Zobacz pełną wersję : Samyang 8mm a czip
Wie ktoś może czy ten obiektyw wyposażono w czip? Mam D5000 i przerabiałem 85 Samyanga bez czipu i to była porażka. Ponoć jest też wersja 85 z czipem. A jak jest z 8mm?
Z tego co wiem to nie ma czipa
boban1819
02-11-2011, 20:02
nie ma chipa, ale z tego co pamietam nowe dandeliony mozna przykleic do obiektywu, wtedy aparat ma informacje o ogniskowej i f/.
Najbardziej zależy mi na pomiarze światła.
boban1819
03-11-2011, 07:57
dandelion powinien rozwiazac ten problem :)
Podpinając się do dyskusji. Gdzie najlepiej się wyposażyć w dandelion?
pioter m
07-11-2011, 08:19
Podpinając się do dyskusji. Gdzie najlepiej się wyposażyć w dandelion?
Tam, gdzie taniej. Konkurencja jest zadna w sensie alternatywnych producentow.
A są w ogóle dandeliony pod samyanga? Szukałem trochę, ale wszędzie tylko M42.
pioter m
07-11-2011, 14:37
A są w ogóle dandeliony pod samyanga? Szukałem trochę, ale wszędzie tylko M42.
To ten sam. Podklejasz pod rozne szkla. Manuale do/i nikona takze, aczkolwiek czasami trzeba ciac kolnierz na bagnecie. Samyang chyba takowy ma. Tu masz fotke - http://www.optyczne.pl/161.3-Test_obiektywu-Samyang_8_mm_f_3.5_Aspherical_IF_MC_Fish-eye_Budowa_i_jakość_wykonania.html
Styki normalnie sa zaraz przy mocowaniu od gory (od strony wizjera w body). Chyba trzeba ciac :(
Przypadkiem trafiłem dziś na takie cudo:
http://allegro.pl/samyang-8mm-f3-5-ae-fish-eye-nikon-z-automatyka-i1958356069.html
Nieprawdopodobnym wydaje mi się, żeby na oficjalnej stronie Samyanga nie było informacji o nowej wersji tego fisha. Myślicie, że doklejają do tego dandeliony i liczą sobie 2 stówy za robociznę?
(...)Myślicie, że doklejają do tego dandeliony i liczą sobie 2 stówy za robociznę?
Nie muszą doklejać. :)
http://www.dpreview.com/news/2011/11/25/samyang8nikon
http://www.optyczne.pl/4429-nowość-Samyang_AE_8_mm_f_3.5_Aspherical_IF_MC_Fish-eye_CS.html <-- podana cena 1249zł brutto , hmm
pioter m
26-11-2011, 10:30
Cena z chipem wyzsza - norma. Z 85/1.4 tez tak bylo, ale tamtego tez nieco poprawili. Przy 8/3.5 nic nie wspominaja o modernizacji.
Ja nie obraze sie nawet na starszego.
Tydzien temu sie zastanawialem wlasnie nad tym szklem i pytalem sam siebie ,czemu nie ma chipsa ... ;) Ciekawe czy w Krakowie bedzie do dostania w grudniu .
PS: tez mnie dziwi brak info na samyang www
W Krakowie nie wiem, ale w Foto-Tipie całkiem niedaleko na 200% będzie.
Michaelius
26-11-2011, 20:02
Troche sie spoznili ;) We wtorek jeszcze bym go kupil teraz juz mam co innego ;)
Panowie warto doplacac 350zl do wersji z chipem? rozumiem ze zyskuje tylko pomiar swiatla? optycznie i mechanicznie jest to samo?
Aha i rozumiem ze w starej wersji razem z d90 bede mogl blyskac lampa tylko w manualu??
wasilewk
23-01-2012, 20:34
Panowie warto doplacac 350zl do wersji z chipem? rozumiem ze zyskuje tylko pomiar swiatla? optycznie i mechanicznie jest to samo?
Aha i rozumiem ze w starej wersji razem z d90 bede mogl blyskac lampa tylko w manualu??
