PDA

Zobacz pełną wersję : dysk zew. - blaszak

grzegorzant
26-10-2011, 13:18
Może ktoś z Was mógłby podpowiedzieć, bo mnie zaraz !@#$$%^ strzeli !
Co zrobić, aby w trakcie pracy windozy pokazał mi się dysk zewnętrzny, po jego włączeniu pstrykiem na obudowie ?
Walczę z tym i krew mnie zalewa.
Win7, dysk w obudowie Chieftec, połączenie do gniazda sata w kompie.

Slon
26-10-2011, 13:28
Może ktoś z Was mógłby podpowiedzieć, bo mnie zaraz !@#$$%^ strzeli !
Co zrobić, aby w trakcie pracy windozy pokazał mi się dysk zewnętrzny, po jego włączeniu pstrykiem na obudowie ?
Walczę z tym i krew mnie zalewa.
Win7, dysk w obudowie Chieftec, połączenie do gniazda sata w kompie.

nie ma na to szans - tez z tym walczylem. Porty SATA sa "odczytywane" przy starcie kompa i w czase pracy chyba nie da sie ich od tak wlaczyc. Ale znalazlem inne rozwiazanie :D
wystarczy ze kompa uspisz, w czasie uspienia wlaczysz pstryczkiem dysk, odpalisz kompa i dysk pojawi sie :)

look
26-10-2011, 13:30
jak kupowałem nowe dyski zewnętrzne i komp nie chciał ich widzieć, to zawsze problem leżał w formatowaniu. Zapodawałem linux'a w wersji live, formatowałem dysk zewnętrzny w ntfs i problemy się kończyły. Z tym, że ja podłączam dysk zewnętrzny przez usb (nie wiem czy to ma jakieś znaczenie)

edit: Slon napisał, że jednak sata ma znaczenie, więc pewnie o d... rozbić formatowanie

Slon
26-10-2011, 13:33
jak kupowałem nowe dyski zewnętrzne i komp nie chciał ich widzieć, to zawsze problem leżał w formatowaniu. Zapodawałem linux'a w wersji live, formatowałem dysk zewnętrzny w ntfs i problemy się kończyły. Z tym, że ja podłączam dysk zewnętrzny przez usb (nie wiem czy to ma jakieś znaczenie)

edit: Slon napisał, że jednak sata ma znaczenie, więc pewnie o d... rozbić formatowanie

a no rozbic ;)
magistrala US od razu wykryje kazde urzadzenie (o ile jest sprawne i poprawnie podlaczone, no i stery sa ok :) ), ale przy SATA sa wlasnie problemy. Mozliwe ze jest na to jakis inne rozwiazanie, ale ja go nie znalazlem :(

hydra_nt
26-10-2011, 13:40
Możesz spróbować tak :
- najpierw kabel sygnałowy
- teraz zasilanie
Przechodzisz do menadżera urządzeń i z menu - [odśwież wszystkie urządzenia] tzn Skanuj w poszukiwaniu zmian sprzętu (może potrwać ok 1 min) - kiedyś tego próbowałem i działało.

Johanan
26-10-2011, 14:19
Dziwne, bo np. na laptopowym kontrolerze eSATA na Express Card, mogę sobie włączać dyski na gorąco i wszystko jest w jak najlepszym porządku.

Sprawdzone za windozowych systemach.

Slon
26-10-2011, 14:33
Dziwne, bo np. na laptopowym kontrolerze eSATA na Express Card, mogę sobie włączać dyski na gorąco i wszystko jest w jak najlepszym porządku.

Sprawdzone za windozowych systemach.

wszytsko jest ok, o ile w kompie bedzie dedytkowane eSATA. Z ta obudowa, ktora kolega ma (i ja rowniez), byl w zestawie sledz zwlasnie ze zlacze eSATA, ale co z tego, skoro i tak od "wewnatrz" wpinasz go w zlacze SATA na plycie glownej ;)

ps. Dzieki za te info o kontrolerze eSATA na Express Card :) Bede musial sobie sprawic

Pawel92
26-10-2011, 15:50
Sprawdź, czy nie masz w BIOSie w sekcji SATA opcji HotPlug.

Michał Jędrak
26-10-2011, 20:52
Być może to kwestia BIOSu, bo ja tam nawet nie zaglądałem, ale podpinam spokojnie dysk podczas pracy kompa i odświeżam sprzęt w menedżerze urządzeń. Dysk jest widoczny po paru sekundach. W Win7 wystarczy w pasku wyszukiwania z menu start wpisać 'mene' i już jako pierwszy powinien ukazać się odpowieni link.

boob
27-10-2011, 09:32
nie znam się na dyskach i obudowach, ale kiedyś coś się*z zewnętrznym popierniczyło, na obudowie dioda świeciła, dysk chodził, a żaden komputer go nie widział...włóż do innej obudowy i sprawdź czy działa ? u mnie w innej zadziałał ! i już mnie !@#$$%^ nie strzela.
nowa obudowa coś około 40pln.

grzegorzant
27-10-2011, 11:23
Możesz spróbować tak :
- najpierw kabel sygnałowy
- teraz zasilanie
Przechodzisz do menadżera urządzeń i z menu - [odśwież wszystkie urządzenia] tzn Skanuj w poszukiwaniu zmian sprzętu (może potrwać ok 1 min) - kiedyś tego próbowałem i działało.

wystarczy ze kompa uspisz, w czasie uspienia wlaczysz pstryczkiem dysk, odpalisz kompa i dysk pojawi sie :)

Dzięki :)

Banglają oba sposoby, przy czym 1 szybszy :)