Zobacz pełną wersję : Jaka szczoteczka elektryczna? - tego jeszcze nie było? ;)
Witajcie.
W ramach nabicia sobie dodatkowych postów na forum (żarcik:mrgreen:) postanowiłem założyć wątek dotyczący szczoteczek elektrycznych.
Moja stara, zasłużona szczoteczka OralB już nie daje rady (silnik jest za słaby i przy mocniejszym nacisku na zęby po prostu staje) i przydałoby się wymienić ją na nową.
Odpadają u mnie dodatki typu irygator, ze względu na miejsce (jest go po prostu mało).
Jaki "rodzinny" zestaw moglibyście polecić?
Skłaniałem się zawsze do OralB bo najłatwiej było do nich dostać końcówki, ale to było "kiedyś" i pewnie nie ma problemu z dostępnością.
Polećcie jakiś fajny zestawik.
http://allegro.pl/elektryczna-szczoteczka-dla-dzieci-niebieska-i-roz-i1888997601.html
Fajny temat:) sam przymierzam się od roku do szczoteczki elektrycznej ale ciągle mam obawy że zmieni się standard końcówek i po pół roku nie dostanę nowych końcówek. Czy ktoś zna jakąś dobra, prostą i niezawodną szczoteczkę ale w wersji dla dorosłych:)
Jaki "rodzinny" zestaw moglibyście polecić?
Skłaniałem się zawsze do OralB bo najłatwiej było do nich dostać końcówki, ale to było "kiedyś" i pewnie nie ma problemu z dostępnością.
Polećcie jakiś fajny zestawik.
Jak kupuję aparat lub obiektyw to mam wieeelki dylemat.
Szczoteczki kupuję za to szybko i prosto.
Wybieram najdroższy model OralB z ultradźwiękowych.
(nie wiem może teraz jest coś nowszego)
Tak ogólnie to jestem bardzo oszczędny, ale na zębach nie ma co oszczędzać.
Najdroższa szczoteczka to nic w porównaniu do kosztów wizyt u dentysty.
Zresztą kiedyś kupiłem dla kogoś tańszy model z tych ultradźwiękowych OralB
i to było po prostu badziewie, tzn. miała o wiele mniejszą moc jak te topowe.
Jeśli elektryczna to tylko OralB, wszystkimi odnóżami podpisuję się pod postem kolegi tomek67. A co do standardu końcówek - różnych produktów tejże firmy używam od lat bodajże sześciu i mimo zmian szczoteczek końcówki ciągle pasują.
miniacz, nie oszczędzaj - nie warto.
OrolB
jesli jest za słaba to trzeba kupić 3d czy jest już chyba 4d
szczeteczki maja różne moce ... wadomo taka za 100 zł nie będzie najlepsza ;)
ja swoją ładuję cały czas, sciągam z aku, myję i odkładam na aku
ps.
kiedyś myślałem że mam paradontozę... ale sie okazało że mam wyszczotkowane dziąsła przez ręczną szczoteczkę i zbyt duży nacisk :mrgreen:
Michal_C
03-11-2011, 10:47
My mamy Oral-B Triumph 5000. Już 4 rok. Owszem akumulator słabiej trzyma. Ale czyści ok. Duzy wybór końcówek.
Pozdrawiam
eeee... a to zęby trzeba myć? ;) a poważnie to do elektrycznych jakoś nigdy nie byłem przekonany, ale coraz więcej dentystów poleca takowe, wiec pomijając aspekt kasy od producentów dla polecających coś w tym chyba jest
No dobra mini, blendera już przerobiliśmy więc i tu damy radę ;)
Po bodaj 7 latach wysiadł mi aku w starej OralB. Używam elektrycznych od kilkunastu lat - ostatnio kupiłem dokładnie taką samą jak 7 lat temu, czyli tę:
http://allegro.pl/szczoteczka-eletry-braun-oral-b-6000-gwarancja-24m-i1807029034.html
Nie musisz brać nie wiadomo jakich drogich, to Ci nie zabezpieczy zębów przed próchnicą. Wszystkie działają podobnie i nie ma tu już co wymyślać. Polecam - tania, dobra, trwała, końcówki dostępne bez problemu i znacznie tańsze niż do szczoteczek sonicznych (próbowałem, nie przemawia do mnie, czułem jakbym miał niedomyte zęby :))
ps. kiedyś myślałem że mam paradontozę... ale sie okazało że mam wyszczotkowane dziąsła przez ręczną szczoteczkę i zbyt duży nacisk :mrgreen:
i elektryczna szczoteczka uwolila Cie od tego problemu z dziaslami?
Mi mój stomatolog polecił szczoteczkę soniczna. Używam takiej od roku http://allegro.pl/a1-dwupak-2x-szczoteczka-sonicare-philips-flexcare-i1902103095.html i jest to strzał w dziesiątkę. Wcześniej używałem różnych oral B ale ta jest według mnie o klasę lepsza.
