Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : biały jeszcze bardziej biały po kalibracji monitora

przem426
26-10-2011, 08:57
Witam

Monitor HP ZR24w (matryca IPS) skalibrowany przez ColorMunki Create. Wszystko poszło ok, fotki oglądane na tym monitorze są identyczne jak na starym (skalibrowanym tak samo) - jest jednak drobna różnica, coś czego nie miałem na starym samsungu (matryca TN).

kursor myszki jest bardziej biały niż wszystko inne białe na ekranie. tak jakby... świeci mocniej.
zrobiłem sobie printscreena na białej powierzchni - wartości rgb są poprawne 255,255,255 - kursora oczywiście na printscreenie nie ma - ale jest zdecydowanie "bielszy".

Wiem że za wyświetlanie kursora odpowiada trochę inny mechanizm niż za resztę obrazu na monitorze - i zapewne to wyświetlanie obrazu z wykorzystaniem przerwań (tak to się przynajmniej kiedyś robiło) w jakiś dziwny sposób omija sterownik z ustawieniami koloru. na poprzednim monitorze tak nie było.

Moje pytanie - czy to jest normalne ? czy wynika to może z innej konstrukcji matrycy ?

zaznaczam że w niczym mi to nie przeszkadza - po prostu mam wyraźniejszy kursor myszy.

Kyle
26-10-2011, 09:20
Coś mi tu śmierdzi. Wejdź w paint, wylej 255 255 255, i zrób screen tak by było widać gdzieś z boku kursor ... następnie wklej link do tego obrazu w formacie png by można było na forum sprawdzić.

przem426
26-10-2011, 09:41
problem polega na tym że klawisz prtscr nie łapie kursora.
mogę zrobić zdjęcie ekranu - różnica jest widoczna gołym okiem, powinno wyjść wyraźnie.
ale to po pracy, jak wrócę do domu.

hijax_pl
26-10-2011, 09:49
Zmieniałeś kartę grafiki / driver / system?

Z tego co piszesz wynika, że teraz kursor jest generowany sprzętowo, a nie przez OS. Siedzi to gdzieś w procku graficznym jako sprite i z natury rzeczy może nie uwzględniać profilu.

przem426
26-10-2011, 20:08
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img809.imageshack.us/img809/6522/biale255255255.jpg)

pi*oko tak to wygląda. to pod kursorem to kolor biały (rgb: 255 255 255). kursor jest jeszcze jasniejszy.
jedyne co zmieniłem to monitor (zapewnie windows jakiś inny sterownik teraz ładuje) ale poza tym... nic...

ktoś coś wie na ten temat ?