Zobacz pełną wersję : Stłumienie lustra w nikonie
Witam was forumowicze.
Dziś mam do was pytanie czy jest możliwość stłumienia dźwięku w nikonie.
Posiadam nikona d70 i kiedy robię zdjęcia ludziom to jak usłyszą klapnięcie lustra to dziwnie na mnie patrzą.
Więc jeżeli zna ktoś z was ja domową roota można to zrobić proszę was o informacje.
RobertMiernik
30-10-2011, 15:16
spróbuj wacikami kosmetycznymi, po włożeniu 6 do komory (do tej dziury gdzie obiektywy się mocuje) dźwięk będzie prawie niesłyszalny...
Nowsze lustra są nieco cichsze. Innego sposobu chyba nie ma.
Do drzwiczek od szafek są takie fajne stoperki pneumatyczne, które ładnie wyhamowują i wyciszają zamykanie szafki, czy szuflady. Wystarczy je zmniejszyć tak ze... sto razy i zamontować.
A na serio, to niestety... Ludzie pisali kiedyś o pokrowcach swoistych do tego celu natomiast. Na cały aparat bodajże.
panoramix
30-10-2011, 15:50
Waciki, pakuły w komorze lustra, stopki pneumatyczne itp wynalazki forumowych jajcarzy, to przeżytek.
Na planie filmowym i w studio dźwiękowym obecnie używa się tego (http://www.soundblimp.com/). Komplet (skrzynka + 3 tuby obiektywowe) to koszt ok 8 tys. zł.
Do zastosowań amatorskich raczej nierentowne...
RobertMiernik
30-10-2011, 16:45
A jak wygodnie się wtedy fotografuje...
Na reszcie koniec odblasków na LCD przy podglądaniu zdjęć, no i łatwiej zoomować ;P
panoramix
30-10-2011, 17:31
O podglądzie można zapomnieć, to samo dotyczy zmiany ogniskowej. Sound Blimps, to sprzęt dla zawodowców.
Do zdjęć w warunkach jak pisałem wyżej - niestety konieczny. Bez niego fotografowanie w trakcie nagrań, jest po prostu wykluczone.
Wyrzuci Cię każdy i będą to po kolei: dźwiękowiec, kierownik planu, reżyser. Dzięki ich opinii, możesz zapomnieć o udziale w jakiejkolwiek innej produkcji.
Masz być niewidzialny i niesłyszalny, a Twoja niewygoda, związana z używaniem Sound Blimpa - nikogo nie interesuje.
dlatego używam w takich sytuacjach R1 - i następcy brak :(
Dziś mam do was pytanie czy jest możliwość stłumienia dźwięku w nikonie.
Rób zdjęcia przez poduszkę. Widziałem na filmie, jak koleś strzelał do kogoś przez poduszkę z pistoletu - prawie nic nie było słychać, co dopiero trzask lustra i migawki :-D
A tak serio - chcesz być cichy - zainteresuj się kompaktami i/lub dalmierzami.
Lustrzanki, które są (w miarę...) ciche, można policzyć na jednym palcu ręki.