Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Panele i elektryzujący problem

Aneko
26-10-2011, 10:32
Może ktoś z was spotkał się z takim problemem w domu/studio..

Położyłam 70mkw paneli a pod panelami (aby wyrównać podłogę i docieplić pomieszczenie) drugie tyle styropianu 10mm.

Po przejściu kilku metrów każdy się "ładuje" dzięki tym panelom i wszystko czego się dotknie (głównie metal, a tego nie brakuje w pomieszczeniu - statywy/lampy) "kopie" z iskrą.

Niestety płyn do paneli nie pomógł. Po kilku minutach od wyschnięcia podłogi znów dzieje się to samo.
Specjalne obuwie i maty na podłogę nie wchodzą w grę.. Zdjęcie na nowo paneli i położenie czegoś pod nimi
to spory koszt.

Czy ktoś miał podobne doświadczenie? Może ktoś z Was używał nawilżacza powietrza albo specjalnego płynu do podłóg laminowanych i problem ustał?

Rafał_Sz
26-10-2011, 10:34
Zetknij te panele np. z rurą od CO i problem zniknie.

Aneko
26-10-2011, 10:36
Podłączyć je do kaloryfera? :)

Rafał_Sz
26-10-2011, 10:39
Podłączyć je do kaloryfera? :)
Uziemisz je w ten sposób, co powinno nie dopuszczać do gromadzenia się ładunku elektrostatycznego. Brzmi może trochę głupio, ale działa. :)

EDIT: Na próbę weź kawałek kuchennej folii aluminiowej i zrób "złączkę" - folię dociśnij czymś do paneli żeby był dobry kontakt. Jak się sprawdzi, zrobisz jakiś dyskretny profi łącznik. :)

Aneko
26-10-2011, 10:42
Przeszło mi to przez myśl, ale nie próbowałam :) Mam nadzieję, że zadziała..

RobertMiernik
26-10-2011, 12:06
Z niecierpliwością czekam na wynik doświadczenia, pomysł genialny w swojej prostocie ;P

Aneko
26-10-2011, 21:19
Niestety nie działa. :( Pozostaje kupić nawilżacz powietrza..

Grzybu
26-10-2011, 21:23
Nie działa, bo zapewne panele nie są przewodnikiem. Takie połączenie z masą nie zbierze ładunku z całej powierzchni paneli.
A czy jak panele są mokre to też się elektryzują?
Aha uważaj na sprzęcik. Czasem taki przeskok iskry może być zabójczy dla elektroniki :(

pilon
26-10-2011, 21:27
Zasadniczo nie kładzie się paneli na styropian, chyba, że chce się kłaść dwa razy ;) Ze względów i indukcji ładunków, i z takiego powodu, że styropian pracuje dość mocno, w dodatku nieelastycznie. Jeśli położyłaś panele na po prostu styropian, to to była najgorsza możliwa decyzja. Już lepiej kłaść na beton i gazety ;) Przynajmniej za miesiąc nie zacznie się zapadać pod meblami i tam gdzie chodzisz... Wg mnie najlepsze wyjście to zdjąć to prędko i na styropian dać wylewkę lub płytę OSB... jeśli już musi być ten styropian... :(

Rafał_Sz
26-10-2011, 21:29
Niestety nie działa. :( Pozostaje kupić nawilżacz powietrza..
Mi z wykładziną pomogło. Przykro mi, że u Ciebie nie dało rady.

jackrabbit
26-10-2011, 21:33
nawilzacz powietrza rozwiaze problem no i przyjemniej bedzie

misiobudrysio
26-10-2011, 21:42
tak jak Pilon radzi zdemontowac i dac OSB a najlepiej wylewke inaczej niebawem panele jak i styropian szlag trafi
nie wiem z kad taki pomysl by panele klasc bezposrednio na styropian

Aneko
26-10-2011, 22:45
Styropian miał wyrównać podłogę, płyty osb wychodzą dużo drożej (powierzchnia lokalu 70mkw). Położony został cienki styropian czasem zwany podłogowym o grubości 1cm.
W lokalu będzie studio fotograficzne, więc mebli ciężkich nie postawię a i dreptających nie za wielu.
Osoba, która zakładała panele niestety chyba nie była świadoma że mogą powodować elektryzowanie a już na pewno ten styropian.

