Zobacz pełną wersję : Kluby-Filmowanie
Witam zamierzam oprócz relacji foto z imprez w klubach również umieszczać krótkie Video z takich imprez jak i np odgrywane koncerty w klubie po krótce napisze światło marne niestety ale jeszcze wielkiej tragedi nie ma co polacanie jakie body do tego ? Nikon ? Canon ?
Nikon D3100 ? D7000 ? czy moze poczciwy D90 wystarczy ?
Ewentualnie coś z Canona ? tyle ze dodatkowo mi będzie potrzebna optyka to dodatkowy koszt:(
ale rozważę każdą propozycję i sugestię ;)
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=192574
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=192013
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=189404
Witam zamierzam oprócz relacji foto z imprez w klubach również umieszczać krótkie Video z takich imprez jak i np odgrywane koncerty w klubie po krótce napisze światło marne niestety ale jeszcze wielkiej tragedi nie ma co polacanie jakie body do tego ? Nikon ? Canon ?
Nikon D3100 ? D7000 ? czy moze poczciwy D90 wystarczy ?
Ewentualnie coś z Canona ? tyle ze dodatkowo mi będzie potrzebna optyka to dodatkowy koszt:(
ale rozważę każdą propozycję i sugestię ;)
To przeczytaj dokładnie instrukcje aparatu. Większość aparatów ma kodeki na licencji takiej, że możesz tylko prywatnie filmy kręcić. Jeśli robisz to zarobkowo musisz zapłacić dodatkowe pieniądze i to nie małe za komercyjne wykorzystanie kodeków.
"wer" ja o tym wiem ze "ja" musze zapłacić... od tego jest klub w którym robie relacje więc nie chodzi mi o czysto prawne relacje ;)
1. kluby przeważnie są ciemne a w takich trudnych warunkach ciagły af działa lepiej w canonach i sony niż w nikonach.
2. jak chcesz mieć ciągły wpływ na parametry w trakcie kręcenia to tylko canon ( i tu najlepszy wychodzi 600d) i nikon d7000 (ale brak odchylanego wyświetlacza co przy kręceniu bardzo się przydaje)
3. najtaniej wychodzi kupno średniej jakości kamery full HD (1700 zł powinno być ok ) i będziesz najbardziej zadowolony z jakości i najmniej zawalony robotą - ale tracisz trochę na szerokim kącie
1. kluby przeważnie są ciemne a w takich trudnych warunkach ciagły af działa lepiej w canonach i sony niż w nikonach.
Chyba żartujesz. Przecież piszemy o filmowaniu. Jaki zaś AF??
3. najtaniej wychodzi kupno średniej jakości kamery full HD (1700 zł powinno być ok ) i będziesz najbardziej zadowolony z jakości i najmniej zawalony robotą - ale tracisz trochę na szerokim kącie
Taa... w ciemnych klubach kamera za 1,7k to se może robić jako atrapa conajwyżej :roll: Najbardziej zadowolony z jakości? To tak jakbyś do zdjęć w klubach polecał kompakta za 300zł...
1 chodziło mi o szybkość i nieomylność automatycznego ostrzenia (jak zwał tak zwał) w trakcie kręcenia trzeba się domyślać a nie łapać za słowa
2 między DVC HD-V12 za 300zł a Panasonikiem HDC-SD90 jest jednak spora różnica ( wiem bo akurat taką mam a taką jakąś za trzysta miałem)
- widziałem filmy zrobione canonem 7d z jasnym obiektywem z przyjęć - odszumianie zrobiło dobrą robotę w tym canonie ale straciły się szczegóły , z mojej kamery film był taki sam ale w trakcie obróbki przynajmniej miałem wpływ na ilość szumów
- jak ma być naprawdę dobra jakość to już inna półka cenowa kamera Full HD 1920 x 1080 pikseli, 50 kl./s w cenie nikona d7000 czyli około 3500zł będzie wg mnie lepsza od tegoż nikona z jasnym obiektywem ale oczywiście to tylko moje zdanie - ekspertem jest tu kolega S4INT ;)
- jak ma być naprawdę dobra jakość to już inna półka cenowa kamera Full HD 1920 x 1080 pikseli, 50 kl./s w cenie nikona d7000 czyli około 3500zł będzie wg mnie lepsza od tegoż nikona z jasnym obiektywem
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://overlay.no-ip.org/131716953444.jpg)
1 chodziło mi o szybkość i nieomylność automatycznego ostrzenia (jak zwał tak zwał) w trakcie kręcenia trzeba się domyślać a nie łapać za słowa
2 między DVC HD-V12 za 300zł a Panasonikiem HDC-SD90 jest jednak spora różnica ( wiem bo akurat taką mam a taką jakąś za trzysta miałem)
- widziałem filmy zrobione canonem 7d z jasnym obiektywem z przyjęć - odszumianie zrobiło dobrą robotę w tym canonie ale straciły się szczegóły , z mojej kamery film był taki sam ale w trakcie obróbki przynajmniej miałem wpływ na ilość szumów
- jak ma być naprawdę dobra jakość to już inna półka cenowa kamera Full HD 1920 x 1080 pikseli, 50 kl./s w cenie nikona d7000 czyli około 3500zł będzie wg mnie lepsza od tegoż nikona z jasnym obiektywem ale oczywiście to tylko moje zdanie - ekspertem jest tu kolega S4INT ;)
Tia... AF podczas kręcenia, takie same szumy w 7D i w jakiejś kamerce z matrycą wielkości połowy paznokcia... Pan spec zabłysnął. Ale lepiej już się nie pogrążaj, bo robi się groteska z tego co piszesz.
napisałem , że ty tu jesteś guru od wszystkiego a to tylko moje zdanie więc mogę się mylić, zauważyłem , że większość twoich postów to negowanie innych wypowiedzi. Daj jakąś konstruktywna wypowiedź na temat a nie linki do postów gdzie kupiłeś 550d. W stopce masz sprzętu za kilkanaście tysięcy wiec to raczej trochę zobowiązuje do jakiś sensownych wypowiedzi eksperta . ;) - no chyba że tylko jesteś kolekcjonerem sprzętu ;D