PDA

Zobacz pełną wersję : Dosyć częste blue screeny.

Derwisz
30-10-2011, 23:32
Witam.

Dosyć często komputer mi się wiesza, wyskakuje "blue screen". System jest świeżo postawiony, WinXP.
Czy to między innymi może być objaw słabego zasilacza i braku prądu?

Pozdr.

ku6i
31-10-2011, 00:29
Zacząłbym od przetestowania pamięci RAM.

m-a-r
31-10-2011, 00:47
1. Sprawdź czy procesor się za bardzo nie grzeje, może wiatrak umiera albo pasta termoprzewodząca znikneła.

2. Możliwe są też błędy na dysku lub wirus.

3. może zainstalowałeś sterownik od czegoś i on powoduje konflikt

robinhood
31-10-2011, 03:35
Również obstawiam RAM, ściągnij Memtest (http://www.memtest86.com/) i nagraj jako bootowalnego pendrive'a. Później odpal kompa z tego pendrive'a i testuj, jak nie wysypie się przez pierwszych kilka minut to zostaw na noc ;)

Kurtz
31-10-2011, 04:01
W jakich okolicznosiach zawiesza sie komputer? Jaki dokladnie masz setup?
Sprawdz RAM memtestem, temperature procesora uzywajac RealTemp.
Jakie sterowniki instalowales? Jakiego antyvira? Postaraj sie podac chociaaz czesc tresci BSoD ( najbardziej interesuje mnie napis na gorze wielkimi literami np: IRQ_LESS_THAN_OR_EQUAL oraz nazwa sterownika? pliku? ewentualnie kod bledu. Mozesz zrobic zdjecie :P)

Derwisz
31-10-2011, 09:02
jak wrócę z pracy a wyskoczy blue screen to zrobię zdjęcie.
Komp jak służy tylko do buszowania po internecie to jet wszystko OK, ale jak np. uruchomię CNX i zacznę obrabiać zdjęcia to często zwis.

Greg77
31-10-2011, 10:14
jak wrócę z pracy a wyskoczy blue screen to zrobię zdjęcie.
Komp jak służy tylko do buszowania po internecie to jet wszystko OK, ale jak np. uruchomię CNX i zacznę obrabiać zdjęcia to często zwis.

To co napisales moze byc spowodowane przez szereg rzeczy,

1. Wyczyscic kompa w srodku z kurzu
2. Sprawdzic chlodzenie, stan wiatrakow, czy sie kreca.....
3. RAM - zrob test
4. Zasilacz gubi napiecia, nie trzyma stabilnych napiec.....
5. Sterowniki do XPka (czesto sie to zdazalo, jak pamietam)....

Jak mozesz to napisz, czy komputer nowy i zachowuje sie tak od nowosci, czy to po reinstalce systemu, jak mozesz to podaj co tam siedzi w srodku......;)

Derwisz
31-10-2011, 10:34
Podam dane jak wrócę z pracy.
Komp już ma swoje lata. Jest to płyta Gigabyte, procek AMD, chyba to się nazywa DUO.
Dokładniej podam później, nie pamiętam teraz tej konfiguracji.
Blue screeny pokazywały się wcześniej i po instalce XP również.

Greg77
31-10-2011, 10:46
Komp już ma swoje lata. Jest to płyta Gigabyte, procek AMD, chyba to się nazywa DUO.

Widzisz, sadze, ze to jakis z serii X2, dwa jajka, stasze i grzejace sie procki, dobrze wyczysc z kurzu i zobacz co sie bedzie dzialo....

robin102
31-10-2011, 10:49
Otworzysz blaszaka to oblukaj stan baterii kondensatorów elektorlitycznych tych rozmieszczonych na płycie w pobliżu podstawki procesora. Sprawdzasz czy się nie rozszczelniły i czy nie pociekły. Warto by zacząć od zasilacza podpinając inny.

Derwisz
31-10-2011, 12:34
Widzisz, sadze, ze to jakis z serii X2, dwa jajka, stasze i grzejace sie procki, dobrze wyczysc z kurzu i zobacz co sie bedzie dzialo....

Poszperałem w robocie i znalazłem frę na procek, jest to AMD DUAL CORE 4850E a pamięci w kompie 3GB.

Greg77
31-10-2011, 12:42
Poszperałem w robocie i znalazłem frę na procek, jest to AMD DUAL CORE 4850E a pamięci w kompie 3GB.

Jest to procesor o dosc duzym poborze mocy, co za tym idzie mocno sie grzeje, kiedy odpalasz jakis program procek przyspiesza i sie przegrzewa......takie moje zdanie, wyczysc kompa z kurzu i to pozadnie, radiator na procesorze i wiatrak, sprawdz tez chlodzenie karty graficznej jezeli taka posiadasz, warto tez sprawdzic wiatrak na zasilaczu......zaloze sie, ze na radiatorze procesora bedzie sfilcowany kurz a witrak kreci sie jak oszalaly co nie daje jednak nic.....
Zapytam jeszcze, czy komputer nie szumi glosniej niz zwykle?