Z braku funduszy większe przeróbki nie wchodzą w najbliższym czasie w grę :(

Ktoś pytał o to czy elektryzuje jak panele są mokre. Odpowiedź brzmi NIE. Po umyciu płynem z castoramy kopanie ustało, ale po kilku minutach jak podłoga wyschła znów się zaczęło.
Więc mam nadzieję że zwiększenie wilgotności powietrza załatwi sprawę. Jak nie to zainstaluję zraszacz do paneli :D

pilon
26-10-2011, 22:51
Nie kładzie się niestety paneli na styropian ;)
Styropian podłogowy jest przeznaczony POD WYLEWKI! Nie pod panele. Właściwa konstrukcja, to styropian podłogowy, wylewka, pianka, panel. Nie jest rozwiązaniem styropian i panel, to prostu to błąd w wykonaniu, przykro mi :(

Majek
26-10-2011, 23:29
Ktoś to wykonywał i dał d... Powinien za to odpowiedzieć. No chyba, że to rodzina, szwagier, brat kumpel... Ale nawet wtedy dla dobra ogólnych stosunków powinien poprawić to, co spaprał. No chyba, że technologię miał odgórnie narzuconą. Klops, człowiek najlepiej uczy się na swoich błędach.

Michał Jędrak
26-10-2011, 23:55
Panel to sprasowane wióry zalane z wierzchu plastikiem. Niestety gorszą rzeczą z dwojga jest ten plastik. Elektryzuje się, a gdy coś na niego upadnie to się odłupuje. Nie polewaj też za mocno wodą, bo często (pomimo używania dobrych specyfików uszczelniających) woda i tak się dostaje przez łączenia do wiórów i panele puchną na brzegach. Przy okazji sprawdź, czy majster zostawił po parę centymetrów luzu od każdej ze ścian bo panele lubią się 'układać' i gdy mają za mało miejsca, to lubią się w górę wydupczyć w najmniej oczekiwanym momencie.

Niestety pewnych kosztów się nie przeskoczy. Jeśli pomieszczenie ma charakter mniej elegancki to wylewka będzie najtańsza, ale jeśli jest to lokal, który ma mieć wysoki standard, to tylko deska podłogowa: ciepła, nie elektryzuje, ładnie wygląda gdy się rozłazi i nawet jak się zużyje to rysy nadają jej stylu. Poza tym pedant zawsze może po 10 razy cyklinować, bo deska ma grubość około 3cm. Niestety koszt dwa razy większy od paneli, ale warto, nawet sosnę. Aneko, wiem, że dla Ciebie już za późno, ale tak piszę, bo może ktoś też wpadł na pomysł układania paneli i zmieni zdanie.

Rafał_Sz
27-10-2011, 08:24
Inna sprawa - jak już wspomniano - że panele leżą na styropianie. Jeśli nie są klejone ( a pewnie nie są) to na razie to się tylko "jakoś" trzyma. Ale ze względu, że podłoże się ugina, pióro - wpust niedługo się wyrobi i będzie kuku. To się da rozebrać i poprawić. Najcieńsza płyta OSB uratuje temat. Szkoda paneli.

wonito
27-10-2011, 09:06
kurcze z tego co ja pamietam z budowy to płyta OSB to kilku warstwowa płyta wiurowa, drewnopochodna i twarda...
i raczej bardziej nadaje się na ścianki działowe i części elewacji niż pod panele...
pod panele są specjalne płyty tzw. ekologiczne, korek czy pianka (pianke odradzam)

ps.
i paneli się nigdy nie kleiło...
czy technologia się zmieniła aż tak ?

jeszcze raz edytuję bo patrzyłem i owe eko płyty dostepne wszędzie cena za metr ^2 5-8 zł
one maja grubość 0,5-0,7 cm i wystarczą na kilkanaście lat, nie trzeba ściągać nawet styropianu... od biedy...

Rafał_Sz
27-10-2011, 09:09
kurcze z tego co ja pamietam z budowy to płyta OSB to kilku warstwowa płyta wiurowa, drewnopochodna i twarda...
i raczej bardziej nadaje się na ścianki działowe i części elewacji niż pod panele...
pod panele są specjalne płyty tzw. ekologiczne, korek czy pianka (pianke odradzam)Masz rację, o OSB pisałem jeśli styropian musiałby pozostać. Dla paneli najlepsze jest równe podłoże, izolacja i podkład. :)

wuel
27-10-2011, 09:54
i paneli się nigdy nie kleiło...

Kleiło się, kleiło... Zanim pojawiły się panele na "click", to panele za zwkłe pióro-wpust kleiło się na łączeniach.

wonito
27-10-2011, 09:59
tak, tak ale chodziło mi o klejenie do podłoża :)

Rafał_Sz
27-10-2011, 10:01
tak, tak ale chodziło mi o klejenie do podłoża :)

Do podłoża nie wolno. Co nie znaczy, że nikt nie próbował. ;)

Aneko
27-10-2011, 10:25
Panele nie są klejone.

Wiem że nie wolno ich zbytnio polewać, można myć wilgotną ścierką/mopem.

