PDA

Zobacz pełną wersję : D70s + wbudowana lampa - obiektyw = nie robi zdjecia:(

-malcoln-
16-02-2007, 01:03
witam, mam mały problem jesli chodzi o wbudowaną lampe i zdjeca bez obiektywu, np pinhole, bez obptyki w trybie manualnym mozna robic fotki i niema z tym problemów jedna gdy właczy sie lampe to zdjecie niepojdzie.... po zamknieciu lampy mozna dalje pstrykac dowoli, ale jelsi niema obiektywu to z lampą fotka nieprzejdzie.... :( to standard? czy mzoe pojedyńcza przypałosć? moze można to jakosc obejsc?? mam d70s od 2 dni wiec mogłem cos przeoczyc tak wiec prosze o jakies info na ten temat. z góry dzięki za info.

Zink
16-02-2007, 19:14
Przestaw Flash Mode z TTL na Manual. W TTL nie może zrobić pomiaru jeśli nie ma obiektywu, więc w ogóle nie pozwala zrobić zdjęcia. Sam straciłem sporo dobrych sytuacji zdjęciowych, bo nie wiedziałem o tym.

-malcoln-
16-02-2007, 19:59
no racja, już działa:) dzięki !! pozdrawiam

Jacek B.
17-02-2007, 12:51
zdjęcia bez obiektywy? Na czym to polega? może ktoś wrzucic taką fotkę?

Zink
17-02-2007, 13:47
Ja się troszkę pobawiłem bez obiektywu zaraz po kupiniu body - jak jeszcze nie miałem obiektywu a już chciałem wypróbować aparat :).

http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=8075

Z drugiej strony przestawienie na manual nie jest konieczne tylko przy braku obiektywu, ale też jeśli używa się obiektywów manualnych.

Master
18-02-2007, 02:19
Rozwalił mnie Twój link:-D
Nie zeżarł Cie strach? A paprochy?

micruz
18-02-2007, 02:34
Eee bez przesady...fotografia otworkowa to bardzo dobre doświadczenie życiowe. Polecam każdemu - miłe wspomnienia związane z tego typu zdjęciami od razu wracają :)

prz3mo
18-02-2007, 13:20
heheheh.... nie trafilem wczesniej na ten link z własnej roboty obiektywem :D hehehe, fajnie :)