PDA

Zobacz pełną wersję : PS i profil kolorów fotolabu

meu
29-10-2011, 20:14
Witam,
przygotowuję zdjęcia do foto-labu. Dostałem z foto-labu profil kolorów ich maszyny. Monitor mam skalibrowany. I teraz co? Konwertuj? Bo raz już tak zrobiłem i natychmiast widziałem różnicę na przykład w czerwnonym kolorze. Sądziłem, że tylko u mnie tak wygląda a w wydruku będzie dobrze. Okazało się, że przyszły też z takimi innymi kolorami i teraz jestem w kropce.
Więc jak to się powinno prawidłowo zrobić, żeby zdjęcia z fotolabu przyszły takie jak je widze na monitorze? (Oczywiście zdaję sobie sprawę, że idealnie nie będzie).

T&T
29-10-2011, 21:27
Włącz sobie próbę kolorów na profil z labu i tak obrabiaj. Docelowy profil pozostaw sRGB.

meu
29-10-2011, 22:03
Znaczy tak: aparat mi robi w Adobe_Rgb. Takie zdjęcie otwieram w PS i włączam próbę kolorów (wybieram profil z fotolabu). Robię obróbkę i potem ostatecznie konwertuję do sRGB i takie wysyłam do wywołania?

hijax_pl
29-10-2011, 22:10
Zasadniczo - tak.

meu
29-10-2011, 22:10
Dlaczego zasadniczo? :)

hijax_pl
29-10-2011, 22:22
Bo zwykle są odchyłki od reguły. A coooooooo?

de Fresz
30-10-2011, 21:13
Zasadniczo to powyższe jest bzdurą. Albo obóbka w przestrzeni roboczej z podglądem przestrzeni wyjściowej (o ile się wierzy w jej prawdziwość) i konwersja na końcu do profilu labu (metoda pobożna), albo konwersja do przestrzeni docelowej i w niej ciągnięcie foty (metoda mająca niekiedy praktyczne uzasadnienie). Używanie dwóch różnych przestrzeni roboczych i trzeciej do podglądu to, poza przypadkami współpracy z jakimiś beznadziejnymi ignorantami, gdzie dyktuje to konieczność, bezsens.

Czornyj
30-10-2011, 21:27
Generalnie zdjęcia przygotowywane do minilabu powinny być wyrenderowane/skonwertowane do przestrzeni sRGB - RIP maszyny dokonuje prostej konwersji sRGB-profil generyczny. W menu "View/Widok" wybierz "Proof Setup/Ustawienia Próby > Custom/Własne", wybierz profil odpowiedni dla papieru, na którym masz zamiar wykonać odbitki, oraz zaznacz opcję "Preserve RGB numbers/Zachowaj liczby kolorów", "OK". Przeprowadzona w ten sposób symulacja pokaże nam potencjalny wygląd odbitki wykonanej ze zdjęcia będącego w przestrzeni sRGB.

Odznaczając opcję "Preserve RGB numbers/Zachowaj liczby kolorów" oraz wybierając sposób odwzorowania "Perceptual/Percepcyjny" zobaczymy symulację wyglądu odbitki wykonanej ze zdjęcia skonwertowanego do profilu minilabu/papieru.

Jeżeli po przeprowadzeniu tej symulacji wygląd zdjęcia bardziej Ci odpowiada, przed wysyłką zlecenia dokonaj konwersji zdjęć do profilu minilabu, która nieco "poprawi" sposób konwersji wykonywanej przez generyczny profil RIPa minilabu - "Edit/Edycja>Convert to profile/Konwertuj do Profilu

Ewentualnie jeśli chodzi o labpolska.pl, to jest nieco inaczej:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=182484

meu
30-10-2011, 22:34
O kurcze. Teraz to chyba już wiem mniej niż przed zadaniem tego pytania:)
Zadam więc pomocnicze: czy powieniem dokonywać obróbki zdjęcia już po przekonwertowaniu do sRGB (Jeśli tak, to przestawię aparat, żeby robił zdjęcia w sRGB anie AdobeRGB), czy obrabiać w AdobeRGB i potem konwertować do sRGB? .
I jeszcze jedno: Czyli jeśli chcę wysłać do fotolabu zdjęcie w przestrzeni barwnej sRGB to mam do podglądu użyć opcji "Zachowaj liczby kolorów" a jeśli chcę wysłać im zdjęcia skonwertowane do ich profilu kolorów danego papieru to nie mam zaznaczać tej opcji i zmienić sposób odwzorowania?
Acha: to lepiej wysyłać do folo-labu zdjęcia w sRGB czy przekonwertowane do profilu, który otrzymałem od nich?
No i jeszcze jedno: czy PS używa mojego profilu kolorów monitora? Czy to się dzieje na poziomie windowsa?

