Zobacz pełną wersję : Do uzytkownikow Nikkora 28-70 f2,8
fotoGRAFIK
16-02-2007, 22:56
Witam
Stanalem przed wyborem standardu - powoli zmieniam sigmy na nikkory - i teraz stoje pomiedzy
17-55 a 28-70 - akurat to ze pierwszy szerszy mnie nie martwi bo mam szersze szkla - potrzebuje standardu, obiektywu podstawowego o jak najlepszej jakosci optycznej - zwlaszcza na 2,8 dla tego che podjac najlepszy wybor
Stad pytanie do posiadaczy 28-70 - jestescie zadowoleni ?
Witam
Stanalem przed wyborem standardu - powoli zmieniam sigmy na nikkory - i teraz stoje pomiedzy
17-55 a 28-70 - akurat to ze pierwszy szerszy mnie nie martwi bo mam szersze szkla - potrzebuje standardu, obiektywu podstawowego o jak najlepszej jakosci optycznej - zwlaszcza na 2,8 dla tego che podjac najlepszy wybor
Stad pytanie do posiadaczy 28-70 - jestescie zadowoleni ?
jestesmy ;-)
ranbir kapoor
17-02-2007, 00:12
użytkownicy 17-55 tez sa zadowoleni :)
A nie-użytkownicy są zmartwieni :evil:
blueblood
17-02-2007, 02:26
mam taki :)
phantomek
17-02-2007, 10:43
A nie-użytkownicy są zmartwieni :evil:
Nieuzytkownicy szukają tez pieniędzy na ktorys z tych obiektywów
:)
ranbir kapoor
17-02-2007, 12:05
a użytkownicy tychże obiektywow szukaja pieniedzy na nastepne
Zmartwieni nie-użytkownicy prędzej czy później staną się użytkownikami (to tylko kwestia czasu i wielkości współczynnika przekonywalności współmałżonka), po czym osiągnąwszy ten błogi stan, uczynią wszystko co w ich mocy, by go już nigdy nie zmienić.
fotoGRAFIK
18-02-2007, 17:44
Ale tu zawsze polemika powstaje ;-)
Dobra - pytanie za 100 punktów - 17-55 jest tak samo dobry optycznie jak 28-70 czy nie ? Bo w moim ulubionym komisie w Londynie jakoś nie przepadają za 17-55...
Było swego czasu przytaczane porównaie tych dwóch szkieł, w którym 17-55 dostał w skórę.
Piotr_Millennium
18-02-2007, 19:59
W tym temacie było sporo napisane a i sample chyba też powinny jakieś pozostać (sprawdziłem serwer, jednak "umarły") http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=9069
Z D70 AF-S chodzi rewelacyjnie, żadnych większych opóźnień czy pomyłek. Wybór 28-70/2.8 był dla mnie oczywisty, choć nie testowałem 17-55/2.8 i nie będę testował. 17-55 - nie ma dla mnie przyszłości, bo gdy wreszcie Nikon urodzi pełną matrycę (a w końcu zrobi to) to nie miałbym do niego szkla. Na razie czekam z D70 na premierę czegoś z pełną matrycą. Żadne półśrodki w stylu D200 czy D2x. Nikkor AF-S 28-70/2.8 to najwyższej klasy szkło, tak piszą i myślę że mają rację. Mam go dopiero 3tyg. W porównaniu z KITem to zdjęcia w NC są jakby od razu ostre bez potrzeby obrabiania i to na 100% wielkości. KITa trzeba było "wzmacniać" przed wydrukiem. Foty z niego są takie ostre i kontrastowe jak z kultowgeo N VR 70-200/2.8. Bierz 28-70 zamiast 17-55, jak Nikon urodzi w końcu 35mm - kąt 28mm który widzę teraz przy APS-C będzie wynosił aż 19mm dla 35mm!!!! Jak masz pytania inne to daaj na priv.
".... jak Nikon urodzi w końcu 35mm - kąt 28mm który widzę teraz przy APS-C będzie wynosił aż 19mm dla 35mm!!!! Jak masz pytania inne to daaj na priv." ... apsza no chyba raczej cos ci sie pomylilo bo na cropie to teraz masz 42 ... a 28 to bedziesz mial jak kupisz sobie jakas "F-ke" lub poczekasz na FF w wersji D. Co do samego obiektywu to uwazam ze nadaj sie do 70% standarowych zastosowan...mozna ponarzekac ze bez VR ale i tak jest rewelacyjny :) bedziesz zadowolny z wyboru
niezle apsza... to 19 mnie ubawilo... :)
OK,OK - tak czy inaczej przy pełnej matrycy obecny kąt będzie większy = 74st dla 28mm (prawie jak KIT dla APS-C co ma 76st) i to mi wystarczy.
