Zobacz pełną wersję : Wycena D50 z osprzętem
mmagiera88
16-02-2007, 13:44
Witam. Zastanawiam się nad przesiadką z D50 na D70s, dlatego chciałbym wiedzieć ile otrzymałbym za taki zestaw:
NIKON D50 BODY
- Body
- Pasek na szyję
- Akumulator litowo-jonowy EN-EL3
- Szybka ładowarka MH-18a
- Przewód video
- Przewód USB UC-E4
- Zaślepka na korpus
- Zaślepka na wizjer DK-5
- PictureProject 1,5 (CD-ROM)
- Instrukcja PDF na płytce
- Pudełko
BRAKUJE ZAŚLEPKI NA SANKI
SIGMA 18-50mm F3.5-5.6 DC
- Obiektyw
- Dekielek przedni i tylni
- Osłona przeciwsłoneczna
- Instrukcja
- Gwarancja (jeszcze 5 miesięcy)
- Pudełko
Sprzęt (Body) ma już swój przebieg (14 tys.), ale jest w stanie bdb, dbam o niego jak oczko w głowie i podejżewam, że trudno go odróżnić od nówki. Wszystko zawsze czyściutkie. Brak rys na obiektywie. Lustro też czyste. Na wyświetlaczu folia, więc prawie brak rys. Nigdy nie miałem z nim najmniejszych problemów.
Ile mógłbym dostać za taki zestaw?
Pozdrawiam
d50 ok 1000-1200zl
sigma ok 200-250
Przeciez na cyber foto Ci juz wycenili :)
http://www.cyberfoto.pl/jaka-cyfrowka/79970-wycena-d50-z-osprzetem.htm
Witam. Zastanawiam się nad przesiadką z D50 na D70s, ....
Tak z ciekawości zapytam:
Co chcesz uzyskać przez tą zmiane??
Też myślałem o takie zmianie ale 300-400zł to za dużo i nie warto chyba dopłacać. LEpiej poczekać na lepsze czasy i kupić potem D80 albo jedną z ostatnich sztuk D200.
Mój jest jeszcze na gwarancji rok (bo mam europejską 2 lata realizowaną przez europassat.com w Niemczech) to może dostałbym za body z kartą jakieś 1400...
Gwarancje masz na rok, ale w okresie dwóch lat od daty zakupu możesz zgłosić niezgodność towaru z umową, czyli realnie masz dwa lata "gwarancji"
To inny temat ale nie mogłem się powstrzymać:)
eldritch
18-02-2007, 18:47
Master bzdura. Gwarancja to gwarancja, a niezgodność towaru z umową to niezgodność towaru z umową. To są dwie różne rzeczy. W praktyce może się okazać ze tej drugiej nie możesz skorzystać.
Gwarancji udziela producent (najczęściej) na określonych w karcie G warunkach;
Niezgodność towaru z umową wynika z przepisów k.c. i jest związana ze stosunkiem prawnym wynikającym z umowy kupna-sprzedaży jaka wiąże kupującego ze sprzedającym (tj. ze sklepem - w uproszczeniu).
Nie wszystkie wady rzeczy będą nadawały się do uwzględnienia w trybie NTZU.
eldritch
18-02-2007, 18:53
mmagiera88: wątpię by udało ci się psrzedać body za więcej niż 1.000 zł, Sigmy samej najprawdopodobniej w ogóle nie sprzedasz (kto by to chciał ;)). Próbowałbym puścić całość za 1.200 zł.
Po drugie jest taka opinia i ja się do niej przychylam, że zdjęcia z D50 wychodzą na wstępie w lepszym stanie niż te z D70s. D70s ma trochę zdziwaczały światłomierz.
Master bzdura. Gwarancja to gwarancja, a niezgodność towaru z umową to niezgodność towaru z umową. To są dwie różne rzeczy. W praktyce może się okazać ze tej drugiej nie możesz skorzystać.
Gwarancji udziela producent (najczęściej) na określonych w karcie G warunkach;
Niezgodność towaru z umową wynika z przepisów k.c. i jest związana ze stosunkiem prawnym wynikającym z umowy kupna-sprzedaży jaka wiąże kupującego ze sprzedającym (tj. ze sklepem - w uproszczeniu).
Nie wszystkie wady rzeczy będą nadawały się do uwzględnienia w trybie NTZU.
Jak nie działa to jest niezgodne, to chyba proste?
eldritch
19-02-2007, 12:43
Master to się tylko Tobie tak wydaje. Stwierdzenie Twoje jest niewłaściwe.
mmagiera88: sorki, że tak na inny temat, ale takie rzeczy moim zdaniem trzeba prostować od razu. Nieznajomość prawa jak wiadomo szkodzi.
Master po 2002 r. kwestie gwarancji i rękojmi oraz niezgodności towaru z umową są dosyć skomplikowane.
Pozwolę sobie więc tylko w dużym skrócie jak cię to ciekawi załóżmy nowy wątek.
