PDA

Zobacz pełną wersję : D40, D50 czy D70s???!!!

Nelka
17-02-2007, 01:13
Hej planuje kupić w najblizszym czasie jakąś dobra lustrzankę. Przeglądalam wiele ofert i podsmowując wszystko stwierdzilam ze chyba najlepszy bylby Nikon (lub tez w jakiejs czesci Canon Eos400D -ale to na drugim planie). Chcialam zapytac co polecacie. Wiem ze D80 to super wypas, nowosc i szal, ale niestety drogi jak dla mnie :(( Zastanawiam sie nad D40, ale tak naprawde nie wiem czy niedoplacic do D50 czy D70s?! Nie wiem co mam sądzic... moze mi ktoś coś poradzi z bardziej doświadczonych kolegów, kolezanek:)) dzieki pozdrosy.

Yuras
17-02-2007, 01:24
D40 nie będzie współpracował z większością uznanych do tej pory i dobrych obiektywów (brak napędu z body) ..skorzystaj z opcji "szukaj" a znajdziesz tu całą masę porównań wszystkich przez Ciebie wymienionych.

prz3mo
17-02-2007, 01:30
Wez D70s. W tej chwili naprwde dobry stosunek ceny do mozliwosci.

Master
17-02-2007, 01:32
Wow...
Poczytaj przede wszystkim forum...
D40 nie opłaca się w żaden sposób, taki Nikon bez sensu.
Jestem tu od 3 tygodni i właśnie na dniach będę kupował D70s, przesiadam się z hybrydy klasy średniej, jak dla mnie to najlepszy wybór.

piotereks
17-02-2007, 09:58
Czesc. Ja mialem taki sam problem w grudniu. Poczytalem o D-40 i odpadl, / chociaz kita ma lepszego niz d-50 w zestawie/ przed Swiatami zrobila sie taka koniunktura ze d-70s byl tanszy niz d-50, wiec go kupilem. Jestem zadowolony / oprocz tego ze lustro jakos dziwnie chodzi/. ale dobrze sie zastanow bo jak poczytasz na tym forum jakie ludzie maja problemy z serwisem, zabrudzona matryca, ze z lustrzanki bezposrednio nie zrobisz zdjecia sepia i czarno-bialego itd. itd. itp to wiesz co powiem Ci prawde chyba lepszy dobry kommpakt niz lustrzanka z problemami i grubym potrfelem. A teraz czekam na odpowiedzi krytykow Nikonomaniakow. Trzym sie.i udanego zakupu.

PaSkal
17-02-2007, 11:16
zabrudzona matryca, ze z lustrzanki bezposrednio nie zrobisz zdjecia sepia i czarno-bialego itd. itd. itp to wiesz co powiem Ci prawde chyba lepszy dobry kommpakt niz lustrzanka z problemami i grubym potrfelem. A teraz czekam na odpowiedzi krytykow Nikonomaniakow...

Zabrudzona matryca, cóż. Przy odrobinie ostrożności nie jest tak łatwo zabrudzić matrycę.
Bezpośrednio sepia/ cz-b z aparatu - przecież każdy debilny programik od Picasy po Photoshopa jednym kliknięciem potrafi to zrobić. Już nie bądźmy leniami, że musimy mieć czb prosto z aparatu.
Co to jest "dobry kompakt"? Teraz D70s kosztuje grosze, a to jest naprawdę dobry aparat. I proszę mi nie wmawiać, że sobie ktoś z nim nie poradzi.

Nelka: Bierz D70s z takim obiektywem, na jaki Cię stać. Pouczysz się troszkę i jak za 3 miesiące pomyślisz, że mogłaś zamiast tego kupić jakiegoś Lumixa czy innego Samsunga, to się sama na siebie pobłażliwie uśmiechniesz.

D80 będziemy kupowali za półtora roku, kiedy też będą chodziły po 1700 zł.

Paweł

piotereks
17-02-2007, 12:20
heheheh jeden juz jest . LUSTRZANKI PONAD WSZYSTKO.

piotereks
17-02-2007, 12:26
PASKAL - dobry kompakt to taki ktory nie kosztuje tyle co Nikon i nie ma z nim tyle problemow co z nikonem./delikatnym jak watla kobietka/ no i serwisu nie potrzeba prosic na kolanach. rozumiesz? Oczywiscie to wszystko jednak nie zastapi naszych mochanych zdjec tylko powiedz ile tych zdjec trafi na papier??? 20-30 ? %. Uwazam ze robiac analogami osoba robiace zdjeci musiala wykazac wied\cej uwagi bo ujecie jest tylko jedno. Moje miesznae uczucia wynikaj tylko z tego ze jestem prostym amatorem zakochanym po uszy w nikonach. jednak generalnie uwazam ze fotografia cyfrowa spowodowala troche zawezenia wyczucia fotografow lepszego przylozenia sie do zdjec itp. co Ty na to?

PaSkal
17-02-2007, 12:29
Wczoraj byłem na urodzinach kolegi i padło pytanie "Po co Ci ten klocek (D50), jak do robienia zdjęć wystarczy zwykły kompakt? (jego Canon A510).

Na poziomie podstawowym nie potrafiłem odpowiedzieć na to pytanie - bo tłumaczenie o RAW, wielkości matrycy, szumach, jakości optyki itp. nie mają sensu jeśli ktoś nie rozróżnia (albo raczej nie zwraca uwagi na różnice) pomiędzy zdjęciami zrobionymi D80 (inny kolega właśnie nabył, dumny i blady), kompaktem czy komórką.

Ale Nelka wyraźnie pyta o lustrzankę, więc odpowiadam.
I bynajmniej nie "lustrzanka ponad wszystko". Kiedy będę miał trochę pieniędzy na zbyciu (nieprędko), to kupię sobie jakąś mydelniczkę, bo czasami i one się przydają. A na razie męczę się z D50 ;)

dodatek: a co ma liczba odbitek do tego? Niektórzy nie robią odbitek w ogóle. Inni prawie wszystko.
Dobry kompakt nie kosztuje tyle co Nikon. Tylko że wczoraj, bawiąc się ww. Canonikiem musiałem skasować połowę zdjęć, bo zanim się namyślił, zdecydował, policzył, to obiekt zdjęcia trzy razy zdążył odwrócić głowę, podnieść szklankę do ust itp. (w klasycznej sytuacji snapshotowo-knajpianej).

O analogach i przykładaniu się do zdjęć to (sorry za mentorski ton) wiem od dawna. Ja to nazywam "misterium naciśnięcia spustu migawki". Jak o tym mówię komuś, to przeważnie się ze mnie śmieją.
Ale nelka pyta o aparat cyfrowy, więc o filozofii robienia zdjęć w ogóle nie ma mowy.
Co do delikatności Nikonów - myślę, że Nikony nie są ani gorsze ani lepsze od innych aparatów w danym przedziale cenowym.

micruz
17-02-2007, 12:38
Odpowiedzi na pytanie czy wybrać lustro czy kompakt/hybrydę nie należy szukakać na forum - trzeba jej szukać tylko u siebie samego. Trzeba sobie zadać pytanie do czego mi ten aparat potrzebny, co będę fotografować (kogo, gdzie, jak i po co). Trzeba sobie zadać pytanie o to jak wiążę swoją przyszłość z fotografią. Trzeba się zastanowić czy parametry jakich będę potrzebować zapewni mi kompakt/hybryda czy lustro i wtedy samemu wybrać. Ja sobie to pytanie zadałem już wiele lat temu, gdy jeszcze nikt o fotografii cyfrowej nie słyszał i zawsze miałem w ręku lustrzankę. Nie jestem fotografem zawodowym, nie żyję z fotografii ale ją uwielbiam, bawię się nią typowo amartorsko i dlatego stwierdziłem że nie ma sensu wywalać kupę kasy na drogą puszkę i kupiłem D50 który ma to wszystko czego potrzebuję - resztę kasy wolę wydać na szkła, błyskograty i inne manele. Proponuję iść tym tropem i dobrze wybrać.

Natomiast jeżeli wybór zostaje między D40, D50 i D70s to w tej chwili nie ma żadnego wyboru - D70s jest jedynym słusznym wyborem.

BOSS
17-02-2007, 16:04
Wez D70s. W tej chwili naprwde dobry stosunek ceny do mozliwosci.

Dokładnie tak !
A tak na marginesie skorzystaj z opcji "szukaj". Było sporo ostatnio wątków wręcz identycznych.

PaSkal
17-02-2007, 16:24
Argumentem za kupnem kompaktu jest rozmiar. Jeśli z jakichkolwiek powodów gabaryty lustrzanki przeszkadzają czy uniemożliwiają robienie zdjęć - wtedy szukamy "dobrego" kompaktu.

P.

