Zobacz pełną wersję : jak zrobic z sb-800 lampe bezprzewodowa ??
Witam chce uzywac drugiej lampy sb-800 na statywie jak ja wyzwolic ?? widzialem na allegro jakies wyzwalacze hama ale on tylko ja wyzwola tak jak bedzie ustawiona czyli manual. a chce zeby dzialala z automatycznie
ta lampa nie potrzebuje zadnych wyzwalaczy, ma swoj wlasny wbudowany.
By to użyć włącz w podmenu tryb pracy SU-4.
Lampa może pracowac w trybie A lub M.
jak chcesz TTL - to musi byc w CLS i jest sterowanie przez body - a nie wiem jakie masz.
Jak d70, d80 lub wyżej to nie widzę problemu - mają sterowanie CLS za pomocą lampy wbudowanej.
faktycznie fajnie wszystko dziala
musi byc w CLS i jest sterowanie przez body - a nie wiem jakie masz.
Jak d70, d80 lub wyżej to nie widzę problemu - mają sterowanie CLS za pomocą lampy wbudowanej.
A w de fifty też tak zadziała? Kurcze bo nie mam teraz przy sobie i sprawdzic nie moge a mnie zaciekawiliście:)
A w de fifty też tak zadziała? Kurcze bo nie mam teraz przy sobie i sprawdzic nie moge a mnie zaciekawiliście:)
Nie zadziala :(
d50 sam nie ma sterownika CLS - musi na nim być jedna sb800 w sankach - wtedy drugą sb800 (lub600) zrobisz zdalnie.
samo body d50 i jego własna wbudowana - nie będzie CLS czyli TTL z zewnętrzną.
zewnetrzna SB800 może jednak pracować w swoich trybach M lub A - jak juz wczesniej pisałem.
d50 sam nie ma sterownika CLS
Dzieki za wyjaśnienie. Ale tu mam wlasnie problem ze zrozumieniem. Jak to jest z tym CLSem w D50? Jak podłączam SB800 do aparatu to na LCDku sabinki pojawia się ikonka aparatu z takim jakby piorunem :) nad nim. Patrze w instrukcje i ta ikonka oznacza że lampa jest podłączona do aparatu obsługującego CLS..... no i zonk... bo na początku instrukcjii jest tabelka wg której kompatybilne z CLS jest D2H tylko :-? w końcu jest czy nie ten CLS? czy może mylę jakieś pojęcia??
I drugie pytanko (może głupie ale mnie to nurtuje a w instrukcji się nie doczytałem):
Czy da sie z D50 uzyskać tryb FP?
Chodzi mi o to czy jest ta lampa używalna w plenerze np przy dużych otworach przysłony żeby równomiernie oświetlić cała postać zapobiegając przepałom przy zdjęciach w ostrym słońcu (czyli czas raczej krótszy niż 1/500). Jeśli nie działa w D50 to w jakich działa? (w insttrukcji cichosza na ten temat:) )
1.D50 a wlasciwie lampa podpieta do niego SB600/800 obsluguje/ją CLS-a.
D50 sama w siobie nie ma sterownika CLS. D70/s ma natomiast taki sterownik, ale dziala on tylko na kanale 3 w grupie A :(
2.Nie uzyskasz trybu FP w D50/D70/s. Chyba ze zakleisz dwa styki na stopce, wowczas lapa dziala tylko w manualu.
Dzieki za wyjaśnienie. Ale tu mam wlasnie problem ze zrozumieniem. Jak to jest z tym CLSem w D50? Jak podłączam SB800 do aparatu to na LCDku sabinki pojawia się ikonka aparatu z takim jakby piorunem :) nad nim. Patrze w instrukcje i ta ikonka oznacza że lampa jest podłączona do aparatu obsługującego CLS..... no i zonk... bo na początku instrukcjii jest tabelka wg której kompatybilne z CLS jest D2H tylko :-? w końcu jest czy nie ten CLS? czy może mylę jakieś pojęcia??
I drugie pytanko (może głupie ale mnie to nurtuje a w instrukcji się nie doczytałem):
Czy da sie z D50 uzyskać tryb FP?
