PDA

Zobacz pełną wersję : [D300] Co się popsuło ???

McSimus
23-10-2011, 14:33
No i w końcu mnie szczęście w tyłek kopnęło, na dodatek nie podczas zabawy (przestroga dla tych co olewają zapasowy sprzęt na sesji).
Podpowiedzcie zanim zajmie się tym serwis. Co się mogło schrzanić w mojej trzysetce ?

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/10/DSC_7465-1.jpg
źródło (http://i8.photobucket.com/albums/a41/McSimus/DSC_7465.jpg)

Gdyby to miało jakieś znaczenie to migawka machnęła prawie 54 kilo pstryków.

Grzybu
23-10-2011, 14:50
To mi wygląda na zacięcie się lamelki migawki.

Flores
23-10-2011, 19:12
Co się schrzaniło? Coś z AWB chyba ;)

A tak na poważnie, ciągle się tak dzieje? Czy to była pojedyncza klatka?

Tom-Fot
23-10-2011, 22:12
Witaj!
D300 to bardzo dobry sprzęt, ale zdarza się , że coś puści!
Wg. mnie to walnęła migawka. Spróbuj ją przedmuchać, ale delikatnie, może wcisnęło się coś ze śmieci

McSimus
24-10-2011, 08:56
To nie była pojedyncza klatka. W kościele jechałem z lampą i było OK. Dopiero przed samym wyjściem zauważyłem na wyświetlaczu ten pas. Tyle, że przy lampie było to tylko leciutkie rozjaśnienie, coś jakby podświetlona lekko światłem ściana. Dopiero po wyjściu z kościoła i wyłączeniu lampy wyszło to cudo. Balans w kościele ustawiony był na lampę. Po wyjściu przestawiłem na auto ale Opanda pokazuje w EXIFie już zupełnie co innego.
Dobrze, że miałem w torbie D80 w zapasie. Szybkie przepięcia szkła i dalej do roboty.

Grzybu
24-10-2011, 12:09
To by się zgadzało. W kościele łapałeś światło z lampy, które to docierało do matrycy gdy była całkowicie otwarta (czas synchronizacji), światła zastanego miałeś pewnie niewiele. Jak wyszedłeś na pole :P ( no dobra na zewnątrz) to światła zastanego miałeś więcej i czasy się skróciły. Mnie to wygląda na zacinającą się lamelkę zamykającą. Na chwilę się przycinała naświetlając jeden kawałek matrycy mocniej.

McSimus
24-10-2011, 12:53
Warto za to brać się samemu czy lepiej jednak znowu pukać do serwisu bram?

Grzybu
24-10-2011, 15:04
Noo tego to Ci nie powiem. To co możesz zrobić to otworzyć migawkę i przedmuchać gruchą prowadnice (??) lamelek i komorę lustra.
Potem możesz spróbować przestrzelić kilkanaście klatek i liczyć na to że to jakiś paproch się tam zawieruszył i w ten sposób się go pozbędziesz.
Inne ingerencję raczej odradzam.

Jatin
28-10-2011, 07:45
Tak jak koledzy wyżej, umarła migawka, jednak obawiam się że czyszczenie nie pomoże. Ewidentnie widać że to stałe utrwalone uszkodzenie, skoro przy synchronizacji z lampą się wyrabia.

McSimus
28-10-2011, 13:22
No to chyba musi poczekać z serwisem do przypływu gotówki :(

hostman22
28-10-2011, 22:03
a jaki przebieg ?

bil78
28-10-2011, 22:44
a jaki przebieg ?

Gdyby to miało jakieś znaczenie to migawka machnęła prawie 54 kilo pstryków.

jak byk napisał :P:P:P

Grimes
28-10-2011, 22:51
Kurcze coś mało natrzaskała. Wszystko wskazuje na migawkę, ale może warto najpierw wyjąć baterię, zresetować ustawienia, spróbować na innej karcie pamięci. Może karta złapała jakiś błąd. Nic to nie kosztuje. Przedmuchanie swoją drogą, ale raczej to nie wina kurzu.

ADAS
29-10-2011, 14:11
Kurcze coś mało natrzaskała. Wszystko wskazuje na migawkę, ale może warto najpierw wyjąć baterię, zresetować ustawienia, spróbować na innej karcie pamięci. Może karta złapała jakiś błąd. Nic to nie kosztuje. Przedmuchanie swoją drogą, ale raczej to nie wina kurzu.

niepoprowany, optymista

hostman22
29-10-2011, 19:44
jak byk napisał :P:P:P

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/02/bag-1.gif
źródło (http://klubkm.pl/forum/images/smilies/bag.gif)

McSimus
31-10-2011, 11:17
Niestety ale to wszystko praktycznie zrobiłem i nic. Może tylko mocniej przedmucham ...
Przy okazji kolega franki podesłał mi ofertę z allegro http://allegro.pl/migawka-nikon-d200-d300-nowa-fv-i1894027789.html.
W ofercie jest wzmianka o serwisie w Gdańsku. Ktoś coś może więcej w temacie podpowiedzieć ? Ktoś korzystał z ich usług ?

jo44
31-10-2011, 15:21
Pewno chodzi o to: http://www.okserwis.com.pl/sklep/index.php?option=com_content&view=article&id=11&Itemid=26.

boban1819
31-10-2011, 18:33
normalna sprawa, prawo murphiego dziala :D
mi migawka podła w polowie relacjonowania koncertu :) zrobilem supporty i na scenie mial wyjsc Riverside. coz na ekraniku pojawil Err.
Przestroga na innych, ze back up to wazna kwestia !