Master
18-02-2007, 02:15
Dobry kompakty to Panasonic FZ50, jest wielkości D40. Zdjecia z kieszeni można zrobić co najwyżej aparatem z kieszeni. Ale i tak ten aparat będzie kosztował 1500zł, a zdjęcia będą do chrzanu.
Na początku napaliłem się na lustrzankę, później wstąpiły we mnie wątpliwości, założyłem topic z sonda w "inne systemy", łatwo znajdziesz. W ten sposób przekonałem się, że jest tylko jeden możliwie dobry wybór.
D70s.

mkwiek
18-02-2007, 10:46
i ja też zabiorę tu głos - zdecydowanie D70s. Jest teraz w bardzo dobrej cenie, a jeżeli cię nie stać na D80 to innego wyjścia po prostu nie ma. D40 odpada. Nie podepniesz do tego większości szkieł bo nie będą mieć AF. D40, D50 i D70s mają tą samą matrycę mimo tego różnice w ergonomi i mozliwościach samej puszki są po prostu ogromne.

ESOX
19-02-2007, 11:53
D40 - ......
czesto wybierany przez całkowicie nie zorientowanych i myslacych ,,nie jest za duzy nie jest za mały - będą profesjonalne fotki bo to lustrzanka" no ale marketingowo chyba taki był zamysł Nikona. ALE WYBIERAJA GO TEZ OSOBY SWIADOME, MAJACA OGROMNA WIEDZĘ, SWIADOME SWEGO WYBORU, KIERUJACE ROZNYMI KRYTERIAMI (czesto kupujac nie mialy takich nmozliwosci jakie sa obecnie teraz)
D50 jest oki ale 70tka - stosunek ceny i jakosci - super. Planowalem d50, kupiłem d70s i jestem zadowolony baardzo
************************************************** ***********************************

a co do ..... wyboru
tak na marginesie. Jakis czas temu spotkałałem się z taką sytuacją. Oglada facet lustrznake canona 350tke w Fotojckerze. Prosi by facet mu ją pokazałe. Gośc pokazuje mu. On włącza i od razu tekst:
,,dlaczego mi sie tu w wizjerze nie pali..." Sprzedawaca mu tlumaczy, ze to lustrzanka, ze to, ze jak dzialaja lustra itp. ale ten nie sluchajac ,,dobra dobra, skoncz pan gadanie.... wezme go''. Sprzedawca dalej sam pewnie nie chcac tlumaczyc jak widzi olanie ze strony tego klienta i chec zakupu bez jakiegokolwiek checi zrozumienia podstaw. Po chwili klient mowi ,,a obiektyw jest dobry do zdjec no wie Pan urodziny itp." a sprzedawca ,,jest bardzo bardzo dobry ale jak pan kupie ten (pokazal za kilka tys) to bedzie jeszcze lepiej"
klient: ,,lepiej:-)?" - nie pytajac o szczegoly. a koles ,,dobre wezme go innym razem....fajnie:-)"
Potem sprzedawca wcisnal mu najdrozsza karte i pare debilnych zupelnie nie potrzebnych gadzetow. Pewnie sam byl wkurzony juz nie tym ze koles kompletnie nic nie wiedzial ale tym, ze szpanowal i nie chcial go wysluchać. Pewnie mial duzo kasy i......no coz

,,zapałki moża kupić za 100zł tylko po co?"

Kraftsman
19-02-2007, 12:55
D40 - dla debili

ESOX, pomijając w tym miejscu ocenę uproszczonej wizji świata, której hołdujesz w powyższym poscie, sądzę, że powinieneś zrezygnować z obrażania istotnej części użytkowników tego forum. Proponuję więcej rozwagi przed wysłaniem kolejnego zestawu złotych myśli.

mario_
19-02-2007, 13:01
D40 - dla debili ...

podobnie jest z D40 jak ktos nie chce sluchac, wiedziec albo mu zwisa..... no to kupi i już.

tu sie mylisz, ale nie bede Ci tlumaczyl bo to offtopic.

nie pozdrawiam
debil

FINGeeR
19-02-2007, 13:48
Obiecałem sobie, że na temat porównywania body podobnych klasowo (tak, mówcie co chcecie, ale wszystkie w tytule tego wątku są podobne) głosu zabierać nie będę. Sam niedawno poruszyłem ten temat dwa, albo trzy razy... ale jak przeczytałem komentarz ESOX'a (nie debila) to mnie krew zalała...
Jakim prawem ten user obraża innych użytkowników aparatów NIKON? Jakich to specjalnych funkcji używa w swoim genialnym D70s, których to nie ma w D40? Bo nie ma silnika w body, albo dwóch klaiwszy funkcyjnych więcej? Są ludzie którym to nie przeszkadza, bo nie mają żadnych szkieł nikona (na przykład przesiedli się z analogowej minolty, na której przez wiele lat robili foty - nie nazwiesz ich amatorami przecież chyba) i zamierzają kupować te z własnym napędem (ja na przykład - tak, debil ze mnie), albo mają inne wymagania co do ergonomi. Panie ESOX - naprawdę są na świecie ludzie, którzy znajdują przyjemność w robieniu bardzo fajnych fotek dobrym aparatem. Aparatem, który jest łatwiejszy w obsłudze, ma lepszy wyswietlacz i wizjer, jest mniejszy, lżejszy, szybszy i poprostu wygodniejszy w codziennym użytkowaniu. A przy tym wszystkim NIE ODBIEGA FUNKCJAMI od Pańskiego wspanialego i jednynie słusznego D70s...

Pozdrawiam Wszystkich
debil (bardzo zadowolony ze swojego D40)

P.S. Nie zauważyłem, aby kiedykolwiek użytkownicy body seri D2H, albo D2X jezdzili po userach z D100, D70, albo D80... A akurat w przypadku porównywania tych aparatów rożnice w parametrach są ogromne. A może poprostu ESOX kupił tylko D70s, bo na lepszy go stać nie było i teraz leczy jakieś kompleksy?

ESOX
19-02-2007, 16:06
Przepraszam wszytskich urażonych, nie to miałem na myśli.

już prostuje:

chodziło mi o osoby, które nie wybrały jeszcze aparatu i ich decyzja nie jest podyktowana jak tu obecnych posadiaczy D40 z naszego forum różnymi apsektami - wyglądu, dostępności itp.
Wielu kupujących D40 nie miało takich możliwości do wyboru + cen jak teraz

RAZ JESZCZE WSZYTSKICH PRZEPRASZAM - miałem na mysli osoby, które nie wnikają w różnice i swój uzasadniony wybór (Pan kótry kupował 350tke)

RAZ JESZCZE NAJMOCNIEJ PRZEPRASZAM WSZYTSKICH UŻYTKOWNICKÓW D40 jak i WSZYTSKICH KTÓRZY POCZULI SIĘ URAŻNI Tym opisem
ESOX
-totalny debil

ESOX
19-02-2007, 16:33
RAZ JESZCZE PRZEPRASZAM NIE MAM NIC DO UZYTKOWNIKOW D40 JAK I INNYCH POSIADACZY APARATOW nie miałem najmniejszego zamairu nikogo obrazić, z nikogo szydzić. Cały czas miałem na myśli osoby jak pan od 350tki, który w wyborze niczym sie nie kieruje i za nic ma jakiekolwiek sugestie

Oczywiście nic nie usprawiedliwia mojego nie przemyślanego wpisu. Tekst poprawiłem.
Jest mi strasznie głupio, przepraszam WSZYSTKICH KTÓRYCH URAZIŁEM
obiecuje ze swojej strony, ze kolejne wpisy będę bardziej przemyślane

pozdrawiam Wszystkich

FINGeeR
19-02-2007, 16:48
Proponuję zamknąć watek i zapomnieć o sprawie.

prz3mo
19-02-2007, 17:32
No i zrobiło sie niemiło... ehhh...
ESOX zachował sie bardzo nieładnie (mimo przeprosin, fakt jest faktem).

Master
19-02-2007, 18:16
Sprostuję jeszcze, że kupując D40 szukasz raczej aparatu dobrej jakości robiącego "dobre" zdjęcia. Gotowego do działania.
Nie myślisz raczej o następnym obiektywie i innych pierdołach.
Nie każdy chodzi po świecie szukając tylko okazji do fotki na okładkę National Geographic, przecież to jasne.
Ktoś po prostu chce uwiecznić urodziny syna, ślub i od czasu do czasu jakąś impreze, lub po prostu nie ma czasu.
Ja akurat zdecydowałem się na D70s, już planuje zakup kolejnego szkła i będę starał się działać, aparat kupię już w tym tygodniu.

Wydaję mi się, że Nikon celował w taką grupę odbiorców, chciał zrobić konkurencje dla FZ50 albo R1 i udało mu się to.

Może ESOX po prostu miał zły dzień lub co, bywa tak, napewno nie chodziło mu o zwyzywanie właścicieli D40 bo i po co?
Uniósł się emocjami, bywa.
Jakby nie było pozdrawiam użytkowników WSZYSTKICH Nikonów:-D

sadki
19-02-2007, 18:41
D70s.

dziki_lysy
19-02-2007, 18:46
D70s - bo jest najtańszy...