Pełnym manualu - czyli metodą prób i błędów (histogram).
Ja bym brał z czipem - oszukuje Nikona, który podaje również ekspozycję i można normalnie focić (AF - ręczny).
Dla mnie iTTL w tym szkle to jest to co tygryski lubią najbardziej !
No to namowiliscie mnie, doloze juz do tego chipa dla swietego spokoju.
No to namowiliscie mnie, doloze juz do tego chipa dla swietego spokoju.
Na naszej giełdzie raczej nie kupisz nowej wersji ;-). Jest na rynku niecałe 2 miesiące...
tak, wiem. zamowilem juz nowke ze sklepu bo i tak sie nikt nie odezwal z oferta sprzedazy.
... dandelion ... To ten sam. Podklejasz pod rozne szkla.
Doklejony dandelion nie ma, bo nie może, mieć pełnej aktualnej i prawdziwej informacji o parametrach zdjeciowych obiektywu. Rzecz jest w pewnym sensie elektronicznycm "oszustwem" w dobrej woli (jest walką z koncepcją wykastrowania elektroniki przez księgowych). Pewne rzeczy oddaje "na pałę" (np. przysłony nie zna), np ogniskową się programuje, więc nikt nie będzie aktualizował jak ma zooma.
Zakładam, że elektronika od producenta ma pełnię informacji.
Dzisiaj przyszedl do mnie ten ciamciang (AE). Kazde zdjecie jest przepalone o jakies 0,7EV - 1EV. Tez tak macie?
No i kwestia ostrosci. Nie widze ze bardzo roznicy kiedy krece pierscieniem ostrosci, fakt ze wszystko robilem na f/8. Sprawdze jeszcze pozniej jak na pelnej dziure sie zachowuje.
tutaj crop, f/8, wywolane w LR, nic nie zmieniane tylko ekspozycja zmniejszona
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img72.imageshack.us/img72/7589/dsc00062iy.jpg)
co myslicie o ostrosci??
Pozwole sobie przytoczyc wypowiedz kolegi "oge" z innego watku:
"Kiedyś wyczytałem sposób na ciamcianga, który działa za każdym razem - przysłona 5,6 lub 6,3 max 8( jeśli dużo światła) odległość na 0,5m. Wtedy foty wychodza najostrzejsze. Szkoda że trzeba domykać - dopiero 5,6 zjest w miarę ostre. Na takiej ogniskowej przy owej przysłonie głębię mamy ogromną. - nigdy nie ustawiać na nieskończoność 0,5m jest ponoś optymalne."
LINK (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=182406&page=)
Ale jak to ma sie do tego co napisalem?
pioter m
26-01-2012, 12:50
Doklejony dandelion nie ma, bo nie może, mieć pełnej aktualnej i prawdziwej informacji o parametrach zdjeciowych obiektywu. Rzecz jest w pewnym sensie elektronicznycm "oszustwem" w dobrej woli (jest walką z koncepcją wykastrowania elektroniki przez księgowych). Pewne rzeczy oddaje "na pałę" (np. przysłony nie zna), np ogniskową się programuje, więc nikt nie będzie aktualizował jak ma zooma.
Zakładam, że elektronika od producenta ma pełnię informacji.
A ktos napisal, ze jest inaczej?
Jak cytujesz, to rob to z glowa, bo musialem sie cofnac, zeby zobaczyc, o co ci chodzi.
A ktos napisal, ze jest inaczej?
A owszem, cenowo porównują w tym wątku przyklejony dandelion a chip od producenta nie odróżniając co za tą cenę...
Producent dał nie tylko chip, ale złączył to z mechaniką , dał jak mówią elektronicy "czujniki", i są tego wymierne efekty.
może jestem przeczulony na idące w sekciarstwo wypowiedzi NIEKTÓRYCH "manualistów", szlifierzy gwintów m42 itp *) którzy niepotrzebnym bohaterstwem nadrabiają braki wiedzy. W inżynierii daje efekt wiedza, nie bohaterstwo. Przepraszam za OT.