Fachowiec faktycznie jest z rodziny ;) Nie przewidział że styropian będzie powodował nasilenie "kopania".

W lokalu największe z pomieszczeń, przeznaczone na plan zdjęciowy ma spad, centralnie po środku, prowadzi przez całą długość (10m).
Nie można było położyć paneli od razu na beton, trzeba było wyrównywać czym się da. Więc wpadłam na genialny pomysł aby położyć styrek zamiast osb.

Może za parę miesięcy zdejmę całość i zainwestuję w wylewkę samopoziomującą albo płyty. Problem nierówności dotyczy tylko pomieszczenia o pow. ok 45m,
jak zdecyduję się na osb, muszę podnieść podłogę wszędzie, jak wybiorę wylewkę to tylko w miejscu gdzie jest dziura.

Rafał_Sz
27-10-2011, 10:28
Panele nie są klejone.

Wiem że nie wolno ich zbytnio polewać, można myć wilgotną ścierką/mopem.

Fachowiec faktycznie jest z rodziny ;) Nie przewidział że styropian będzie powodował nasilenie "kopania".

W lokalu największe z pomieszczeń, przeznaczone na plan zdjęciowy ma spad, centralnie po środku, prowadzi przez całą długość (10m).
Nie można było położyć paneli od razu na beton, trzeba było wyrównywać czym się da. Więc wpadłam na genialny pomysł aby położyć styrek zamiast osb.

Może za parę miesięcy zdejmę całość i zainwestuję w wylewkę samopoziomującą albo płyty. Problem nierówności dotyczy tylko pomieszczenia o pow. ok 45m,
jak zdecyduję się na osb, muszę podnieść podłogę wszędzie, jak wybiorę wylewkę to tylko w miejscu gdzie jest dziura.
Ja bym poprawił od razu. Potem panele będą na śmietnik.

borregaard
27-10-2011, 11:18
http://arena.bezkolejki.net/About/1032_873_montaz-paneli.aspx

Poza tym,że posadzka musi być przygotowana(wypoziomowana wylewka bądz też stara podłoga,bo i na nią można układać),to nic poza panelami,folią izolacyjną i matą wygłuszającą z pianki bądż płyty włóknistej miękkiej nie jest potrzebne.
Miłej lektury...;) :)

wasilewk
27-10-2011, 11:52
http://arena.bezkolejki.net/About/1032_873_montaz-paneli.aspx

Poza tym,że posadzka musi być przygotowana(wypoziomowana wylewka bądz też stara podłoga,bo i na nią można układać),to nic poza panelami,folią izolacyjną i matą wygłuszającą z pianki bądż płyty włóknistej miękkiej nie jest potrzebne.
Miłej lektury...;) :)

No tak, ale elktryzować się będą i tak (choć mniej - mam w jednym pokoju). Problem rozwiązuje specjalna podłoga, kładziona na siatce miedzianej - oraz oczywiście uziemiona. Zajmują się tym specjalistyczne firmy - do dziś czarne 'niteczki' przewodzą ładunki elektrostatyczne - takiego PCV nie myje się chemikaliami. W innych pomieszczeniach (np. z dywanową wykładziną podłogową) chodzący użytkownik potrafi się naładować do 180V - co przy dotknięciu klawiatury komputera powoduje uszkodzenie komputera.

Przytoczyłem przykład z problemami podłogi podczas komputeryzacji jednej z firm w latach 90-ch -- bo problem ładunków elektrostatycznych wcale nie jest taki nieznaczny.

Pzdr.

misiobudrysio
27-10-2011, 15:47
jak zdecyduję się na osb, muszę podnieść podłogę wszędzie, jak wybiorę wylewkę to tylko w miejscu gdzie jest dziura.__________________

tylko zeby nikomu nie wpadlo do glowy wylewac mase samopoziomujaca na styropian
a to ze podloga zostanie zdjeta za pare miesiecy to i bez wrozki kazdy kto ma pojecie o budownictwie Ci powie
bo to ze stropian jest podlogowy to oznacza ze daje sie go na strop pod posadzke a nie bezposrednio pod podloge drewniana
tak ze podloga zostal zrobiona niezgodnie ze sztuka budowlana wiec lepiej rozebrac i poprawic teraz niz czekac az panele nadadza sie do pieca na rozpalke

misiobudrysio
27-10-2011, 16:07
--------------------------------------------------------------------------------

to jako ciekawostka wnetrze domu tzw."kanadyjka" przed upchaniem welny nakreceniem suchych tynkow i podloga jak widac stopy nie sa betonowe

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img841.imageshack.us/img841/3343/dsc07053wl.jpg)

malo tego ze panele czy parkiety nawet gresy moge Ci na to polozyc

pozdrawiam

_Bobo_
27-10-2011, 18:38
W innych pomieszczeniach (np. z dywanową wykładziną podłogową) chodzący użytkownik potrafi się naładować do 180V - co przy dotknięciu klawiatury komputera powoduje uszkodzenie komputera.

