PDA

Zobacz pełną wersję : Stłumienie lustra w nikonie

Orient
30-10-2011, 14:55
Witam was forumowicze.
Dziś mam do was pytanie czy jest możliwość stłumienia dźwięku w nikonie.
Posiadam nikona d70 i kiedy robię zdjęcia ludziom to jak usłyszą klapnięcie lustra to dziwnie na mnie patrzą.
Więc jeżeli zna ktoś z was ja domową roota można to zrobić proszę was o informacje.

RobertMiernik
30-10-2011, 15:16
spróbuj wacikami kosmetycznymi, po włożeniu 6 do komory (do tej dziury gdzie obiektywy się mocuje) dźwięk będzie prawie niesłyszalny...

Umbra
30-10-2011, 15:28
Nowsze lustra są nieco cichsze. Innego sposobu chyba nie ma.

mOSAd
30-10-2011, 15:29
Do drzwiczek od szafek są takie fajne stoperki pneumatyczne, które ładnie wyhamowują i wyciszają zamykanie szafki, czy szuflady. Wystarczy je zmniejszyć tak ze... sto razy i zamontować.
A na serio, to niestety... Ludzie pisali kiedyś o pokrowcach swoistych do tego celu natomiast. Na cały aparat bodajże.

panoramix
30-10-2011, 15:50
Waciki, pakuły w komorze lustra, stopki pneumatyczne itp wynalazki forumowych jajcarzy, to przeżytek.
Na planie filmowym i w studio dźwiękowym obecnie używa się tego (http://www.soundblimp.com/). Komplet (skrzynka + 3 tuby obiektywowe) to koszt ok 8 tys. zł.
Do zastosowań amatorskich raczej nierentowne...

RobertMiernik
30-10-2011, 16:45
A jak wygodnie się wtedy fotografuje...
Na reszcie koniec odblasków na LCD przy podglądaniu zdjęć, no i łatwiej zoomować ;P

panoramix
30-10-2011, 17:31
O podglądzie można zapomnieć, to samo dotyczy zmiany ogniskowej. Sound Blimps, to sprzęt dla zawodowców.
Do zdjęć w warunkach jak pisałem wyżej - niestety konieczny. Bez niego fotografowanie w trakcie nagrań, jest po prostu wykluczone.
Wyrzuci Cię każdy i będą to po kolei: dźwiękowiec, kierownik planu, reżyser. Dzięki ich opinii, możesz zapomnieć o udziale w jakiejkolwiek innej produkcji.
Masz być niewidzialny i niesłyszalny, a Twoja niewygoda, związana z używaniem Sound Blimpa - nikogo nie interesuje.

bogdi64
30-10-2011, 17:57
dlatego używam w takich sytuacjach R1 - i następcy brak :(

karolt
30-10-2011, 18:51
Dziś mam do was pytanie czy jest możliwość stłumienia dźwięku w nikonie.

Rób zdjęcia przez poduszkę. Widziałem na filmie, jak koleś strzelał do kogoś przez poduszkę z pistoletu - prawie nic nie było słychać, co dopiero trzask lustra i migawki :-D
A tak serio - chcesz być cichy - zainteresuj się kompaktami i/lub dalmierzami.
Lustrzanki, które są (w miarę...) ciche, można policzyć na jednym palcu ręki.