Zobacz pełną wersję : Dosyć częste blue screeny.
Witam.
Dosyć często komputer mi się wiesza, wyskakuje "blue screen". System jest świeżo postawiony, WinXP.
Czy to między innymi może być objaw słabego zasilacza i braku prądu?
Pozdr.
Zacząłbym od przetestowania pamięci RAM.
1. Sprawdź czy procesor się za bardzo nie grzeje, może wiatrak umiera albo pasta termoprzewodząca znikneła.
2. Możliwe są też błędy na dysku lub wirus.
3. może zainstalowałeś sterownik od czegoś i on powoduje konflikt
robinhood
31-10-2011, 03:35
Również obstawiam RAM, ściągnij Memtest (http://www.memtest86.com/) i nagraj jako bootowalnego pendrive'a. Później odpal kompa z tego pendrive'a i testuj, jak nie wysypie się przez pierwszych kilka minut to zostaw na noc ;)
W jakich okolicznosiach zawiesza sie komputer? Jaki dokladnie masz setup?
Sprawdz RAM memtestem, temperature procesora uzywajac RealTemp.
Jakie sterowniki instalowales? Jakiego antyvira? Postaraj sie podac chociaaz czesc tresci BSoD ( najbardziej interesuje mnie napis na gorze wielkimi literami np: IRQ_LESS_THAN_OR_EQUAL oraz nazwa sterownika? pliku? ewentualnie kod bledu. Mozesz zrobic zdjecie :P)
jak wrócę z pracy a wyskoczy blue screen to zrobię zdjęcie.
Komp jak służy tylko do buszowania po internecie to jet wszystko OK, ale jak np. uruchomię CNX i zacznę obrabiać zdjęcia to często zwis.
jak wrócę z pracy a wyskoczy blue screen to zrobię zdjęcie.
Komp jak służy tylko do buszowania po internecie to jet wszystko OK, ale jak np. uruchomię CNX i zacznę obrabiać zdjęcia to często zwis.
To co napisales moze byc spowodowane przez szereg rzeczy,
1. Wyczyscic kompa w srodku z kurzu
2. Sprawdzic chlodzenie, stan wiatrakow, czy sie kreca.....
3. RAM - zrob test
4. Zasilacz gubi napiecia, nie trzyma stabilnych napiec.....
5. Sterowniki do XPka (czesto sie to zdazalo, jak pamietam)....
Jak mozesz to napisz, czy komputer nowy i zachowuje sie tak od nowosci, czy to po reinstalce systemu, jak mozesz to podaj co tam siedzi w srodku......;)
Podam dane jak wrócę z pracy.
Komp już ma swoje lata. Jest to płyta Gigabyte, procek AMD, chyba to się nazywa DUO.
Dokładniej podam później, nie pamiętam teraz tej konfiguracji.
Blue screeny pokazywały się wcześniej i po instalce XP również.
Komp już ma swoje lata. Jest to płyta Gigabyte, procek AMD, chyba to się nazywa DUO.
Widzisz, sadze, ze to jakis z serii X2, dwa jajka, stasze i grzejace sie procki, dobrze wyczysc z kurzu i zobacz co sie bedzie dzialo....
robin102
31-10-2011, 10:49
Otworzysz blaszaka to oblukaj stan baterii kondensatorów elektorlitycznych tych rozmieszczonych na płycie w pobliżu podstawki procesora. Sprawdzasz czy się nie rozszczelniły i czy nie pociekły. Warto by zacząć od zasilacza podpinając inny.
Widzisz, sadze, ze to jakis z serii X2, dwa jajka, stasze i grzejace sie procki, dobrze wyczysc z kurzu i zobacz co sie bedzie dzialo....
Poszperałem w robocie i znalazłem frę na procek, jest to AMD DUAL CORE 4850E a pamięci w kompie 3GB.
Poszperałem w robocie i znalazłem frę na procek, jest to AMD DUAL CORE 4850E a pamięci w kompie 3GB.
Jest to procesor o dosc duzym poborze mocy, co za tym idzie mocno sie grzeje, kiedy odpalasz jakis program procek przyspiesza i sie przegrzewa......takie moje zdanie, wyczysc kompa z kurzu i to pozadnie, radiator na procesorze i wiatrak, sprawdz tez chlodzenie karty graficznej jezeli taka posiadasz, warto tez sprawdzic wiatrak na zasilaczu......zaloze sie, ze na radiatorze procesora bedzie sfilcowany kurz a witrak kreci sie jak oszalaly co nie daje jednak nic.....
Zapytam jeszcze, czy komputer nie szumi glosniej niz zwykle?
