PDA

Zobacz pełną wersję : Nawijanie tła Pomocy!!

zoom2
24-10-2011, 23:30
Panowie pomocy.
Stała sie rzecz straszna. Z rury urwało mi sie tło papierowe szerokości 2,8 m.
Niby proste , nawinąć na rure i szlus. Ale nic mi z tego nie wychodzi. Oczywiście nawijam nierówno. I nie wiem jak zrobić by było równo. Teoretycznie wiem wszystko tzn. wiem dlaczego jest nierówno oraz wiem doskonale jak to ustawic było równo. Ale to tylko w teorii jestem taki doskonały. W praktyce za cholerę nie jestem w stanie tego zrealizować.
Proszę o rady i patenty praktyczne co z tym draństwem zrobić by było w miarę dobrze.

Dysponuję takim zestawem:

dwa statywy dość stabilne
system zawieszenia teł z ręcznym napędem łańcuchowym
rura tekturowa od tła (czyli szerokość w praktyce równa szerokośći tła)
na podłodze mam 6 metrów do stanwiska z tłem

o ile to coś pomoże jestem w stanie zainwestować w rure ALU 4m co da trochę więcej miejsca (ca.1,2 m) na krzywe nawijanie.
innych inwestycji raczej nie zrobię tylko kupie nowe tło.

HELP

Jacek_Z
24-10-2011, 23:57
Nie pojmuję problemu. To bardzo łatwe.
tło połóż na podłodze, nie rób tego na ścianie.
tło masz mieć zwiniete w bardzo luźny rulon tak, by na wierzchu mieć te krawędź która ci sie oderwała od rury. Przy luźnym zwinięciu w rulon możesz tak je ułożyć, że jest zwinięte bardzo równo (patrz na boki rulonu). Rurę kładziesz równolegle do końcówki tła, przyklejasz taśma w wielu punktach. Potem nawijasz na te rurę.

marszull
25-10-2011, 00:42
i najlepiej z kims do pomocy, to wtedy latwiej kotrolowac "rownosc" nawijania

zoom2
25-10-2011, 20:00
tło połóż na podłodze, nie rób tego na ścianie.

i to właśnie było to brakujące ogniwo w teori darwina , a w zasadzie to jest czysta praktyka.
Z wielu mi tylko znanych powodów walczyłem w pionie i była dupa.
A po położeniu tła na podłodze zwineło się równo . Widok pomagającej "modelki" bezcenny.

bolszaja spasiba Panie Jacku za podłogę i Panie Marszul za sugestie by ktoś pomógł

wer
25-10-2011, 21:26
A masz zdjęcia nawijającej modelki? ;)

zoom2
26-10-2011, 00:25
Wer, mam tylko nie umiem dolaczyc obrazka do PMa

Jacek_Z
26-10-2011, 00:30
A masz zdjęcia nawijającej modelki? ;)
Niektóre nawijają na okrągło. Normalnie usta im się nie zamykają ;)