Chodzi mi o to czy jest ta lampa używalna w plenerze np przy dużych otworach przysłony żeby równomiernie oświetlić cała postać zapobiegając przepałom przy zdjęciach w ostrym słońcu (czyli czas raczej krótszy niż 1/500). Jeśli nie działa w D50 to w jakich działa? (w insttrukcji cichosza na ten temat:) )
sb800 na sankach działa z d50 w CLS.
ale właśnie zwróć uwagę - zamontowana na sankach body. jak ją zdjemiesz - to nie da sie sterować - bo lampka wbudowana w body nie steruje CLS. Odpowiednia lampa (sb800) na sankach - tak.
d50 i 70 maja migawke hybrydowa i nie obsługują FP. możesz mieć synchro 1/1000 jak zakleisz styki (bez centralnego oczywiście) i body nie będzie wiedziało, że jest lampa na sankach. Krócej niż 1/1000 tez można ale wychodza wady matrycy. nie zalecam.
Dzieki qczman i Jacek_Z!
Już mi się to bardziej rozjaśniło
d50 i 70 maja migawke hybrydowa i nie obsługują FP.
Czyli stanęło na tym że trza by D80 lub wyżej by to działało w FP?
Sorki że tak przynudzam ale poprostu mam ciągle problemy z tym słońcem w plenerku przy portretach i myślałem że cosik się da sabinką zaradzić na to:).Teraz troche nie da się za bardzo sprawdzić tego na żywo więc tu Wam gitare zawracam;)
tak, tryb FP to d80 i wyzej.
ale 1/500 ci nie wystarcza? wyjdzie większa przysłona niż może chcesz - szczególnie w portrecie - ale da sie zrobic zdjecie.
moc sb800 będzie wystarczajaca dla robienia zdjęc z kilku metrów.
lampa musi dawac słabszy błysk niż jest światło zastane - to zwieksza zasięg
Właśnie ciężko mi coś powiedzieć czy 1/500 wystarcza bo nie miałem jeszcze możliwości przetestować tego w warunkach bojowych.Mam od tygodnia dopiero SB800.
Ale wydaje mi sie że jak będzie mocno słońce świecić to to może być za mało przy f2 lub 2.8.
Ostatnio robiłem zdjęcia portretowo-postaciowe w lesie 85 f1.4 "gołym" bez sabinki jeszcze i tam i w trybie A przy f2 wychodziło różnie pomiędzy 1/300 - 1/1000. no i właśnie niektóre czasy by dały rade a niektóre już za krótkie:( W lesie cień raczej jest ale jak przyjdzie wiosna to i słoneczka więcej będzie.I właśnie o to słoneczko się rozchodzi że czasem go za dużo jest i potem brzydkie przepały na twarzy albo na ubraniu. Do tej pory poprostu sobie radziłem tak że zdjęcia robiłem przy chmurkach na niebie albo właśnie w cieniu ale to troche słabe rozwiązanie jest:).
zgadza się, nie bedziesz mógł robić na tak otwartych przysłonach latem.
szczególnie ze minimalne ISO masz 200. będą ci wychodziły okolice f 8
jedyna rada by otworzyć dziurę to filtr szary (albo polaryzacyjny - jakieś 1,7 EV w praktyce)
zgadza się, nie bedziesz mógł robić na tak otwartych przysłonach latem.
szczególnie ze minimalne ISO masz 200. będą ci wychodziły okolice f 8
jedyna rada by otworzyć dziurę to filtr szary (albo polaryzacyjny - jakieś 1,7 EV w praktyce)
Dzięki za podsunięcie pomysłu. :-D
Teraz mi się przypomniało że kiedyś Andy_O gdzieś pisał że tak właśnie zrobił przy lampach studyjnych.
Jak nadejdzie wiosna to się porozglądam za filterkiem:) Serdeczne dzięki za pomoc!
Witam,
jestem świeżo upieczonym posiadaczem SB-800, wczoraj sprawdzałem i po ustawieniu w menu lampy SU-4, można ją wyzwolić zdalnie lampą wbudowaną w D50. Nie wiem jak działa automatyka, ale na pewno SB-800 ustawioną na statywie można wyzwolić zdalnie lampą z D50.
Pozdrawiam
lampa moze byc w trybie A i mieć swoja automatykę, oraz w trybe manualnym może pracować na częściach mocy.
A czy można sterować lampami Sb800 za pomocą Fuji S3 Pro z Sb800? Nie mówię tu o systemie M i A na lampie.