Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] panorama o zmierzchu
carla.rush
24-10-2011, 18:54
Poproszę o ocenę panoramy i wskazówki donośnie parametrów zdjęcia - co powinnam poprawić dla lepszego efektu?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/269/panoramaczorsztyn.jpg/)
exif:
D60, AF-S DX VR Zoom-Nikkor 18-55mm f/3.5-5.6G
Manual exposure, 1/100 sec, f/4.5, ISO 200, Compensation: -2/3
JaroPienza
24-10-2011, 19:19
Jeszcze nikt nic nie napisał ;) ?
Zacznijmy od początku. Kupić statyw. Ustawić na f/8-f/22 , ISO100,nie konieczny jest "manual exposure" ,a wystarczy ustawić na A , doczepić jakiś filtr połówkowy neutralny.
maniak666
24-10-2011, 19:39
Zacznijmy od początku. Kupić statyw. Ustawić na f/8-f/22 , ISO100,nie konieczny jest "manual exposure" ,a wystarczy ustawić na A , doczepić jakiś filtr połówkowy neutralny.
A następnie wrzucić na forum w regulaminowym rozmiarze, a taką do oglądania naprawdę- zalinkować.;-)
fotokornik
24-10-2011, 19:40
nikt nie napisał, bo teraz taka moda, nie podoba sie to nie piszą
No, jw. i jeszcze bym /drobiazg/ Radomsko poprawił ;)
A panoramka ciekawa, ciekawa!
ale mnie draznia takie posty "znawców"... dobra f8 jeszcze ok ale 22? co Ty doradzasz? czy na tym zdjeciu ktore tu widzimy jest zbyt plytka głębia ostrosci? nie wszystkie body nikona maja ustawienie iso100, manual exposure jest niezbedne do wykonania prawidlowej technicznie panoramy ....czyli kurde takiej jakiej tu widzimy!.... statyw nie zawsze jest niezbedny
wracajac do zdjecia.....
bardzo ladnie połączony material, moim zdaniem wszystko jest ok... lekki przepał, z ktorym na pewno sobie poradzisz przy najstepnym razie :) niebyle jaki tam pstryk... przemyslany kadr
witamy na forum :)
edit
za duze? te 1000px w regulaminie to za duzo... powinno byc max 900... ja mam monitor z rozdzielczosci 1024x768 i 90% zdjec musze przewijac na tym forum......
JaroPienza
24-10-2011, 20:05
ale mnie draznia takie posty "znawców"... dobra f8 jeszcze ok ale 22? co Ty doradzasz? czy na tym zdjeciu ktore tu widzimy jest zbyt plytka głębia ostrosci? nie wszystkie body nikona maja ustawienie iso100, manual exposure jest niezbedne do wykonania prawidlowej technicznie panoramy ....czyli kurde takiej jakiej tu widzimy!.... statyw nie zawsze jest niezbedny
wracajac do zdjecia.....
bardzo ladnie połączony material, moim zdaniem wszystko jest ok... lekki przepał, z ktorym na pewno sobie poradzisz przy najstepnym razie :) niebyle jaki tam pstryk... przemyslany kadr
witamy na forum :)
jeżeli ktoś nie zrozumiał to od f/8 do f/22 i tu już zależnie od obiektywu i body .
Panorama z ręki hmmm będe śledził Twoje wątki.
A ja doradzam to czego się sam nauczyłem.
Nie wytykam komuś kto chce pomóc.
maniak666
24-10-2011, 20:10
Jarek-Grega spytaj.
Coś mi się zdaje że z ręki większość swoich walił.
tylko koniecznie chce widziec szczery komentarz
Al Koholik
24-10-2011, 20:22
jeżeli ktoś nie zrozumiał to od f/8 do f/22 i tu już zależnie od obiektywu i body .
A ja doradzam to czego się sam nauczyłem.
Nie wytykam komuś kto chce pomóc.