NTZU dotyczy tylko i wyłącznie sprzedaży konsumenckiej (w rozumieniu stosownej ustawy). Jeżeli więć nabyłeś aparat fotograficzny w związku z prowadzeniem działalności (np. Studio Foto) to już nie mozesz korzystać z tych przywilejów i będą dotczyły Ci tylko i wyłącznie przepisy dot. rękojmi z k.c. (a nie z ustawy o scz. war. sprz. kons....)
Po drugie zarówno rękojmia (kodeksowa) jak i NTZU dotycz sytuacji w której nabyłeś rzecz z wadą, a nie w której wada powstała później.
Zepsucie się więć np. migawki w apracie w okresie rękojmi/NTZU będzie mogło być uznane w tych trybach o ile zepsucie to będzie wynikać z wady powstałej jeszcze zanim nabyłeś aparat. Jest to bardzo skomplikowane i w praktyce dosyć trudne do ustalenia.
Po trzeice w przypadku rękojmi (kodeksowej - tj. na działalność) okres odp. wynosi 1 rok o ile nie umówiono się inaczej.
Stosowne przepisy:art 535-581 k.c. - w szczególności 535 ze znaczkiem 1, 556, 559, 563, 568 k.c. oraz cała ustawa a w szczeg.: art. 1, 4 ust. o szczeg. war. sprzed. konsu i zm. k.c. Dz.U. 2002 Nr 141 poz. 176 z późn. zm.
dziki_lysy
19-02-2007, 18:55
Jakos nie moge sie powstrzymac od slowa krytycznego wobec autora wątku... przeciez wystarczy przejrzeć giełde na forum albo kilka aukcji i wszystko wiadomo... wypisywanie zawartości pudełka na pewno nie pomoże w wycenie aparatu, gdy brakuje np informacji o pochodzeniu. obiektyw też bywa na allegro.
Napisałeś to samo co ja, jesli towar nie działa nie jest zgodny z umową.
Wiem doskonale, że jeśli nabyłem na działalność gospodarczą to podlega tylko rocznej gwarancji.
Wiesz, towar ale psuję się z mojej winy, albo z winy producenta, jeśli mi nie upadł i nie ma uszkodzeń wynikłych z użytkowania to jest niezgodny z umową.
Przerabiałem ostatnio ten temat z kolegą, tak dokładnie jest.
Nikt nie będzie za to śleczył nad moim aparatem tydzień i nie będzie dochodził co i jak, sprzedaweca ma 14 na odpowiedz w sprawie mojego wniosku.
Nikt nie będzie za to śleczył nad moim aparatem tydzień i nie będzie dochodził co i jak, sprzedaweca ma 14 na odpowiedz w sprawie mojego wniosku.
nie bedzie dochodził co i jak, tylko od razu nie uwzględni reklamacji ;)
eldritch
22-02-2007, 21:49
dokładnie tak jak napisał lannes - i to ty kolego będziesz musiał wybulić na wpis w sądzie... a proces przegrasz.
master dalej nie wiesz o czym mówisz, wiesz o jakiej umowie (niezgodności) mówisz? o umowie kupna sprzedaży zawartej pomiędzy Tobą a sprzedawcą (a nie producentem!). Sprzedawca odpowiada za te wady, które były już w chwili zawierania umowy!!! (upraszczam trochę) Sprzedawca nie odpowiada za działanie aparatu (towaru) w takim samym znaczeniu w jakim odpowiada gwarant!!!. Podam taki przykład: sprzedawca zapewniał cię, że dany towar ma taką funkcję, a ty po roku się dowiedziałeś, że nie ma - to on za to odpowiada! Jeżeli dany towar był zepsuty w chwili zakupu to też za to odpowiada sprzedawca (czasami tak jest, że o pewnych wadach dowiadujesz się z opóźnieniem) - przeczytaj sobie wskazaną przeze mnie ustawę.
Poza tym mylisz pojęcia: gwarancja to gwarancja i jest na taki okres, na który wskazał gwarant może być na rok, a może byc np. dożywotnia jak np. SanDiska.
Niezgodność towaru z umową /= gwarancji!!!!
eldritch
22-02-2007, 21:55
może tak zrozumiesz:
NTZU - wynika ze stosunku pomiędzy kupujacym a sprzedającym (sklepem)
Gwarancja - wynika ze stosunku gwarancji pomiędzy kupującym a gwarantem (producentem, ew. importerem gen.)
Gwarancji udziela np. Nikon Polska i do niego kierujesz roszczenia!
NTZU roszczenia kierujesz do sprzedawcy ("pana w sklepie")!!!
Ty wybierasz czy daną wadę będziesz chciał usunąć poprzez gwarancje czy poprzez NTZU, przy czym o ile na gwarancji naprawią Ci prawie wszystko to z NTZU tylko co nieco (upraszcając), z drugiej strony, jeżeli w pudełku nie ma np. jakiegoś kabelka - to nie powołasz się na gwarancję, tylko pójdziesz do sklepu i powołasz się na NTZU i pan w sklepie powinien to załatwić.