Zobacz pełną wersję : Obiektyw do zegarków :-)
Witajcie
Do tej pory dawał radę d80 plus 50mm z nakładkami macro. W tym tygodniu kupuję d700 i chciałbym razem z nim kupić szkło głównie dedykowane do fotografowania tychże zegarków, aby się rozwijać i coraz bardziej specjalizować w tego typu zdjęciach. . Co polecicie - prosze?
wszystko ze skalą macro się nada moim zdaniem. N60 S70 T90 T100 N105 S105 itd. Ja bym brał 60, albo starszą 55. Ważniejsze będzie światło moim zdaniem i tu pewnie będziesz musiał zainwestować.
Można też tanio: jakieś stare zwykłe szkło i mocować odwrotnie, albo przez mieszek, albo przez pierścienie pośrednie. Zegarki nie biegają, więc oświetlenie może wystarczy zastane? (ze statywem oczywiście).
Ja używam do zabaw makro 35/2D założonego na D700 tyłem na przód. Tylko że to daje bardzo mało swobody, skala odwzorowania jest "na sztywno". Za to daje naprawdę niezłe powiększenie (ok. 2:1 chyba). Ale przy zegarkach to pewnie tak wielkie nie jest potrzebne, za to by się przydała właśnie swoboda.
Czyli mieszek, pierścienie pośrednie, albo szkło makro jednak...
Ja bym polecal cos z dobra "rozdzielczoscia/ostroscia" i z jasnym swiatlem. Mysle ,ze nawet 35mm 1.8G daloby rade ;)
po co pytającemu jasne szkło do takiej fotografii? :roll:
przecież i tak je musi przymknąć aby głębia była odpowiednia...
Kup Nikkora 105 VR jak pieniądze nie są problemem a jak są to Tamrona 90.
Oczywiście największy komfort pracy da ci PC-E 85mm i jak chcesz się rzeczywiście specjalizować w takiej fotografii to pewnie prędzej czy później i tak go kupisz... :)
60tka (o 35tce nie wspominając) może trochę "przerysowywać".
po co pytającemu jasne szkło do takiej fotografii? :roll:
przecież i tak je musi przymknąć aby głębia była odpowiednia...
Kup Nikkora 105 VR jak pieniądze nie są problemem a jak są to Tamrona 90.
Oczywiście największy komfort pracy da ci PC-E 85mm i jak chcesz się rzeczywiście specjalizować w takiej fotografii to pewnie prędzej czy później i tak go kupisz... :)
60tka (o 35tce nie wspominając) może trochę "przerysowywać".
Pozostaje tylko kwestia finansowa, ale popieram w pełni. 35 zupełnie się nie nadaje do takiej fotografii moim zdaniem z kilku powodów:
- szybko spadająca jakość na F powyżej 8
- niewielka możliwość przymknięcia
- przerysowania
- winieta na FX (przecież kolega chce d700)
- konieczność stosowania pierścieni/mieszków
marcin_G
30-10-2011, 18:26
Przy zegarkach dobrze jest "pobawić się" a jednocześnie w pełni panować nad głębią ostrości. Dlatego polecam następujący zestaw: Micro-Nikkor 55/3,5, założony w pozycji odwrotnej na stary mieszek Nikon PB-4(ten najlepszy - z pokłonem i przesuwem). Taki zestaw, kupiony za mniej niż nowy Micro-Nikkor 60/2,8, potrafi zdziałać znacznie więcej.....
Witajcie
Do tej pory dawał radę d80 plus 50mm z nakładkami macro. W tym tygodniu kupuję d700 i chciałbym razem z nim kupić szkło głównie dedykowane do fotografowania tychże zegarków, aby się rozwijać i coraz bardziej specjalizować w tego typu zdjęciach. . Co polecicie - prosze?
Myślę, że tylko szkło z tiltem zapewni rozwój i specjalizację :)
marcin_G
01-11-2011, 16:18
zastawik jak się patrzy :D
http://www.ebay.com/itm/Nikon-Nikkor-P-105mm-f4-lens-AND-PB-4-shift-swing-Bellows-AMAZING-COMPLETE-KIT-/270843090829?pt=Camera_Lenses&hash=item3f0f81978d
Marcin, jak już tak zerkasz na ebay, to mam prośbę. Daj proszę znać jakby się trafił w dobrej cenie i bez cła (w UE) nikkor 105 1.8 :)
Kondzio-foto
02-11-2011, 21:52
Ja bym polecal cos z dobra "rozdzielczoscia/ostroscia" i z jasnym swiatlem. Mysle ,ze nawet 35mm 1.8G daloby rade ;)
Nie będzie to miłe, ale jak kolego nie masz o czymś pojęcia to nie wypowiadaj się, bo wprowadzasz zamęt i zamieszanie, a co najgorsze możesz komuś źle doradzić mimo dobrych chęci.
