PDA

Zobacz pełną wersję : Rakietka do tennisa stołowego, (ping-ponga) :D

daromax
01-11-2011, 16:13
Jak w temacie poszukuję rakietki dla dość średnio-zaawansowanego zawodnika, w młodości trenowałem troszkę, potem tylko "pykanie" z ojcem i kumplami na własnym stole który mam od zawsze ;) i nadszedł czas że już troszkę potrafię grać i chciałem sobie sprezentować jakąś solidną rakietkę bo moja już ledwo zipi, aczkolwiek w ogóle się nie znam na tych systemach w nich zawartych i parametrach i różnych takich, od razu mówię że nie chce dechy osobno i kleić gumy, jeszcze nie teraz.

Co polecacie? Zastanawia mnie Donic Waldner 800 lub 900 oraz CORNILLEAU EXCELL 1000 CARB lub Butterfly Kreanga power plus.

Co myślicie o tych co napisałem? zaznaczam że wolę i częściej atakuję niż się bronię, jestem raczej ofensywnym zawodnikiem. Ale bardzo często też używam piłek z dużą rotacją.

wĄs
01-11-2011, 16:33
Nie rozumiem czemu się bronisz przed klejeniem gum? ja i moi ziomkowie z treningów swojego czasu kleilismy gumu min. raz na tydzien...w zalezności od intens. treningów. Po pierwsze musisz wziąc rakietę do ręki. To, że będzie ładna w necie nie znaczy , że Ci się spodoba. Podobnie jak z wyborem aparatu. Jesli chodzi o gumy to zdecydowanie ofensywne...do wyboru, do koloru. Podkład też pełni ważną rolę -każdy element ważny. ja np. swojego czasu używałem rakietek butter....ya z grubymi podkładami + defensywne gumy Tibhar-a. Nie jest łatwo znalezc swoją rakietę. myslę , że najlepszą opcją będzie, jesli zapiszesz się do klubu i pograsz z ludzmi wymieniając się przy okazji opiniami no i przede wszystkim będziesz miał mozliwośc pomacac i pograc różnymi rakietkami...W końcu na "nią" trafisz. Przynajmniej ja tak robiłem:-)

andrzej_laskowski
01-11-2011, 17:29
Sprzęt skleją ci w sklepie, więc nie rozumiem w czym problem. Nikt ci nie doradzi co jest dla cienie najlepsze.
To się dobiera metodą prób. Na pewno nie "czopy" a co do reszty to według uznania. Jako świeżak i tak niewielka to będzie dla ciebie różnica.
Za 300zł to juz masz aż za dobry sprzęt jak dla początkującego. A wierz mi że pykając z kumplami to nadal jestes początkujący
Deski z gumami od zawodników można mieć za mniej niż stówkę. Oni mają sponsorów.
Sam się tak zaopatruję, tyle że są minimalnie używane.

Strus
02-11-2011, 00:05
Daaawno daaawno temu jak spędzałem przy tym mały stoliku z siatką sporo czasu to bardzo lubiłem taką dechę z cienkimi chropowatymi gumami po obu stronach :) A jako pozostałości z tamtych czasów mam jeszcze jakiś model Sunflex'a i jedna paletkę Stiga. I te mogę polecać. Choć modeli jest obecnie tyle że trzeba dobrać pod siebie, pod rękę :) A potem to tylko gumy wybierać... Szybsze, bardziej kręcące itp itd...

Swoją drogą to chętnie bym znów przy stole stanął.....

Władca Pixeli
02-11-2011, 07:07
Bardzo popularną rakietką do tego stylu jest Butterfly Primorac. Niestety ma opinię łamliwej co potwierdzam, bo kilku znajomych kupiło i wszystkie się połamały :mrgreen:

Ja od dłuższego czasu gram Butterfly Petr Korbel i do tego gumy Sriver EL 2.1 po obu stronach.
Przymierzam się do zmiany na Michael Maze lub Timo Boll Spirit ale to już cena jak za D700 :mrgreen:
Petr Korbel, Michael Maze, Timo Boll Spirit są pod ofensywny styl gry.

Kiedyś zaglądałem na forum http://pingpong.com.pl/for ale szkoda czasu, lepiej grać.

wĄs
02-11-2011, 23:37
...z resztą...mój trener mawiał, że jestem drewniak, że nawet patelnią z Lidl'a by mnie opier...ił tak, że nawet z dychy bym nie wyszedł:-0