Zobacz pełną wersję : lampa błyskowa do Nikona D3000
majolcia
26-10-2011, 08:49
Witam. Jestem nowa na tym forum i przepraszam wszystkich jeśli mój wątek już się gdzieś powtórzył.
Proszę Was jednak o poradę. Mam aparat Nikon D3000, cykam nim zdjęcia od około roku. Teraz szukam do niej lampy błyskowej, która wspomogłaby mój aparat. Na razie cykam amatorsko ale chcę doskonalić swój warsztat foto.
Jaką lampę byście mi doradzili? Czytałam na forach o takim sprzęcie jak SB-800, Metz 48 AF-1 lub Metz 50 AF-1 bądź NISSIN Di622, ale nie wiem którą wybrać. W pracy mam sprzęt Nikon D90 i SB-900, kiedyś zamierzam i swojego nikona wymienic na lepszy model.
Dziękuję za pomoc. :)
hijax_pl
26-10-2011, 09:07
Ja bym brał SB-900. Przynajmniej można to potraktować jako inwestycję "na dłużej".
SB-800 to tylko używki już. Nissinom nie ufam, Metz 50 to następca Metza 48. Jak już to Metz 58, ale on jest zasadniczo w cenie SB-900...
Ewentualnie może być jeszcze SB-700, choć nie jestem zwolennikiem takiego "ograniczania" energii lampy (tzn jeśli można wziąć SB-900). Bo czy założysz jakiś większy dyfuzor, czy odbijesz od trochę wyższego sufitu i okazuje się, że trochę za słaba jest...
masz kasę i Ci jej nie żal to kup nawet 3 SB-900....
kupuj to na co Cie stać ...
majolcia
26-10-2011, 13:19
nie chodzi mi o to czy mi żal czy nie żal kasy. Normalnym chyba jest żeby lampa nie była najdroższa ale i nie jakiś bubel. wiem, że to nie jest najtańszy sprzęt.
Chodzi mi o waszą opinię na temat lamp, które wymieniłam wyżej.
Co sugerujecie?? jakie macie doświadczenia z tymi lampami?? Jak pracuje Nikon z lampą Metza czy Nissin.
Wielu powie że jak lampa to tylko SB-900 i nic więcej.
Ja jako amator wybrałem Nissina i jestem z niego zadowolony. Jak dla mnie jest powtarzalny, potrafi mocno błysnąć a zaoszczędzone pieniążki odkładam na nowe szkła. W nissinie mogę pobawić się też w zdalne wyzwalanie (w D3000 chyba nie ma tej opcji) i jak dla mnie to wystarcza na początek. Gdy będe czuł że umiem robić już zdjęcia z lampą i bede chciał wydać troszke kaski to dokupie SB-900 która może współpracować z Nissinem. ...jak na razie wolę uzbierać na szeroki kąt :)
pozdro
poniżej zamieszczam szybkie porównanie lamp oraz test nissina:
http://speedlights.net/compare-speedlight-specs/?model=Di622+Mark+II&model2=SB-900
http://speedlights.net/2010/12/22/nissin-di622-ii-review/