Michal_C
04-11-2011, 12:01
Ostatni z moją czteroletnią córka trafiłem do dentysty. Pobolewał ją ząbek. Okazało sie, że może to wynikać ze złego czyszczenia zwykłą szczoteczką. Jeden odradzał szczoteczkę elektryczną, drugi polecał. Od 2 miesięcy córka korzysta z elektrycznej szczoteczki. Problem znikł i widzę, że żąbki są znacznie czyściejsze, zwłaszcza te trzonowe.
Pozdrawiam
Moja stara, zasłużona szczoteczka OralB już nie daje rady (silnik jest za słaby i przy mocniejszym nacisku na zęby po prostu staje) i przydałoby się wymienić ją na nową.
Michale, trzeba po prostu szczoteczkę rozebrać i oczyścić - na przejściu wałka napędzającego końcówkę przez obudowę zbierają się straszne syfy i zwiększają tarcie. Poza tym w kilkuletniej szczoteczce być może trzeba wymienić (przelutować) akumulator.
ekonet - ja się już do żadnych "rozbiórek" i czyszczeń nie dotykam.
Kiedyś próbowałem wyczyścić matówkę w D70s i teraz krążą o tym legendy :mrgreen:
A tak na serio - po 4 latach użytkowania przez 4 gęby wydaje mi się, że ona i tak już się zasłużyła.
Zresztą, problem nie tyczy się tylko słabej mocy, ale także baterii.
W chwili obecnej wystarczy, że jedna osoba umyje zęby i następna już nie może, bo bateria pada.
Chyba się nie będę bawił w jakieś nowości typu szczoteczki soniczne i kupię jeszcze raz zwykłą, niedrogą OralB.
Jeśli wytrzyma choć tyle co ta (czyli jakieś 4 lata), to będzie dobrze.
Już nawet miałem dziś kupić w najbliższym hipermarkecie coś takiego:
http://lorien.waw.pl/aukcje/agd/Oral-B%20Szczoteczka%20do%20zebow%20D12.013W%20Vitality %203D%20WHITE%20LUXE_pic1.jpg
ale sobie odpuściłem, żeby sprawdzić ceny w necie, jednak różnica wynosi +/-, więc nie będę sobie głowy zawracał wysyłkami.
Jak myślicie, nada się to do czegoś, czy jednak szukać czegoś droższego?
No a już myślałem , że słuchasz starszych i mądrzejszych ... ;)
Nie kupuj żadnych Vitality - to najtańsze śmieci, wolne obroty, nie 3d tylko prawo-lewo, gorszy aku, gorsza obudowa. Dałem Tobie linka do świetnego i taniego modelu, bierz w ciemno, jeszcze podziękujesz.
Nowart - ja się nie znam, ale ta przecież niby też ma dopisek "3D".
Ta, do której link podałeś ma ruchy "Oscylacyjno-plusacyjne", a ta z mojego linku "Oscylacyjno-rotacyjne", więc nie jest to chyba tylko "prawo-lewo".
Co do obrotów, to może faktycznie jest ich mniej, ale czy to aż naprawdę taka duża różnica?
Jeśli ta szczoteczka wytrzyma tyle co moja obecna, to mi wystarczy.
Przez wiele lat używałem tanich modeli OralB - do czasu, kiedy postanowiłem zainwestować w coś lepszego i nabyłem Philips HX 6932/34 FlexCare.
Powiem jedno - to jak przesiadka z malucha na mercedesa S-klasse, w życiu bym nie przypuszczał, że może być tak rewolucyjna różnica w zakresie technologii czyszczenia zębów.
Tanio może nie jest, ale naprawdę warto zainwestować, polecam!
pozdrawiam,
Paweł
My mamy od kilku lat najprostsze Vitality od OralB i daja rade. Sa rozne glowki wiec jest urozmaicenie
Wiercę w zębach od ok. 30 lat. Nigdy nie miałem większych problemów, pomimo mycia zwykłymi szczotkami i pastami ( liczy się dokładnośc wykonania tej czynności, a w mniejszym stopniu użyte akcesoria ).
2 lata temu otrzymałem w prezencie od córki ( dentystki ) Philips Sonicare Dimondclean. Jestem bardzo zadowolony. Coś blższego będę mógł powiedzieć pewnie za kilka lat :-), choć sądzę, że warto spróbować ( 350,-PLN za zestaw podstawowy, który jest wystarczający ).
Osobiście polecam "Philips Sonicare".
Ale wykopaliska ?
Post sprzed 5 lat a ja nadal mam te samą szczoteczkę, którą kilka razy dziennie męczą 3 osoby. Bardzo polecam Brauna, niesamowicie trwałe szczoteczki.
Ale teraz ja poproszę o pomoc, gdyż aku siada i chciałbym wypróbować jakiejś sonicznej. Fajnie,gdyby ceny końcówek nie przyprawiały o zawrót głowy.
Jakieś porady?
Jak pisałem wcześniej Philips; końcówki bardzo trwałe no i może nie najtańsze ale ogólnie koszty w czasie OK ;)
Ja polecam tanią za 40zł z Rossmanna Prokudenta. Jest porównywalnie dobra jak markowe, serio :). Jedynie która wygrywa w jakości to soniczna ale na razie szkoda mi kasy bo kosztuje 400zł ;)