Zobacz pełną wersję : filtr UV - Marumi, B+W, Nikon?
Wszystkie trzy fitry UV w podobej cenie (średnia półka?).
Który filtr będzie lepszy (optycznie):
Marumi UV WPC
B+W UV MRC
Nikon NC
Może ktoś zapoda przy okazji jakieś linki do stron z testami filtrów?
jakby co mam do sprzedania B+W UV Haze 52mm MRC (stan jak nowy ZOBACZ (http://www.allegro.pl/item152834402_filtr_b_w_uv_haze_52mm_mrc_super_jak osc_.html))
Porownywalem go z tanim UV SELCO iii oczywiscie wypadl lepiej - lepsza i bardziej szczegulowa jakosc widac na pierwszy rzut oka.. ;)
Jeszcze sie zastanawiam czy go sprzedawac czy nie bo jednak wart tej kasy ;)
lukashu, chcę kupić dobry fitr UV, ale 62 mm.
Może ktoś mający odpowiednią wiedzę potrafi określić, który z niżej wymienionych filtrów jest najlepszy, lub ułożyć je kolejno wg jakości:
B&W UV (010) MRC
Nikon NC
Marumi UV WPC
Hoya HMC Super Pro
jedna uwaga...nikon NC nie jest filtrem UV, ale wyłącznie ochronnym
ALFie, toteż do ochrony ma on służyć :)
który z powyższych wg ciebie będzie najlepszy?
Marumi UV WPC slim
(odpowiem za ALFa :)
Marumi UV WPC slim
(odpowiem za ALFa :)
też podejrzewam ALFa o taką odpowiedź :D
ALFie, toteż do ochrony ma on służyć :)
który z powyższych wg ciebie będzie najlepszy?
no nie bardzo...NC to do studia czy ogólnie pomieszczeń, ale do krajobrazu itp wyłącznie UV, a ochrona jest niejako przy okazji...
ALF, to odpowiedz, który wg ciebie filtr jest lepszy (głównie optycznie, cena nie gra roli): Marumi UV WPC, czy B+W UV MRC? Jesteś w końcu fachowcem od filtrów :)
trudno jednoznacznie powiedzieć...pewnie przy powiększeniach, które robimy (30/45) nie będzie różnicy między tymi filtrami...ja wybrałem WPC ze względu na dotychczsowe doświadczenia z czyszczeniem filtrów (uczciwie przyznaję, że osobiście nie przepadam za b+w mimo, że mam 2 filtry tej firmy)...jeżeli na prawdę zależy mi na wybitnej jakości, to wybieram heliopana SH-PMC...
...jeżeli na prawdę zależy mi na wybitnej jakości, to wybieram heliopana SH-PMC...
a czy tę wybitną jakość daje się zauważyć na zdjęciach w porównaniu z pwyższymi Marumi i B+W? Bo podejrzewam, że nie będzie żadnej róznicy.
będzie...te powłoki heliopana są na prawdę dobre, zwłaszcza pod światło osiągają swoje