FINGeeR
19-02-2007, 22:42
Sprostuję jeszcze, że kupując D40 szukasz raczej aparatu dobrej jakości robiącego "dobre" zdjęcia. Gotowego do działania.
Nie myślisz raczej o następnym obiektywie i innych pierdołach.
Nie każdy chodzi po świecie szukając tylko okazji do fotki na okładkę National Geographic, przecież to jasne.
Ktoś po prostu chce uwiecznić urodziny syna, ślub i od czasu do czasu jakąś impreze, lub po prostu nie ma czasu.

Ha! I żeby było śmieszniej, to ja napisze, że z pełną świadomością kupilem D40 i planuje do niego zakup SIGMY 70-200/2.8 HSM (bez macro), a nawet N AF-S 70-200/2.8 VR w niedługim czasie. Mi się ten aparat po prostu zaj...cie podoba. Będzie tez coś dużo fajniejszego od kita, ale raczej nie N AF-S 28-70/2.8, bo tu aż taki mi nie potrzebny. Chyba się skonczy na AF-S 24-85/3.5-4.5. Szerokiego nie używałem nigdy i nie używam... ale może kiedyś... kto wie...

Wydaję mi się, że Nikon celował w taką grupę odbiorców, chciał zrobić konkurencje dla FZ50 albo R1 i udało mu się to.
Tu zgadzam się w 100%

regglauda
19-02-2007, 23:49
hejka....stawiam tu swoje pierwsze kroki...po pracy z olimpusem sp-500uz chce przeskoczyc na nikona d50 lub d70s...szukam aparatu w miare szybkiego...glownie do robienia zdjec w RAW...z ustawianiem ostrosci na obiektywie a nie elektrycznie jak w olimpusie...nie wiem czy tak to moge okreslic?...zastanawiam sie tez jak ma sie ISO200 w tych aparatach...z tego m.in. powodu myslalam o d80...prosze o porade i rozgrzeszenie z braku wiedzy:)...pozdrawiam
p.s.lekki aparat na imprezki juz mam wiec waga nie jest wyznacznikiem...teraz liczy sie sztuka:) i kaska, bo chyba wole przy malej roznicy miedzy aparatami kupic tanszy i zainwestowac w obiektywy:) uff pozdro raz jeszcze z wyjatkowo kiepskiego miejsca do pstrykania - Londynu

Master
20-02-2007, 00:37
:lol:
Sprzedałem ostatni takiego Olympusa i biorę teraz D70s:)

regglauda
20-02-2007, 00:51
dlaczego d70s? nie wystarczy ci d50? pozdrawiam

Master
20-02-2007, 00:57
Jest tańszy i bardziej zaawansowany, ma podświetlany górny wyświetlacz i jest chyba mniej awaryjny:)
Więcej widzę topiców o awariach z D50.
D70s jest też wiekszy i cięższy, co jest dla mnie zaletą.
Poczytaj troche forum, jest masa tematów porównująca D50 do D70s, a że teraz cena na D70s jest wyjątkowo korzystna to nie ma się nad czym zastanawiać.
W kicie jest z lepszym obiektywem, nie widziałem D50 z 18-70 DX.

regglauda
20-02-2007, 01:20
heh..thx za odp...pewnie skonczy sie na tym d70s:) ciekawe tylko skad taka niska cena? i jeszcze jedno: gwarancja europejska....kusi mnie aby kupic aparat juz tu na miejscu...troche taniej, ale czy w Polsce nie bede miala problemu z naprawa?pozdrawiam

GustawM
20-02-2007, 01:48
hej.

Szukalem troszke na ten temat i o dziwo dodzwonilem sie do nikon polska.
Z tego co sie zorientowalem to jezeli aparat zostal zakupiony w europie nie powinno byc problemu w razie usterki.

Pozdrawiam GustawM.

regglauda
20-02-2007, 14:13
o:) dobrze wiedziec...choc troche sie boje jak to bedzie w rzeczywistosci...moze ktos juz korzystal z gwarancji, ktora dostal na sprzet w innym europejskim kraju? pozdrawiam

bipi87
20-02-2007, 16:56
Mialem ostatnio ten sam dylemat (wybieralem pomiedzy d50 a d70s); po przjrzeniu testow w internecie, opinii uzytkownikow forum poszedlem do sklepu porownalem i wybor padl na d70s, musze powiedziec ze nie zaluje tej decyzji, sprzet jest bardzo dobrze wykonany (IMO robi duzo lepsze wrazenie niz d50), robi swietne zdjecia jezeli sie z nim troche popracuje, obiektyw w kicie z d70s jest tez duzo lepszy od tego 18-55 dx w zestawie z d50

cena d70s na dzien dzisiejszy jest swietna, wiec mysle ze jest on bardzo dobrym wyborem
pozdrawiam ;]

regglauda
20-02-2007, 18:23
slyszalam o zlej opini MM...czy sa zaufane miejsca ktore mozecie polecic...moze ktos jest z Gdanska?:) pozdrawiam

Master
20-02-2007, 18:47
Wszyscy narzekaja na MM, ale to historie zasłyszane.
Wystarczy, że patrzysz co kupujesz i nie ma się o co martwić.

bipi87
20-02-2007, 20:11
Z MM to roznie bywa, ale ja nie narzekam. Sam kupilem aparat w Media markcie we Wroclawiu i wszystko jest ok.

Nelka
21-02-2007, 01:32
dzieki za pomoc wszystkim forumowiczom:-D Jeszcze jedna sprawa tym razem o obiektywy - dlaczego Sigmowskie, ktore sa dolączane do zestawów lustrzanek Nikona np 18-135mm, sa tańsze od samych Nikorów, czy to tylko renoma firmy, czy ma to jakiś wplyw na jakość zdjęć???

aTomek
21-02-2007, 01:39
...Jeszcze jedna sprawa tym razem o obiektywy - dlaczego Sigmowskie, ktore sa dolączane do zestawów lustrzanek Nikona np 18-135mm, sa tańsze od samych Nikorów, czy to tylko renoma firmy, czy ma to jakiś wplyw na jakość zdjęć???

Akurat w przypadku tanich obiektywów Sigmy, a kitowych Nikkorów "prawie, robi wielką różnicę" i ma to wpływ na jakość zdjęć.

didou2
21-02-2007, 01:58
Hej planuje kupić w najblizszym czasie jakąś dobra lustrzankę. Przeglądalam wiele ofert i podsmowując wszystko stwierdzilam ze chyba najlepszy bylby Nikon (lub tez w jakiejs czesci Canon Eos400D -ale to na drugim planie). Chcialam zapytac co polecacie. Wiem ze D80 to super wypas, nowosc i szal, ale niestety drogi jak dla mnie :(( Zastanawiam sie nad D40, ale tak naprawde nie wiem czy niedoplacic do D50 czy D70s?! Nie wiem co mam sądzic... moze mi ktoś coś poradzi z bardziej doświadczonych kolegów, kolezanek:)) dzieki pozdrosy.

polecam Nelko:) nikona d70s + 18-70 DX super wybór i bardzo fajna cena

regglauda
21-02-2007, 09:07
w UK d75s z kitem najtaniej jest za 519 funciakow..czyli jak na dzien dzisiejszy mniej niz 3000 zl...w Polsce najtaniej znalazlam za 3300 na pixmani http://www.pixmania.com/pl/pl/s_action/search/index.html ...czy w MM jest taniej...pozdrawiam:)

bipi87
21-02-2007, 17:41
Swojego czasu (jakis miesiac temu) D70s kit byl w MM za 2599 zl, ale to byla krotka promocja, watpie zeby jeszcze obowiazywala, ale warto sprawdzic :wink:

sadki
21-02-2007, 17:46
tydzień temu w krakowskim MM wogóle nie było D70s

Volver
21-02-2007, 20:20
Wczoraj byłem w MM w Krakowie-stały 70s i 80, Pentaxy...sporo ich-tylko uważajcie, czy nie używane :((

regglauda
21-02-2007, 20:43
2600 wow.....super cenka.....okazuje sie ze i tak bedzie mnie to kosztowalo wiecej, bo musze dokupic pokrowiec i karte i razem w najlepszym wypadku wyjdzie 560 funciakow:( pozdrawiam...dzieki za odp

Master
21-02-2007, 22:04
Dzwoniłem dzisiaj do Saturna w złotych tarasach, kupię wkońcu tam Nikona, mam blisko i tanio, po co kombinować, na chłodnej nowa karta sandisk extreme III 2GB za 150zł.

regglauda
21-02-2007, 22:22
a z ciekawosci za ile go tam kupisz? ja zamowie przez internet chyba wlasnie w pixmani...ma ktos jakies zastrzerzenia co do tego internetowego sklepu? pozdrawiam

Master
22-02-2007, 00:07
Za 2599zl w Saturnie, pixmanii nie znam to nic nie mowie.

regglauda
22-02-2007, 08:52
2600 za kit??? no jak to sie dzieje, ze jeden sklep ma cene 3300 prawie a drugi 2600???paranoja...typowa dla naszego kraju...pozdrawiam

