PDA

Zobacz pełną wersję : D700 w okolicach Łodzi do obejrzenia

rgt
24-10-2011, 18:07
Witam.

Jak wiele osób przede mną - stoję przed wyborem D700 i 5D. Raczej się przychylam do D700.

I tu moja prośba - czy byłby ktoś w Łodzi lub okolicach, u kogo mógłbym zobaczyć D700 na żywo?

pozdrawiam
Robert

D_Z_I_A_D_E_K
24-10-2011, 18:31
fotojoker???

rgt
24-10-2011, 18:35
Ostatecznie tak ;)

mOSAd
25-10-2011, 01:16
Do czego ta puszka ma być? Jeżeli cokolwiek co potrzebuje niezłego AF-a, to D700 będzie lepsze. Praca w plenerze, sterowanie lampami błyskowymi, eksperymentowanie ze światłem - raczej Nikon. Jeżeli możesz odpuścić AF, to w Canonie masz kilka naprawdę genialnych (i drogich) szkieł profi do pewnych zastosowań, szczególnie jasnych stałek, które nie mają wymiernych odpowiedników w Nikonie. Podobnie jest gdy kusi filmowanie - Canon to jedyna sensowna opcja aktualnie. Także podpinanie szkieł z innych systemów wygodniejsze. Warto pójść do FJ i pomacać. Jak leży w dłoni jedna i druga. Czy ciężar ma znaczenie. Czy potrzebny grip. Jak z nim całość działa itp. Pod względem ergonomii można do każdej się przyzwyczaić, szczególnie jak nie znasz przeciwnego obozu. :D To według mnie inne puszki i pomacanie to tylko część prawdy. D700 sprawdzi się prawie wszędzie. 5D ma bardziej ograniczone zastosowania. Ale bywa w nich lepszy. Bez specyfikacji tego, co fotograf chce, czyli jeżeli pragnie spróbować wszystkiego - polecałbym D700. Jeżeli dokładnie potrafi sprecyzować swoje potrzeby - być może 5D - to zależy.

rgt
25-10-2011, 09:30
Zdjęcia ślubne - reportaż, ślub, wesele, plener, grip niezbedny
Filmowanie niekoniecznie, a nawet zupełnie nie.
5D niepokoi mnie słabym AF.

Pewnie dziś podjadę do FJ i "pomacam".

Do tej pory używałem analogowych luster Minolty, cyfra to Pentax K200D, również ze stałkami m42 i Psix

mOSAd
25-10-2011, 10:49
D700 polecam zatem. Do tego co wymieniasz jest świetne. Z gripem bardzo wygodnie się go używa chociaż trochę waży. Z obróbką jest trochę więcej zachodu niż w Canonie, gdyż trzeba sobie dobrze warsztat dopasować pod względem kolorów. Adobe nie jest tu mistrzowskim partnerem niestety. Na szczęście da się, co wielu fotografów udowadnia. Jednak może to oznaczać zmianę przyzwyczajeń lub nawet stylu. Z D700 zyskasz wygodniejsze fotografowanie, częściej złapiesz ten właściwy moment w płaszczyźnie ostrości. Z 5D mniej się naklniesz podczas obróbki momentami. Masa D700 jest też całkiem spora wraz z gripem. Ważne by ten kupić oryginalny, gdyż D700 nie ma zabezpieczeń przed eksperymentalnymi i nie trzymającymi parametrów obcymi źródłami zasilania.
W stosunku do 5D dostajesz lepsze wysokie czułości. Rewelacyjny - choć znowu ciężki - 24-70 jest także w systemie Nikona bardzo silnym głosem za tym systemem, przemawiającym za nim w wymienionych dziedzinach.