A może tak na początek warto odczytać kod błędu na blue screen-ie i sprawdzić co on oznacza w MS, nie sądzicie? ;)
nie sądzicie? ;)
Oczywiscie.....ale czytajac pytanie autora, wnioskuje, ze nie ma zbyt duzego pojecia o tym i na 99% nigdy nie odkurzal kompa a to jest czesty powod takich zachowan komputera. Wyczyszczenie nie zaszkodzi.
A może tak na początek warto odczytać kod błędu na blue screen-ie i sprawdzić co on oznacza w MS, nie sądzicie? ;)
Dokladnie niech odczyta kod bledu, wpisze go w google i napewno znajdzie rozwiazanie. Ja zawsze tak robie :)
Dokladnie niech odczyta kod bledu, wpisze go w google i napewno znajdzie rozwiazanie. Ja zawsze tak robie :)
Kod na kurz CM$0000000000666;):evil:
Widzisz, sadze, ze to jakis z serii X2, dwa jajka, stasze i grzejace sie procki, dobrze wyczysc z kurzu i zobacz co sie bedzie dzialo....Zależy jaki X2. Ja miałem X2 3600+ (65nm, 1,9Ghz, TDP 65W) i miał relatywnie niski pobór energii (wg. pomiarów na tomshardware jakoś 47W) = bardzo łatwy do schłodzenia po cichu.
Jest to procesor o dosc duzym poborze mocy, co za tym idzie mocno sie grzeje, BZDURA! 4850e to wersja energooszczędna z TDP równym 45W - te procesory były zimne jak lód.
BZDURA! 4850e to wersja energooszczędna z TDP równym 45W - te procesory były zimne jak lód.
A widzisz, dalem sie nabrac, ze jest to 4850+ jakas dziwna wersja, ale jak widac sie mylilem, docelowo jednak bym sprawdzil stan budy w srodku zanim zaczniemy polecac inwestycje:D
Zależy jaki X2. Ja miałem X2 3600+ (65nm, 1,9Ghz, TDP 65W) i miał relatywnie niski pobór energii (wg. pomiarów na tomshardware jakoś 47W) = bardzo łatwy do schłodzenia po cichu.
Napiecie zalezy od obciazenia procesora.....
Witam ponownie, ale z nowego konta. Na stare po resecie hasla nie mogę się zalogować, nie dostalem emaila z hasłem.
A wracając do tematu, wczoraj wziąłem i odkurzyłem wnętrze kompa. I jak do tej pory nie mam blue screena.
Ale cały czas tak mi chdzi po głowie, że może być to wina zasilacza. To jest desktop z zasilaczem TFX 350W, mocniejszego nie znajdę do tej obudowy, chyba że jej wymiana.
Pozdr. Derwisz vel Chacal.
A wracając do tematu, wczoraj wziąłem i odkurzyłem wnętrze kompa. I jak do tej pory nie mam blue screena.Ale cały czas tak mi chdzi po głowie, że może być to wina zasilacza. To jest desktop z zasilaczem TFX 350W, mocniejszego nie znajdę do tej obudowy, chyba że jej wymiana.
Duzo bylo filcu?
A z zasilaczem sie wstrzymaj, jezeli to firmowy komp to moze byc calkiem przyzwoity zasilacz a przyzwoity 350W moze wiecej niz jakis noname 600W.....
Zobacz co sie bedzie dzialo, ale wiekszosc zjadaczy chleba nie czysci komputerow wsrodku i to jest czesta przyczyna klopotow, zreszta zadna instrukcja DELLa czy HP nie mowi o czyszczeniu radiatora z kurzu:D
Duzo bylo filcu?
A z zasilaczem sie wstrzymaj, jezeli to firmowy komp to moze byc calkiem przyzwoity zasilacz a przyzwoity 350W moze wiecej niz jakis noname 600W.....
Zobacz co sie bedzie dzialo, ale wiekszosc zjadaczy chleba nie czysci komputerow wsrodku i to jest czesta przyczyna klopotow, zreszta zadna instrukcja DELLa czy HP nie mowi o czyszczeniu radiatora z kurzu:D
No trochę bylo, kapelusza bym nie zrobił, ale się nazbierało filcu.
Jutro będzię więcej pracował, to się okaże, czy pomoglo. Na pewno nie zaszkodziło ;-)
Pozdr.
adolfik9501
04-11-2011, 00:02
Co by wiedzieć co za błędy są na BSOD proponuję zainstalować whocrashed (http://www.resplendence.com/whocrashed).
Wracając z tematem, wczoraj zwis kompa.
zrobiłem zdjęcie screenu, wiadomo coś z tego?
Dla mnie to ciemna magia.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://slowikfoto.pl/sales/DSC_1740.jpg)
pozdr.
może to (http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1358884.html) pomoże