Zobacz pełną wersję : Af w D300 a D300s
Hammer555
23-10-2011, 17:29
Witam serdecznie wszystkich uzytkownikow. Mam pytanie odnosnie dzialania AF w D300 i D300s. Nie chodzi mi tu oszybkosc , jak o sama precyzje ustawiania ostrosci, szczegolnie przy gorszym swietle (przykladowo - pokoj i zapalona lampka , badz dwie) ze stalkami od 1.8. Czy jest duza roznica miedzy tymi modelami w prcyzji AF? Przerozne testy ogolnikowo pokazuja ze jest , ale chcialbym sie dowiedziec od uzytkownikow jak to wyglada w praktyce. Przymierzam sie wlasnie do zakupu i waham sie miedzy tymi dwoma modelami, glownie chodzi mi wlasnie o ta precyzje AF, na D700 mnie nie stac a w D7000 z tym AF nie jest za ciekawie. Dziekuje za wszelkie porady...
hostman22
23-10-2011, 19:41
Witam serdecznie wszystkich uzytkownikow. Mam pytanie odnosnie dzialania AF w D300 i D300s. Nie chodzi mi tu oszybkosc , jak o sama precyzje ustawiania ostrosci, szczegolnie przy gorszym swietle (przykladowo - pokoj i zapalona lampka , badz dwie) ze stalkami od 1.8. Czy jest duza roznica miedzy tymi modelami w prcyzji AF? Przerozne testy ogolnikowo pokazuja ze jest , ale chcialbym sie dowiedziec od uzytkownikow jak to wyglada w praktyce. Przymierzam sie wlasnie do zakupu i waham sie miedzy tymi dwoma modelami, glownie chodzi mi wlasnie o ta precyzje AF, na D700 mnie nie stac a w D7000 z tym AF nie jest za ciekawie. Dziekuje za wszelkie porady...
tutaj masz chociaż odp http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=1569298&postcount=12 (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=1569298&postcount=12)
dodam że nie wszyscy widzą taka różnice w działaniu AF, s nie miałem ale wiem że szkła trzeba plewić :)
Najpewniejszy af jest chyba w d2x ;)
Podobno moduł AF w D300s został troszkę ulepszony na ile trudno powiedzieć
ale można powiedzieć na pewno że jest on jednym z lepszych na rynku w tym segmencie.
Miałem i polecam D300s. pozdr.
Miałem D300 -3 lata od roku mam d700 - pstrykam koło 50tyś fotek rocznie - działanie af w obu jak dla mnie bez różnicy :) Owszem, inaczej się zachowują w różnych sytuacjach, ale dając plusy i minusy u mnie wychodzi po równo :)
Hammer555
25-10-2011, 15:44
Dziekuje za odpowiedzi. Zakupilem D300s , jutro powinna byc przesylka. Pozdrawiam ...
Jeśli można wiedzieć - gdzie kupowałeś i za ile?
A ja wlasnie kupilem D300 i po odliczeniu gratisow i VAT body wyszlo mnie 1580zł :)))) i jak narazie nie moge wyjsc z zachwytu poniewaz obok lezy D50 co prawda do niego mam sentyment ale przepasc jaka dzieli te aparaty jest naprawde ogromna. AF to bajka :) ciekaw jestem czy rzeczywiscie jest az taka roznica miedzy 300 a 300s
pozdrawiam ;)
Hammer555
25-10-2011, 21:39
Jeśli można wiedzieć - gdzie kupowałeś i za ile?
Oczywiscie - Jestem obecnie w Anglii wiec kupilem na e bayu angielskim za 700 funtow z przesylka. Sztuka jak nowka, 0 rys, odznaczen na dody itd. do tego na gwarancji . Przebieg 3000.
