Zobacz pełną wersję : Ślubna strona . Ankieta nawet jest :)
Od czasu jakiegoś przeglądając przeróżne portfolia gnębi mnie prozaiczny temat. Czy uważacie że strona ślubna sprawdza się w formie bloga
1 - tak samo dobrze jak tradycyjne www
2 - lepiej niż tradycyjne www
3 - gorzej niż tradycyjne www
Wybierzcie opcję i skrobnijcie krótkie uzasadnienie.
Odpowiem, nie wiem:( blog powinien żyć, u mnie z racji braku czasu jest z tym marnie. Stronę też trzeba odnawiać, kolega robi mi nowa od roku lecz mnie też site nie spieszy. Blog tańszy, robisz sobie go sam.Fajna strona wygląda bardziej poważnie.
Devilish_Chaos
30-10-2011, 13:43
Obie opcje wzajemnie sie uzupelniaja.
Ciężko porównywać te dwie rzeczy. Moim zdaniem na stronę www powinny pójść najlepsze produkcje, na blogu można natomiast pokazać wszystko co się robi na bieżąco. Tak jak napisał @Devilish_Chaos, to powinno się uzupełniać.
Moim zdaniem blog, to taki "pamiętnik", gdzie wrzucamy wszystko, co uznamy za słuszne (nawet największe gnioty).
Portfolio za to, to zbiór wyselekcjonowanych i najciekawszych zdjęć i na tym opierałbym swoją "reklamę", dlatego bardziej skupiałbym się ku dobrze zbudowanemu portfolio, niż blogowi.
Jako, że zajmuję się troszkę stronami www blogom jako albumom ślubnym powiedziałbym NIE,
Chyba, że miałaby być to opowieść o danej sesji zdjęciowej w formie reportażu z opisami co, jak, kto i dlaczego.
Osobiście lubię przeglądać albumy ślubne we flash-u. Tu chciałbym wymienić stronę www.gubala.pl porównaj sobie ją do bloga prowadzonego również przez P. Gubałę.
więc sumując:
Blog - jeśli kochamy opisywać ludzi z sesji, wydarzenia na niej lub ciekawe miejsca itp
strona www - jeśli chcemy mieć wizytówkę i nie zamierzamy często jej zmieniać i aktualizować oprócz wrzucania nowych zdjęć.
darkmajin
30-10-2011, 22:13
blog fajna rzecz, czytam forum, wchodzę na bloga ze stopki bloga czytam co tam gościu kombinuje, a ostatnio szukałem fotografa ślubnego paru było z blogami pierwsza myśl "gdzie są foty" nie przyszedłem tu czytać przemyśleń co było fajne na sesji albo jak to się ktoś cieszy obiektywem etc.
głos na nie
fotografowie których brałem w pierwszej kolejności pod uwagę :
1. foty
2. kontakt przez formularz - szybkość odp.
3. jak był sprzęt podany było ciekawie, ale to chyba tylko dla znających temat
za kolegą badmanem strona flash + łatwy, widoczny kontakt u mnie były na plus ( pozdrawiam Krychu ;) )
Blog tak naprawdę w przypadku strony firmowej może być uzupełnieniem. Oparcie wszystkiego na blogu to przesada. Blog jest bardziej osobistą formą komunikacji.
blog może być galerią i dobre fotograficzne blogi takimi właśnie są ! dla mnie blog to prawdziwe oddanie / pokazanie umiejętności fotografa...
skoro ktoś wstawia gnioty to znaczy, ze i ja mógłbym takie ze swojej sesji dostać, a jeśli nie ma czasu, nie dba o promocję, to znaczy, ze mu nie zależy - ta praca wymusza na nas takie działania.
i właśnie dzięki blogowi widać, że fotograf ma prace, widać czy się rozwija.
co daje strona www ? ładnie wygląda ? kwestia gustu - zależy od strony. wiele osób nie lubi flashowych prezentacji - ja nie lubie ! a wyselekjonowane 15 zdjęć z 18 ślubów...cóż czasem nawet ślepemu psu uda się poużywać na obcej wsi !
robin102
31-10-2011, 10:44
A to to nie jest przypadkiem tak, że taką ankietę należy skierować do oglądających-szukających fotografa z zapytaniem czy chętniej odwiedzają bog, czy stronę www ? Wrzuć taką ankietę na jakieś forum ślubne- klienckie. Choćby na poznańskie.
Podziel się z nami wynikiem.
Jako że ślubniak ze mnie taki jak z Kaliny krajobrazowiec :) to moja wiedza o forach ślubnych leży gdzieś pomiędzy Mupe Bay a Durdle Door :) Po prostu zaciekawiło mnie i tyle. Ale pomysł jest nie najgorszy :) Może przetestuję
Silnik bloga można tak ustawić, że masz zarówno cześć blogową, jak i całkiem niezłą WWW, i to bez znajomości HTML.
Sam tak postawiłem swoją WWW.