Zobacz pełną wersję : Nowa moda w zdjęciach reklamowych
Zwróciłem uwagę, że pojawiają się zdjęcia reklamowe firm, dużych, w których stosowane jest oświetlenie na pałę. Zdjęcie wygląda tak jakby było robione z lampą wbudowaną, płaskie, cienie. Np marka odzieżowa house ma takie. Ciekawi mnie ta moda, w końcu takie firmy stać na fotografa. A zdjęcia ogólnie wyglądają tragicznie, jak robione kompakcikiem przez amatora.
jackrabbit
28-10-2011, 21:34
kryzys
Motorniczy
29-10-2011, 00:07
Taki target i to zreszta nic nowego.
Mówiąc o tej modzie, proponuje obejrzeć ostatni odcinek "Tap model", gdzie fotograf wykonujący zdjęcia "słynie" z tego typu ujęć.
Jak widać, niektórym się to podoba :shock:
Redskull
29-10-2011, 08:02
Mówisz po tych fota z lampą obok body? Gdzie surówka była tak poprzepalana, że widać było białe hektary na twarzach? Buahahahahahahhahahhaahahahahahahaahahahahahahaaah ahah "fotografia glamour". Laska pod ścianą i walimy ...... a potem się to opchnie i powie, że artystyczne. O losie....
tap madl pooglądał i od razu moda..;)
Tak, chodzi o zdjęcia z czekoladą :)
Ale pomyślcie, ile takie zdjęcia niosą pożytku!
Nie trzeba ich obrabiać - bo twarz i tak jest wypalona, że nic na niej nie widać, więc żadne pryszcze, zmarszczki itp. nie są widoczne
Nie trzeba mieć prof sprzętu - bo przecież i lampą z kompaktu można walnąć "na wprost" i wyjdzie "artystycznie".
Mówiąc wprost - same superlatywy :mrgreen:
krolewicz
29-10-2011, 10:22
wszyscy tak potrafią, to takie łatwe i beznadziejne, a jakoś terry richardson jest tylko jeden...
robin102
29-10-2011, 10:51
Mówisz po tych fota z lampą obok body? Gdzie surówka była tak poprzepalana, że widać było białe hektary na twarzach? Buahahahahahahhahahhaahahahahahahaahahahahahahaaah ahah "fotografia glamour". Laska pod ścianą i walimy ...... a potem się to opchnie i powie, że artystyczne. O losie....
Też mnie to zaintrygowało, nawet się zastanawiałem, czy może lampa mu się zepsuła i nie może głowicy skierować mądrzej. Cóż to chyba rzeczywiście moda jakaś idzie :mrgreen:
Choć z drugiej strony może to stres na fotografa tak działa, że mu rozum odbiera przed kamerami, bo nie wierze, że nie umiał inaczej.
Tracę wzrok jak oglądam ten topowy program. Słysząc głodne kawałki topowego fotografa z teleranka o braku emocji w "dziwnych" minach modelek. Przyznam szczerze że program oglądam by podglądać pracę właśnie fotografów. Ten wspomniany z palnikiem na wprost i słynący z ekspresji miszcz nie pokazał kalsy w tym odcinku. Szczególnie fatalne były pstryki pani z ogonem machanym jak bicz. Szkoda, że paokazują taki kich wciskają że to TOP. Już widzę pytania czy potrafię takie zdjęcia w kuchni zrobić:p.
Już widzę pytania czy potrafię takie zdjęcia w kuchni zrobić:p.
Potrafisz? :)
Tez się zastanawiałem co mu wyjdzie z tego błyskania z 1m prosto w modelkę. I wyszedł... ahtyzm ;)
Też mnie to zaintrygowało, nawet się zastanawiałem, czy może lampa mu się zepsuła i nie może głowicy skierować mądrzej. Cóż to chyba rzeczywiście moda jakaś idzie :mrgreen:
Choć z drugiej strony może to stres na fotografa tak działa, że mu rozum odbiera przed kamerami, bo nie wierze, że nie umiał inaczej.
A ja znowu myślę, że sukces odnoszą często ludzie głupi, ale bezczelni. Widzę po niektórych osobach z mojego rocznika przyjętych na doktorat. Jest tam takich dwóch, którzy byliby ostatnimi osobami, jakie bym posądzał o to, że się na doktorat dostaną.
Pewnie podobnie jest w fotografii - przykład: foto-knyt, artyści-fotograficy. xD
Są dwa podejścia do fotografii:
1. Zdjęcia hobbystyczne, doszukiwanie się szumów na ISO200, wypatrywanie aberacji, eksperymentowanie z nowym sposobem oświetlenia, przemyślne ustawianie itp. zdjęcia dla fotografa
2. Zdjęcia komercyjne - zgodne z oczekiwaniami klienta, bez uświadamiania go co dobre a co nie. Klient chce, klient płaci, klient ma. Skoro marka odzieżowa ma klientów postaci ludków z naszej klasy to nic dziwnego, że chcą mieć zdjecia, które przyciągną uwagę ich klienteli. Po co im supr artystyczne zdjęcia skoro to nie ich część rynku? To są zdjęcia dla pieniędzy, na tym się zarabia
Osobiście jako klient cenię porady sprzedawcy ale nie znoszę gdy na siłę mnie sprzedawca przekonuje że wykrywanie twarzy to coś co muszę mieć w aparacie. Zdjęcie w chwili uśmiechania się osoby fotografowanej to cenny bajer ale nie dla minie i jak sprzedawca na siłe będzie mi to wciskać to pójdę do innego sklepu. Tak samo jest w fotografii. Klient chce fotki wyglądające jak na NK to niech ma, w końcu to jego strategia marketingowa, jego wizja.
