Zobacz pełną wersję : Takumar 1,4/50
Zakupiłem niedawno Takumara 1,4/50. Moje pytanie brzmi: jaki powinienem zakupić adapter aby ostrzył mi na nieskończoność? Jeżeli pojawił sie wczesniej taki temat to podajcie proszę linka. Pozdrawiam
joker333
25-10-2011, 09:54
z soczewką, co niestety wiąże się z utrata jakości
Jak duża może być strata na jakości?
joker333
25-10-2011, 10:17
spora, min spadek ostrości to dodatkowy element optyczny w dodatku nie najlepszej jakości dlatego też wolałbym jeśli brak nieskończoności Ci nie przeszkadza przejściówkę bez nieskończoności.
Można też przejustować obiektyw jeśli się da to zrobić odwracalnie bo szkoda niszczyć takie szkło, a najlepiej kup jakiegoś cyfrowego Pentaksa, tam bez kombinacji ze szkłami m42 wszystko będzie działało jak trzeba
koniecpolska
25-10-2011, 10:23
Zakupiłem niedawno Takumara 1,4/50. Moje pytanie brzmi: jaki powinienem zakupić adapter aby ostrzył mi na nieskończoność? Jeżeli pojawił sie wczesniej taki temat to podajcie proszę linka. Pozdrawiam1. Na jakim body chcesz używać tego Takumara? 2. Jaki bagnet ma ten Takumar?
Jeśli tzw. odległość rejestrowa systemu z bagnetem obiektywu jest mniejsza od odległości rejestrowej systemu z bagnetem body to nie uzyskasz ostrzenia tym obiektywem na tym body na nieskończoność - chyba, że użyjesz przelotki z dodatkową soczewką.
Niestety Nikon F ma dość dużą odległość rejestrową - 46,5mm - więc obiektywy od systemów takich jak OM, M42, Pentax-K, Canon, Minolta .... nie będą ostrzyły na nieskończoność.
Podpinam go pod d200, a mocowanie obiektywu jest na m42
Pozwolę sobie odgrzać kotleta.... udało się coś zdziałąć z Takumarem ?