PDA

Zobacz pełną wersję : Tamron AF17-50 F/2.8 problem z BF

Don_Sulco
02-11-2011, 16:47
Czołem
Mam od wczoraj problem z w/w obiektywem.
Otóż wczoraj robiąc rodzinie zdjęcia w parku przy dobrym świetle zauważyłem, że przy ogniskowych 17-35mm (domknięty do F4) obiektyw ma duży BF. Potem parę fotek testowych potwierdziło tą przypadłość. Od 35 do 50mm idealnie celuje w punkt i jest bardzo ostry. Body to D90, próbowałem różnych trybów AF i pomiaru światła i wszędzie to samo. Przez 2 lata wszystko było OK, choć obiektyw bardzo sporadycznie był używany (kupiony nowy). Inne szkła ostrzą w punkt więc body raczej sprawne. Obiektyw nie był narażony na żadne wstrząsy, nigdy nie spadł itp. Co może być przyczyną BF, miał ktoś kiedyś podobny przypadek i co z tym robić?
Dzięki za uwagę.
Pozdrawiam

Daniel_Foto
02-11-2011, 16:48
Czołem
Mam od wczoraj problem z w/w obiektywem.
Otóż wczoraj robiąc rodzinie zdjęcia w parku przy dobrym świetle zauważyłem, że przy ogniskowych 17-35mm (domknięty do F4) obiektyw ma duży BF. Potem parę fotek testowych potwierdziło tą przypadłość. Od 35 do 50mm idealnie celuje w punkt i jest bardzo ostry. Body to D90, próbowałem różnych trybów AF i pomiaru światła i wszędzie to samo. Przez 2 lata wszystko było OK, choć obiektyw bardzo sporadycznie był używany (kupiony nowy). Inne szkła ostrzą w punkt więc body raczej sprawne. Obiektyw nie był narażony na żadne wstrząsy, nigdy nie spadł itp. Co może być przyczyną BF, miał ktoś kiedyś podobny przypadek i co z tym robić?
Dzięki za uwagę.
Pozdrawiam

Wersja z VC czy bez?

Don_Sulco
02-11-2011, 17:12
bez VC

Daniel_Foto
02-11-2011, 19:00
No więc chyba nie pomogę, bo w wersji z VC (tak powiedziano mi w serwisie) powodem FF/BF jest właśnie stabilizacja. A raczej jej zbyt "brutalne" działanie.

boban1819
05-11-2011, 10:21
przejdz się do jakieś serwisu foto w swoim miescie, moze to jakas drobnostka. skoro dzialal prawidlowo tzn ze szklo jest dobre a usterka jest nabyta.