PDA

Zobacz pełną wersję : Ślubna strona . Ankieta nawet jest :)

Strus
30-10-2011, 11:00
Od czasu jakiegoś przeglądając przeróżne portfolia gnębi mnie prozaiczny temat. Czy uważacie że strona ślubna sprawdza się w formie bloga

1 - tak samo dobrze jak tradycyjne www
2 - lepiej niż tradycyjne www
3 - gorzej niż tradycyjne www

Wybierzcie opcję i skrobnijcie krótkie uzasadnienie.

marekb
30-10-2011, 11:10
Odpowiem, nie wiem:( blog powinien żyć, u mnie z racji braku czasu jest z tym marnie. Stronę też trzeba odnawiać, kolega robi mi nowa od roku lecz mnie też site nie spieszy. Blog tańszy, robisz sobie go sam.Fajna strona wygląda bardziej poważnie.

Devilish_Chaos
30-10-2011, 13:43
Obie opcje wzajemnie sie uzupelniaja.

FHR
30-10-2011, 15:28
Ciężko porównywać te dwie rzeczy. Moim zdaniem na stronę www powinny pójść najlepsze produkcje, na blogu można natomiast pokazać wszystko co się robi na bieżąco. Tak jak napisał @Devilish_Chaos, to powinno się uzupełniać.

mini21
30-10-2011, 18:15
Moim zdaniem blog, to taki "pamiętnik", gdzie wrzucamy wszystko, co uznamy za słuszne (nawet największe gnioty).
Portfolio za to, to zbiór wyselekcjonowanych i najciekawszych zdjęć i na tym opierałbym swoją "reklamę", dlatego bardziej skupiałbym się ku dobrze zbudowanemu portfolio, niż blogowi.

badman
30-10-2011, 21:45
Jako, że zajmuję się troszkę stronami www blogom jako albumom ślubnym powiedziałbym NIE,

Chyba, że miałaby być to opowieść o danej sesji zdjęciowej w formie reportażu z opisami co, jak, kto i dlaczego.
Osobiście lubię przeglądać albumy ślubne we flash-u. Tu chciałbym wymienić stronę www.gubala.pl porównaj sobie ją do bloga prowadzonego również przez P. Gubałę.

więc sumując:

Blog - jeśli kochamy opisywać ludzi z sesji, wydarzenia na niej lub ciekawe miejsca itp
strona www - jeśli chcemy mieć wizytówkę i nie zamierzamy często jej zmieniać i aktualizować oprócz wrzucania nowych zdjęć.

darkmajin
30-10-2011, 22:13
blog fajna rzecz, czytam forum, wchodzę na bloga ze stopki bloga czytam co tam gościu kombinuje, a ostatnio szukałem fotografa ślubnego paru było z blogami pierwsza myśl "gdzie są foty" nie przyszedłem tu czytać przemyśleń co było fajne na sesji albo jak to się ktoś cieszy obiektywem etc.

głos na nie

fotografowie których brałem w pierwszej kolejności pod uwagę :

1. foty
2. kontakt przez formularz - szybkość odp.
3. jak był sprzęt podany było ciekawie, ale to chyba tylko dla znających temat

za kolegą badmanem strona flash + łatwy, widoczny kontakt u mnie były na plus ( pozdrawiam Krychu ;) )

wer
31-10-2011, 01:18
Blog tak naprawdę w przypadku strony firmowej może być uzupełnieniem. Oparcie wszystkiego na blogu to przesada. Blog jest bardziej osobistą formą komunikacji.

boob
31-10-2011, 09:45
blog może być galerią i dobre fotograficzne blogi takimi właśnie są ! dla mnie blog to prawdziwe oddanie / pokazanie umiejętności fotografa...
skoro ktoś wstawia gnioty to znaczy, ze i ja mógłbym takie ze swojej sesji dostać, a jeśli nie ma czasu, nie dba o promocję, to znaczy, ze mu nie zależy - ta praca wymusza na nas takie działania.
i właśnie dzięki blogowi widać, że fotograf ma prace, widać czy się rozwija.
co daje strona www ? ładnie wygląda ? kwestia gustu - zależy od strony. wiele osób nie lubi flashowych prezentacji - ja nie lubie ! a wyselekjonowane 15 zdjęć z 18 ślubów...cóż czasem nawet ślepemu psu uda się poużywać na obcej wsi !

robin102
31-10-2011, 10:44
A to to nie jest przypadkiem tak, że taką ankietę należy skierować do oglądających-szukających fotografa z zapytaniem czy chętniej odwiedzają bog, czy stronę www ? Wrzuć taką ankietę na jakieś forum ślubne- klienckie. Choćby na poznańskie.
Podziel się z nami wynikiem.

Strus
31-10-2011, 10:57
Jako że ślubniak ze mnie taki jak z Kaliny krajobrazowiec :) to moja wiedza o forach ślubnych leży gdzieś pomiędzy Mupe Bay a Durdle Door :) Po prostu zaciekawiło mnie i tyle. Ale pomysł jest nie najgorszy :) Może przetestuję

coroner
01-11-2011, 14:15
Silnik bloga można tak ustawić, że masz zarówno cześć blogową, jak i całkiem niezłą WWW, i to bez znajomości HTML.
Sam tak postawiłem swoją WWW.