Hammer555
25-10-2011, 22:01
A ja wlasnie kupilem D300 i po odliczeniu gratisow i VAT body wyszlo mnie 1580zł
Gratuluje zakupu, zycze aby sluzyl jak najdluzej. Ja natomiast robie przesiadke z D90 , glownie z powodu AF i nie szybkosci (chociaz sie przyda jak najbardziej) ale przede wszystkim celnosci. Moj D90, jesli chodzi o AF pieknie dzialal jak bylo duzo swiatla i tak dalej, w ciemniejszych pomieszczeniach platal mi takie figle szczegolnie z jasnymi stalkami typu 35 1.8 , 50 1.4 ze poezja. Zawsze musialem robic po trzy zdjecia danej sceny aby miec pewnosc wtrafienia AF. Z tego wzgledu zakupilem d300s. Mam nadzieje , ze tam zobacze roznicze w precyzji tego AF. Pozdrawiam ...
Gratuluje zakupu, zycze aby sluzyl jak najdluzej. Ja natomiast robie przesiadke z D90 , glownie z powodu AF i nie szybkosci (chociaz sie przyda jak najbardziej) ale przede wszystkim celnosci. Moj D90, jesli chodzi o AF pieknie dzialal jak bylo duzo swiatla i tak dalej, w ciemniejszych pomieszczeniach platal mi takie figle szczegolnie z jasnymi stalkami typu 35 1.8 , 50 1.4 ze poezja. Zawsze musialem robic po trzy zdjecia danej sceny aby miec pewnosc wtrafienia AF. Z tego wzgledu zakupilem d300s. Mam nadzieje , ze tam zobacze roznicze w precyzji tego AF. Pozdrawiam ...
Na pewno zobaczysz różnice w działaniu AF:)
Sam zrobiłem przesiadkę z D90 na D300s. Jeżeli chodzi o AF to różnica jest głownie w gorszych warunkach oświetleniowych. Dodatkowo jak D300s potwierdzi ostrość to jest ona dokładnie we wskazanym miejscu. Z D90 było nieco więcej wpadek, ale dawał radę.
Natomiast co na plus jeszcze bym zaliczył, co rzuciło mi się w oczy, to pomiar światła. W D300s lepiej to działa. :)
Hammer555
28-10-2011, 01:24
No i mam d300s. Roznica w Af w ciemniejszych pomieszczeniach (i nie tylko - chodzi tu o boczne punkty przy dobrym swietle) do D90 REWELACJA. Na poczatku z 35 1.8 dziwnie sie zachowywal ale zrobilem test na ff/bf i byl lekki bf i po mikroregulacji POEZJA:) Wszystko w trafia w punkt, jutro bede sprawdzal kolejne szkla. Narazie jestem niesamowicie zadowolony! Ogolnie wykonanie tego cuda, wielkosc, rozklad przyciskow (chociaz w D90 juz tez byl niezly) to bajka. I co musze powiedziec to pomiar swiatla lepiej dziala jak w D90, poza tym jesli chodzi o szumy to na czulosciach 800-1600 (wiadomo wszystko zalezy od naswietlenia sceny) sa one jakies "przyjazniejszsze" niz w D90. Pozdrawiam...
Z tym AF to jest różnie, ogólnie jest odrobinę lepiej niż w D300 ale nie jest to sztywna reguła. Dużo zależy od szkła, bywało tak że D90 z jednym szkłem ostrzył mi w danych warunkach lepiej niż D300s z innym.
Ja robiąc zdjecia w ciemnych warunkach sigma 30/1.4 na D300 i D300s róznicy w AF nie widzę.
W obu czasami się gubi, rzadko ale się gubi.
boban1819
01-11-2011, 17:03
Ja również nie widzę różnicy w pracy AF miedzy d300 a d300s. porównywałem na przykładzie gdzie D300 wariował mi z łapaniem ostrości, po przepięciu na D300s nie bylo lepiej.
Czy przypadkiem nie jest to jakas wydumana "poprawa" ? albo sprytny chwyt PRowóc Nikona :P
karolznin
16-11-2011, 18:23
d300s ma 15 czujników krzyżowych - wie ktoś, które ?
d300s ma 15 czujników krzyżowych - wie ktoś, które ?