Coraz częściej odnoszę wrażenie, że z jednej strony fotografowie narzekają na brak kasy a z drugiej strony narzekają na klientów, którzy nie wiedzą co "dobre". Sorry ale z takim podejściem to waszymi klientami mogą chyba być tylko inni fotografowie ale oni nie potrzebują waszych usług.
to jest chwyt marketingowy, czyli pokazanie produktu jako sąsiad z okolicy, jest już to praktykowane od paru lat, wbrew pozorom bardzo dobra reklama, zwłaszcza na portalach, czyli pokazujemy reklamę towaru, produktu, że niby tak "przypadkowo" w trakcie imprezy, wakacji itp zrobiono fotki i gdzieś tam się przewija jakieś logo, tak od niechcenia, trafiło do (czyli zarabia) i teraz coraz częściej wykorzystuje się tą technikę w coraz szerszym zakresie, czyli mamy pięknie wyretuszowane fotki ( nie raz nie można na nich poznać znanej osoby) i odwrotność dla ludzi na maksa zniechęconymi, którzy patrzą z odrazą na takie zabiegi, czyli surowizna, na zasadzie "zobacz jak to robimy, nic nie oszukujemy, sprawdź, a zrobisz to samo, widzisz jesteśmy pod każdym względem tacy sami jak ty i to mocno przemawia do innej grupy odbiorców - po prostu inny wymiar reklamy
To ja tak tylko w ramach małego OT....
Za ok. 25 minut powtórka "Tap Model".
heniek85
29-10-2011, 16:10
Czy takie zdjęcia ja pisze autor wątku to nowa moda to nie wiem. Ale co do ''Top Model'' to oglądam głównie dlatego, że interesują mnie sesje zdjęciowe. Czasem mam wrażenie, że te zdjęcia robione są na odwal. A już zupełnie przypadkowe i złe są wybory zdjęć, które jury ocenia. Chociażby ostatnia sesja i zdjęcie ciemnoskórej Natalii zdaje się. Nie wiem czy lepszego nie było czy wybierają losowo. Chyba nie. Cała ta sesja z ostatniego odcinka wg mnie dość słaba. Najlepsze, dopracowane i przemyślane zdjęcia w tym programie do tej pory to Izy Grzybowskiej. Nie dlatego, że nagie. Po prostu dobre. Oczywiście wszystko kwestia gustu. Jednak czasem to co po sesjach pokazują i oceniają to uważam jest słabą wizytówką fotografów, którzy je robią. A niby czołowi polscy fotograficy.
Czy takie zdjęcia ja pisze autor wątku to nowa moda to nie wiem. Ale co do ''Top Model'' to oglądam głównie dlatego, że interesują mnie sesje zdjęciowe. Czasem mam wrażenie, że te zdjęcia robione są na odwal. A już zupełnie przypadkowe i złe są wybory zdjęć, które jury ocenia. Chociażby ostatnia sesja i zdjęcie ciemnoskórej Natalii zdaje się. Nie wiem czy lepszego nie było czy wybierają losowo. Chyba nie. Cała ta sesja z ostatniego odcinka wg mnie dość słaba. Najlepsze, dopracowane i przemyślane zdjęcia w tym programie do tej pory to Izy Grzybowskiej. Nie dlatego, że nagie. Po prostu dobre. Oczywiście wszystko kwestia gustu. Jednak czasem to co po sesjach pokazują i oceniają to uważam jest słabą wizytówką fotografów, którzy je robią. A niby czołowi polscy fotograficy.
istnieje coś takiego jak scenariusz i dramaturgia programu ;)
wszyscy tak potrafią, to takie łatwe i beznadziejne, a jakoś terry richardson jest tylko jeden...
Koledzy w tym wątku myślę, że nie bardzo orientują się w świecie fotografii, a to nazwisko pewnie nic nie mówi… jak i fakt coraz większej inspiracji wśród fotografów jego pracami. Naturalnie dyskusja nad taką estetyką to już inna historia…
Tylko, że obecnie "trendy" wyznaczają celebryci. Nie liczy się umiejętność, talent, liczy się głośne krzyczenie. Z tym, że za 2 lata zmieni się trend, i nastanie nowy celebryta. Od pewnego czasu fotografia jest modna, w Polsce modę ugruntował serial Majka. Potem były takie widoczki, że widziałem dziewczynę w metrze, z zenitem przewieszonym (może to był sam futerał). Jedyną zaletą tej mody jest większa dostępność akcesoriów i niższe ceny wynikające z masowej produkcji. Jeden znajomy fotografik stwierdził, że to co jest w Polsce to jest absurd. 500 tys. profili na MM, na niecałe 40mln ludności mamy pół miliona modelek i fotografów.
Ludzie, prześledźcie historię sztuki. Impresjonizm, taszyzm, konceptualizm, abstrakcjonizm... Różne "arty" i "poparty", ileż jobów leciało na inicjatorów tych prądów. Jedne kierunki się sprawdzały, zyskiwały uznanie, inne - nie, ale tak rozwija się sztuka. Od bandy do bandy (nie mylić z gangami).