swider
02-11-2011, 02:37
Zadam więc pomocnicze: czy powieniem dokonywać obróbki zdjęcia już po przekonwertowaniu do sRGB (Jeśli tak, to przestawię aparat, żeby robił zdjęcia w sRGB anie AdobeRGB), czy obrabiać w AdobeRGB i potem konwertować do sRGB? .
Skoro tego nie wiesz to lepiej ustaw sobie sRGB w aparacie i pracuj w tej przestrzeni. Serio.

I jeszcze jedno: Czyli jeśli chcę wysłać do fotolabu zdjęcie w przestrzeni barwnej sRGB to mam do podglądu użyć opcji "Zachowaj liczby kolorów" a jeśli chcę wysłać im zdjęcia skonwertowane do ich profilu kolorów danego papieru to nie mam zaznaczać tej opcji i zmienić sposób odwzorowania?
Tak.

Acha: to lepiej wysyłać do folo-labu zdjęcia w sRGB czy przekonwertowane do profilu, który otrzymałem od nich?
Zależy, w którym zdjęcia Ci bardziej pasują. :)
Ja np. przeważnie wysyłam w sRGB, po części z lenistwa, po części z faktu, że jednak większość zdjęć nie jest warta takiego zachodu -- idealne odwzorowanie nie ma tak krytycznego znaczenia, wystarczy mi to co jest przy konwersji RIPa z sRGB. Naturalnie jeśli obrabiam zdjęcia swoje (do szuflady, albumu) -- nie na zlecenie.

No i jeszcze jedno: czy PS używa mojego profilu kolorów monitora? Czy to się dzieje na poziomie windowsa?
PS sam znajduje i zapina sobie profil Twojego monitora. O to niech Cię głowa nie boli. ;)

meu
02-11-2011, 09:28
Skoro tego nie wiesz to ...
... to się chętnie dowiem :)

de Fresz
03-11-2011, 16:42
Skoro tego nie wiesz to lepiej ustaw sobie sRGB w aparacie i pracuj w tej przestrzeni. Serio.

To bardzo trafne podsumowanie.

Zależy, w którym zdjęcia Ci bardziej pasują. :)
Ja np. przeważnie wysyłam w sRGB, po części z lenistwa, po części z faktu, że jednak większość zdjęć nie jest warta takiego zachodu -- idealne odwzorowanie nie ma tak krytycznego znaczenia, wystarczy mi to co jest przy konwersji RIPa z sRGB. Naturalnie jeśli obrabiam zdjęcia swoje (do szuflady, albumu) -- nie na zlecenie.

Podejście poniekąd słuszne. Jeśli jednak ktoś chce wiedzieć jak to jest z jego labem, można bardzo łatwo zrobić trywialny eksperyment: bieżemy fotę o jobutnie wysyconych kolorach (np. jakiś ckliwy wschód/zachód słońca, toksycznie zielone rośliny, dziko fioletowe chmurki itp. – najlepiej ze dwie 2-3 foty o różnej kolorystyce), obrabiamy w AdobeRGB z zachowaniem/podkręceniem nasycenia, konwertujemy na jednej kopii do sRGB, na drugiej do profilu labu (nie zapominamy o dołączeniu profilu do plików) i dajemy im do wydrukowania. Warunkiem jest niestety posiadanie względnie przyzwoitego, oprofilowanego monitora. Koszty znikome, wiedza (a nie domysły) o tym jak to dokładnie działa w naszym ulubionym labie – bezcenna.

PS sam znajduje i zapina sobie profil Twojego monitora.

O ile jest poprawnie ustawiony w systemie. Przestrzeń robocza w Szopie,to nigdy nie powinien być profil monitora.