*) nie znaczy, że nie lubię manuali, nie mam czy nie używam. Ale skoro jest to "powrót do źródeł" precyzyjna wiedza jest tym bardziej potrzebna.
Pozwole sobie przytoczyc wypowiedz kolegi "oge" z innego watku:
"Kiedyś wyczytałem sposób na ciamcianga, który działa za każdym razem - przysłona 5,6 lub 6,3 max 8( jeśli dużo światła) odległość na 0,5m. Wtedy foty wychodza najostrzejsze. Szkoda że trzeba domykać - dopiero 5,6 zjest w miarę ostre. Na takiej ogniskowej przy owej przysłonie głębię mamy ogromną. - nigdy nie ustawiać na nieskończoność 0,5m jest ponoś optymalne."
LINK (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=182406&page=)
No niestety to jest smutna prawda. Samyang bardzo często w Nikonie jest najostrzejszy przy ustawieniu 0,4 - 0,5 metra. Nie wiem, czemu tak jest.
Po prostu konstrukcja Samyanga jest nieidealna i ta niby "nieskończoność" przypada dla ustawienia pierścienia gdzieś na powiedzmy 1m, a dalsze przekręcenie pierścienia powoduje ogniskowanie dalej niż na nieskończoność (wiem, że to głupio brzmi, ale to przecież kwestia ustawienia ogniska - zbiegających się promieni światła). Kilka razy się spotkałem z takimi przypadłościami obiektywów - np. w moim Samyamgu 35/1.4 i Sigmie 70-200EXII przekręcając pierścień ostrości do końca nawet gwiazdy na niebie, czy książyc nie są ostre. Po delikatnym cofnięciu pierścienia ostrość jest ustawiona na nieskończoność i jest ok.
Po prostu konstrukcja Samyanga jest nieidealna i ta niby "nieskończoność" przypada dla ustawienia pierścienia gdzieś na powiedzmy 1m, a dalsze przekręcenie pierścienia powoduje ogniskowanie dalej niż na nieskończoność (wiem, że to głupio brzmi, ale to przecież kwestia ustawienia ogniska - zbiegających się promieni światła).
Nie tyle konstrunkcja (wprojektowane cechy wszystkich egzemplarzy) ile wykonanie lub montaż. W wielu obiektywach przynajmniej dawnej szkoły to było do wyregulowania.
Gdybam sobie, jakbym był producentem i coś szwankowąło w procedurach np odbioru, wolałbym dać obiektywy regulujące się poza nieskończoność, niż jej nie osiągające.
Co do słów mnie nie szokują słowa "poza nieskończoność" ... i dlatego w optyce są dioptrie (dodatnie i ujemne jak u byłego najmiłościwiej nam panującego) a nie 'metry poza nieskończonością'. To kwestia modelu matematycznego jakim operujemy.
Co do słów mnie nie szokują słowa "poza nieskończoność" ... i dlatego w optyce są dioptrie (dodatnie i ujemne jak u byłego najmiłościwiej nam panującego) a nie 'metry poza nieskończonością'. To kwestia modelu matematycznego jakim operujemy.
Dokładnie tak, zgadza się :), ale chciałem, żeby KAŻDY mógł zrozumieć to, co napisałem ;) - mam nadzieję, że wyraziłem się możliwie najjaśniej.
A co do samej "konstrukcji" to chodziło mi właśnie o to, że skoro w tak wielu przypadkach optymalnym ustawieniem dla uzyskania ostrej nieskończoności jest tak niewielki dystans (tylko 50 cm), to może celowo zaprojektowano obiektyw tak, żeby dał się "przeogniskować". Wtedy unikamy problemu z niemożliwością ustawienia ostrości na nieskończoność, tzn. może gdyby tak nie było, to egzemplarze teraz ostrzące za daleko ustawaiły by ostrość dobrze, za to te ustawiające teraz dobrze nie umożliwiały by uzyskania ostrego krajobrazu na otwartej przysłonie. Może być to sposób na zwiększenie % szkieł przechodzących kontrolę jakości.
