Zobacz pełną wersję : Problem z obiektywem
Witam jestem nowy na forum i od jakiegOs czasu jestem poaiadaczem amatorskiej lustrzanki d3100 raz z obiektywem 18-55 mm VR. Sprawa tyczy sie wlasnie nIego. Tydzien temu bez problemowo robilem 3h sesje teraz kiedy go wlaczylem aby zrobic zdjecie okazuje sie ze aparat nie lapie automatycznie ostrosci. Nie jest na manualu. Po za tym w czasie wciskania do Polowy przycisku do robienia zdjecIa kiddy to powinno nastapic automatyczne zlapanie ostrosci na obiekcie fotografowanym slychac cichy pisk polaczony z cichym jednak slyszalnym dzwiekiem pracy aparatu. Komplenie nie Wiem co sie dzieje I jak moglo do tego dojsc. Chyba jedyne rOzwiazanie to oddac do serwisu tylko nie Wiem jakie to koszta a po za tym Jaka jest przyczyna. z gory dzieki za pomoc
hijax_pl
26-10-2011, 23:20
Po pierwsze to włącz jakiś słownik w komórce ;)
Po drugie to co dokładnie jest problemem?
Po trzecie - skoro od niedawna jesteś posiadaczem, to pewnie jest na gwarancji sprzęt jeszcze?
Przepraszam za pisownie ale autokorekta I te sprawy :p co do problemu aparat nie chce lapac ostrosci po prostu nic sie nie dzieje kiedy probuje zrobic zdjecie nawet na pelnym automacie. W czasie robienia zdjęcia słychać cicho jakbycos w środku sie podnosilo i opadalo a wcześniej tego nie było. Po prostu obiektyw nie wykonuje żadnej pracy związanej z lapaniem ostrosci tak po prostu. Na manualu działa bez zarzutu jednak auto nie ostrzy. Aparat mi ani nie upadł ani nic z tych rzeczy i ma dopiero 8 miesięcy. Chciałbym wiedzieć co to może być bo nie mam zielonego pojecia
hijax_pl
27-10-2011, 07:05
Może padł po prostu silnik w obiektywie? Ja tam bym wysłał do serwisu....
Trzeba odszukać kartę gwarancyjną i zanieść na Postępu
A przełącznik w obiektywie jest ustawiony na A czy na M. Samo ustawienie aparatu pokrętłem na automat nie ustawi AF w obiektywie jeżeli ten będzie pracować w trybie manualnym.
hijax_pl
27-10-2011, 08:11
M. Samo ustawienie aparatu pokrętłem na automat nie ustawi AF w obiektywie jeżeli ten będzie pracować w trybie manualnym.O jakim "pokrętle" mówisz?
O ile się nie mylę w d3100 tryb AF ustawia się w menu. Pytanie czy jest ustawione na któryś z trybów AF?
Na obudowie obiektywu jest przełącznik. Pytanie, czy jest ustawiony w pozycji AF?
O jakim "pokrętle" mówisz?
Pokrętle/kole wyboru trybu pracy PASM + Auto + tryby tematyczne.
Pokrętle/kole wyboru trybu pracy PASM + Auto + tryby tematyczne.
A co to ma wspólnego z af i obiektywem? To pomiar światła.
Bierz gwarancję i wysyłaj na Postępu.
Ponieważ nie znam tego aparatu podpowiem ogólnie
AF można wyłączyć na dwa sposoby
1) na obiektywie przełącznikiem AF A / M - o ile taki na danym obiektywie jest.
2) W puszce, albo specjalnym przełącznikiem AF A/M ub jak aparat ma tryby autofocusa to AF M/S/C (ale nie pokrętłem na górze aparatu gdzie masz MASP i programy tematyczne to jest do czego innego), lub jak ktoś napisał gdzieś w MENU aparatu przełączasz AF A/M.
Sprawdź zanim oddasz do serwisu, lub idź do jakiegokolwiek sklepu foto, lub serwisu i zapytaj kogoś kto się zna.
po prostu nic sie nie dzieje kiedy probuje zrobic zdjecie nawet na pelnym automacie.
A co to ma wspólnego z af i obiektywem? To pomiar światła.
A to, że autor będąc początkującym fotografem, mógł ustawić aparat na zieloną ikonkę aparatu na pokrętle twierdząc, że to tryb pełnej automatyki zapominając o przełączniku na obiektywie. Czytanie ze zrozumieniem się kłania.
A to, że autor będąc początkującym fotografem, mógł ustawić aparat na zieloną ikonkę aparatu na pokrętle twierdząc, że to tryb pełnej automatyki zapominając o przełączniku na obiektywie. Czytanie ze zrozumieniem się kłania.
Czytanie ze zrozumieniem moich wypowiedzi i oczywiście czytanie ze zrozumieniem instrukcji obsługi przez autora.
Dalej uważam, że cieżko jest pomylić pomiar światla (kółeczko z zielonym znaczkiem P,S,A,M i programy tematyczne) i działanie af [(auto fokus) automatyczne ostrzenie].
Robiąc 3 godzinne sesje trudno posądzić kogoś o brak podstawowych wiadomości. Zakładając taki wątek autor spodziewał sie diagnozy na odległość? Tak trudno sprawdzić ustawienia w puszcze i obiektywie? Można jeszcze sprawdzić z inną puszką czy zapiąć inny obiektyw( kolegi, koleżanki, można ew. w sklepie).
...Po za tym w czasie wciskania do Polowy przycisku do robienia zdjecIa kiddy to powinno nastapic automatyczne zlapanie ostrosci na obiekcie fotografowanym slychac cichy pisk polaczony z cichym jednak slyszalnym dzwiekiem pracy aparatu...
Jeżeli jest wyłączony af na body lub szkle to aparat i szkło nie powinno wydawać żadnych dźwięków. Więc jeżeli jest gwarancja to serwis na Postepu. No, ale może ja się nie znam...
To jest VR, więc może wydawać dźwięki. Ale takie same dźwięki powinny być w trybie M (ostrości).
To jest VR, więc może wydawać dźwięki. Ale takie same dźwięki powinny być w trybie M (ostrości).
Powinno być: "Jeżeli jest wyłączony af i vr na body lub szkle..." Dalej juz powinno być ok.
nie chodziło mi o "diagnoze" na odległość bo wiem że to dosyć trudne, chodziło mi raczej czy któryś z bardziej doświadczonych posiadaczy Nikona miał podobny problem. Aparat jest ustawiony na automacie oraz jego obiektyw także sprawdzałem kilkakrotnie. Problem w tym że przy PEŁNYM (tj. aparat i obiektyw) automacie, nie jest łapana kompletnie ostrość. Słychać jakiś dźwięk którego wcześniej ni było przy normalnej pracy jest to strasznie cienki pisk prawie nie słyszalny ale kiedy się zbliży aparat do ucha to to słychać. Aparat robi "normalnie" zdjęcia, da się ustawić ostrość przy manualu i wychodzą jak powinny jednak kwestia tego automatu mnie niepokoi. Aparat nigdy mi nie upadł ani nic z tych rzeczy, więc to dosyć dziwna sprawa.
Nie ma chyba wyjścia podjadę na Postępu, i tam raczej powinni coś z tym zrobić.
Z góry dziękuje za wszelkie pomocne odpowiedzi i za szybką reakcje.