Zobacz pełną wersję : Wzmacniacz zasiegu GSM
Witajcie.
Kolezanka poprosila mnie o pomoc w rozwiazaniu pewnego problemu - otoz w jej domu nie ma zasiegu zadna siec komorkowa (mieszka na wsi). Poza budynkiem tez praktycznie nie ma zasiegu, albo jest bardzo slaby.
Czy ktos moglby polecic jaks wzmacniacz sygnalu gsm? Czy takie urzadzenia w ogole sie sprawdzaja?
jakis model na ktory ewentualnie wartoby wydac pieniadze?
dzieki :-)
hijax_pl
03-11-2011, 12:04
Sygnał pewnie da się wzmocnić, ale od jego poziomu ważniejsza jest odległość od najbliższego BTSa.
Jak dystans będzie duży (w linii prostej ponad 35km) to opóźnienia będą zbyt duże, a wtedy nawet najsilniejszy sygnał będzie przez sieć traktowany jako szum.
Rodzinka na zapadłej wsi ma na dachu maszt z anteną samochodową do GSM. W starszych telefonach było gniazdo antenowe a przy słabym obsadzeniu kraju masztami anteny samochodowe były dośc popularne.
hijax_pl
03-11-2011, 12:13
Jak już napisałem wcześniej - moc sygnału to nie wszystko. Lepiej się dowiedzieć, czy operator najbliższej stacji bazowej ma możliwość włączenia funkcjonalności "Extended Range".
Warto też sprawdzić, czy telefon w ogóle jakąkolwiek sieć widzi, tzn czy dociera sygnał ze stacji bazowej. Jeśli nie - to znaczy, że zewnętrzna antenka może - ale nie musi - pomóc.
Rafał_Sz
03-11-2011, 12:17
Popatrz na Alle, są takie wzmacniacze stacjonarne.
Są na rynku repeatery GSM, na allegro tego trochę leży. Do tego na zewnątrz porządna antena kierunkowa, wycelowana w BTS o najsilniejszym sygnale, i druga, dookólna, wewnątrz budynku. Da się to zrobić, ale parę stówek trzeba będzie wydać.
Są na rynku repeatery GSM, na allegro tego trochę leży. Do tego na zewnątrz porządna antena kierunkowa, wycelowana w BTS o najsilniejszym sygnale, i druga, dookólna, wewnątrz budynku. Da się to zrobić, ale parę stówek trzeba będzie wydać.
Znajomi mają to na... Nowym Wilanowie :)
U nich w mieszkaniu nie ma zasięgu i już.
Działa tak sobie, nie są specjalnie zadowoleni.
Co do anteny, to na obszarze wiejskim dajemy ją powyżej drzew i innych przeszkód i najczęściej sygnał dochodzi.
Oczywiście to samo można zrobic z tym nowoczesnym, kierunkowym systemem.
hijax_pl
03-11-2011, 12:29
Jeszcze raz powtórzę: wzmocnić można sygnał, a nie zasięg.
Jeśli dystans do stacji bazowej jest mniejszy niż 30km w linii prostej to można się bawić we wzmacniacze...
Hmm a czy mozna jakos telefonem spraedzic jaki jest zasieg do najblizszego BTSu?
hijax_pl
03-11-2011, 14:12
Kiedyś w nokiach było coś takiego jak Nokia Monitor. Moze jest jakis soft na androida czy ajfona pokazujacy detale pracy telefonu.
Wystarczy sprawdzić parametr TA. To wartość od 0 do 63 z gradacją 550m. Czyli 10 oznacza 5,5km
http://mapa.btsearch.pl/
http://bts-gsm.eu/uke/
Do najblizszego bts jest 7km. I w tej odleglosci 7km jest stacja kazdej z.sieci.
Mozecie polecic jakis sprawdzony model takiego wzmacniacza?
Sent from my GT-I9000 using Tapatalk
hijax_pl
03-11-2011, 15:12
Do najblizszego bts jest 7km. I w tej odleglosci 7km jest stacja kazdej z.sieci.Jeśli to maszt GSM900 no to największy problem z głowy. W takim razie wzmacniacz jakiś.
Jaki repeater? Nie mam pojęcia, ale wiem, że te wzmacniacze są dla poszczególnych bandów. W każdym razie znajomy w swojej firmie kiedyś zainstalował coś takiego SIGNAL GSM-305 - nie słyszałem by psioczył, choć częstego kontaktu z tym znajomym nie mam.
W każdym razie znajomy w swojej firmie kiedyś zainstalował coś takiego SIGNAL GSM-305 - nie słyszałem by psioczył, choć częstego kontaktu z tym znajomym nie mam.
Może dlatego, że nie miał zasięgu? :D
Wybacz, nie mogłem się powstrzymać.
Jeśli to maszt GSM900 no to największy problem z głowy. W takim razie wzmacniacz jakiś.
Jaki repeater? Nie mam pojęcia, ale wiem, że te wzmacniacze są dla poszczególnych bandów. W każdym razie znajomy w swojej firmie kiedyś zainstalował coś takiego SIGNAL GSM-305 - nie słyszałem by psioczył, choć częstego kontaktu z tym znajomym nie mam.
tak wszystkie to GSM900. poszukam na ceneo ;)
hijax_pl
03-11-2011, 15:34
Może dlatego, że nie miał zasięgu? :D
Wybacz, nie mogłem się powstrzymać.Jest taka możliwość :D
Mam zamontowany taki domowy BTS (rypiter z alledrogo) i działa bez problemu, tylko u mnie do nadajnika 1600m.
Antenka na dachu. Kupione 1,5 roku temu.
Repeater, nie BTS. BTSem to nie jest i nigdy nie będzie ;)
Popatrz na stronie f-my Dipol z Krakowa. W razie wątpliwości można do nich zadzwonić i się poradzić. Mają sporo dobrego sprzętu radiowego. Moja firma zajmuje się również instalatorstwem i całkiem niedawno montowali takie repeatery u klienta. Na stronie też są przykładowe schematy konfiguracji instalacji antenopodobnych.
W Dipolu repeatery GSM się od 1500zł zaczynają ;)
Ja mam inny problem - w linij prostej do nadajnika mam 750m. W domu zasiegu praktycznie brak (zaleznie od telefonu, ale zwykle tylko w okolicy okna - mieszkam w bloku). Wystarczy przejsc sie w dowolnym kierunku o jakies 150-200m i pojawia sie zasieg 3G (rowniez w pomieszczeniach).
Na linij miedzy mna, a nadajnikiem jest park, ale w nim rowniez jest zasieg 3G... Da sie cos z tym zrobic?