Zobacz pełną wersję : Nissin, bez aktualizacji a kabel
Witam. Potrzebuję mojej lampy Nissin Di622N wersja I w plenerze, ale nie chcę błyskać na wprost i chciałbym się dowiedzieć, czy może przez takowy kabel (http://allegro.pl/kabel-synchronizacyjny-ittl-zam-sc-28-nikon-5-m-i1872740107.html) uda mi się ją wyzwolić? Wiem, że przez wyzwalacz nie da rady; ale mam cicha nadzieję, ze z tym jest zgodna. Pozdrawiam i dziękuję za rzeczową odpowiedź.
Również się zastanawiałem nad zakupem takiego kabla. Na razie kasa... kasa... Ale do meritum... Wydaje mi się, że nie powinno być żadnych kłopotów, ponieważ przeniesiona jest jak gdyby cała gorąca stopka z aparatu, tyle, że na drugi koniec kabla. Natomiast w lampie Nissin Di622 Mark II - tak jak pisze producent:
"Wprowadzone zmiany obejmują następujące ulepszenia:
* lampa realizuje 3 rodzaje błysku bezprzewodowego w trybie Slave:
- bezprzewodowy TTL (lampa Master musi pracować na kanale 1 w grupie A),
- Slave Digital (SD)
- Slave Film (SF). "
I na tym polega różnica między pierwszą a drugą wersją tej lampy (jeśli chodzi o zdalne wyzwalanie). jeśli się mylę, bardzo proszę o poprawienie mnie.
Nie da się wyzwolić wersji pierwszej bez aktualizacji przez kabel, radio czy na aparacie w innym systemie. Próbowałem wszystkiego. Albo aktualizacja softu w Migomeksie albo przeróbka lampy, trzeba rozebrać i wlutować kabelek albo dwa, nie robiłem tego więc nie wiem, ale spokojnie można się podłączyć pod przycisk test. Musi tam być mikroswitch.
adolfik9501
03-11-2011, 14:32
1. Przewód TTL przenosi wszystkie informacje, więc Di622 na jego końcu błyśnie jakby była zamontowana na korpusie. Zresztą nawet Nissin przewód TTL ma w swojej ofercie.
2. Aktualizacja firmware "odblokowuje" możliwość wyzwalania z centralnego styku, więc po niej można wyzwalać tę lampę właściwie z każdej gorącej stopki, nie tylko przenoszącej TTL.
3. Do różnic między Di622 a Di622 II odnośnie wyzwalania należy również zaliczyć opcję Slave Film (SF), czyli fotocelę na piewszy błysk, jak i gniazda PC i bodaj (gdzieś czytałem, że jest) mini jack 2.5 mm.
1. Przewód TTL przenosi wszystkie informacje, więc Di622 na jego końcu błyśnie jakby była zamontowana na korpusie. Zresztą nawet Nissin przewód TTL ma w swojej ofercie.
zgadza się. mam kabel TTL z Allegro i Nissina Di622 mk1 i działa wszystko pięknie.
A teraz uwaga: Nissin mk1 ponoć nie działa z wyzwalaczem radiowym (mam na myśli te tanie phottixy), otóż dostałem maila od Migomexu, że wszystki Nissiny mk1 z numerami seryjnymi z zerem na początku będą już współpracować z wyzwalaczami radiowymi i z PT-4 mója moja lampa błyska (ale już bez TTLa)
a gdzie mogę znaleźć instrukcje jak przerobić samemu tą lampkę, google coś mało ciekawe posty mi podaje.
?
adolfik9501
03-11-2011, 22:47
(...)
A teraz uwaga: Nissin mk1 ponoć nie działa z wyzwalaczem radiowym (mam na myśli te tanie phottixy), otóż dostałem maila od Migomexu, że wszystki Nissiny mk1 z numerami seryjnymi z zerem na początku będą już współpracować z wyzwalaczami radiowymi i z PT-4 mója moja lampa błyska (ale już bez TTLa)
Informacja o numerach sprzed "nowego firmware" były podawane w wątku o Di622.
a gdzie mogę znaleźć instrukcje jak przerobić samemu tą lampkę, google coś mało ciekawe posty mi podaje.
?
Jeśli mnie pamięć nie myli, to podawałem kiedyś na forum:
cz.1 (https://www.youtube.com/watch?v=S6EzCU03ymQ&feature=results_video&playnext=1&list=PL9FB39C4A0876FA10)
cz.2 (https://www.youtube.com/watch?v=0VKEvpTPOis&feature=results_video&playnext=1&list=PL9FB39C4A0876FA10)
a dziś na szybko znalazłem coś takiego (https://www.youtube.com/watch?v=nvJ9hADaH0M&feature=results_video&playnext=1&list=PL9FB39C4A0876FA10).
hm chyba jednak lepsza aktualizacja w migomexie.
adolfik9501
03-11-2011, 23:41
hm chyba jednak lepsza aktualizacja w migomexie.
:)
Informacja o numerach sprzed "nowego firmware" były podawane w wątku o Di622.
bardzo możliwe. jak na moje możliwości to za dużo się dzieje na forum bym "ogarniał" wszystkie tematy i posty.
Jeśli kolego masz lampę z numerem zero na początku to szkoda się bawić w kabel, bo 5m to bardzo mało.
no właśnie, sprawdzałem, cholerna dziewiątka stoi heh no nic, dziękuję Wam za info; pozdrawiam
i działa komuś ta lampka mark I z kablem ttl?
draco1234
21-01-2012, 12:57
U mnie zestaw D90 + kabel TTL 5m + Di622MkI działa poprawnie od zawsze, miałem tylko problem z radiowymi wyzwalaczami, ale nowy soft załatwił sprawę.