mocy i mi wystarczy poprzez mały soft. Nie przeszkadza też mi jej światło bo operuje takimi czasami i przysłonami. Chodzi mi naprawdę o skrajne warunki oświetleniowe. Tylko jakoś nie wyobrażam sobie jakoś tego przy każdej lampie z oddzielnym aku np żelowym i kabelkami. Myślałem że może ktoś coś wymyślił. Sesje czasem to tylko przedmioty na stole i kreowanie światła przez to że się widzi co się z nim dzieje przy ustawianiu. Skraca też pracę.

Art Erie
04-11-2011, 21:52
W takim razie proponuję diodową latarkę rowerową LED z Allegro za 5zł i gumkę "recepturkę".

kruszyna
05-11-2011, 18:45
W takim razie proponuję diodową latarkę rowerową LED z Allegro za 5zł i gumkę "recepturkę".

Może to głupie tak na dzień dobry ale to chyba najlepszy motyw jaki można wymyślić:D

Art Erie
05-11-2011, 18:47
Jesli nie masz specjalnych wymagań, to po co komplikować sobie życie :)