Blister
22-02-2007, 11:37
A tak to się dzieje, że takie duże sklepy mogą sobie pozwolić na taką niską cenę, ale nie zawsze to jest dobry wybór ponieważ coraz częściej się słyszy, że aparatom z tych sklepów coś dolega. Dobrze że przynajmniej jeśli kupi się uszkodzony aparat to wymieniają go do bólu, aż trafisz na dobry a reszta wraca spowrotek na sklepowe półki:)
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=16217

Skagen
23-02-2007, 10:51
na allegro mozna kupic d70s kit za 2600zl, nowe, sprawdzone
ale jak ktos ma wiecej kaski to lepiej zmienic obiektyw
ja pare dni temu nabylem d70s + tamron 17-50 za 2900zl
czyli 300zl roznicy a roznica jakosci niewyobrazalna
zrobilem pare fotek kitem i moge powiedziec ze kitowemu nikkorowi do tamrona daleko a cena duzo sie nie rozni

regglauda
23-02-2007, 11:51
cena pokrowca do d70s from nikon tez jest odstraszajaca^^ bardzo sympatyczna jest ich torba, ale jakos boje sie tak swiecic po oczach krajowych zlodziei:) moze jakies opinie o pokrowcach?:)

Skagen
23-02-2007, 15:22
ja kupilem plecak lowepro slingshot 200 AW
kosztuje 265zl i moge stwierdzic ze jest warty tej ceny
solidne wykonanie + duza funkcjonalnosc
no i nie rzuca sie w oczy jak torba

piotrowski
24-02-2007, 21:31
prośba o opinię w temacie d50 vs d70s

1/ czy zdjęcia robione w jpg są faktycznie wyraźnie lepsze w d50 niż w d70s ?
2/ czy wizjer w d50 jest większy i jaśniejszy niż w d70s ?

Zastanawiam się nad wyborem a pytania jak wyżej bo po pierwsze raczej nie mam czasu na obrabianie rawów i większość zdjęć będę robił w jpg, poza tym noszę okulary i "dostęp" do wizjera oraz jego jasność są dla mnie bardzo ważne. A tak przy okazji, może okularnicy pstrykający lustrami napiszą coś o swoich bojach z wizjerami ?

Bardzo proszę o wyrozumiałość :)

Władca Pixeli
24-02-2007, 21:53
po pierwsze raczej nie mam czasu na obrabianie rawów i większość zdjęć będę robił w jpg
To są tylko powielane mity. Wbrew pozorom, poprawki na RAW robi się szybciej, łatwiej i dokładniej z dużo lepszym efektem niż na jpg.

bipi87
24-02-2007, 22:44
A tak przy okazji, może okularnicy pstrykający lustrami napiszą coś o swoich bojach z wizjerami ?

Tez nosze okulary i problemow z wizjerem nie mam (d70s). Nie jestem w stanie powiedziec jaka jest roznica pomiedzy wizjerami d50 i d70s, bo za krotko mialem w rekach d50. W kazdym razie ten w d70s jest wedlug mnie wystarczajacy (co nie znaczy ze nie wolalbym pracowac na d80 :p)

iksel1966
24-02-2007, 22:51
Kupiłem D70s i jestem niezadowolony. Bardzo skomplikowany pomiar światła. Matrycowy to ogólnie pomyłka. Wczesniej fotografowałem na f70 i nie miałem problemów ta cyfrowa lustrzanka jest naprawde dla zaawansownych "amatorów", jeżeli chcesz zrobić ładne zdjęcia bez siedzenia przed komputerem i obróbką, odradzam serdecznie.

piotrowski
24-02-2007, 23:38
... poprawki na RAW robi się szybciej, łatwiej i dokładniej z dużo lepszym efektem niż na jpg.

No tak, tylko, że ja na jpg też nie mam czasu:)
Oczywiście wiem, że żaden aparat nie pozwoli robić zdjęć niewymagających obróbki. Z rawem nie miałem doczynienia i pewnie dlatego się go obawiam. Czy słusznie? Pewnie nie, ale nowe zawsze budzi niepewność

piotrowski
24-02-2007, 23:42
Kupiłem D70s i jestem niezadowolony. Bardzo skomplikowany pomiar światła. Matrycowy to ogólnie pomyłka. Wczesniej fotografowałem na f70 i nie miałem problemów ta cyfrowa lustrzanka jest naprawde dla zaawansownych "amatorów", jeżeli chcesz zrobić ładne zdjęcia bez siedzenia przed komputerem i obróbką, odradzam serdecznie.

O kurka, ale stanowcza opinia ! Przy ogólnych zachwytach, a w każdym razie pozytywnych opiniach, o tym sprzęcie, Twoje zdanie jest zastanawiające. Pewnie wiesz co mówisz. Może dla odmiany coś doradzisz ?

regglauda
25-02-2007, 11:22
poczatek twojej wypowiedzi mnie przestraszyl, bo wlasnie kupilam d70s przez neta i czekam na jego wielkie przyjscie...ale koniec mnie uspokoil:) bo wszyscy o tym mowia, ze to jest aparat dla tych co lubia i potrafia pracowac nad fotami na kompie...ja mam to szczescie, ze mam na codzien mistrza od photoshopa...a poza tym jak ktos nie lubi siedziec w PS to jest jeszcze Adobe Lightroom, ktory jest znacznie latwiejszy....pozdrawiam

prz3mo
25-02-2007, 12:44
bo wszyscy o tym mowia, ze to jest aparat dla tych co lubia i potrafia pracowac nad fotami na kompie...

taaa, a potem niektorzy z nich odkrywają wielce, ze w aparcie jest kilka ustawien, ktore powowodują, ze jednak D70s wypluwa fotki dokladnie takich, jakich sobie zyczyli :)

bipi87
25-02-2007, 13:05
jżeli chcesz zrobić ładne zdjęcia bez siedzenia przed komputerem i obróbką, odradzam serdecznie.

Nie moge sie z tym zgodzic ze z D70s nie mozna uzyskac ladnych fot. Sam wiekszosc robie w jpg i w wiekszosci przypadkow zadna edycja nie jest potrzebna. Oczywiscie nie mysle tutaj o trybie auto :wink: Pozdrawiam

Master
26-02-2007, 11:04
W sumie pstrykam D70s od kilku 4 dni, trybu auto używałem tylko kiladziesiąt minut, trochę się poduczyłęm zanim go kupiłem(przesiadka z hybrydy) i teraz wychodzą całkiem znośne zdjęcia, ostatnio biegałm za psem, zrobiłem mu 320 zdjęć i 5 się pochwaliłem rodzinie:-D

Myśle że warto kupić D70s, nawet jeśli jest się początkującym użytkownikiem.
Na razie tobię tylko w jpg i raczkuje w paintshopie, rozjaśniłem i zredukowałem szumy z kilku zdjęć.
Widziałem kilka jpg na forum, w dziale Nikon Cafe poprosiłem o zdjęcie prosto z puchy w jpg, dostałem(to był temat o przeciwnikach adobe:) ) jest piękne ale trzeba jeszcze trochę praktyki z mojej strony żeby robić choć podobne.

regglauda
26-02-2007, 15:44
polecam strone www.photosig.com ...znajdziecie tam zdjecia na wysokim poziomie...i ludzi, ktorzy sporo wiedza o fotografii...pozdrawiam

ofelia84
26-02-2007, 16:49
a co powiecie o canonie 350 w porównaniu z d50?

piotrowski
26-02-2007, 18:48
No i jak tam, sa tu jacyś okularnicy za tymi lustrami, czy nie ?

prz3mo
26-02-2007, 19:03
a co powiecie o canonie 350 w porównaniu z d50?

Porownywalna puszka. Wez oba do reki, wez ta ktora Ci lepiej lezy :P

bipi87
26-02-2007, 20:29
No i jak tam, sa tu jacyś okularnicy za tymi lustrami, czy nie ?

Pisalem odpowiedz na wczesniejszego twojego posta, kilka postow wczesniej (na poprzedniej stronie). Pozdrawiam

ofelia84
26-02-2007, 21:11
Porownywalna puszka. Wez oba do reki, wez ta ktora Ci lepiej lezy :P

ktoś mi uparcie wmawia, że szumy w d50 nie dadzą mi żyć, przy nocnych zdjęciach. Co Wy na to?

bipi87
26-02-2007, 21:15
Ja mam d70s i szumy przy nocnych zdjeciach mi w ogole nie przeszkadzaja (ISO 200/400, 30s), a z tego co wiem to d50 ma mniejsze szumy niz d70s, wiec problemu nie widze. Oczywiscie przy wyzszych czulosciach juz nie jest tak rewelacyjnie ale i tak w wiekszosci uzywa sie statywu przy takich zdjeciach. Pozdrawiam

regglauda
26-02-2007, 22:49
ja mam okularki, ale robie to tak samo jak wszyscy:oops: pozdro

piotrowski
26-02-2007, 23:55
bipi87 oczywiście przeczytałem Twój wcześniejszy post, dzięki. Napisałem drugi raz bo liczyłem na większy odzew okularników. Regglauda rozumiem, że robisz to tak samo jak wszyscy ale chyba nie aparatem fotograficznym bo w Twoim opisie go brak:) No, w sumie nie ważne czym, ważne żeby dobrze ;-)

Może ktoś jeszcze sie skusi i coś napisze w związku z moim wcześniejszym postem ?

regglauda
27-02-2007, 08:27
no wiesz...dran!:)...aparat jest, ale nie chwalilam sie nim, bo i nie ma czym...pozdro

Kraftsman
27-02-2007, 12:18
ktoś mi uparcie wmawia, że szumy w d50 nie dadzą mi żyć, przy nocnych zdjęciach. Co Wy na to?

nocne zdjęcia robi się na niskich ISO. szumy nie są problemem.