McSimus
18-07-2012, 14:28
No i aparat wrócił z serwisu. Czas od wysłania do powrotu - miesiąc.
Jak już wspominałem w innym temacie koszty były następujące.
Wycena: D300 wymiana migawki. Wymiana kompletu oklein i zaślepki USB/AV.
Koszty i ceny (już z podatkiem VAT):
- robocizna - 480 zł
- transport (odesłanie do klienta) - 24,99 zł
*wymagane części:
- shutter unit - 317,89 zł
- rear rubber unit - 14,69 zł
- bottom cover unit - 14,69 zł
- grip rubber unit - 96,31 zł
- I/F rubber unit - 48,71 zł
- IF lid - 14,69 zł
Czyli razem do zapłaty części z robocizną i przesyłką 1011,96 zł - TYSIĄC DWANAŚCIE złotych prawie z czego sama migawka to TYLKO NIECAŁE 320 zł !!!
Sama wycena zajęła serwisowi tydzień, również tydzień trwało przyjęcie aparatu do serwisu.
Dla przypomnienia, przebieg to ok 54 kilo klapnięć.
W ramach podziękowania za skorzystanie z usług serwisu dostałem oczywiście wspomniane czekoladki.
Nie otrzymałem z serwisu informacji o wysłaniu aparatu ani mailem ani SMS-em a jedynie informację z DHL że przesyłka została nadana przez serwis. To trochę nie tak powinno byc ale ... Jeszcze tylko krótka spinka z kurierem, który zadzwonił z informacją, że za trzy minuty jest przed domem - ja oczywiście na telefon czekałem od rana żeby się umówić a tak przez całe miasto, kolejka w salonie porzucona, parę job... posłanych ale niech tam.
Na razie aparat działa prawidłowo. Sprawdzenie w boju za kilka dni.

stachmuszel
18-07-2012, 14:46
No to nieźle liczą sobie za robociznę. Dla wprawnego serwisanta to max. 2h roboty.

Marta Baranowska
18-07-2012, 14:46
ajj... koszt duży coś wyszedł :(

kichu
18-07-2012, 14:50
1000 zl piechota nie chodzi, ale koszt naprawyrzeklbym - standardowy.

niedawno wymienialem migawke (w Fixation/UK) i realia naprawy naszych zabawek sa takie, ze kazda naprawa wymagajaca wiekszego rozebrania puszki -to sa koszty robocizny na poziomie 500 zl plus oczywiscie czesci. Technik, z ktorym konsultowalem pare kwestii zwiazanych z wymiana powiedzial, ze jak juz rozbiora aparat przy takiej naprawie, to czy wymieniaja tylko migawke, czy np. jeszcze matryce, to wiele na ich robocizne juz nie wplywa. I oni tam przy kazdej 'major repair' biora po prostu staly ryczalt za robocizne (ok 100 funtow) + czesci i juz.

Przy okazji mojej wymiany migawki zapytano mnie czy nie chce od razu wymienic calej mechaniki - naciag lustra itd. czy jak to sie tam nazywa - bo pucha od nowosci, przebieg ok 110 tys - a te czesci to juz raptem 200 zl wiecej i koszt robocizny sie nie zmienia juz. Bo technik zasugerowal, ze przy tym przebiegu moze byc tak ze migawka pociagnie nastepne 100 tys albo wiecej, a po nastepnych 40 okazuje sie, ze pada naciag lustra i trzeba na nowo rozbierac.

AndrzejMirek
18-07-2012, 16:47
To i tak tanio zapłaciłeś. Ze mnie zdarli 1999 zł.

McSimus
19-07-2012, 10:01
Technik, z którym konsultowalem parę kwestii związanych z wymianą powiedział (...)
Może i kiedyś u nas też tak będzie, może ... ;)

H1TM4N1500
19-07-2012, 14:17
To i tak tanio zapłaciłeś. Ze mnie zdarli 1999 zł.

Ło matko. Przy takiej kwocie już zacząłbym się zastanawiać czy nie oddać aparatu w inne sprawne ręce bo za to można już kupić "połowę" drugiej trzysetki.

McSimus
20-07-2012, 13:48
Ale te dwa kawałki to chyba przy D3 a nie D300 ?

enthropia
21-07-2012, 02:59
No to nieźle liczą sobie za robociznę. Dla wprawnego serwisanta to max. 2h roboty.

Podejrzewam, że wiele się nie pomyliłeś. Roboczogodzina u nich to zapewne ok. 250 zł.
Z resztą, to powinno być na fakturze, może kol. McSimus objawi prawdę.

McSimus
23-07-2012, 10:23
No przecież podałem co było na fakturze. Robocizna 480 zł czyli wychodziłyby dwie godziny po 240 zł.
Niestety SERWIS NIKON POLSKA jest firmą rewelacyjną.
Przy okazji wymiany migawki wyczyścili mi również wyświetlacz i szybkę od środka. Szkoda tylko, że teraz widzę cały syf i smugi. Nie można było zostawić tego w spokoju ? I co mam drugi raz wysyłać aparat i płacić za wyczyszczenie wyświetlacza ?

enthropia
23-07-2012, 19:10
No przecież podałem co było na fakturze. Robocizna 480 zł czyli wychodziłyby dwie godziny po 240 zł.
Niestety SERWIS NIKON POLSKA jest firmą rewelacyjną.
Przy okazji wymiany migawki wyczyścili mi również wyświetlacz i szybkę od środka. Szkoda tylko, że teraz widzę cały syf i smugi. Nie można było zostawić tego w spokoju ? I co mam drugi raz wysyłać aparat i płacić za wyczyszczenie wyświetlacza ?

No tak, ale może jest to tam dokładnie napisane - jedna roboczogodzina, dwie, może 1,5? Wtedy wiedzielibyśmy dokładnie i konkretnie. ;)

McSimus
24-07-2012, 08:49
A tego akurat nie ma, można się tylko domyślać.