PDA

Zobacz pełną wersję : nikon D80 - max synchro z SB

King
16-02-2007, 17:06
Witam,
Mam pytanie ile wynosi max szybkość migawki z zewnętrzną lampą błyskową ??? Da się ustawić np 1/2000?? bo u mnie w D50 max to 1/500 co czasami jest zbyt długo niestety.

Ps. jeżeli nie da się ustawić krócej niż 1/500 a potrzeba bo inaczej wyjdzie przepalone tło to co robicie - przymykacie przysłone czy stosujecie jakieś wyszukane techniki ??

dzięki !

Jacek_Z
16-02-2007, 21:06
nie rozumiem problemu - ttl daje słabszy błysk i nic nie jest przepalone.
jak na manualu - przymykasz przysłonę

nie reguluje sie mocy błysku czasem!!!

owszem d80 moze synchronizowac lampe sb800 z kazdym mozliwym czasem (1/2000 także)
ale ta funkcja nie jest po to by osłabic błysk, a po to, by móc robic np sport na krótkich czasach.

przenosze do lamp.

King
16-02-2007, 21:21
troche się nie zrozumieliśmy :) Powiedzmy że mamy bardzo słoneczny dzień. Chcemy zrobić sobie portrecik jakiejś tam osoby, zakładamy 50 f1,8 przesłona 1,8 aby ładnie rozmyć sobie tło. Ponieważ mamy bardzo silne światło i przesłone 1,8 więc aby nie przepalić fotki czas musimy ustawić sporo powyżej 1/1000 a nawet 1/2000. No ale że mamy ze sobą lampkę to możemy ładnie delikatnie doświetlić twarz - ale no właśnie lampa nie synchronizuje się powyżej 1/500 - i o to mi właśnie chodzi. Trzeba wtedy przejść na manuala i delikatnie błysnąć czy jak ?? aby użyć czasu krótszego niż 1/500??. Widze że D80 ma to udogodnienie co się nazywa jakoś tam i synchronizuje się z bardzo krótkimi czasami migawki i o to także mi chodziło bo D50 tego nie ma co mnie bardzo dziwi.
Dzięki za przeniesienie :).

Jacek_Z
16-02-2007, 21:37
bez oszustw nie zrobisz d70 czy d50 zdjęcia z lampą na czasie krótszym niż 1/500.
a robi się to tak: - zaklejasz wszystkie styki oprócz centralnego, body nie wie, że jest lampa w sankach.
nie przenoszone sa więc w konsekwencji wiadomości o zoomie czy ISO - pamietaj.
jak masz ustawione body - jaki tryb pracy - to obojetne.
natomiast lampa - w trybie M lub lepiej - w trybie A (zaproponwana przysłona bardziej otwarta niż ta na body - by dopalenie było słabsze od zastanego)

w d80 i wyższych modelach mozna - to się nazywa tryb FP.

Zenith
18-02-2007, 10:52
czy aby na pewno D80 ma tryp FP ?? bo w specyfikacji na dpreview i innych nawet tych od nikona nie mogę tego znaleźć :(.

Erie
18-02-2007, 12:21
czy aby na pewno D80 ma tryp FP ?? bo w specyfikacji na dpreview i innych nawet tych od nikona nie mogę tego znaleźć :(.

aparat D80 ma taki tryb na 100%, chociaż chilowo z uwagi na brak lampy nie moge z niego korzystac

ekonet
18-02-2007, 12:49
Jest na dpreview. O ile mnie pamięć nie myli - Auto FP. http://www.dpreview.com/reviews/nikond80/page10.asp
Szukaj dokładnie...