Radek
16-03-2007, 14:23

witaj,
nie powinienes pisać takich stwierdzeń [zaawansowany i slabej jakosci zdjęcia], bo to sie mocno mija z prawdą, aparat jest bardzo funkcjonalny, prosty w obsludze, niczego mu nie brakuje a zdjęcia sa po prostu zajefajne i to bez koniecznosci wspomagania komputerowego,

nic wiecej nie napiszę...bo nie chce Cię urazić
pozdr.

Radek
16-03-2007, 14:31

witaj,
nie powinienes pisać takich stwierdzeń [zaawansowany i slabej jakosci zdjęcia], bo to sie mocno mija z prawdą, aparat jest bardzo funkcjonalny, prosty w obsludze, niczego mu nie brakuje a zdjęcia sa po prostu zajefajne i to bez koniecznosci wspomagania komputerowego,

nic wiecej nie napiszę...bo nie chce Cię urazić
pozdr.

Raf72
17-03-2007, 21:46
D 70s kup bo tańszy od D 50 którego mam i uwielbiam :-) To sprzęt dobrze wykonany i gdy weżmiesz go do rąk,poprzednio trzymając np.Canona D400 szybko zdecydujesz.Co do hybryd to miałem okazję pobawić sie Sony R1 i powiem że też jest niezły.

DXT
18-03-2007, 12:16
Zaawansowanych?Moja panna nie majac pojecia o wb,iso itp spokojnie robi fotki - wystarczy przekrecic na A;]

pimon
18-03-2007, 21:07
czesc
mam prosbe chce kupic lustrzanke cyfrową
zastanawiam sie nad nikonem d50 lub d40 czy moze radzicie cos innego a chce wydac ok 3000zł

dzieki za pomoc

stary
18-03-2007, 22:18
Miedzy tymi dwoma aparatami nie ma innego wyboru niz D50, po mimo gorszych parametrow dysponuje mozliwoscia automatycznego ostrzenia z obiektywami AF i AFD.

D40 ogranicza do obiektywow AF-S.Ja swojego D50 kupilem trzy tygodnie temu i praktycznie nie odpinam od niego Nikkora 50/1,8 moja trzymiesieczna cora zostala juz obfotografowana nim ze wszystkic stron.
W D40 nie bedzie dzialal AF, a ostrzenie w ciemnym wizjerze nie nalerzy do przyjemnosci.

Seeker
18-03-2007, 22:37
"Kupiłem D70s i jestem niezadowolony. Bardzo skomplikowany pomiar światła. Matrycowy to ogólnie pomyłka. Wczesniej fotografowałem na f70 i nie miałem problemów ta cyfrowa lustrzanka jest naprawde dla zaawansownych "amatorów""

To D80 by cie zabil, ze o wyzszych modelach nie wspomne ;)

DXT
18-03-2007, 22:38
Dodam ze wspolpraca z Tamronami i Sigmami tez jest z d40 ograniczona

Seeker - d80 tez ma A;]

Seeker
18-03-2007, 22:49
"d80 tez ma A"

DXT, ja o tym wiem, ty wiesz, paru innych pewnie tez, ale...

Zreszta, co ja ci bede tlumaczyl? ;)

Generalnie mam wrazenie, ze autor postu sie troszke za bardzo rozpedzil w wyciaganiu wnioskow, a szkoda, bo to jednak fajne puszki.

GTM
19-03-2007, 04:26
Moim zdaniem jest taka ze obcujac z d70 mozna sie w nim zakochac... pewny chwyt, dobra ergonomia, robi naprawde duze wrazenie zwlaszcza jesli wczesniej wezmie sie do reki np 350d. Niestety czar pryska po zgraniu zdjec na kompa... wyprane kolory, szumy, niedoswietlenia... bolesna prawda jest taka ze obecnie nawet najtansze samsungi oferuja lepsza jakosc zdjec niz d70 i to, ze mozna podpiac do niego kazde szklo niewiele tu pomaga.. no niestesty technika nie stoi w miejscu.

Oczywiscie duzo mozna poprawic w rawie ale wielu z was nie bierze pod uwage tego, ze ktos kto kupuje taki sprzet jak d70s lub d40 wcale nie musi byc fanatykiem fotografii ;) fajnie jest jak aparat tez cos tam z siebie potrafi dac. Nie wpadajmy w taka paranoje ze wystarczy ustawic przyslone, wykarowac a reszte to juz sie zrobi w rawie.
Wielu ludzi w tym ja ma takie dziwne analogowe przyzwyczajenie ze robisz fotke nastepnie oddajesz do labu i koniec ;). Osobiscie bardzo lubie bawic sie z rawami... ale to ze lubie to nie znaczy ze mam czas i ochote na to zeby cackac sie z kazdym zdjeciem. Dla mnie JPG musi byc co najmniej dobry i koniec.

DXT
19-03-2007, 10:27
Wyprane kolory...Osmiele sie zauwazyc ze jak juz ktos jest leniwy i nie obrabia fotek to jest od cholery ustawien samego aparatu wplywajacych na temperature barw,kontrast,nasycenie itp - moze wez lepiej instrukcje obslugi i doczytaj...

pimon
19-03-2007, 22:01
dzieki wielkie
czyli potwierdziles moj wybór tez obstawiałem d50
dzieki wielkie za rade pozdrawiam

Vadim
19-03-2007, 22:17
...Niestety czar pryska po zgraniu zdjec na kompa... wyprane kolory, szumy, niedoswietlenia... bolesna prawda jest taka ze obecnie nawet najtansze samsungi oferuja lepsza jakosc zdjec niz d70 i to, ze mozna podpiac do niego kazde szklo niewiele tu pomaga.. no niestesty technika nie stoi w miejscu.

Ależ fantazja Cię poniosła... :-D :-D :-D

Nie dalej jak przedwczoraj porównywałem zdjęcia z D70s z 350 Canona, i kolego serdeczny, szumidło z Canona nie mniejsze, a do tego ten szum jest wyjątkowo paskudnie kontrastowy. Piszę oczywiście o zdjęciach robionych na ISO1600, bo poniżej, to trzeba być szalonym naukowcem i z lupą siedzieć przed komputerem, żeby coś wyczaić. Na odbitkach do A4 nie widać nic
Chyba , że piszesz o D70, a nie D70s. D70 nie sprawdzałem. :)

Pozwolę sobie zacytować wielce mądrego człowieka, Wawrzyńca Podrzuckiego, który pisał do mnie ostatnio:

"Mam wrażenie, że ludzie krytykujący szumiące cyfrówki są albo bardzo młodzi, albo niedouczeni, niedoświadczeni, nierzetelni, bądź manipulujący opiniami (niepotrzebne skreślić, ewentualnie zsumować).
Czy którykolwiek z tych marudnych pamięta jeszcze fotografię "analogową" na filmach o czułości równej lub większej niż 400 ASA? Pojęcie ziarna? Stosunku odległości, z jakiej należy oglądać fotogram do jego przekątnej? Zdjęć (w zdecydowanej przewadze normalnych przypadków) nie egzaminujemy przez lupę, ale tak chyba czynią autorzy tzw. rankingów. A potem piszą, że w takim to a takim modelu "high sensitivity mode" wielce ich rozczarował.
Do kogo oni rozmawiają? Kto, u Boga ojca, pstryka w 1600 ASA? James Bond? Paparazzi? 90% ludzi strzela swoje fotki na takich ustawieniach, jakie ma aparat po wyjęciu z pudełka nawet się nie zastanawiając, że można inaczej. A pozostałe 10% albo wie to a priori, albo szybko sobie uświadamia, że "nie samą matrycą człowiek żyje".
Owszem, i najgenialniejszy fotograf nie stworzy arcydzieła komórką (aczkowiek tu też można by polemizować), jednak po przekroczeniu 6 Mgp górę nad elektroniką bierze optyka, umiejętności (OMG, that fuckin' steep learning curve again!) i dobry soft. O czym wspomina się raczej mało i półgębkiem, bo to przecież takie niemarketingowe i w ogóle hardware rulez, zieg heil!
Paccie, mam seść megapikselów! E, tam, seść, ja mam dziesięć, tatuś mi wcoraj kupił! A ja umiem siknąć na csy metry do góry, psez głowe i na ksyz, a wy nie! Etc., etc... "

Kim jest autor tego cytatu, znajdziecie m.in. w Wikipedii.

