PDA

Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Zawrat

Gawronik
16-02-2007, 20:47
przejście ze Świnicy na Zawrat - wrzesień 2006

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)

shadowArt
16-02-2007, 20:59
Świetny kadr "uszkodzony" przez złe wykonanie.
Wygląda to tak, jakbys chciał uzyskać efekt czarngo zarysu pierwszego planu z jasnym tłem.
Czasem można oglądać takie zdjęcia - ale głównie rpzy zachodzi słonka, albo wogóle pod słońce.
Wtedy, gdy może się trafić mocno jasne tło. W innym wypadku pozostaje poprawna ekspozycja i zabawa w obróbkę :)

Czornyj
16-02-2007, 21:10
Troszkę niedoświetlona

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/skaua.jpg)

Gawronik
16-02-2007, 21:12
Właśnie taki efekt chciałem uzyskać, bo chociaż nie widać tego na moim zdjęciu tam w dali świeciło słońce. Niestety jedynym programem jaki posiadam do obróbki zdjęć jest Picasa, no i niestety nie mam też czasu aby sie nauczyć obróbki więc moje zdjęcia troche przez to cierpią.

swiatlo
16-02-2007, 21:33
Troszkę niedoświetlona

Czornyj, jaką techniką uzyskałeś te kontrasty na skałach?

Czornyj
16-02-2007, 21:34
lokalnie unsharp mask + dodge i burn tool ustawiony odpowiednio na highlights i shadows

Guancho
16-02-2007, 21:38
Czornyj, jaką techniką uzyskałeś te kontrasty na skałach?

Pojechał na Zawrat, zaciągnął chopka metr 179 rosłego, ubrał go w zieloną kurteczke, założył mu plecak i statyw na bary, przypudrował ;), postawił na skale, wymierzył kadr, potem jeszcze pomodlił się o pogode i ... jest :D

A tak to kurde nie wiem. Czary imho jakieś? CZORNYJoksiężnik ;)

swiatlo
16-02-2007, 21:38
lokalnie unsharp mask + dodge i burn tool ustawiony odpowiednio na highlights i shadows

Ja się bawiłem i dostałem mniej więcej to samo co Ty przez użycie adjustment layer w trybie hard light.
W zarysie to wpierw zrobiłem screen dwa razy, ale drugi raz to już lokalnie bez nieba. Potem na skały dałem hard light.
No i jeszcze trochę zabawy chmurami.
Czy to tak?

Gawronik
16-02-2007, 21:53
jako sprawca tego zdjęcia którego wersje tak mnie wzruszyły pragnę poinformować co następuje:

1. wzrost się "około" zgadza
2. to nie statyw a kijki do chodzenia - jako monopod się nie sprawdzają (sorki za OT)
3. no a ten "chłop" to moja ŻONA !!

ale pozostałe informacje sie zgadzają. Fotka jest bez obróbki prosto z matrycy

Megazordon
16-02-2007, 23:57
Pojechał na Zawrat, zaciągnął chopka metr 179 rosłego, ubrał go w zieloną kurteczke, założył mu plecak i statyw na bary, przypudrował ;), postawił na skale, wymierzył kadr, potem jeszcze pomodlił się o pogode i ... jest :D

A tak to kurde nie wiem. Czary imho jakieś? CZORNYJoksiężnik ;)

hehehehehe

Czornyj
17-02-2007, 00:05
Ja się bawiłem i dostałem mniej więcej to samo co Ty przez użycie adjustment layer w trybie hard light.
W zarysie to wpierw zrobiłem screen dwa razy, ale drugi raz to już lokalnie bez nieba. Potem na skały dałem hard light.
No i jeszcze trochę zabawy chmurami.
Czy to tak?

Przyznam się, że lubię badziać ręcznie po zdjęciach wykorzystując burn/dodge, ale oczywiście można to też zrobić layerami z maskami - niebo właśnie poprawiłem wymaskowanym layerem korekcyjnym, w którym zwiększyłem kontrast (w levels). Ogólnie do osiągnięcia jednego efektu można użyć sto i tysiąc różnych sposobów - levels i curves, mnożenie warstw i mieszanie ich na przeróżne sposoby i wreszcie badzianie toolami i brushami. Można też skorzystać z 1mln plug-inów, które robią dokładnie to samo :D
Ogólnie istotne jest jedynie to, by wiedzieć co się chce osiągnąć - potem to tylko kwestia wyboru któregoś z licznych środków...

darsedz
17-02-2007, 02:03
Sporo dramaturgi na tym zdjęciu, ciemno, chmurki, łańcuchy... troszke jasniej, w wersji made in Czornyj troszke szumu na zboczach wyszło, chodz skałki po prawej takie ciekawsze są. A kolorystyka nieba bardziej pasi mi w wersji orygin.

Piszesz wrzesień a w exifie masz lipiec... :) byłem we wrześniu na zawracie (coś ok 26), ale pogoda była tak na
4 do 4+... wspomnienia wracają