Tak, centralne:)
karolznin
16-11-2011, 19:04
dzięki
czyli po wyborze 11 pól zostają trzy :)
Krzysiek Basel
18-11-2011, 12:19
Mam D300 i D300s. Nie testowałem AF specjalnie pod ten temat, ale z ogólnej pracy raczej nie zauważam różnicy. Być może w specjalistycznych testach coś wyjdzie, ale w praktyce to trudne do zauważenia. Jeśli możesz dołożyć do D300s to zrób tak. Slot na dwie różne karty bardzo się przydaje.
A ja dziś chciałem prosić szanowny kolektyw o zobaczenie poniższych zdjęć i komentarz co myślicie o ostrości.
Dziś miałem go pierwszy dzień na dworzu, pojechałem w teren potestować nowego D300s bo było całkiem przyjemne światło.
Pytanie do znawców - jak Wam się widzi ostrość na poniższych zdjęciach ??? (proszę nie zwracać uwagi na kompozycję). Zdjęcia to jpg wyeksportowane bez żadnej obróbki z rawów w największym rozmiarze.
Wszystkie robione obiektywem Nikkor 55-200 VR f od 4 do 5.6
1. http://www.flickr.com/photos/kacperpokorski/6371877387/sizes/o/in/photostream/
Ostrość na ptaku, moim zdaniem przy powiększeniu to nie jest to co być powinno, pytanie czy to kwestia poruszenia się ptaka, czy działania systemu VR, moje poruszenie czy obiektyw na ogniskowej 200 jest zwalony i powinien być oddany do kalibracji?
2. http://www.flickr.com/photos/kacperpokorski/6371745643/sizes/o/in/photostream/
ostrość na jabłku, wiem, że nietrafione, zamieszczam poglądowo, jestem ciekaw co o takiej "ostrości" sądzicie?
3. http://www.flickr.com/photos/kacperpokorski/6371742161/sizes/o/in/photostream/
Tu również ostrość na jabłku, na skazie na jego powierzchni, tym razem chyba jest ok?
Dajcie proszę znać, czy takie ostrości są ok, czy są akceptowalne czy może trzeba obiektyw albo aparat oddać do seriwsu? A może to ja przesadzam doszukując się niewiadomo jakiej perfekcji AF ?
Z góry dziękuję za odpowiedzi i pomoc.
Page Not Found
Sorki, już poprawiłem linki w poprzednim poście
Na 1 nie trafiłeś, ostrośc jest za ptakiem.
Na 3 trafiłeś. Wg mnie jest OK, bo pracujesz na otwartym szkle i to takim nie najwyższych lotów, ujmę to delikatnie. Trzeba je przymknąć ze 2 przysłony. Tylko wtedy będzie to przysłona ...11. Niestety.
Jeśli na jedynce celowałeś w oko ptaka, to nie dziwne, ze lekko przestrzelone. Oko czarne, plamka wokół oka czarna, jednym słowem zero kontrastu.
AF ma prawo nie trafić, tym bardziej, ze jak to ujął Jacek_Z, to szkło najwyższych lotów nie jest.
2 i 3 trafione, z tym, że na 2 robiłeś na 200mm, czyli na samym końcu i ta ostrość jest jaka jest. Na trójce robiłeś na 100mm i jest dużo lepiej.
Generalnie jest ok, nic nie musisz wysyłać, do żadnego serwisu. Rób zdjęcia i zbieraj na lepsze szkła.
Tutaj masz test tego obiektywu: http://www.optyczne.pl/18.4-Test_obiektywu-Nikon_Nikkor_AF-S_DX_55-200_mm_f_4-5.6G_ED_Rozdzielczość_obrazu.html
Warto wiedzieć gdzie obiektyw uzyskuje jaką rozdzielczość i o ile warunki na to pozwalają i kompozycja, stosować optymalne ustawienia.