Pozdrawiam

robak_wroc
20-03-2007, 10:51
i to sa swiete slowa. zanabylem w zeszlym roku D70s i naprawde jestem bardzo, ale to bardzo zadowolony z niego. w tym tez czasie mialem okazje robic zdjecia 400D i 350D i w lapie to totalnie nie lezy. jak dla mnie D70s rzadzi. ale zaznaczam - jest to MOJE zdanie i wcale, a wcale nikt nie musi sie do niego dostosowywac. najlepszym wyborem jest isc, zlapac w graby i pstryknac pare klatek.

Yuras
20-03-2007, 11:34
Moim zdaniem jest taka ze obcujac z d70 mozna sie w nim zakochac... pewny chwyt, dobra ergonomia, robi naprawde duze wrazenie zwlaszcza jesli wczesniej wezmie sie do reki np 350d. Niestety czar pryska po zgraniu zdjec na kompa... wyprane kolory, szumy, niedoswietlenia... bolesna prawda jest taka ze obecnie nawet najtansze samsungi oferuja lepsza jakosc zdjec niz d70 i to, ze mozna podpiac do niego kazde szklo niewiele tu pomaga.. no niestesty technika nie stoi w miejscu.

Oczywiscie duzo mozna poprawic w rawie ale wielu z was nie bierze pod uwage tego, ze ktos kto kupuje taki sprzet jak d70s lub d40 wcale nie musi byc fanatykiem fotografii ;) fajnie jest jak aparat tez cos tam z siebie potrafi dac. Nie wpadajmy w taka paranoje ze wystarczy ustawic przyslone, wykarowac a reszte to juz sie zrobi w rawie.
Wielu ludzi w tym ja ma takie dziwne analogowe przyzwyczajenie ze robisz fotke nastepnie oddajesz do labu i koniec ;). Osobiscie bardzo lubie bawic sie z rawami... ale to ze lubie to nie znaczy ze mam czas i ochote na to zeby cackac sie z kazdym zdjeciem. Dla mnie JPG musi byc co najmniej dobry i koniec.

..jeśli ktoś kupuje taki sprzęt nie będąc fanatykiem fotografii, to powiedz mi tak szczerze.. ..po co go kupuje?? ..i tutaj przypomnę to o czym wspomniałem już gdzieś tutaj parę dni temu:
a) ..bo lustro jest trendy?
b) ..bo sąsiad ma i też trzeba mieć?
c) ..by dobrze wyglądał na markowych ciuchach turstycznych podczas sobotniego spacerku po Krupówkach (zakładając, że ciuszki widziały co najwyżej wycieczkę nad Morskie Oko)

Wielu ludzi ma też inne analogowe przyzwyczajenie, uważa bowiem zrobienie fotki za połowę sukcesu. Prawdziwa zabawa zaczynała się w ciemni, tam gdzie miało się wpływ na ostateczną kompozycję kadru, temperaturę barw czy kontrast (mówiąc w skrócie).. ..gdzie można było uczyć się na błędach, wyciągać wnioski i cieszyć się efektami. Wiekszość z nich pielęgnuje to przyzwyczajenie "bawiąc się rawami" w troszkę bardziej sterylnych warunkach. Dla nich niech pozostanie D70 czy następcy, oni wiedzą jak się nim cieszyć. Dla tych, którzy polegają na automatyce od momentu ekspozycji aż po papierowy efekt jest cała armia hybryd i kompaktów z mega długimi lufami, mikroskopijnymi matrycami pękającymi w szwach od nadmiaru pixeli, systemami stabilizacji i redukcji szumów.
Pokuszę się jeszcze o pewne porównanie (bez urazy oczywiście) :
"Osobiscie bardzo lubie zabawiać się z kobietami... ale to że lubie to nie znaczy ze mam czas i ochote na to zeby cackac sie z grą wstępną. Dla mnie kobieta musi byc zawsze gotowa i koniec" ;)

enzo
20-03-2007, 12:16
Wezme w obrone D40, kupilem go (w zestawie z kitem) na gwiazdke rodzicomi czasami zdarza mi sie go pozyczyc. Ostatnio mial okazje sprawdzic sie w typowo streetowej fotografii. Tryb "A", pomiar na spot'a i jazda... Mowiac szczerze jedyne zarzuty jakie moge mu postawic to troche za wolny AF i zdjecia seryjne (2 czy 2,5 kl/s to nie rewelacja), w calej reszcie sprawowal sie naprawde przyzwoicie - przewidywalny pomiar swiatla, szybka i przewidywalna praca w trybie wypelnienia blyskiem itp. Na koniec pragne przypomniec do kogo adresowany jest D40 i w tym przypadku mysle, ze jako przyzwoity aparat do celow amatorskich D40 sprawdzi sie z nawiazka.

PS: moi rodzicie sa zachwyceni ;-)

sadki
20-03-2007, 12:27
..jeśli ktoś kupuje taki sprzęt nie będąc fanatykiem fotografii, to powiedz mi tak szczerze.. ..po co go kupuje?? (...) Dla tych, którzy polegają na automatyce od momentu ekspozycji aż po papierowy efekt jest cała armia hybryd i kompaktów z mega długimi lufami, mikroskopijnymi matrycami pękającymi w szwach od nadmiaru pixeli, systemami stabilizacji i redukcji szumów.

Nie koniecznie. Są też inne zalety lustra, np szybkość AF, natychmiastowa gotowość do pracy, panowanie nad obiektywem (zoom, przysłona itd). Nie każdy musi znać się na ciemni. I co, zabronisz takiemu kupić dobre lustro? Pozatym fachowa wiedza przychodzi z czasem.

Yuras
20-03-2007, 12:55
Nie koniecznie. Są też inne zalety lustra, np szybkość AF, natychmiastowa gotowość do pracy, panowanie nad obiektywem (zoom, przysłona itd). Nie każdy musi znać się na ciemni. I co, zabronisz takiemu kupić dobre lustro? Pozatym fachowa wiedza przychodzi z czasem.

..fachowa wiedza przychodzi wtedy, gdy czuje się potrzebna.. ;)

mario_
20-03-2007, 14:10
..jeśli ktoś kupuje taki sprzęt nie będąc fanatykiem fotografii, to powiedz mi tak szczerze.. ..po co go kupuje?? ..i tutaj przypomnę to o czym wspomniałem już gdzieś tutaj parę dni temu:
a) ..bo lustro jest trendy?
b) ..bo sąsiad ma i też trzeba mieć?
c) ..by dobrze wyglądał na markowych ciuchach turstycznych podczas sobotniego spacerku po Krupówkach (zakładając, że ciuszki widziały co najwyżej wycieczkę nad Morskie Oko)

Ja kupiłem D40 żeby mieć pasek Nikona, przymierzam się jeszcze do czapeczki.

sadki
20-03-2007, 14:14
Lansujesz nowy styl w towarzystwie? :)
ps. paski są dostępne również bez D40 w zestawie.

Vadim
20-03-2007, 14:20
Ja kupiłem D40 żeby mieć pasek Nikona, przymierzam się jeszcze do czapeczki.

Mają się jeszcze pojawić stringi... :-D

Pozdrawiam

mario_
20-03-2007, 15:59
Lansujesz nowy styl w towarzystwie? :)

no bo ile razy :???: można pisać "dlaczego kupiłem lustrzankę a w szczególności D40".
skoro zawsze znajdzie się ktoś, taki jak Yuras.

Yuras
20-03-2007, 17:16
no bo ile razy :???: można pisać "dlaczego kupiłem lustrzankę a w szczególności D40".
skoro zawsze znajdzie się ktoś, taki jak Yuras.

Mario, ja pisałem ogólnie o lustrze a nie o D40, a Ty mi tu z kompleksami jedziesz.. ...no PRZEPRASZAM.. :-D

GTM
20-03-2007, 17:34
A ja chyba sobie kupie 20 letniego poloneza, w ktorym za kazdym razem bede musial grzebac zeby odpalil a potem bede kazdemu wciskal ze ten kto tylko przekreca kluczyk w stacyjce i nie musi sie przed tym upierniczyc smarem w ogole nie czuje czym jest jazda samochodem. Bo przeciez zapach smaru jest taki piekny czyz nie?

Yuras
20-03-2007, 17:49
A ja chyba sobie kupie 20 letniego poloneza, w ktorym za kazdym razem bede musial grzebac zeby odpalil a potem bede kazdemu wciskal ze ten kto tylko przekreca kluczyk w stacyjce i nie musi sie przed tym upierniczyc smarem w ogole nie czuje czym jest jazda samochodem. Bo przeciez zapach smaru jest taki piekny czyz nie?