Potrafi się naładować i to znacznie lepiej, bo do kilku kV, ale sprzęt na porządnych podzespołach powinien sobie z tym poradzić bez uszczerbku - taka mała dygresja :)

Jeżeli nie zamierzasz ruszać podłogi, to faktycznie nawilżacz może pomóc - utrzymywanie odpowiedniego poziomu wilgotności to jeden ze sposobów zabezpieczania przed gromadzeniem się nadmiernej ilości ładunku elektorstatycznego np. na terenie hall produkcyjnych.

eskimos
27-10-2011, 20:38
Daje sie pod panele styropian ale nie taki jaki uzylas, powinny to byc plyty refleksyjne, material jest ten sam ale wykonanie ciut inne, sa bardziej sprasowane no i grubosci 2,3 i 6 mm. Tylko ze one nie sluza do wyrownywania podlogi. Taka ciekawostka z krajow o zimniejszym klimacie :wink:

Jak masz zamiar jednak kiedys zdejmowac ta podloge to lepiej zrob to jak najszybciej, zaoszczedzisz kase na kupnie nowych paneli, na takim niestabilnym podlozu po paru miesiacachy nie beda sie nadawac do ponownego zlozenia

Aneko
03-11-2011, 02:39
Przestało kopać, czasem coś jeszcze pstyknie ale prawie nie czuć..

Rafał_Sz
03-11-2011, 08:51
A co się zmieniło?

Boryszuk
03-11-2011, 08:55
A co się zmieniło?

Polaryzacja. Teraz Aneko kopie panele ;)

Rafał_Sz
03-11-2011, 09:03
:D

Aneko
03-11-2011, 22:30
:)

Nic się nie zmieniło...

Wyładowało się czy co... zupełnie nie rozumiem...
Ale bogu dzięki bo w niedziele mam drzwi otwarte :)

zdyboo
03-11-2011, 22:48
Ja bym obstawiał zmianę wilgotności, jesień trwa na dobre, sezon grzewczy też. Nie lękaj się jednak samo poszło, samo wróci. ;)

Aneko
03-11-2011, 22:49
nie strasz.. :)

w studio jest bardzo ciepło, kaloryfery grzeją i okien nie otwierałam zbyt często, a wcześniej przeciwnie bo malowaliśmy

Rafał_Sz
03-11-2011, 22:50
:)

Nic się nie zmieniło...

Wyładowało się czy co... zupełnie nie rozumiem...
Ale bogu dzięki bo w niedziele mam drzwi otwarte :)
Moc forum. Jeszcze nie raz Cię to zadziwi. :);)

Aneko
05-11-2011, 19:33
Nie lękaj się jednak samo poszło, samo wróci. ;)

:/ pffff... musiał wypaplać..

Ale jedna z moich tez chyba się potwierdziła. Panele naelektryzowały się po odkurzeniu pomieszczenia
(użyłam końcówki do twardych powierzchni - ze szczotką) Wczoraj odkurzone, dziś kopie... :/

Na razie zaniecham odkurzania, będę tylko ścierała na mokro.. zobaczymy czy przestanie.

grunia99
05-11-2011, 20:12
:/ pffff... musiał wypaplać..

APanele naelektryzowały się po odkurzeniu pomieszczenia
(użyłam końcówki do twardych powierzchni - ze szczotką) Wczoraj odkurzone, dziś kopie... :
Na razie zaniecham odkurzania, będę tylko ścierała na mokro.. zobaczymy czy przestanie. /

I tu znowu potwierdziła się mądrość męskiej części społeczeństwa - odkurzacz diabelskim wynalazkiem jest i używanie go powinno być zabronione - sprowadza same problemy - szczególnie w męskich chwilach wolnych.
Jeśli chodzi o ścieranie na mokro, pamiętaj drugą męską mądrość: "częste mycie skraca życie paneli".

Z pewną ilością kurzu można żyć w zgodzie (dopóki nie wchodzi między soczewki obiektywu i nie siada na matrycy).
Z kopiącymi panelami żyć się nie da.

Aneko
06-11-2011, 00:09
Myję wyciśniętym 'mopem' z mikrofibry. Podłoga szybko wysycha :)
Nic nie poradzę że lubię mieć czysto.

Druga sprawa.. brudne studio = brudne tło
I tak wystarczająco ludzie wnoszą pod butami do studio...

Po sesji rodzinnej (4-10 osób) od razu mam upierd*** co najmniej 1,5mb kartonu :/