N28-70 lepszy jest optycznie od N17-55, ale za to mniej uniwersalny i za te pieniądze f2.8-4 bardzo mnie rozczarowała.
pogubiłem się w tym wątku :oops:
Co chcecie, towarzysze,wiedzieć tak na prawdę ?
Ale tu zawsze polemika powstaje ;-)
Dobra - pytanie za 100 punktów - 17-55 jest tak samo dobry optycznie jak 28-70 czy nie ? Bo w moim ulubionym komisie w Londynie jakoś nie przepadają za 17-55...
czesc!
moglbys zdradzic gdzie jest ten ulubiony komis? Bo jeszcze w Londku jestem 2 tygodnie i chetnie bym odwiedzil... obiecuje nie kupic ani 28-70 ani 17-55
:-D
Testowalem swojego czasu 17-55 w terenie w ktoryms momencie brakowalo mi na dlugim koncu ... Korzystam teraz z 28-75 f/2,8 Tamrona, ale zamierzam kupic 28-70 Nikkora, gdyz efekty zdjeciowe bardzo mi odpowiadaja, a sam obiektyw bardzo, ale to bardzo mi sie podoba takze z innych wzgledow. Powinienem tez dostac do przetestowania ten obiektyw za jakis czas jeszcze przed jego zakupel ze zrodla, ktore zapewni mi nieprzejechana nowke sztuke aby sie upewnic co do wszystkiego i przy okazji przetestowac ten obiektyw przez pare dni nie tylko przez pare godzin jak wczesniej. Jesli chodzi o rosterki na poziomie, ktory wybrac to mysle, ze jest to raczej sprawa indywidualnajednemu potrzebna jest szerokosc innemu dlugosc.
fotoGRAFIK
19-02-2007, 14:03
OK - to poczekam na 28-70...
Jeszcze mam problem czy brać 80-200 AF-S - bardzo dobry stan - koszt 660 funtów czy czekać na VR i zapłacić prawie 2X tyle...
Powinni dotować fotografów
A ulubiony komis jest przy ulicy Muzeum Street - niedaleko Totenham court Road - nazywa sie Aperture
OK - to poczekam na 28-70...
Jeszcze mam problem czy brać 80-200 AF-S - bardzo dobry stan - koszt 660 funtów czy czekać na VR i zapłacić prawie 2X tyle...
Powinni dotować fotografów
A ulubiony komis jest przy ulicy Muzeum Street - niedaleko Totenham court Road - nazywa sie Aperture
jak masz kase to czekaj na vr, jesli nie, to po co az tak przeplacac?! za 600 funciakow mozna kupic jakis inny, calkiem ciekawy obiektyw. choc tak btw jesli vr mialby kosztowac 1200 funtow, to nie taniej byloby zanabyc go gdzies w polsce? w takiej cenie bylby pewnie nowy
misiek502
19-02-2007, 17:54
czesc!
moglbys zdradzic gdzie jest ten ulubiony komis? Bo jeszcze w Londku jestem 2 tygodnie i chetnie bym odwiedzil... obiecuje nie kupic ani 28-70 ani 17-55
:-D
w okolicach British Museum roi się od komisów, serwisów i sklepów foto, więc warto się tam wybrać.
Niestety nigdy nie miałem na to czasu:(
Dzieki wielkie! chociaz jak sprawdzilem ich ceny online to sie okazalo ze bez rewelacji. jednak najtaniej na allegro i w tym komisie warszawskim....
Planuje sobie w koncu kupic 50mm 1.8 nikkora, obojetne czy AF czy MF. A w Londexie wolaja za to £60 za uzywany! Na eBayu nawet wiecej - wrecz ceny uzywanych czasem przeskakuja nowych (sam licytowalem - ze 3 razy mi doszlo do £85, czyli 500zl)...anglicy chyba sa jacys niekumaci...
Ale oczywiscie sie wybiore, a noz nie wszystko maja online!:)
misiek502
20-02-2007, 16:19
Kumaci nie kumaci nie wiem, ale zarobki w Londexie jak piszesz są delikatnie inne niż w Warszawce:-P
Druga spawa zakupy sprzętu foto w UK dla mnie zawsze były zależne wiadomo od ceny ale i kursu funciaków.
BTW jak możesz to się wybierz i potarguj, powiem że ostatnio byłem w Pragwaju i tytułem przykładu stał D70s z kitem za 1450$ tak strzeliłem do sprzedawczy 900$ a on, że za 950$ jest skłonny sprzedać tylko, że ja wogóle niebyłem zaintersowany zakupem :D:) he he różnica nie mała....
fotoGRAFIK
20-02-2007, 19:13
Pozdro Misiek - 07895436008 jeśli jesteś w UK
misiek502
20-02-2007, 21:07
nie ja już prawie 2 miechy w IV RP :)
pozdrm