Podobnie w Sigmie, o której wspomniałem... AF nigdy nie wchodzi zakres za kreskę oznaczającą nieskończoność (nawet kiedy z zamkniętym dekielkiem przelatuje cały zakres), ale da się manualnie przejechać kawałek dalej (za kreseczkę - wskazany jest wtedy symbol nieskończoności). Tutaj pewnie jest to sprawa programu i Sigma zostawia sobie zapas do dokładnej kalibracji.
jacekhc666
04-03-2012, 01:48
Mam zamiar kupić ten obiektyw do D90 ale mam wątpliwości co do jego wersji. Wygoglowałem że wersja SI została zastąpiona nowszą oznaczoną jako CS która przekazuje informacje o ekspozycji do body tyle że nie zapisuje ich do Exifa ale robi to wersja AE. Czy to co napisałem jest poprawne? Chcę kupić ciamcianga CS i zależy żeby dobrze dogadywał się z D90 co do ekspozycji.
Mam zamiar kupić ten obiektyw do D90 ale mam wątpliwości co do jego wersji. Wygoglowałem że wersja SI została zastąpiona nowszą oznaczoną jako CS która przekazuje informacje o ekspozycji do body tyle że nie zapisuje ich do Exifa ale robi to wersja AE. Czy to co napisałem jest poprawne?
Właśnie mam wątpliwości ... podaj źródło tak przekazanej informacji.
jacekhc666
04-03-2012, 10:11
http://www.optyczne.pl/4429-nowo%C5%9B%C4%87-Samyang_AE_8_mm_f_3.5_Aspherical_IF_MC_Fish-eye_CS.html
Cytat z optyczne:
"Samyang AE 8mm 1:3.5 Aspherical IF MC Fish-eye CS wyposażony został w układ elektroniczny, który tak jak w przypadku innych modeli oznaczonych symbolem AE, pozwala kontrolować parametry ekspozycji z poziomu aparatu i swobodnie korzystać z zalet automatyki błysku i-TTL. Dzięki wbudowanemu mikroprocesorowi, pomiar światła działa w każdym trybie fotografowania i we wszystkich lustrzankach marki Nikon. Dodatkową zaletą wersji AE jest zapis parametrów ekspozycji oraz wartości ogniskowej w formacie Exif. "
http://www.optyczne.pl/4429-nowo%C5%9B%C4%87-Samyang_AE_8_mm_f_3.5_Aspherical_IF_MC_Fish-eye_CS.html
Cytat z optyczne:
"Samyang AE 8mm 1:3.5 Aspherical IF MC Fish-eye CS ... Dodatkową zaletą wersji AE jest zapis parametrów ekspozycji oraz wartości ogniskowej w formacie Exif. "
To rozumiem, i to jest znane.
Tylko skąd informacja i jakiego modelu by miała dotyczyć, że pomiar (na niższych korpusach) JEST a exifa NIE MA, bo to dla mnie jakiś błąd w druku. Przecież obiektyw nie ma kontaktu z kartą SD, zapisu dokonuje korpus (korzystając m.in. z informacji od obiektywu). Najgłupsze dandeliony do naklejania też dają "jakieś" dane, na tyle ścisłe, na ile zostały zaprogramowane. Jeśli pomiar iTTL da się zrobić, to i jest jak wpisać przysłonę w EXIF.
jacekhc666
04-03-2012, 11:58
Może niech wypowie się ktos to ma ten obiektyw w wersji CS i używa go z np D90.
