PDA

Zobacz pełną wersję : Masowe usuwanie plam ze zdjęć

krunz
24-10-2011, 21:44
Witajcie,

Czy znacie może jakiś darmowy lub tani program (do 100 pln), który potrafi usuwać plamy ze zdjęć z użyciem przetwarzania wsadowego. Niezmiernie przydałaby mi się powyższa opcja przy obróbce całych serii zdjęć do timelapsów. Zabrudzeń na matrycy często nie sposób uniknąć a późniejsze usuwanie je ręcznie w kilku tysiącach zdjęć nie jest zachęcającą perspektywą ;)

Wiem, że Photoshop ma akcje ale to zbyt drogi dla mnie program. Sam mam PS Elements, który niestety jest pozbawiony tej opcji. Gdzieś znalazłem plugin do przetwarzania wsadowego do GIMP-a, ale opcji usuwania plam tam brak. Próbowałem też Picassę z takim samym rezultatem jak GIMP (jest praca na wielu zdjęciach ale tylko najprostsze opcje).

Cała nadzieja w was :)

Pozdrawiam:
Piotr

darko
24-10-2011, 21:52
Capture NX2 ale więcej niż 100pln

ku6i
24-10-2011, 21:52
Jeśli to ma być do niekomercyjnego wykorzystania, to 30-dniowy CNX + zdjęcie syfów na białym tle. Więcej szczegółów znajdziesz w instrukcji do aparatu.

krunz
24-10-2011, 22:26
Jeśli to ma być do niekomercyjnego wykorzystania, to 30-dniowy CNX + zdjęcie syfów na białym tle. Więcej szczegółów znajdziesz w instrukcji do aparatu.

Dzięki za podpowiedzi, ale zależy mi na finalnym rozwiązaniu. 30 dni nie załatwia niestety sprawy.

ku6i
24-10-2011, 22:28
To chyba zostaje tylko gruszka + izopropanol ;)