Johanan
31-10-2011, 13:41
A może tak na początek warto odczytać kod błędu na blue screen-ie i sprawdzić co on oznacza w MS, nie sądzicie? ;)

Greg77
31-10-2011, 13:46
nie sądzicie? ;)

Oczywiscie.....ale czytajac pytanie autora, wnioskuje, ze nie ma zbyt duzego pojecia o tym i na 99% nigdy nie odkurzal kompa a to jest czesty powod takich zachowan komputera. Wyczyszczenie nie zaszkodzi.

cry5t4l
31-10-2011, 14:04
A może tak na początek warto odczytać kod błędu na blue screen-ie i sprawdzić co on oznacza w MS, nie sądzicie? ;)

Dokladnie niech odczyta kod bledu, wpisze go w google i napewno znajdzie rozwiazanie. Ja zawsze tak robie :)

Greg77
31-10-2011, 14:23
Dokladnie niech odczyta kod bledu, wpisze go w google i napewno znajdzie rozwiazanie. Ja zawsze tak robie :)

Kod na kurz CM$0000000000666;):evil:

Kyle
01-11-2011, 00:12
Widzisz, sadze, ze to jakis z serii X2, dwa jajka, stasze i grzejace sie procki, dobrze wyczysc z kurzu i zobacz co sie bedzie dzialo....Zależy jaki X2. Ja miałem X2 3600+ (65nm, 1,9Ghz, TDP 65W) i miał relatywnie niski pobór energii (wg. pomiarów na tomshardware jakoś 47W) = bardzo łatwy do schłodzenia po cichu.

Kyle
01-11-2011, 00:14
Jest to procesor o dosc duzym poborze mocy, co za tym idzie mocno sie grzeje, BZDURA! 4850e to wersja energooszczędna z TDP równym 45W - te procesory były zimne jak lód.

Greg77
01-11-2011, 13:19
BZDURA! 4850e to wersja energooszczędna z TDP równym 45W - te procesory były zimne jak lód.

A widzisz, dalem sie nabrac, ze jest to 4850+ jakas dziwna wersja, ale jak widac sie mylilem, docelowo jednak bym sprawdzil stan budy w srodku zanim zaczniemy polecac inwestycje:D

Zależy jaki X2. Ja miałem X2 3600+ (65nm, 1,9Ghz, TDP 65W) i miał relatywnie niski pobór energii (wg. pomiarów na tomshardware jakoś 47W) = bardzo łatwy do schłodzenia po cichu.

Napiecie zalezy od obciazenia procesora.....

Chacal
01-11-2011, 20:40
Witam ponownie, ale z nowego konta. Na stare po resecie hasla nie mogę się zalogować, nie dostalem emaila z hasłem.

A wracając do tematu, wczoraj wziąłem i odkurzyłem wnętrze kompa. I jak do tej pory nie mam blue screena.
Ale cały czas tak mi chdzi po głowie, że może być to wina zasilacza. To jest desktop z zasilaczem TFX 350W, mocniejszego nie znajdę do tej obudowy, chyba że jej wymiana.

Pozdr. Derwisz vel Chacal.

Greg77
01-11-2011, 20:50
A wracając do tematu, wczoraj wziąłem i odkurzyłem wnętrze kompa. I jak do tej pory nie mam blue screena.Ale cały czas tak mi chdzi po głowie, że może być to wina zasilacza. To jest desktop z zasilaczem TFX 350W, mocniejszego nie znajdę do tej obudowy, chyba że jej wymiana.

Duzo bylo filcu?
A z zasilaczem sie wstrzymaj, jezeli to firmowy komp to moze byc calkiem przyzwoity zasilacz a przyzwoity 350W moze wiecej niz jakis noname 600W.....
Zobacz co sie bedzie dzialo, ale wiekszosc zjadaczy chleba nie czysci komputerow wsrodku i to jest czesta przyczyna klopotow, zreszta zadna instrukcja DELLa czy HP nie mowi o czyszczeniu radiatora z kurzu:D

Chacal
01-11-2011, 20:58
Duzo bylo filcu?
A z zasilaczem sie wstrzymaj, jezeli to firmowy komp to moze byc calkiem przyzwoity zasilacz a przyzwoity 350W moze wiecej niz jakis noname 600W.....
Zobacz co sie bedzie dzialo, ale wiekszosc zjadaczy chleba nie czysci komputerow wsrodku i to jest czesta przyczyna klopotow, zreszta zadna instrukcja DELLa czy HP nie mowi o czyszczeniu radiatora z kurzu:D

No trochę bylo, kapelusza bym nie zrobił, ale się nazbierało filcu.
Jutro będzię więcej pracował, to się okaże, czy pomoglo. Na pewno nie zaszkodziło ;-)

Pozdr.

adolfik9501
04-11-2011, 00:02
Co by wiedzieć co za błędy są na BSOD proponuję zainstalować whocrashed (http://www.resplendence.com/whocrashed).

Chacal
10-11-2011, 20:19
Wracając z tematem, wczoraj zwis kompa.
zrobiłem zdjęcie screenu, wiadomo coś z tego?
Dla mnie to ciemna magia.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://slowikfoto.pl/sales/DSC_1740.jpg)

pozdr.

ksviper
10-11-2011, 20:32
może to (http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1358884.html) pomoże