Po prostu konstrukcja Samyanga jest nieidealna i ta niby "nieskończoność" przypada dla ustawienia pierścienia gdzieś na powiedzmy 1m, a dalsze przekręcenie pierścienia powoduje ogniskowanie dalej niż na nieskończoność (wiem, że to głupio brzmi, ale to przecież kwestia ustawienia ogniska - zbiegających się promieni światła). Kilka razy się spotkałem z takimi przypadłościami obiektywów - np. w moim Samyamgu 35/1.4 i Sigmie 70-200EXII przekręcając pierścień ostrości do końca nawet gwiazdy na niebie, czy książyc nie są ostre. Po delikatnym cofnięciu pierścienia ostrość jest ustawiona na nieskończoność i jest ok.
na ten temat dostałem odpowiedź od producenta- myślę, że wiele to wyjaśni:
"Obiektywy Samyang zaprojektowane zostały z myślą o zaimplementowaniu w przyszłości mechanizmu AF, który do poprawnej pracy wymaga nieco większego zakresu ostrzenia niż wynikało by to z oznaczeń na obiektywie. Tak jest we wszystkich obecnie produkowanych obiektywach AF. Ponadto w obiektywach znajdują się soczewki wykonane ze specjalnych rodzajów szkła, które może zmieniać swoje właściwości pod wpływem skrajnych temperatur. Może to powodować drobne przesunięcie płaszczyzny ostrości, które w praktyce jest niezauważalne, bo zostaje automatycznie skompensowane jest przez system AF.
Zwróciliśmy już producentowi uwagę na ten problem i począwszy od modelu 7.5 mm umieszcza specjalny znacznik, który wskazuje jak należy ustawić pierścień ostrości by uzyskać odległość hiperfokalną na w pełni otwartej przysłonie, czyli pożądaną nieskończoność.
Na życzenie użytkownika Autoryzowany Serwis Samyang w Polsce jest w stanie precyzyjnie dopasować nieskończoność do znacznika na skali, ale tylko w przypadku modeli 8, 14 i 85 mm. Wyjątek stanowią obiektywy 7.5 mm i 35 mm, które ze względu na specyficzną konstrukcję nie pozwalają na taką kalibrację.
Pozdrawiam,
SAMYANG EUROPE
www.samyang.pl"
jacekhc666
05-03-2012, 17:51
To jak, wersja cs jest z procesorem czy nie?
Z procesorem i przekazywaniem informacji do korpusu jest wersja AE i ona ma w nazwie też oznaczenie CS. Wersja bez AE nie ma też w nazwie CS (i ta nie przekazuje info do korpusu), a nie widzę nigdzie, żeby oznaczenie CS w nazwie było, a AE nie (oczywiście z mocowaniem na Nikona).
Jak znalazłeś gdzieś wersję z CS i bez AE to podaj linka i zobaczymy co to cudo potrafi, a czego nie.
jacekhc666
05-03-2012, 20:40
Proszę bardzo, pierwszy sklep z ceneo, wersja do nikona.
http://umnietaniej.com/?619,samyang-8mm-f-3.5-as-fish-eye-nikon
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://umnietaniej.com/files/epesi/6735_0.jpg)
No fakt - jest. Właściwie, to prawie każde zdjęcie tego obiektywu, na jakie teraz trafiam to wersja CS - na stronie producenta jest tylko takie. Wcześniej wersje bez AE widziałem z oznaczeniem SI... nieważne.
Wracając już do sedna sprawy... z tego, co widzę i co udało mi się znaleźć w opisach, to sprawa wygląda tak:
AE - są styki, mamy pomiar światła z kazym korpusem oraz dane exif, przysłoną możemy sterować z poziomu body (oznaczenie występuje razem z CS),
Samo CS lub SI (obie bez AE) - nie mają styków (tu to widać wyraźnie: S8/3.5_bagnet (http://www.foxfoto.eu/img/il/il_samyang8mm_02am.jpg) ), a co za tym idzie: nie działa pomiar światła w niższych korpusach, nie da się sterować przysłoną z poziomu korpusu, nie ma exif. Czym się różnią CS i SI? Może regulacją przysłony skokowa/płynna? Chociaż VG10 CS (z mocowaniem Sony NEX) ma płynną regulację, a w nazwie ma tak samo, jak ten z mocowaniem na Nikona CS, który ma z kolei skokową. Tego nie wiem, nie miałem w ręku wszystkich wersji tego szkła.
W każdym bądź razie tylko wersja AE ma wbudowany procesor i styki do komunikacji z korpusem.