..no w tym rzecz GTM.. ..jeśli jesteś moto-fanem, masz tablice z oldmobilem i cały wolny czas pomiędzy zlotami dopieszczasz swoje cacko SAM!! delektując się zapachem smarów, palonej gumy itd. Jeśli potrzebujesz tylko szybko i bezpiecznie dostać się z punktu A do punktu B, kupujesz wózek w automacie i korzystasz z wszechmocnego serwisu. Grunt to znaleźć płaszczyznę porozumienia.. ;)

mario_
21-03-2007, 10:06
Mario, ja pisałem ogólnie o lustrze a nie o D40, a Ty mi tu z kompleksami jedziesz.. ...no PRZEPRASZAM.. :-D

ok, ok :-D
Ale moim zdaniem nie masz racji. Nie jestem pasjonatem fotografii, mam inne hobby, chcę poprostu robić fotki na których parametry będe miał wpływ. Szybki AF to też zaleta itp itd.

Poprostu myślałem że ubiegnę dyskusję i napisze o D40, bo przy takich okazjach, zawsze dyskusja schodziła na tor "jak można wogóle kupić takieg g.. jak D40" :)

..jeśli jesteś moto-fanem, masz tablice z oldmobilem i cały wolny czas pomiędzy zlotami dopieszczasz swoje cacko SAM!! delektując się zapachem smarów, palonej gumy itd. Jeśli potrzebujesz tylko szybko i bezpiecznie dostać się z punktu A do punktu B, kupujesz wózek w automacie i korzystasz z wszechmocnego serwisu. Grunt to znaleźć płaszczyznę porozumienia.. ;)

dokładnie tak. Czy zatem od każdego posiadacza samochodu będziesz wymagał aby był takim pasjonatem, skoro ktoś potrzebuje dostać się od punktu A do B? Czy lustrzanka nie może być też tylko "przemieszczaniem" się z A do B? tylko że wygodniej, szybciej, sprawniej.. ?
Ja jestem właśnie pasjonatem moto ale to offtopic. Focę również autka na zlotach, ze statywu z długimi czasami, światło zastane itp. Aparacik kieszonkowy/kompaktowy odpada.
Reasumując, nie wszyscy którzy mają lusrzanki, jeżdżą w plenery co tydzień, mają studia foto itp. Cóż.. przykro mi ale takie czasy, takie ceny.

Yuras
21-03-2007, 11:02
..no masz rację Mario.. ..może być. :) ..podkreślę jednak, że pisząc kluczowe SAM!! CapsLock nie wskoczył mi przypadkowo.. ;) Umówmy się zatem, że używasz "oldmobila" dlatego, że jest szybki, bez względu na walory estetyczno-emocjonalne ..i zamknijmy ten wywód, bo dość mocno odbiegamy od tematu.. :)

ropusz
21-03-2007, 12:18
Ja nie wiem skąd na forum takie uprzedzenie do trybu auto i traktowanie ludzi używających tego trybu, jako niegodnych posiadania lustrzanki. Parafrazując wypowiedzi niektórych wyobraźmy sobie, że mamy pod ręką D40 i D70s i nasze dziecko zrobiło fajną minę:
1. Łapiemy za D40, przykładamy do oka, kadrujemy, strzał i mamy ładne zdjęcie,
lub
2. Łapiemy za D70s, zmieniamy balans bieli ustawiając na białą kartkę, zmieniamy ISO, ręcznie ustawiamy przesłonę i czas otwarcia migawki, dopieszczamy wyostrzanie i saturację, sprawdzamy ekspozycję, robimy korektę przesłony, ale ponieważ 18-70 nie pozwala nam już zejść niżej to korygujemy ISO, ale skoro mamy tylko 1600 i to okazuje się za mało to jednak musimy jeszcze podnieść lampę błyskową (lub doczepić Sabinkę) i w końcu jesteśmy gotowi robić zdjęcie - tylko gdzie jest ten dzieciak, któremu chcieliśmy je zrobić?

Oniosę się jeszcze do wypowiedzi, w której było, że w analogach wystarczało 400 ISO i nikt nie narzekał na ziarno. Otóż technologia idzie do przodu i jeśli pozwala nam korzystać z ISO 1600 i obraz jest dla nas akceptowalny to pomyślmy ile dzięki temu zaoszczędziliśmy na drogich szkłach z dobrym światłem. Wydaje mi się, że to tłumaczy w jakiś sposób szumofobię i robienie rankingów.

Moim zdaniem wszystkie usprawnienia w aparacie są po to, żeby z nich korzystać w razie potrzeby. Ilu z nas ręcznie ustawia ostrość za każdym razem?

mario_
21-03-2007, 17:11
Ja nie wiem skąd na forum takie uprzedzenie do trybu auto i traktowanie ludzi używających tego trybu, jako niegodnych posiadania lustrzanki.

widzisz.. tylko że ja używam trybów A/S/M (w moim poprzednim kompakcie, mogłem sobie w tyłek wsadzić te tryby) ale że nie jestem pasjonatem fotografii - nie powinienem mieć lustrzanki.. :(

Parafrazując wypowiedzi niektórych wyobraźmy sobie, że mamy pod ręką D40 i D70s i nasze dziecko zrobiło fajną minę:
1. Łapiemy za D40, przykładamy do oka, kadrujemy, strzał i mamy ładne zdjęcie,
lub

a w takiej sytuacji, łapię D40, nie czekam do jutra aż się włączy, ustawiam P i cykam.

W sumie proponuję skończyć offtopiczne bicie piany :-D
... do następnego razu

sadki
21-03-2007, 17:26
No dlaczego bicie piany? jak najbardziej na temat.
Łapanie D40 ma się tak samo jak łapanie D70/s. Wystarczy przełączyć go szybko na zielonego i zrobi tak samo piękną fotę jak D40. Tylko mniejszą.
Pozatym chwytając D70/s w łapsko ma się większą pewność chwytu, więc nie wypadnie przypadkiem ;-) Po przesiadce z D50 naprawdę lepiej czuję aparat w dłoni.

ropusz
21-03-2007, 17:55
mario_: mój post był skierowany do tych co to wychwalają D70s i tryby manualne i ganią D40 i tryb auto :).

bobroy
27-01-2010, 10:32
Odświeżam temat. Zastanawiam się nad kupnem D50 lub D70s. Wydaje mi się, że D70s jest starszym modelem, ale nie wiem, czy obie puszki są tej samej klasy. Na razie nie nie mogę kupić czegoś lepszego w stylu D80, czy nawet pełnej klatki, bo mam inne priorytety. Na razie chciałbym zorientować się, czy w ogóle fotografia cyfrakami spodoba mi się. Którą puszkę warto kupić, która jest bardziej niezawodna, nowocześniejsza, lepsza?

krolewicz
27-01-2010, 10:42
patrząc na Twoją stopkę, w d50 dokuczać Ci będzie brak pokrętła z przodu, które już w d70 jest

Daniel Ręcławowicz
27-01-2010, 11:01
Bobroy, mam F100 jak Ty i D70 o ktorym myslisz. Pamiętaj, że starsze puszki to wolniejszy AF (multi-CAM900). Różnice naprawdę widać.

Fotowentura
27-01-2010, 11:25
myślę, że różnicy w zdjęciach między D50 a D70s drastycznej nie będzie, jednak ergonomia D70s to ta jedna jego cecha, której i nowsze puszki mogłyby się od niego uczyć. Myślę tu głównie o rozmiarach aparatu - np. D80-D90 są bez wątpienia "lepsze" pod niemal każdym względem, jednak trzyma się je (przynajmniej mi) zdecydowanie gorzej. a że fotografowanie to dla mnie przyjemność, D70s daje mi tu sporo frajdy, więc jego polecam:)

rooner
27-01-2010, 11:48
małe ot
myślałem, że takiego tematu już nigdy nie zobaczę -
a kiedyś to był klasyk...jeszcze tylko
brakuje d50 vs 350d :)

mpwt
27-01-2010, 11:55
Zastanawiam się nad kupnem D50 lub D70s.

Jeśli jeden i drugi w takim samym stanie technicznym to zdecydowanie D70s. Ale jeśli tak by nie było wybrałbym ten, który w lepszym stanie jest.

igg
27-01-2010, 12:40
Zastanawiam się nad kupnem D50 lub D70s

Miałem te aparaty, 70ke bez s wprawdzie. A teraz mam D100 i przymierzam się do d40 do wycieczek itp.
Jakbym miał wybierac jeden z 6megapixelowych to kierowałbym się tylko ergonomią/preferencjami w tym temacie.

Zdjęcia sa bardzo porównywalne szczególnie rawy.
Jpgi z d50 są nieco mniej ostre niz z d70 (to znaczy ze są ostre i szczegółowe, a z d70 sa bardzo ostre i bardzo szczegółowe). Z D100 są troche mieksze. Optymalizacja jpg pozwala na poustawianie tak jak chcesz; u mnie konczyło sie to jednym zestawem opartym na sRGBI "na ludzi" i drugim sRGBIII na "nie ludzi".

Troche nie mam czsu teraz mielic tematu - powiem tak; D70 + 18-70/3.5-4.5 to ********** udany zestaw.

