Zobacz pełną wersję : Dylematy Nielota
Zaczne od tego ze obecnie pracuje na
X4 955 BE chodziacym na 3600
8GB RAM DDR3 1600
Momentus XT 250 x2 RAID 0
ale cos mi jakby za wolno. Szczegolnie przy takich operacjach jak np wyostrzanie z NIKa czy Vivenza przy zastosowaniu kilku filtrow.
I teraz sie zastanawiam jak bardziej poprawie wydajnosc zestawu
1 - zmieniajac procka na X6 1100 lub X6 1090
2 - dokupujac kolejne 4GB RAMu
3 - wymieniac Momentusy na SSD
Ja wiem ze najprosciej by dodac 1 do 2 a potem do 3 ale budzet by gwaltownie zaprotestowal.
Stad pytam - ktora opcja bedzie miala wiekszy wplyw na poprawe osiagow obrobkowych i mojego samopoczucia?
X6 1090/1100t jest zbudowany na tych samych rdzeniach co 955, wiec wydajnosc per core bedzie bardzo bardzo zblizona. Roznica z dodania kolejnych 2 rdzeni, bedzie, jezeli dany soft potrafi je wykorzystac ( nie mam pojecia o tym co Ty piszesz )
Dodanie kolejnych 4 GB RAM raczej wiele nie poprawi, chyba ze cierpisz na jego niedobor. Jezeli z wylaczonym swapem nie wyskakujesz powyzej 80-90% zuzycia RAMu to nie warto pakowac wiecej.
Ad 3.
Jaki dysk SSD? Zakladam ze nie 3 generacji, bo raczej nie masz SATA 6 Gbps, czyli 2 generacja. Wydaje mi sie ze To jest ajlepsze rozwiazanie. Vertex 2 120 GB na system i obrabiane dane i momentusy na storage. Roznica w predkosci odczytu/zapisu bedzie spora, a przez to sam komfort pracy bedzie wiekszy.
Moim zdaniem zacznij od okreslenia problemu. Czy zuzycie procesora jest na 100%? Czy programy zuzywaja wiecej niz 1 rdzen procesora? Czy ta ilosc ramu wystarcza? Czy obciazenie dysku jest spore? Czy pliki nad ktorymi pracujesz sporo waza?
GoOrange
25-10-2011, 21:12
http://www.anandtech.com/bench/CPU/2 > z rozwijalnej listy "Image Manipulation" i tam widać o ile Intele są szybsze w Photoshopie. Akurat mimo sympatii i rozumienia sensu montowania AMD w kompie "do wszystkiego" kiedy liczyć ile otrzymujemy za ile, to w PS akurat Intel rządzi...
Wymiana na Intela odpada poniewaz calkiem niedawno kupilem nowa plyte pod AM3.
Co do SSD to zdecydowanie 3cia generacja jako ze plyta obsluguje SATA 3.
Procek raczej chodzi w okolicach 80% uzycia. Nie wiem jak z RAMem bo nie sprawdzalem.
To zamiast zmieniac procka na 1100t inwestuj w spychacze :P. Chociaz, czekaj.. AM3 zamiast AM3+ ?! why?! :D
Jezeli masz SATA 6Gbps to 3 generacja bedzie ok, chociaz uzywanie 2 generacji jest chwilowo imho bardziej oplacalne - wydajnosc mniejsza, ale roznica nie jest az tak odczuwalna, jak roznica w cenie :P
Czyli najwiecej moze wniesc SSD hmmm.... Chyba jednak musze gdzies poszukac funduszy. I znowu bedzie problem ktory dysk wybrac. Patrzylem sobie troche na newegg.com i oznaczenia dyskow tego samego producenta roznia sie czasami 1 literka a jeden z dyskow ma duzo slabsze notowania ni| drugi. Zwariowac idzie.
Myslalem juz o Crucialu M4 ale nie kumam tego ze taki wydajny i w ogole och i ach skoro ma transfery na poziomie 410/175 (mniej wiecej) a OCZety czy Corsairy maja transfery na poziomie 550/500