Zobacz pełną wersję : Aparat z wybieraniem punktu ostrości po zrobieniu zdjęcia.. :)
Jak już było to usuńcie :P
http://pej.cz/Najpierw-zrob-zdjecie-a-potem-je-wyostrz-Przelom-w-dziedzinie-fotografii-a1143
Bokehu z kilkulistkowej przysłony to to nie zrobi, ale problem z BF/FF tu nie istnieje :) może kiedyś to w nikonie zamontują :P
jackrabbit
23-10-2011, 23:32
nie no co Ty, nie bylo :D
bardziej by sie w Canonie przydalo hihihi
Michał Jędrak
23-10-2011, 23:37
Lytro nawet taki drogi nie będzie. Od około 399$, więc tyle co kompakt. Niestety widziałem też, że ma tylko 2 przyciski (on/off i zrób zdjęcie), więc można zapomnieć o jakimkolwiek sterowaniu aparatem. Technologia wydaje się rewolucyjna, ale póki co jest skierowana do mas, bo to z mas jest kasa. Poza tym ja coraz częściej próbuję fotografować tak, jak na filmie, czyli robię tak, aby już w trakcie robienia zdjęcia mieć jak najmniej pracy w LR/PS. Gdybym jeszcze musiał do każdego zdjęcia ustawiać ostrość na kompie, to bym chyba oszalał. I właśnie dlatego coraz mniej mnie ten aparat podnieca. Zwłaszcza, że ja podczas zdjęcia raczej wiem, co chcę mieć ostre...
Władca Pixeli
23-10-2011, 23:50
Gdybym jeszcze musiał do każdego zdjęcia ustawiać ostrość na kompie, to bym chyba oszalał. I właśnie dlatego coraz mniej mnie ten aparat podnieca. Zwłaszcza, że ja podczas zdjęcia raczej wiem, co chcę mieć ostre...
Problem w tym, że obecne aparaty coraz częściej ustawiają ostrość nie tam gdzie chcemy :mrgreen:
Rafał_Sz
24-10-2011, 07:56
Dla "mas" stwierdzenie głębia ostrości jest całkowicie enigmatyczne. Więc po cholerę im coś, co służy praktycznie wyłącznie do zabawy głębią ostrości?
:)
bo oni się nie będą bawić się glębią ostrości tylko wkońcu będą mieli ostrość tam gdzie być powinna ;)
o ile w kompaktach ostrość jest wszędzie to w systemach "lustrzanek" bez luster czyli 3/4 o dziwo trzeba ją ustawiać na konkretnym obiekcie :shock:
również znajdzie to zastosowanie w aparatach które nie mają kilku punktów ostriości, jesli takie są :???:
Z tego co spróbowałem się pobawić zamieszczoną tam aplikacją, to było tam możliwe ustawianie jedynie dwóch rodzajów ostrości. Na nieskończoność oraz na jeden wybrany obiekt. W dodatku nie działało to zbyt dobrze i nie reagowało na żadne odstępstwa od podstawowych kilku obszarów. Ciekawe jak to w praktyce wyjdzie. No i co z regulacją głębi ostroci? Jaka ona będzie? Bardzo papierowa, mniej papierowa? Jaka będzie jakość obrazu? Chętnie poczytam recenzje z tego cudaka. W zasadzie nie widzę za bardzo zastosowań dla takiego aparatu jednak. :(
a ja mimo wszystko wierzę że to będzie przełom.
zawsze było kiedyś coś na początku prostego i nie za bardzo nadającego się do użytku, a mądrzy ludzie z doliny krzemowej i innych takich tak technologie rozwinęli że dziś używają je ludzie na całym świecie. Wyobraźcie sobie taki system w nikonie za 5-10 lat że zrobisz zdjęcie na imprezie a nie daj boże Ci ostrość ustawi między ludźmi na ścianie a Ty poprostu weźmiesz suwak, przesuniesz w lewo i ostrość wróci na imprezowiczów? to by było coś pięknego i dziś niepojętego.
Dziś taki aparat nie ma nic oprócz włącz/wyłącz ale za pare lat.. Ja się tam cieszę że takie coś wkońcu opracowali, i tylko czekać kiedy to dopracują, a kiedy sprzedadzą patent i zaczniemy takie coś dostawać w Nikonie czy Canonie :) fajna sprawa :)
Witam. Faktycznie pomysł niesamowity. Odpada problem z łapaniem ostrości :) Ja kiedyś myślałem o czymś takim skoro aparat potrafi robić serie zdjęć to czemu nie zrobi seri zdjęć z różnie oddaloną/ przybliżoną głębią ostrości, i wtedy wybierało by się te zdjęcie które nam pasuje :P
to czemu nie zrobi seri zdjęć z różnie oddaloną/ przybliżoną głębią ostrości, i wtedy wybierało by się te zdjęcie które nam pasuje :P
Stary numer, m.in. z makro fotografii ;)