W moim dorobku zaledwie kilka panoram zostało zrobionych przy użyciu statywu i to tylko w tedy gdy liche światło nie pozwalało zrobić zdjęć z ręki.
Jedną z trudniejszych rzeczy przy panoramach jest kadrowanie. Trzeba się poważnie zastanowić co, gdzie i jak. Tak żeby efekt finalny miał jakąś zjadliwą kompozycje, a to wbrew pozorom nie jest łatwe. Tu rewelacji może nie ma ale nie jest też źle.
Edit:
W swoim dorobku mam nawet panoramę zrobioną z małego promu wycieczkowego... a bujało tam ostro :)
carla.rush
24-10-2011, 20:27
dzięki za wskazówkę ;) zdecydowanie "jakiś" filtr by mi się przydał -ten poblask na niebie i sam jego kolor mnie w pełni nie zadowolił
Panorama jak panorama ale autorka jaka ładna:)
Sorki ale bardziej moj wzrok leci w Twoją stronę, a nie zdjęcia, które wrzuciłaś pod ocenę :)
carla.rush
24-10-2011, 20:33
A następnie wrzucić na forum w regulaminowym rozmiarze, a taką do oglądania naprawdę- zalinkować.;-)
pardon ;) to mój pierwszy post, poprawię się ;)
carla.rush
24-10-2011, 20:48
dzięki wszystkim za komentarze, szczególnie te dotyczące wykonania panoramy :D szczerze, jestem początkującą osobą i jeszcze wiele przede mną, wiem że zdjęcie nie porywa ale po to je wstawiłam by dowiedzieć się od Was czegoś konkretnego, przemyśleć i przetestować Wasze porady na przyszłość. Być może za jakiś czas zaskoczę Was pozytywnie ;)
Widzę, że poruszyliście temat wykonania panoramy z ręki i ze statywu. Tutaj akurat nie miałam stabilnego oparcia, ani statywu, robiłam z ręki i też dlatego takie parametry bo przy iso 100 już wychodziły rozmazane. Jeszcze za wiele nie mogę się wypowiadać na ten temat bo nie mam doświadczenia - to jedna z moich pierwszych panoram ;p
Dobrze, że próbujesz i pokazujesz - większość z nas w ten sam sposób zaczynała i nauczyła się wiele... a teraz przekazuje wiedzę ;)
Gwarantuje Ci, że postęp to kwestia czasu... zależy tylko jak dużo czasu jesteś w stanie poświecić na fotografowanie :D
Jeśli chodzi o temat panoram, to... no cóż... Zaczynając swoją przygodę z fotografią, trafiłem właśnie tu, na Forum... a na nim poznałem, takiego jednego, łysego (prawie tak jak ja :lol:)... Greg się nazywa bodajże :p ;)
Przekazał trochę informacji nt samego robienia zdjęć panoramicznych, ale ... z czasem, napisał bardzo ciekawy tutorial, związany właśnie z tematem przygotowywania/obrabiania panoram -> POLECAM! (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=127754)
I przyznaje bez bicia, po dziś dzień stosuję tę technikę...
... jak na razie mnie nie zawiodła - wręcz przeciwnie :)
krokus66
24-10-2011, 21:11
nikt nie napisał, bo teraz taka moda, nie podoba sie to nie piszą
Niezupełnie, naród przepracowany jest, tyrają po godzinach gdyż oszczędzają na nowy D800 i D4.:lol:
Początki nie są złe, precyzja i doskonałość przychodzi z czasem - z setkami zrobionych zdjęć.
Nikonozaur
24-10-2011, 21:26
Zdecydowanie zgadzam się z Hubertem. A od siebie dodam, trzeba ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć, efekty przyjdą "same".
Najpewniej włożyłaś tu trochę pracy jednak zaprezentowana panorama jest tylko zdjęciem o niczym, poza potężną długością nie ma na czym zawiesić oka. Kolorki ok. ;)
JaroPienza
25-10-2011, 00:29
tylko koniecznie chce widziec szczery komentarz
zawsze są szczere