marcin_G
02-11-2011, 22:23
OK - gdy się trafi, podeślę na PW. Ale nie sztuka dostać podanego "na tacy". Cała radość to samodzielnie wytropić zwierza, zasadzić się i "ustrzelić". Ja np dzisiaj z okazji urodzin kupiłem sobie pewnego bezlusterkowca Nikona :)
marcin_G
02-11-2011, 22:35
Zupełnie inny klimat. Coś tego typu:
http://www.ebay.com/itm/Nikon-SP-black-paint-Motor-S36-camera-No-6-total-/350478952540?pt=Film_Cameras&hash=item519a2c685c
o ho ho :) Toż to zwierz na wyginięciu, musisz go wziąć pod ochronę ;D
Ja się zasadzam na 105 1.8, ale czasu niema, żeby śledzić na bierząco. Za oceanem widywałem poniżej 500$, to jak dla mnie świetna cena, tylko to cło, formalności ehhh. No i totalny brak czasu (poza tym tygodniem bo przeziębienie posadziło mnie przed kompem :) )
Troszkę odbiegliśmy od tematu, ale autor chyba już wie co i jak kupić, tak myślę. Ja właśnie się zastanawiam po poprzednich wypowiedziach nad zakupem pierścienia z korektą perspektywy do 55 3.5. Drogie to nie jest, a zabawa może być przednia :)
Pojawił się skurczybyk, na allegro za 1500zł i to na złość przed wypłatą :/
marcin_G
03-11-2011, 23:35
Ale co: "jedynka" czy czarny SP?
http://allegro.pl/nikkor-105mm-f1-8-ais-i1914518786.html Taki
Dziękuję wszystkim za pomoc. Na placu boju pozostały tylko dwa szkła: 60mm http://www.ceneo.pl/1251755 i 105mm http://www.ceneo.pl/391015
Na szczęście miałem gdzie pożyczyć 60mm do testów i szukam 105mm żeby porównać w praktyce.
Jeżeli obiektyw ma być wyłącznie do makro, a nie do portretów i uniwersalnego robienia zdjęć, to odradzam Nikkora 105 VR - głównie ze względu na cenę, ale również znaczne aberracje. Podstawową wadą jest jednak brak pierścienia przysłony, co wyklucza zastosowanie części akcesoriów (pierścienie bez styków, tańsze mieszki). Jeżeli chcesz wykorzystać dużą głębię ostrości to krótsze ogniskowe będą wygodniejsze. 55-65 mm to może być optymalna ogniskowa. 90mm i więcej zmniejszy trochę głębię, ale pozwoli lepiej operować światłem, gdyż pozostawi więcej miejsca do fotografowanego obiektu. Jednak ze względu na koszty, brałbym tu Tamrona 90/2.8 jeżeli zdecydujesz się na dłuższą ogniskową. Może to być także stary Nikkor 105 czy Sigma 105.
Jeżeli zdjęcia chcesz robić z ręki, w hurtowych ilościach i niekontrolowanym świetle, a obiektyw wykorzystać także do innych celów, wówczas 105VR zaczyna mieć sens.
Kombinacje z mieszkiem (użytym do uzyskania pokłonu) o ile ciekawe, to dość problematyczne w praktyce. Zaawansowane wykorzystanie wymagałoby różnych przeróbek i prawdopodobnie sięgnięcia do szkieł średnioformatowych, a na pewno pozasystemowych. Ręczne domykanie przysłony też nie należy do przyjemności. Oczywiście wszystko ze statywu wyłącznie. To opcja dla majsterkowiczów i cierpliwych pasjonatów raczej.
PS. Może uda Ci się porównać z Tamronem 90/2.8? Jest tani i popularny, a taki test powinien dużo dać.
A nie zastanawiałeś się nad jakimś większym formatem, obecnie zaczynają się pojawiać w całkiem sensownych cenach a będziesz miał jeszcze pokłony co przy przedmiotach stałych jest sensowną opcją. Trochę problemu może sprawić obróbka ale duży dia nawet na zwykłym skanerze będzie dobrze wyglądał.