PDA

Zobacz pełną wersję : LR i organizacja katalogów

Grzybu
02-11-2011, 13:31
Nie wiem czy był już taki wątek, jeśli tak to przepraszam.
Mam pytanie. Jak organizujecie swoje katalogi w LR?
Wiem że są różne podejścia i właśnie chciałbym poznać jak to robicie.
Przed przesiadką na LR (wiadomo program ma trochę inne podejście do plików niż pozostałem popularne programy)
miałem wypracowany pewien system tzn w katalogu z sesją (to słowo mi tu trochę nie pasuje, ale powiedzmy, że nadaje się do unaocznienia problemu) tworzyłem katalog RAW i tam kopiowałem pliki. Wszystkie obrobione zdjęcia zapisywałem natomiast do głównego katalogu sesji.
Przyznam się szczerze, że dalej tak robię, ale trochę to uciążliwe bo dochodzi import i eksport zdjęć, więc szukam innych rozwiązań.
Jak sobie to wszystko zorganizować żeby było w miarę wygodnie?
Czy będę musiał przeorganizować zapisane już na dysku katalogi (nie w LR tylko w systemie)?
Co ze zrobionymi już jpg? też trzeba będzie je importować?

marszull
02-11-2011, 14:55
ja mam tak ze duzy katalog zdjecia a w nim katalogi data_co zazdjecia (rawy) i jak wypluwam JPG to katalog JPG w katalogu z rawami

Grzybu
02-11-2011, 16:57
ja mam tak ze duzy katalog zdjecia a w nim katalogi data_co zazdjecia (rawy) i jak wypluwam JPG to katalog JPG w katalogu z rawami
Nie wiem czy dobrze rozumiem. Czyli w zasadzie masz odwrotnie jak ja. RAW trzymasz w katalogu sesji a jpg w podkatalogu?

B.K.
02-11-2011, 17:06
1 katalog (w sensie jednej bazy danych dla LR).
Każdy import (RAWy) trzymany w oddzielnym folderze na dysku, oznaczonym datą i opisem.
Każdy RAW otagowany i oznaczony picked/unflagged; rejected idą do kosza.
Jeżeli robię eksport do jpg, to do oddzielnego folderu w folderze "Eksport".

Kiedyś przeniosłem całe archiwum trzymane w PSE. Wszelkie porządki w strukturze folderów na dysku można było zrobić po transferze.

MariuszJ
02-11-2011, 17:20
Ja mam zdublowane metadane w strukturze katalogów - jakoś baza LR lubiła się kiedyś sypać. Preset importowy robi mi stukturę z katalogami typu 2011/2011-11-02, w środku rawy o nazwie 20111102-1618-nrzpuszki. Ustawienia obróbkowe w niezależnym .xmp, nie w bazie LR.

Jpegi wynikowe (skany z analoga traktuje jak rawy) trzymam tylko i wyłącznie na potrzeby prezentacji webowej, w niezależnym od drzewa rawów katalogu. Dla łatwości mam kolekcje o nazwach będących podkatalogami katalogu z jpegami. Wtedy łatwo synchonizować to z Picasaweb (Picasą) i Flickrem (FlickrSync-iem).

marszull
02-11-2011, 19:09
Nie wiem czy dobrze rozumiem. Czyli w zasadzie masz odwrotnie jak ja. RAW trzymasz w katalogu sesji a jpg w podkatalogu?

Tak,
a pozniej jeszcze opisane wybrane najlepsze jpg trzymam na oddzielnym dysku w bazie wszystkich zdjec (juz bez katalogow, bo otagowane)

RobertMiernik
02-11-2011, 23:19
Ja mam jeszcze inaczej:
RAW/NEF mam w:
Zdjęcia\Surowe\"Sesja"
JPG eksportuje do:
Zdjęcia\Gotowe\"Sesja"

Wygodnie i czysto ;)

Grzybu
03-11-2011, 00:13
Ciekawe rozwiązanie Robert.
A jak sobie poradzić z importem plików wcześniej zapisanych inaczej?
Odkąd mam LR część starych zdjęć zaimportowałem a część nie (nie miałem takiej potrzeby)
Czy da się to jakoś sensownie, automatycznie zrobić? czy trzeba pojedyncze katalogi importować?
Aha no i co z wcześniej wywołanymi zdjęciami? Nie chciałbym importować zrobionych już jpg
Kudre czeka mnie chyba niezłe przemeblowanie na dysku :(

look
03-11-2011, 07:46
na jednej z partycji mam katalog zdjęcia z podkatalogami, które zakładam po każdej sesji o jakoś tam nazywam.
Zdjęcia obrabiam zapisując wszelkie zmiany w plikach .xmp
eksporty robię albo do równoległego katalogu co zdjęcia (wtedy przy kompleksowej aktualizacji katalogu zdjęcia nie są one uwzględniane i nie rośnie wielkość pliku z bazą danych), albo do katalogów sesyjnych, wtedy muszę uważać przy aktualizacjach.
Jeśli do jakiegoś katalogu dodaję zdjęcia, aktualizuję dane dotyczące wyłącznie tego katalogu.
Żeby zaktualizować automatycznie wszystkie katalogi, musisz je wrzucić do jakiegoś katalogu nadrzędnego i ten nadrzędny katalog dodać do bazy LR, a potem po prostu zaktualizować w nim dane.
Ważna jak dla mnie uwaga, trzeba dokładnie przemyśleć strukturę katalogów, bo jeśli się tego nie zrobi plik bazodanowy może urosnąć to mega rozmiarów. Ja czasami po prostu usuwam wszystkie dane z tego pliku i tworzę go jeszcze raz (bo mam wszystkie informacje zapisane w plikach .xmp)

edyta: (bo mi się jeszcze przypomniało), wygodniej jest wg mnie eksportować pliki do katalogu równoległego z głównym katalogiem LR'a, natomiast inną sprawą jest niestety to, że niekoniecznie tak się najwygodniej pracuje. Aczkolwiek jakbym teraz zaczynał pracę z LR'em to bym uparcie dążył do wypracowania jednak takiego schematu działania i do przyzwyczajenia się do tego (nawet na siłę). Mi się to nie do końca udało (czasami eksporty zapisuję w katalogach pierwotnych) i potem efekt jest taki, że przy aktualizacji katalogu głównego mam niepotrzebnych kilka tysięcy zdjęć...w sumie po aktualizacji łatwo je można usunąć, ale sama aktualizacja wtedy dość długo trwa

RobertMiernik
03-11-2011, 10:15
A jak sobie poradzić z importem plików wcześniej zapisanych inaczej?

Wydaje mi się, że nie jest to problemem, chociaż nigdy nie musiałem tak majstrować ale:
Ponieważ RAWy są w jednym katalogu (w jego podkatalogach) to zaimportowanie ich nie jest (chyba) problemem (import głównego, później aktualizacja), JPGów nie importuję bo po co (gdzie?!)