Polsar74
27-01-2010, 12:45
a ja miałem na początku swej przygody z DSLR legendarna D50-tkę... Potem sprzedalem... Potem zakupiłem D40-tkę jako drugie body bo .... ma matryce z D50-tki.

bobroy
27-01-2010, 13:27
Dzieki krolewicz za zwrocenie uwagi na pokrętło. Szczerze powiem, że wcześniej nie zauważyłem, że go nie ma. Rzeczywiście lepiej chyba będzie poszukać w niezłym stanie D70s, bo po co mi trzecia puszka z innym sposobem sterowania? Zamierzam zdecydowanie robić foty w RAWach.

franki
27-01-2010, 14:52
Zdecydowanie z tych 3 D70s

igg
29-01-2010, 01:38
Dzieki krolewicz za zwrocenie uwagi na pokrętło. Szczerze powiem, że wcześniej nie zauważyłem, że go nie ma.

Jest wiele innych udogodnień, z tych ważniejszych to;
podświetlanie wyswietlacza - to mnie najbardziej wkurzało w d50 ze niet
bracketing z guzika - to tez mnie irytowało ze w d50 w menu
Stopniowanie iso co 1/3
podgląd go
CLS
AF-C na body
korekcja +/- WB
pion i poziom w wizjerze

Na plusy dla d50 nalezy zapisać;
mniejszy rozmiar jeśli komuś zależy
niby lepsze jpegi, ale to ściema jest robiona w aparacie, taka samą można zrobić na kompie + jpg presets
niby lepsze iso do 800
nie ma klapki pod kciukiem

Szycher
15-02-2010, 17:36
bierz d70s bez zastanawiania!

JURAS12
15-02-2010, 17:39
bobroy Zdecydowanie D70s.

siwyozzman
15-02-2010, 21:10
Dla osoby mającej doświadczenie z analogami to na pewno D70s będzie najlepszym wyborem... Wszyscy podkreślają niby wysoki szum aparatów typu D50/ D70/D70s, a biorąc pod uwagę ich prawidłową kalibrację iso, to wcale nie jest tak źle... Uważam że D80 i D200 wypadają pod tym względem nawet troszkę gorzej...a przewaga np D90 nie jest w tym względzie tak miażdżąca. Zważywszy na fakt mocno okłamanej kalibracji iso w nowych Nikonach - np D90 ma na iso 1600 tak naprawdę niewiele ponad 1100...Inna sprawa to degradacja koloru - fakt dobry obrazek w starych CCD jest do iso400 a w nowych Dxach Nikona spokojnie na iso1600. Co nie znaczy, że naświetlając prawidłowo na wyższych iso nie da się osiągnąć przyzwoitych rezultatów...

zorg76
16-02-2010, 10:35
Przewaga w kwestii iso może nie "miażdżąca", ale napewno baardzo duża. Miałem D50, mam D90, to i wiem:)

bobroy
16-02-2010, 16:18
Chciałbym ten aparat wykorzystać do nauki fotografii produktowej i, jeśli by się udało, w niedalekiej przyszłości, zacząć zarabiać na tym. Zastanawiam się, czy D70s będzie odpowiedni, czy nie za słaby?

jackrabbit
16-02-2010, 16:21
Chciałbym ten aparat wykorzystać do nauki fotografii produktowej i, jeśli by się udało, w niedalekiej przyszłości, zacząć zarabiać na tym. Zastanawiam się, czy D70s będzie odpowiedni, czy nie za słaby?

dla klienta czy na stocka?

Rycerz
16-02-2010, 17:10
Na razie chciałbym zorientować się, czy w ogóle fotografia cyfrakami spodoba mi się

miałem to samo ;) rok temu i wybrałem coś droższego ale analogowego ;) czyli fuji s5, wiem, wiem...
niestety dziś spore ceny ma ta puszka...ale nie przezyjesz szoku ;)

pioter m
16-02-2010, 17:13
D70s jest swietny do nauki. Co do zarobkow - to zalezy od wymagan klienta. Jesli zaspiewa minimum 10Mpix, to wszystko jasne wtedy. Wesela da sie tym opedzic i wydruki A4 spokojnie wyjda. Wiecej tez, ale zalezy od klienta.

bobroy
16-02-2010, 17:18
dla klienta czy na stocka?

Raczej dla klienta.

Kordian d70
16-02-2010, 17:29
D70s jest swietny do nauki. Co do zarobkow - to zalezy od wymagan klienta. Jesli zaspiewa minimum 10Mpix, to wszystko jasne wtedy. Wesela da sie tym opedzic i wydruki A4 spokojnie wyjda. Wiecej tez, ale zalezy od klienta.

powiem szczerze, ze najwiekszy wydruk robilem B&W ok 100x50 i wyszlo naprawde fajnie.
poza tym na potrzeby tzw. domowe (czyt. nie zarobkowe) wystarczy w 100%

bobroy
16-02-2010, 19:22
miałem to samo ;) rok temu i wybrałem coś droższego ale analogowego ;) czyli fuji s5, wiem, wiem...
niestety dziś spore ceny ma ta puszka...ale nie przezyjesz szoku ;)

Już jestem zszokowany, puszka s5 w cenie 2500-2800zł, a D200 - też niewiele tańszy :-(
Choć s5 wydaje mi się ciekawym aparatem.

szopcias
17-02-2010, 11:29

zgadzam sie w zupelnosci - na poczatek to najlepsze co moze byc - glownie z pkt. widzenia ceny - oraz dostepnosci stosunkowo tanich obiektywow (starych)

W studio daje rade - gorzej jest na ISO powyzej powiedzmy 400 - tutaj szalu nie ma - szum jest niemilosierny - i nieladny - przynajmniej moj tak mial.

Ale na start jest to bardzo ok sprzet.

Rycerz
17-02-2010, 11:34
Już jestem zszokowany, puszka s5 w cenie 2500-2800zł, a D200 - też niewiele tańszy :-(
Choć s5 wydaje mi się ciekawym aparatem.

cena jest szokująca :( ale obrazek daje ładny ;)
to "tylko" 100 rolek slajdów

Grygolas
23-02-2010, 13:15
Pozwolę się dopiąć do tematu:
Planuję zakupić Sb600 tudzież 800, a że nie mam możliwości sprawdzenia jak to działa, to takie pytanie:
Czy szybkość działania, strzelania w serii wraz z w/w lampą jest szybsza w D40 czy w D70? czy jest taka sama(tzn zależy oczywiście od szybkostrzelności puszki) i zależy od wydajności lampy.
Moje Sb400 czasami ma zawiechy, ładuje się jakiś czas po błysku, efekt taki że pierwsza fotka doświetlona a druga czorna. Troche mi D40 przestaje wystarczać.
Sens zamieniać D40 na D70? Szkiełko i tak planuje kupić z AF-S...

Aha i nie dołożę do D90 ani do D80, Bo nie mam z czego:)

Grygolas
24-02-2010, 15:48
Zero sugestii?

siwyozzman
24-02-2010, 23:14
Pozwolę się dopiąć do tematu:
Planuję zakupić Sb600 tudzież 800, a że nie mam możliwości sprawdzenia jak to działa, to takie pytanie:
Czy szybkość działania, strzelania w serii wraz z w/w lampą jest szybsza w D40 czy w D70? czy jest taka sama(tzn zależy oczywiście od szybkostrzelności puszki) i zależy od wydajności lampy.
Moje Sb400 czasami ma zawiechy, ładuje się jakiś czas po błysku, efekt taki że pierwsza fotka doświetlona a druga czorna. Troche mi D40 przestaje wystarczać.
Sens zamieniać D40 na D70? Szkiełko i tak planuje kupić z AF-S...

Aha i nie dołożę do D90 ani do D80, Bo nie mam z czego:)

Druga fotka bez błysku to wina SB400 a nie D40.Jeżeli nie masz zamiaru korzystać z obiektywów na "śrubokręt", to zamiana na D70 jest kompletnie bez sensu...Zakup Sb 600 lub Sb800 jak najbardziej wskazany...Można trafić tę pierwszą za 600zł na Allegro...Jeżeli nie będziesz strzelał długimi seriami zbyt często i odbijał od bardzo wysokich sufitów to da radę...To taka najtańsza możliwość a poprawa będzie...Jeżeli chcesz mieć możliwość dłuższych serii to polecam Sb800. Wielu zawodowców nie ma zamiaru wymieniać ja na Sb900 a to o czymś świadczy...

Grygolas
25-02-2010, 08:29
Dzięks;)

Grygolas
26-02-2010, 08:51
No i zamówiona sb 800;) Będę miał teraz lampę, która jest większa od body wraz ze szkłem.
Faktycznie zamiana na D70 czy D50 mojej D40-stki praktycznie (dla mnie) skutkowałaby tylko lepszym chwytem.
Kupię sobie jeszcze kiedyś gripa i będzie git.
Wczoraj miałem okazję pomacać D70 (kiedyś podobne/mniejsze D50), pewny chwyt, ale np.wizjer mniejszy niż D40, nie mówiąc o LCD.
No ale śrubokręt jest. Ale tak jak wcześniej pisałem, i tak chce kupić szkło (np Tamrona) z własnym napędem.
Więc przeprosiłem Czterdziestkę:)